måndag 31 augusti 2009

Debatt i kommunfullmäktige.

Det blev en lång debatt på kvällens kommunfullmäktigesammanträde. Så lång att vi inte hann med att debattera de två tyngsta nämnderna; socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Lite komiskt att det kommunfullmäktigesammanträdet, som majoriteten ville ställa in på grund av för få ärenden på dagordningen, inte lyckades att bita av alla ärendena. Skriver mer om debatten i morgon.

Läs även Maria von Beetzens (M) blogg.

7 kommentarer:

erik berg sa...

Det var en stundtals bra debatt, men den kantrade efter Arne A inlägg om SEVAB, då vaknade bolagskramaren Leif L och debatten tog sig alltför yviga svängar med som vanligt historiska återblickar inte bara till tidigt 90-tal utan även 1850.

Priset var nog dock återblicken till 1523 och Gustav Vasa, häpp.

Snacka om framåtriktade visioner.

Erik

Dag Bremberg sa...

Visst var det en intressant kväll. Jag upplever att det i fullmäktige finns ett antal personer som är öppna för nya lösningar och som verkligen bryr sig om kvalitetten och hur medborgarna påverkas av besluten.
Sen finns det ett antal äldre herrar som helst talar om historien. Länge. Och om igen.
Det blir tragikomiskt, men det är mest tragiskt.
Det visar också tydligt att skiljelinjen går mellan en samling konservativa och en samling framtidsinriktade politiker.

PH sa...

Var det alltså på grund av "för få ärenden" som majoriteten ville ställa in kf-mötet?

Det intrycket fick man ju inte av ditt inlägg om ripjakten, eller den efterföljande debatten, som även utan jaktaspekterna gav intrycket att argumentet för att ställa in mötet var att ordförande var bortrest. Var det inte så? Eller är det två olika möten som diskuteras?

PH

erik berg sa...

Nej PH det var inte två olika möten utan en missbedömning av de två ordförandena för KS resp KF om att det inte fanns några ärenden och då trodde sig KS-ordföranden kunna ta ledigt.

Nu blev det inte så utan nästa KF som är mycket fullmatat och dessutom finns två punkter kvar att ta upp från gårdagen.

Det var också en miss att inte ha KS med KS/AU i augusti, vilket nu gör att ärenden staplas på hög.

Det är svårt att leda en demokratisk organisation till skillnad från en inom näringslivet, då man måste vara mycket mer förutseende med sin planering av tiden, här har nog ordföranden i KS något att fundera över.

Erik

PH sa...

Tack för den uppdaterade informationen, Erik.

Detta ger ju nytt ljus åt de sarkastiska påhoppen på Jens Persson som kom från Margit och Mats på deras respektive bloggar i samband med att mötet skulle ställas in. Läste man bara dessa inlägg gavs ju endast intrycket av att mötet skulle ställas in för att Jens Persson hipp som happ bestämt sig för att ta ledigt och resa bort. Även om man bortsåg från pajkastandet om ripjakt framstod det beslutet kanske som lite underligt.

Men nu visar det sig alltså att det handlade om en (i och för sig felaktig) bedömning av mängden ärenden som låg till grund för beslutet att ta ledigt och resa bort (med inställt möte som konsekvens). Det gör faktiskt beslutet att resa bort och ställa in mötet mer förståeligt och rimligt. Trots det var detta inget som ens nämndes i de tidigare diskussionerna. Trist att inte få hela bakgrunden.

Det känns som om man alltför ofta bör försöka se förbi personangreppen och gräva bland icke-redovisade fakta när man på dessa bloggar får redogörelser för det politiska livet i Strängnäs. Då får man uppenbarligen en mer rättvisande bild av situationen.

PH

mariavB sa...

Det var olyckligt att debatten om Selaöhemmet, skollokalsutredningen, det stora underskotten i BUN mm sköts på framtiden. Nu får de sitta i lugn och ro ett tag till. Taktikmiss.

Mats Werner sa...

Nej PH!

Det fanns fog för kritiken mot de båda orförandenas personliga prioriteringar.

Sedan tidigare fanns en överenskommelse om innehållet i detta specifika KF som Jens Persson och Anders Svensson bortsåg från.

Dessutom fanns en bred överenskommelse mellan partierna att inga KF-möten ska ställas in utan är det alltför få ärenden ska sammanträdet utnyttjas för allmänpolitiska debatter, temakvällar, information eller utbildningsinsater för fullmäktigeledamöter.

Även detta bortsåg herrarna från!