torsdag 16 april 2009

Moralisternas fula tryne!

I dagens tidning skriver de om Henrik Ljungqvists blogg. Ljungqvist är rektor på Karinslundsskolan i Strängnäs. Han har en privat blogg där han skriver om sina tankar och sitt liv på ett harmlöst sätt. MEN, han skriver att han dricker alkohol, ojdå, då kommer moraltanterna fram. De ringer tidningen och vill ha en offentlig hängning av en hederlig och ärlig människa; nu skall bödeln fram.

Till de som blir förvånade över detta vill jag bara säga att det ligger helt i tidningens linje att moralisera över andras alkoholvanor. Varför skulle de annars ha gästkrönikörer på ledarsidan, som jämnt påminner oss om hur farligt det är med alkohol? Denna farliga dryck som tydligen är roten till allt ont i samhället! Vi skall ha vita jular, vit påsk och andra vita högtider så klart. Vi är alla allergiska mot alkohol, tycks de tro. Men de har fel, alla är inte alkoholister, alla slår inte sin fru eller dricker skallen av sig när de förtär dessa konstiga drycker. Till alla dessa tråkiga självgoda moralister vill jag bara säga en sak: SKAFFA ER ETT LIV! Och låt rektor Henrik Ljungqvist vara i fred!

Mina vänner Lena Alun och Ann-Sofie Wågström har också bloggat om detta. Läs här och här.

22 kommentarer:

Unknown sa...

Är det så enkelt alltså... Jag trodde det låg något djupare i det här än ytligt skvaller och fördomar om alkohol... Lurad... Tack för stödet!

erik berg sa...

Hej Margit och Henke,

Tror att det även finns en annan bakgrund förutom detta med fördomar och ytlighet.

Har i andra sammanhang noterat att det även finns ett starkt motstånd mot detta nya sätt att konkurrera med vanliga media.

Det finns tendenser till att försöka stoppa detta med bloggar.

Några tror att det går att på något sätt begrava denna nya ”fluga”. Jämför med inställningen mot Internet när det startade.

Detta är för mig framför allt en fråga om grundlagskyddade rättigheter, men också en i högsta grad personlig fråga.

Så min uppmaning är ”keep-on blogging”

Erik

Margit Urtegård sa...

Hej Henrik.

Alla vuxna skall tänka på att vi är förebilder för våra barn- och unga. Men, det är inte detsamma som att vi skall bete oss som Gudar.

Jag växte upp i ett nykteristhem. Min pappa var ordförande i nykteristföreningen i vår kommun. Han berättade för oss barn att han hade slutat att dricka när han var väldigt ung för att han inte tyckte om alkoholens påverkan på honom eller vilken effekt alkoholen hade på honom. Han var ärlig. Sen moraliserade han aldrig över att andra vuxna gjorde andra val än honom. Vi måste själva ta ansvar för våra val och handlingar.

Vad gör andra vuxna? Gömmer de sig när de drickar ett glas rött vin till maten på lördagar? Det är vi föräldrar som är de viktigaste vuxna förebilder våra barn har.

Sen är det ett himla liv om bloggar i vår kommun. Det finns folk som har försökt att stänga ner politikerbloggarna tex. Blogga på du. Du har ju ett liv; då har du något att blogga om:-).

Med vennlig hilsen
Margit

Nissepisse sa...

Blogga på för fan! Att blogga fritt är ett sätt att stå upp för sin yttrandefrihetsrätt, och det är bland det viktigaste vi har. Läs gärna mitt senaste inlägg om äment. :)

Stay Glad!

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Jag höll på att sätta kaffet i halsen i morse när jag läste tidningens artikel om Henriks blogg!
Jag tänkte genast blogga men tänkte; nej, det här är mumma för Margit att blogga om så jag avstod!
Nu har jag precis kommit hem (har varit på bio med Fredrik och hans kompis i huvudstaden)och det första jag ser är givetvis din bloggartikel om Henkes blogg!
Bra!
Jag tycker det är obehagligt när tidningen på ett osmakligt sätt försöker tysta ner en blogg på det här sättet!
Keep on blogging :)
Kram, Marie-Louise

Claes Eriksson sa...

Ingen stor sak att göra en tidningsartikel av, möjligen ligger det andra orsaker bakom som Erik varit inne på.
Det finns ingen anledning att tro att han skulle ha en osund relation till alkohol eller ungdomars alkoholvanor, och jag har absolut inga moraliska invändningar mot nyttjande alkohol. Men som rektor och förebild för så många ungdomar, kan inte låta bli att tycka att Henriks förhärligande jargong av alkoholbruk går lite över gränsen. Jag tror säkert att hans ambition är att skriva underhållande och lite raljant men det finns en risk att den satiriska udden missuppfattas av några av hans yngre läsare, vilket vore olyckligt.

Vad jag förstår så är Henrik mycket uppskattad bland eleverna som rektor, och jag tycker han är beundransvärd för sitt engagemang för ungarna men just som rektor följer ett extra stort ansvar att vara en tydlig förebild.
Bortsett från det läser jag ofta hans blogg med stor behållning. Som sagt,en höna av en fjäder.

Hälsn. Claes

Anonym sa...

Jesuiterna gillar att ta sin roll på allvar liksom....

Bullen sa...

Tycker det är trist att en del människor inte har något bättre för sig än att klaga på andra människors levnadsstil. Trodde alla hade rätt att vara den man ville i Sverige. Men finns ju alltid folk som ska vara bättre
än andra, skaffa er ett liv och låt oss idioter leva ifred =)

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Du har rätt, jag kan inte låta bli att blogga när det handlar om yttrandefrihet! Där går gränsen. Hellre dör jag än att låta bli att säga vad jag tycker samt kämpa för andras rätt att göra detsamma!

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Nissepisse.

Jag lovar; oavsett vad som händer så tänker jag Stay Glad. Tack för ditt inlägg. Kämpa på!

Med vennlig hilsen
Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Bullen (Niklas).

Du skriver: "Men finns ju alltid folk som ska vara bättre än andra, skaffa er ett liv och låt oss idioter leva ifred =)"

Just det, låt oss leva som vi vill!

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Du skriver: "Men som rektor och förebild för så många ungdomar, kan inte låta bli att tycka att Henriks förhärligande jargong av alkoholbruk går lite över gränsen. Jag tror säkert att hans ambition är att skriva underhållande och lite raljant men det finns en risk att den satiriska udden missuppfattas av några av hans yngre läsare, vilket vore olyckligt".

Det är alltid olyckligt om någon missförstår vad man vill, vad man tänker, säger och tycker. Men, min uppfattning är ändå att Henke ses som en positiv förebild för våra ungdomar. Och att dessa moralister aldrig kommer att göra något som betyder något från eller till för någon, förutom att vara just dömande moralkärringar som borde hålla tyst. Vilken vacker värld vi skulle få då, i alla fall vackrare!

MVH Margit

Anonym sa...

En MoralPredikan??

“Men denna historia ger en inblick i ett betydligt större problem. Bloggen är ett i många fall intressant, roligt och effektivt sätt att kommunicera. Det är ofta spännande och trivsamt att få följa människors göranden, låtanden och tyckanden utan någon mellanhand. Men inte alltid. När spärren saknas, när bloggförfattare inte förstår var gränsen går uppstår problem.

Det som skrivs på en blogg läses av andra, av vem som helst. Det här kan ses som självklart men är ändå så svårt för många bloggare att förstå fullt .” (citat ledarkommentaren i E-K)

Ann-Sofie W sa...

Undrar om riksdagsledamöter får "busa" på sin blogg?

Jag tänker på centerpartiets Fredrik F som ville möblera om i regeringen enligt hans blogg men som sedan sa att det bara hade varit på skoj.

Förmodligen hade han bara saknat den mediala uppmärksamheten.

Anonym sa...

Tack Ann-Sofie, det visste jag inte om. Kan du ge mig länken till det senaste om skojet. Det var ju riktigt, riktigt illa med tanke på hur han vacklade i FRA-frågan.
Han vill så väl men är uppenbart förtryckt.

Buttan sa...

Som jag bor långt från Strängnäs är jag väldigt upprörd över hur tidningen berövar Henkes rätt till den anonymitet han vill ha i sin blog, bara nån med lokalkännedom vet att bloggen är hans. Det struntar tidningen i samtidigt som man inte har namn adress och arbetsplats utsatt och ingen bild förstås på nån av de "många" som påstås ha ringt och reagerat på bloggen.
Genom hänga ut Henke ensam väl definierad med bild dessutom i ett sammanhang - spritkonsumtion - utsätts han offentligt för
ringaktning socialt som yrkesmässigt i andras ögon. Detta får man inte göra enligt
tryckfrihetsförordningen. Jag blev ursinnig när jag såg denna obesvärade brutalitet mot Henke (som jag aldrig träffat) och skrev till chefredaktören Wärring som snabbt svarade med att man visst inte begått något sådant fel.
Men visst har man det.
Jag anser precis som alla andra att ungdom och sprit är oerhört viktiga frågor för skola och samhälle precis som för alla och
envar. Det finns framför allt många sätt att axla detta ansvar och viktigt att diskutera sätten. Plus att det för en tidning är lika viktigt att i alla väder värna om den enskildes integritet.
Jag skrev nåt sånt i en kommentar till dagens ledare i tidningen men antar att dom aldrig tar in det.
Tycker det är extra hemskt att Henke mitt i allt detta begraver sin mamma.

Ann-Sofie sa...

Hej Buttan!
Du kan vara glad som ändå fick ett svar från Wärring i alla fall. Det är mer än vad jag får.

Buttan sa...

Hej Ann-Sofie det var så enkelt, tidningen har ju brutit mot tryckfrihetsförordningen genom att hänga ut Henke med angivande av namn och arbetsplats i en fråga ägnat att skapa ringaktning för honom i andras ögon. Så får en tidning aldrig göra.
Så jag skrev till Wärring att tidningen kunde dras inför domstol med rejält skadestånd åt Henke.
Jag menar allvar dessutom. Knepet är bristen på advokater som kan tryckfrihetsfrågor och de som gör det är oftast uppknutna till tidningskoncernerna.
En klok redaktionsledning hade sett Henkes blog
som ett sätt bland flera att axla
ansvaret för frågan om ungdom och alkohol istället för att ta heder och ära av honom för den väg han valt. Konstig tidning.

Sassaparill sa...

Jag har inte läst den där artikeln. Känner mig ganska glad för det. Nu ska jag på promenad. Gott gotti gott gott.

Ebbe Ollman sa...

Jag bloggar aldrig nykter någonstans
aldrig inte en chans
att jag bloggar nykter
kallat´t undanflykter
om du vill
Utan minsta promill
står PC´n still

Anonym sa...

Sassaparill och alla andra som inte vill läsa vad tidningen gör med Henke: ni MÅSTE läsa.
Ingen får blunda och ingen tiga.
Nolltolerans gäller för övergrepp på enskilda var det än sker.

Anonym sa...

Skiter fullständigt i vad ni säger....Anonym..eller hur, han skriver ju själv att han är rektor i strängnäs....svårt att fatta vem han är då. Sedan att blogga på detta sätt om sitt spritintag tycker jag är botten...han har ett ansvar som rektor, man kan inte säga att han e privatperson som e anonym. Undrar hur det skulle se ut om Fredrik Reinfelt eller Kungen skrivit lika...är de oxå privatpersoner...Tyck ni att jag har ett fult tryne, det står jag för.