lördag 22 augusti 2009

Ain't I A Woman?

Den sydafrikanska friidrottaren Caster Semenyas stoltaste ögonblick har förvandlats till en förödmjukelse. Efter guldmedaljen på 800 meter i friidrotts-VM kan hon tvingas gå igenom tester som avgör om hon är man eller kvinna. Genast lämnade därmed hennes idrottsprestation sportens värld och tog steget in i politikens.

Hämtat från Wikipedia:" Att Semenya enligt många har ett manligt utseende, i kombination med hennes markanta resultatförbättring, fick det internationella friidrottsförbundet IAAF att kontakta det sydafrikanska friidrottsförbundet om hjälp med att genomföra en utredning om Semenyas kön. Några timmar före finalen på 800 meter gick IAAF ut med information om könsutredningen. Talesman Nick Davies förklarade att resultatet av utredningen skulle vara klart tidigast några veckor efter VM då det är extremt känsligt, komplext, dyrt och tidskrävande. Han poängterade även att IAAF inte ska göra något som kan vara förnedrande för Semenya och att det är ett extremt känsligt ärende. IAAF betonade även att de inte misstänker Semenya för medvetet fuskande, men att de undersöker huruvida hon har ett ovanliggt medicinskt tillstånd som ger henne en otillbörlig fördel."

Caster Semenya är självklart upprörd och ledsen över allt detta och tänkte därför låta bli att gå upp på prispallen och ta emot sin medalj, berättar SvD. Expressen skriver om telefonsamtalet den tuffa 18-åringen hade med sin pappa. Hon säger till sin far: "Pappa, du känner mig. Jag klarar mig."

Det poppar upp många frågor i mitt huvud när jag läser om vad som nu har hänt denna unga tjej. Ett perspektiv finns i denna bloggartikel: "Ain’t I A Woman? Caster Semanya och rasistiska kvinnoideal".

Det är tufft att vara kvinna! Ännu tuffare är det att vara en duktig kvinna som är så fräck och springar snabbare än de flesta karlar i världen. Då måste hon ju vara en man!

7 kommentarer:

Castro sa...

Vad har detta med politik att göra?

Självklart skall hon könstestas.
Med den basrösten och kroppen så är det inte så konstigt att många tror att hon är en man.
Jag har inga problem med att hon ev är man, då får hon gärna tävla med männen.

Fjantigt av dig att göre detta till något förtryck av kvinnor.

N.Strömberg (sp) sa...

Castro.

Översta raden på första sidan...

"Välkommen att ta del av mina högst personliga åsikter om det mesta i livet."

Allt måste inte vara politik...

Sen att du tycker annorlunda jämfört med Margit det är upp till dig men håll gärna god ton.

Margit Urtegård sa...

Hej Castro.

Citat från en annan blogg: "Kvinnor kan aldrig bli lika duktiga som män! …för då är de inte längre kvinnor per definition?!! Inte enligt den homofoba idrotten och organsiationen IAAF. Den kvinna som skulle sticka ut för mycket och prestera bättre än en man – i något avseende – riskerar att bli offentligt könlös i media. Men skulle det hända Dig så ta det lugnt och avvakta lite; IAAF kommer att ombestämma ditt kön – så småningom. Du kommer att få ett besked med posten eller via Aftonbladet! Tills dess är dina prestationer inte värda ett ruttet lingon! Viktig lärdom för kvinnor: Försök aldrig prestera som en manlig kollega (inte utan ett kamouflage av smink och nagellack!) – för då kan du VARA en man utan att veta om det – eller åtminstone misstänkas för att vara det. Särskilt om ditt resultat är bättre än männens! Duktiga personer är helt enkelt män… i idrottssammanhang i alla fall".

Läs mer på samma blogg: http://byggblasket.se/2009/08/kvinnor-kan-aldrig-bli-lika-duktiga-som-man/

Hon ser manlig ut, säger flera. Jaha, säger jag, vem bestämmer det? Har vi inte kommit längre år 2009? Läs och begrunna innan du skjuter budbäraren.

//Margit

Castro sa...

Lilla rara N.Strömberg(sp)

Det var Margit som skrev att hennes idrottsprestation lämnade sportens värld och tog steget in i POLITIKENS.
Således undrade jag bara vad detta hade med politik att göra.

Castro sa...

Hej Margit !

Nu är ju friidrotten uppdelad så att kvinnor tävlar mot kvinnor och män tävlar mot män.

Vill du kanske ta bort den uppdelningen ?

Ska vi ta bort alla regler så kanske vi kan ta bort dopingreglerna också ?

mariavB sa...

Hej Margit !

blev mycket berörd av hennes ledsna blick när hon vunnit. Hon var inte alls glad. Anade genast en tragedik. Afrikanska idrotsmän och kvinor kommer nästan alla från mycket enkla förhållanden. Hon är också mycket ung. Det skulle förvåna mig om det rör sig om medvetet fusk. Bra att höra att hon har en pappa som stöttar henne.
Maria

Fair play, tack sa...

Fusk inom idrotten är inte okej, det är alla överens om.
Ta reda på hur det ligger till så har hon en chans att en gång för alla rentvå sig från alla misstankar om fusk.

Om det visar sig att denna idrottare är en kvinna så kommer hennes prestationer att hyllas stort i alla världens medier.

Om man springer som en man, ser ut som en man och låter som en man så är det väl inte totalt obefogat att ta reda på hur det förhåller sig?