fredag 10 april 2009

Roland Poirier Martinsson i SvD.

Jag läser med intresse och nyfikenhet Roiland Poirier Martinssons artiklar i SvD. Han är författare och filosof och leder Timbro medieinstitut. Den senaste kolumnen han hade i SvD heter "Då var vi något annat än människor". Åter en gång fick jag lära mig ett nytt ord. Vet ni vad apologetik är för något? Det är kanske något alla vet förutom jag? Jag var tvungen att slå upp det; apologet betyder försvarare, advokat.

Roland Poirier Martinsson skriver: "Nyligen var jag och höll låda i ett kristet sammanhang. Det gällde apologetiken, alltså försvaret av den kristna tron. De första apologeterna på 100-talet gick i intellektuell närkamp med grekiska filosofer. Några decennier tidigare hade Paulus varit i Aten i samma syfte. Han blev utskrattad. Man ska skilja på apologetik och missionerande, även om gränsen är flytande".

På den här konferensen blev han tillfrågad om hur han hanterade hånet och avskyn som han utsätts för på grund av hans offentliga engagemang. Han skriver. "Och medan det är sant att jag traskat runt i offentligheten och problematiserat en liberal syn på abort, ibland försvarat påvens olika uttalanden, skrivit om Gudsbevis, hävdat religionens betydelse för det goda samhället och så vidare, måste jag säga att frågan gjorde mig lite paff". Frågan Roland Poirier Martinsson fick; hur han hanterar hån och avsky på grund av sina åsikter som han framför offentligt, den får även vi politiker. Många har frågat mig under mina år i hetluften i politiken hur jag står ut, hur jag orkar?

Det handlar om både ödmjukhet och distans. Man skall respektera folks åsikter om eller kring det man kämpar för, tycker och basunerar ut offentligt. Det är en självklarhet. Samtidigt måste man ha distans till den bilden andra har fått av en genom media med mera; man måste förstå, som Roland Poirier Martinsson understryker att i den situationen "då är vi något annat än människor". Han fortsätter: "Visserligen finns det en massa digitala hånflin på nätet från folk som tycks finna tillfredsställelse i sådant, men, förklarade jag, allt det där stör mig lika mycket som flugans surr". Man måste skilja på person och sak helt enkelt. Kan inte vissa meningsmotståndare göra det, så får man i alla fall själv göra det för att överleva. Man får aldrig glömma vem man är.

Roland Poirier Martinsson avslutar sin kolumn med dessa kloka ord: "Debatter mellan självutnämnda representanter handlar nästan alltid om alla de ofta ofrivilligt representerade. Medan det är en sak att agitera offentligt försöker de faktiskt bara leva sina liv. De förtjänar respekt. Även om man inte delar deras världsbild".

7 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Det skulle vara otroligt intressant at få lyssna till honom någon gång! Att ständigt bli hånad och etiketterad för att jag representerar ett parti som det stora partiet har satt i system att försöka marginalisera.
Att ständigt förhålla sig till det politiskt korrekta tror jag utarmar demokratin. Det måste finnas olika åsikter precis som olika människor och alla är värda lika respekt!
Lennart Clarstedt, V, som sitter i samma korridor som jag, resonerar ofta om detta. Vi tycker båda två att det är oacceptabelt att bli utsatt för rena mobbingen bara för man inte har samma politiska grundsyn som somliga.
Givetvis gäller samma sak som religion. Judar, muslimer, kristna utsätter varandra för ständiga kränkningar och det är lika fel det.
Respekt och ödmjukhet inför för olikheter och oliktänkande är den viktigaste grundstenen i en demokrati. Länge leve demokratin! Pust!
Kram, Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Det blev ingen bra svenska, jag skulle ha korrläst innan jag tryckte på knappen! Hoppas det framgick vad jag ville ha sagt!

Anonym sa...

Godmorgon Margit,

Visste du inte att jag är en religiös apologet? :-)

Nej, det är ju ett religiöst språk som inte brukar få vara med i de offentliga salongsdebatterna. Diskriminerade som vi kristna alltmer tenderar att bli, eller, vad är det som egentligen pågår?

Jesusmanifestationen kommer jag att missa tyvärr, i år igen.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=152919

Påskkram

Lena

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Jag har lagt märke till hur svenska journalister svartmålar KD. Så gör man inte i Norge, kristlig folkeparti blir gott behandlad av journalisterna där hemma. Det måste vara något, som vi inte vet, som ligger bakom. Jag förstår i alla fall inte varför man skall hänga ut hederliga människor i media stup i kvarten. Gå på de bruna (SD) vet jag!

Klem
Margit

Anonym sa...

KD är värre än de bruna.
SD står offentligt för sina åsikter

Margit Urtegård sa...

Hej anomyn.

Du har fel. Hur många kristdemokrater känner du? Har du läst deras partiprogram? Eller har du bara lyssnat till all skit svenska journalister spyr ur sig?

Glad påsk.

MVH Margit

Anonym sa...

Ta det lugnt med vinet nu.