måndag 31 augusti 2009

Norsk-franske Jan Guillou.

Denna vecka kommer Jan Guillous memoarbok där han sammanfattar sitt skrivande liv. Boken finns redan på bokhandeln i Strängnäs. Jag tänker läsa den.

I går skrev Karin Thunberg, SvD, en artikel om Jan Guillou "Att alltid stå pall". En informativ och intressant intervju. Jag visste t e x inte att Guillous mamma var norska.

Guillous bok som har gjort störst intryck på mig är "Ondskan". Jag har läst boken ett par gånger samt sett filmen flera gångar tillsammans med min familj. Karin Thunberg skriver: "Han var killen som låg korsfäst på internatskolan Solbackas skolgård en natt, medan kamraterna hällde ömsom varmt, ömsom kallt vatten på honom – detta helvete som han skildrar i självbiografiska Ondskan. Där och då lovade han att hämnas, att krossa skolan inte med knytnävar utan med ordens och lagrummens hjälp".

Jag reagerade mest på Guillous berättelse om hur hans svenske styvpappa slog honom ofta och brutalt. Det tog mig tillbaka till min egen barndom. Jag hade en elak styvmamma som slog halvt ihjäl mig så fort hon tyckte hon hade en anledning. När jag ser scenerna från filmen Ondskan där Guillous styvpappa ger styvsonen stryk efter varje middag, då ser jag min stora, elaka och starka styvmamma framför mig. Vi är nog många som delar sådana hemska erfarenheter. Att vuxna sviker barn är inget ovanligt. Det var det inte förr och det är det nog inte nu heller.

Kul att läsa att Jan Guillou även är ödmjuk. Han berättar för Svd: "Annars är han gentleman. – Och en sån bär varken bruna skor efter klockan 18.00 eller ger sig på den som är för liten. För liten för vad? – Den som är liten i förhållande till saken. Till exempel ung. Man ger sig heller inte, av kulturskäl, på en kvinna. Att han en gång skrev 'lilla söta' om Kattis Ahlström ingår bland orden han ångrar, de som utgör sisådär tio procent av alla hans uttalanden och oftast är alltför hårda returer på bollar som kommit farande. Att snabbt smasha tillbaka är konsten han lärde under tio år som tv-journalist. Men aldrig att han höjer rösten, i stället lutar han sig tillbaka och ler".

6 kommentarer:

Sven sa...

När jag läste denna http://fotolasse.se/index.php/samhalle/las-honom.htm artikel av Guillou, blev jag väldigt besviken på honom. Han tar ställning emot piratpartiet. För att kunna tjäna lite mer pengar på sina böcker, tar han avstånd från ett parti som vill motarbeta den allt mer tilltagande övervakningen av svenska medborgare. Hans ideal från tiden då han var en av huvudpersonerna i IB-affären, har han tydligen övergett till förmån för girighet

Sven sa...

blev fel adress i förra kommentaren. Rätt adress är

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article5327377.ab

Margit Urtegård sa...

Hej Sven.

Jag håller med dig, jag blev också besviken på Guillous agerande mot piratpartiet. Men, även solen har fläckar.

//Margit

Mats Werner sa...

Att jämföra Guillou med Solen var att ta i, Margit!

(Hörde idag att han är en regelbunden gäst med gevär i bergen ovanför Geiranger där han skjuter vildren.)

Anonym sa...

Som "vänsterextremist" ligger det ju faktist för Jan att staten övervakar medborgarna, så ifrån den sidan att se det är det inte konstigt.

Det är dock svårt att förstå om det är av politiskt principiella skäl, eller av personliga "copyright" skäl som Guillou har så lite till övers för Piratpartiet. På det rent politiska spektrumet sedan, är ju Piratpartiet snarare trtaditionell liberalt, vilket betyder att de annamat en ideologi som står i klar motsats till Guillous egen, som, är mer eller mindre totalitär.

Sen kan det ju vara så enkelt att han helt enkelt är mossig och inte förstår vad fildelning är, och paradoxalt liksom ironiskt nog hamnar på samma sida som de krafter han normalt säger sig vara fötryckande emot den ensklilda människan, de amerikanska konservativt kapitalistiska, och globala storföretagen.

John sa...

Herr Guillou har ingen aning, han är 65 år gammal och skriver sina dussinromaner på skrivmaskin fortfarande.

Att tala om författare som inte kan överleva på sina verk och sen om inte påstå, så iallafall försöka få det att se ut som om det kan ha med fildelning att göra, är rent ut sagt patetiskt. Antingen är litteraturen ointressant (alla kan ju inte skriva spionromaner med vapenonani som tilltalar pojkar och omogna vuxna män), eller så har du en usel marknadsföringstaktik.

I övrigt, att vända sig emot fildelning känns lite som att förneka att ungdomar existerar, han hade sin revolt i 68-rörelsen, bra för honom, dagens ungdomar revolterar genom nätet och genom att vara "olagliga" genom bl.a. fildelning.

Skulle man göra en undersökning och intervjua skolungdomar, i alla åldrar, hur deras nätvanor ser ut, skulle resultatet bli att alla skolor byggdes om till ungdomsvårdsanstalter eller fängelser, det är inte tekniken som driver detta, utan de som använder den.

Guillou, jag har stor respekt för ditt författarskap, du har koll på det du gör, det är helt klart, men här går du bet och jag är nästan övertygad om att någonstans så är du egentligen medveten om det, men eftersom du representerar den skara som fortfarande gör en bra hacka på litteratur, så skulle det givetvis vara väldigt svårt att medge det...


John Nilsson