onsdag 1 april 2009

Lotta Grönblad (S) och brutna löften!

Strålande är ett vackert ord; det påminner om solen och dess kraft. Strålande betyder utomordentligt, utmärkt, lysande, briljant, magnifik, utsökt, gyllene, suverän, enastående, ypperlig, glänsande, blänkande och skinande. Alex Voronovs artikel "Brutna löften om skolor i Strängnäs" var just det; strålande träffsäker på alla punkter. Det är en sorglig historia, men analysen Alex Voronov har gjort är mitt i prick.

Den högljudda, Lotta Grönblad (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som i opposition efterlyste barnkonsekvensanalyser och talade om brutalbudget, går på som en elefant i glashus när hon nu som styrande politiker skär ner i skolan. Någon kallade henne för Lotta på bråkmakargatan då hon drev en aktiv och aggressiv oppositionspolitik; då blev hon galen av förbannelse.

Hon kommer att gå till historien som "Brutal-Lotta" i Strängnäs skolhistoria. Alex Voronov skriver: "Men tvärt emot ambitionen i majoritetens programförklaring får barnen och skolpersonalen ta hela smällen". Hur försvarar Lotta Grönblad (S) det? Svårt att veta, som Voronov påpekar apropå majoritetens garant att det är de som har ledartröjan: "Nog har majoritetens politiker ledartröjan, men det har inte direkt kliat i deras datorfingrar den senaste veckan. Efter att ha klubbat beslutet har de valt att hålla sig borta från debatten". Under kommunfullmäktiges sammanträde i måndags skrev Lotta Grönblad (S) flitigt, nästan paniskt, på sin laptop under hela sammanträdet. Det knattrade så högt så Erik och jag knappt hörde vad de sa framme från talarstolen. Så datorfingrar har hon nog!

23 kommentarer:

Jan sa...

Som åhörare på senaste KF så tycker jag att det var ett rent oförskämt och respektlöst beteende att lyssna med bara ett öra och mest koncentrera sig på sin laptop. Hade jag (i en annan värld)röstat på S i kommunvalet så hade jag varit grymt besviken efter det uppträdandet. Det ökar ju inte förtroendet för kommunala politiker direkt. Förutom dig och Erik så växte min respekt för Dag och Mats W. Pålästa, förberedda och engagerade. Så ska det vara.

Mats Werner sa...

Det var lilla jag som vågade kalla Lotta för Lotta på Skolbråkargatan. Och som sagt - det gillades inte.

Men inlägget visade sig vid kontroll ha alktualitet på fler sätt, så jag har lagt ut det igen på min blogg som en favorit i repris!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag vet att det var du som var busig nog att göra så:-). Tänkte det kunde du får berätta själv.

Nu skall jag läsa favorit i repris!

Klem
Margit

Apan sa...

Se där, här sitter politiker på ena sidan och berömmer varandra i cirkel, samtidigt som man slänger oerhört oprofessionellt uttryckt skit på motståndarsidan. Tyvärr är det mer regel än undantag. Och det är verkligen synd.

Det är en osmaklig ankdamm, enkelt uttryckt, där Mats och Margit dessvärre framstår som de mest genuint osympatiska ankorna.

Varför kan jag inte slippa behöva få det intrycket och istället få respekt både för er som människor och (kanske ännu viktigare) som politiker? Det hade varit mycket mer inspirerande.

(Som parentes utgår vi från att Mats inte "microbloggar" från nästa KS, det vore "rent oförskämt och ett respektlöst beteende". Men det är just en parentes.)

Margit Urtegård sa...

Hej Apan.

Jag är heller en anka än en anonym apa! Det är lätt att slänga ur sig kritik anonymt, eller? Jag vet ju inte, jag har aldrig gjort det. Har alltid stått för vad jag tycker.

MVH Margit

Apan sa...

Margit,

Nu var det inte valet av djurliknelse som var det centrala, och utan det var de omgivande värdeorden som var det; oprofessionaliteten och att ni framstår som genuint osympatiska.

Du och Mats (även om ni dessvärre inte är ensamma är ni tveklöst värst) uttrycker er på oerhört oseriösa sätt, med personangrepp, tillmälen och nedlåtande kommentarer, blandat med ett ryggdunkande beröm i cirkel till varandra. Det är ageranden som vanligtvis ses hos mobbarna på högstadiet och inte i politiska kretsar. Om ni gör det i smyg över en kopp kaffe spelar det kanske inte stor roll, men dessvärre spelar det roll när det görs offentligt.

Jag är ledsen och besviken över de här agerandena. Snäll, visa för mig att ni inte är är så genuint osympatiska och oeriösa! Stanna upp, tänk efter och agera sen.

Och vad gäller anonymiteten noterar jag att du inte hade något problem med att slicka i dig det anonyma berömmet från "Jan" här ovan, och utrycka dit medhåll med hans åsikter. Det går tydligen utmärkt för dig att välja situationer när anonymiteten accepteras respektive inte accepteras, så jag tror vi lämnar just den diskussionen därhän.

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Jan, som du kallar anonym, heter just Jan. Så vi behöver inte lämna den diskussionen därhän.

Det är fritt fram att tycka vad man vill, vi bor i Sverige, ett av världens bästa länder. Men, det är lättare att ta debatten med en som törs stå för sitt namn och sin identitet och genom det sina åsikter.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Jag har alltid accepterat att anonyma lämnar kommentarer. Kommer att fortsätta att göra det.

Jag är ledsen över att du uppfattar oss som du gör. Den politiska jargongen kan upplevas som tuff och obärmhärtig.

MVH Margit

Apan sa...

Margit,

För mig är signaturen "Jan" helt anonym. Hans namn länkar till Strängnäspartiets hemsida (som man får utgå från att han uttrycker sig som en av partiets sympatisörer och inte som någon neutral tyckare), men mer än så vet jag inte. För mig och alla andra läsare av bloggen är det en anonym kommentar som för allt jag vet skulle kunna vara skriven av dig själv. Nu tror jag inte det är så, men jag hoppas poängen går fram. Det är mycket möjligt att du och flera andra vet vem "Jan" är, men det är icke desto mindre en anonym kommentar för de flesta läsarna. Därav mitt påpekande att det ser ut som om du i vissa fall inte alls störs av anonymiteten hos kommentatorer.

Jag förstår dock varför du hänger dig fast vi den frågan istället för de viktiga åsikter jag förde fram. Jag utgår också från att du strax avslutar diskussionen med en hänvisning till att jag kommenterar under ett anonymt namn.

Jag utgår dock från att läsarna, och allra helst du, tar till dig vad jag skrev tidigare. Det är VIKTIGT!

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Självklart tar jag till mig det du skriver, det är en stor del av poängen att ha en öppen kommentarfunktion; att få respons på det man producerar i text och ta till sig det. Jag respekterar dina åsikter, de är dina och alla har rätt att tycka vad de vill.

MVH Margit

Apan sa...

Margit,

Du säger att "den politiska jargongen kan uppfattas som tuff och ombarmhärtig". Det är mycket möjligt. Men uttryckssätt som de du och Mats använder er av, de skulle ni aldrig använda er av vid möten ansikte mot ansikte. Inte heller används de av era politiska medspelare eller motståndare, varken i den fysiska världen eller i bloggvärlden.

Ihopgaddandet med osakliga glåpord, förolämpningar och skvaller i grupp mot utpekade politiska motståndare, tjänstemän eller företagare hör inte hemma i politiska sammanhang. Inte ens med bloggvärldens distans, där det som bekant är mycket lättare att kränka och håna.

Nu kommenterar jag ett visst inlägg här, men det råkade bara bli det senaste exemplet. Tendesen från er är långvarig, tydlig och obehaglig och har drabbat många individer och det politiska livet i allmänhet. Jag beklagar det återigen och hoppas jag kan få tillfälle att återuppbygga delar av mitt förtroende för er.

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Du skriver: "Men uttryckssätt som de du och Mats använder er av, de skulle ni aldrig använda er av vid möten ansikte mot ansikte. Inte heller används de av era politiska medspelare eller motståndare, varken i den fysiska världen eller i bloggvärlden".

Jag möter alla de som jag skriver om på min blogg ansikte till ansikte ganska ofta. Om du läser min vinjett eller ingress på bloggen, så skriver jag att jag provocerar med mera. Men, jag har läst dina synpunkter flera gånger och skall tänka på dina ord i fortsättningen. Du känner inte mig eller Mats, du läser bara det vi skriver, i korta inlägg på en blogg.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Jag tror, Margit, att vi väl känner den anonyme "Apan". Lika väl som alla de som följer Din blogg vet vem Jan Eriksson, SP är. Till skillnad från "Apans" anonymitet är Jans namn blått och klickbart.

Och som alltid finns det flera uppfattningar än "Apans" om oss och det vi skriver.

Att vara politiskt raljant - vilket jag ofta är - är långt ifrån "att slänga glåpord".

Anonym sa...

Hoppsan vad vågorna gick höga pga mitt lilla inlägg. Vill därför klargöra ett par saker. Jag valde att inte skriva inlägget som lokalpolitiker eftersom jag var på KF som åhörare, dvs "vanlig" medborgare. Kanske det då blev fel att länka till SP:s hemsida? Ok, my mistake, jag blandade ihop mina roller...

På något sätt kan jag även förstå att "Apan" reagerar. Det kan bli hårda ord. Men du Apan, var lugn för att det låter exakt likadant om inte ibland värre från andra sidan. Det är en del av spelet som i alla fall jag försöker hålla m ig utanför, men jag förstår också att man inte bara kan ta emot jämt utan ibland måste replikera.

Faktum kvarstår, vilket också var essensen i min kommentar; som folkvald politiker är det faktiskt skandal att inte följa med under ett möte där beslut tas om Strängnäs framtid och bara sitta och lättvindigt rösta igenom beslut. Termen "röstboskap" bör inte finnas någonstans och defintivt inte i fullmäktige.

Därför lovordade jag också Margit, Erik, Dag, Mats för att de var aktiva i sina roller. Jag kan också lovorda Jens P och Tord T för att de vågade ta debatt. Därmed inte sagt att jag håller med dom i deras åsikter.

Mvh Jan Eriksson
Vice ordf SP

Hans Noreen sa...

Jag gör som "röstboskapen" instämmer och håller med dig Jan fullt och fast.
Man kan ju alltid hoppas att de fullmäktige ledamöter som sitter av en hel mandatperiod utan att yttra sig och är ointresserad av debatt.
Tar sitt förnuft till fånga och inte ställer upp till nästa val.

Niklas_Axvallen sa...

För det första så tycker jag att under ett sammanträde, så ska man vara fullt med där och inte inne i någon dator. Vill man få med allt är det inte allt för svårt att använda sig av en diktafon. Dessa finns så små idag att det knappt märks.

Jag i den yngre genarationen har i alla fall fått inpräntat i mig av er VUXNA att när någon pratar så lyssnar man. Förstår inte äns hur det kan vara tillåtet att ha en dator framme under ett möte, än mindre hur man kan få sitta å använda den under hela mötet. Skulle man göra detta i en skola eller på en vanlig arbetsplats skulle man garanterat bli utskickad.

Gå på mötena, var på lästa, det är därför folk har röstat in er bland de styrande. Ni ska vara vår röst. Inte sitta och bedriva eran egen verksamhet. Pinsamt att höra och se hur en del får bete sig i det politiska rummet.

(Har tidigare erfarenhet utav Lottas ignorans, när hon var kallad på möten fanns det alltid viktigare saker att göra)

Skatteman sa...

Det är faktiskt bedrägeri när man sitter som ledarmot och samtidigt sköter sin blogg eller vad det nu kan vara för korrspondans alla bärbara datoranvändare gör i KF osv. En anmälan kanske skulle gå ut om detta med bedrägeri.

Skatteman sa...

Sen att det är en ankdamm där alla kastar skit och simmar runt i det... jag håller med. På Kf är det oftast väldigt låg attityd och inte särskilt högjött. Men på bloggarna efteråt .. ojoj att´vara stora i orden.

Anonym sa...

900 000 ska skäras bort från Resurscentrum. Resurscentrum som är till för de barn som behöver mest hjälp av alla barn i förskola och skola. Strängnäs kommuns snälla tidning kostar 900 000 om året att producera. Vad väljer politikerna? Jo tidningen. Barnen väljs bort.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du skriver att politikerna har valt hushållstidningen framför barnen. Det är en sanning med modifikation. Om jag kommer ihåg rätt så var det först och främst kommmunchefen som ville ha denna tidning för att möta all den kritik som kom från Strengnäs Tidning. Han var missnöjd med den negativa kritik som tidningen kom med. Det kanske hade varit billigare för kommunens skattebetalare att kommunchefen skötte kommunen på ett bättre sätt? Så slapp han all kritik i tidningen? Och så slapp vi att betala dyra pengar för en reklamtidning; en odemokratisk reklamblaska! Det fanns även politiker, i rättvisans namn, som ville ha denna hushållstidningen. Lägg ner tidningen. Sen kan man fråga sig varför kommunen har en informationschef? Är det verkligen någonting som skall prioriteras?

MVH Margit

Anonym sa...

Tack Margit! Jobba på med att kommunen ska prioritera kärnverksamheten.

Kerstin Svensson sa...

Du apan,
att namnge Mat W och Margit och påstå att dom är genuint osympatiska ankor i en osmaklig ankdamm. Vad är det om inte personangrepp? Sen är du feg och gömmer dig bakom anonymiteten. det är ju också . Att inte behöva stå för sina åsikter. Sen kan man ju göra som Thord Stjernström, framföra sina åsikter i en onewayblogg.

Kerstin Svensson (M)

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Tusen tack för att du försvarar andra. Problemet är inte de som hoppar på någon; problemet är de som tyst står bredvid och tittar på. Du är en tuff person.

Kram
Margit