söndag 16 augusti 2009

Mona Sahlins (S) kick-off i Nacka.

Paulina Neuding, ledarskribent på SvD, skriver om Mona Sahlins kick-off i Nacka i går. Sahlins recept för att vinna väljare var detta: "Kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, kvoterad föräldraförsäkring och lagstadgad rätt till heltid, som en del av en stor satsning på jämställdhet."

Frågan om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser är ingen ny fråga. I mitt gamla modersland Norge har de redan infört lagstiftning på området. Den 14 december 2002 skrev jag i Eskilstuna-Kuriren krönikan "Hur avskaffar vi gubbkvoteringen". Jag kommer fortfarande ihåg hur upprörda flera manliga politiker i Strängnäs blev, över att jag vände på steken och kallade den existerande urvalsmodellen för gubbkvotering. När man skulle prata kvotering var det kvinnor vi skulle tala om. Kvotering handlar bara om dem, enligt många frustrerade män. Ganska lustigt det där, hur förblindad man kan bli av traditionerna.

Karin Thunberg, SvD 021130, ställer frågan: "Varför upprörs ingen över gubbkvotering?" Det heter att det är kompetensen och inte könet som skall vara utslagsgivande. Thunberg förstår inte varför folk är så upprörda över Margareta Winbergs förslag att införa könskvotering till bolagsstyrelser, därför att vi redan lever i ett samhälle styrt av könskvotering. Thunberg skriver vidare: "En hel skrälldus med män får fina jobb just för att de är män. Om de i stället vore kvinnor skulle de aldrig komma i fråga, oavsett grad av kompetens". Detta skrev alltså Karin Thunberg år 2002. Artikeln kunde lika gärna varit skriven i dag. Om vägen är lagstiftning det kan jag inte uttala mig om innan jag vet mer om hur det har gått i Norge. Jag tror oavsett inte att det socialdemokratiska partiet kan lösa denna fråga. De socialistiska idéerna har aldrig gynnat kvinnorna.

Lena Hennel, SvD, skriver att Mona Sahlin (S) har börjat kampen om kvinnorna med nygamla löften. Kommer svenska kvinnor att låta sig luras. Jag hoppas och tror inte det.

12 kommentarer:

foliehatten sa...

Ja du är en riktig feminist du Margit.
Hacka på den enda partiledaren som kan göra något reellt för kvinnorörelsen är ju inte riktigt smart, eller hur ?

Vore feminister smarta så skulle de samla sig kring en politiker och ett parti för att få genomslag för sina idéer. Istället sprids de för vinden inom alla möjliga partier, både vänster och höger, och deras ideér bara försvinner.

Margit Urtegård sa...

Hej foliehatten.

Jaha, så på grund av att jag inte tror på socialismen så är jag enligt dig "inte riktigt smart".

Det var en hög debattnivå!

//Margit

foliehatten sa...

Hur skall kvinnorörelsen vinna mark då om ni alla sprids för vinden under olika politiska paraplyer ?

Svara gärna på frågan istället för att haka upp dig på debattnivån.
Du håller ibland själv ganska låg nivå.

Margit Urtegård sa...

Hej foliehatten.

Över partigränserna kan man lösa jämställdhetsfrågan. Det var därför jag startade den tvärpolitiska jenteklubben i Strängnäs för många år sedan, för att tjejerna skulle mötas över partigränserna och stödja varandra trots olik politisk hemvist. Det var en bra tid i Strängnäspolitiken.

Kvinnor är ingen homogen grupp, lika lite som invandrare eller folk från samma samhällsklass är det.

//Margit

foliehatten sa...

Nej precis, ni är ingen homogen grupp så därför händer det aldrig något med jämställdheten.

Jämstäldhet kommer aldrig hamna högst upp på listan i något stort parti så länge ni kvinnor inte kan enas inom ett parti.

Du som inte gillar socialism; tror du feminismen hade funnits utan vänsterrörelsen ? Tror du Sverige hade sett ut så här utan socialdemokratin ?

lena alun sa...

Jag hoppas på Mona Sahlin som statsminister. Jag är glad att Mona Sahlin lyfter fram jämställdheten. Det gjorde även Moderaternas Hillevi Enqvist förra veckan. http://lenaalun.wordpress.com/2009/08/10/ljuv-musik-for-en-socialliberal-kvinna/

Detta skriver DN i sin ledare idag;

"Jämställdhet är en stor och viktig fråga.Men när arbetslösheten närmar sig tvåsiffriga tal lär väljarna bry sig mer om plånboksfrågor och vilket regeringsalternativ som ter sig mest förtroendegivande. Gårdagens tal har inte stärkt de rödgröna korten."

Så har kvinnor alltid fått visa väjningsplikt för "vikigare" frågor än jämställdhet.
Retoriken ovan är ren vilseledning.

Varför skulle vi inte kunna driva jämställdhet samtidigt med plånboksfrågor?

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Jag är också glad över att Mona Sahlin lyfter fram jämställdheten, det är en viktig fråga och ju flera som tar tag i den ju bättre. Men, jag tror inte på att socialdemokraterna kommer att göra något åt problemen. Mona Sahlin menar säkert bra och vill nog gärna påverka så gott hon kan. Men, med ett gubbigt LO i bakgrunden kommer inte några förändringar att ske. Det är min övertygelse. Vadå heltid? Bättre lön är vad kvinnorna i vården behöver, knappast flera arbetstimmar som de sliter. Och det klarar inte LO, bättre löner går till metallgubbarna bland andra, när S och LO får bestämma. Och sen slänger de ut en extra hundralapp i månaden i bidrag. Hualigen, jag är inte imponerad!

lena alun sa...

Självklart måste Mona Sahlin ut och konkurrera om kvinnorna.

Liberala Kvinnor, Feminsitiskt initiativ, Miljöpartiet, Ohly och Vänsterpartiet och Moderaterna är vassa konkurrenter.

Lustigt att det bara är Mona Sahlin som får tidningarna att skriva spaltmeter om Sahlins prioritering av Jämställdhet i lördags.

Hon är en maktfaktor, som ingen annan.

Jan Eriksson sa...

Kvotering i alla former är fel. Ingen ska särbehandlas, vare sig positivt eller negativt, pga eller tack vare sitt kön eller andra värderingar. Lika fel som att kvinnor kvoteras in till mansdominerade utbildningar (brandman, polis, militär) lika fel är det att män kvoteras in till kvinnodominerade utbildningar (sjuksköterska, veterinär).

Anonym sa...

Gubbkvoteringen har pågått i evigheters evigheter, som Margit, skriver i blogginlägget. :-)

Jan Eriksson sa...

Visst är det så att samhället inte är alldeles jämställt. Det har det aldrig varit men jag hoppas att det blir det någon dag. Tänker också på det motsatta förhållandet som Strängnäs tidning skrev om här i dagarna; hur många ensamstående pappor som nekas omvårdnadsrätt om sina barn och som diskrimineras för att de är män.

lena alun sa...

Det är bra att män engagerar sig ifrågan.

Själv får jag inte komma till Barn-och ungdomspsykiatrin med mina barn för att få hjälp att bearbeta min svåra cancersjukdom. Pappan ska godkänna, coh han totalvägrar.

Han kallar det att barnen blir psykstämplade....

Den där egenheten finns inte när jag ska söka vård på vårdcentral, sjukhus eller tandläkare. Bara när jag behöver ge barnen samtalsstöd.

Underligt, inte sant??!

Denna betongvägg har många mammor stött i när de ska hjälpa sina barn, då de berättat om övergrepp, psykiska och sexuella.