söndag 30 augusti 2009

Konversationens första offer blir konflikten.

Journalisten och medieanalytikern ANDERS MILDNER skriver i SvD på onsdagar. Den 3 juni 2009 skrev han artikeln "Konversationens första offer blir konflikten". Jag läste artikeln med stort intresse och fick dra på smilbanden flera gånger; Anders Mildner träffar nämligen mitt i prick när han beskriver de sociala medierna kontra gammelmedia.

Han skriver: "Under lång tid har konflikten varit mediernas främsta dramaturgiska grepp. Sätt två motpoler mot varandra. Ta därefter ett steg åt sidan och betrakta slagsmålet med en balanserad och objektiv min. Men vad händer med konflikten som dramaturgisk standard i en tid när alla pratar med varandra, hela tiden? Där medierna inte längre sätter streck i debatten och där ingen behöver slåss om sista ordet? Svaret är rätt uppenbart och just detta är antagligen också orsaken till att den journalistiska modell, som medierna tidigare så framgångsrikt har salufört, på kort tid har börjat att betraktas som ointressant".

Det är bland annat kloka och analystiska skribenter som Anders Mildner, som gör att det är värt att få SvD i postlådan varje dag. Mildner skriver vidare: "De sociala medierna har dragit med stora delar av befolkningen i ett ständigt pågående samtal. Och ju mer folk pratar med varandra, desto större respekt får de – både för andra människors åsikter och för deras rätt att föra fram dem. Utvecklingen lämnar medierna vilsna, med en fråga för morgondagens pressforskare att sätta tänderna i: fungerar journalistiken utan konflikt? Eller ska vi kalla den något annat då?"

Han avslutar med dessa tänkvärda ord: "Frasen 'krigets första offer är sanningen' yttrades första gången 1917, under första världskriget. Drygt 100 år senare skulle en uppdaterad variant kunna berätta för journalisterna att konversationens första offer är konflikten. Underligt nog kommer det att finnas de som sörjer".

2 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Intressant! Min senaste bloggartikel handlar om cencur från majoriteten i landstinget.
Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Anders Mildner är en intressant journalist, med stora kunskaper på mediaområdet.

Jag läste din bloggartikel om Tord Tjernström (S) med mera. Det blir spännande att följa Löt-frågan.

Kram Margit