tisdag 10 februari 2009

Kriminalvården förtrycker människor!

Min ombudsman, Mats, från SACO och jag mötte upp på frivården på Fridhemsplan i dag. Vi skulle träffa min nya chef och kriminalvårdschefen på Hallanstalten där för att diskutera min omplacering. Både Mats och jag blev mäkta förvånade när fyra kvinnor satt i mötesrummet. Kriminalvårdschefen på Hall, min avdelningschef på Hall (som hade haft uppdraget att avpollettera mig från kriminalvården), chefen för frivården i Stockholm och avdelningschefen för den avdelning jag nu skall arbeta på. Min första tanke var, vilken tur att jag inte gick dit ensam.

Mötet började med att kriminalvårdschefen på Hall berättade att jag nu hade gått hemma i tio månader med full lön efter ett antal omplaceringar på Hallanstalten. Min haka ramlade ned, jag tittade förvånad på henne och sa, -ett antal omplaceringar?, jag blev omplacerad 2004 efter rymningarna från isoleringen på Hall, precis som halva resten av personalstyrkan som arbetade där blev. Sen har jag varit på somaten. Hon blev förvånad och sa ursäktande att det var den information hon hade fått. Jag tänkte i mitt stilla sinne; undrar vad mera hon har fått höra om skräcködlan från Strängnäs?!

Mina förväntningar och förhoppningar dog där jag satt. Nu är det dags igen, nu skall jag mätas, värderas och dömas åter en gång för hundraförtionde gång! Jag fick ingen tjänst i dag, som jag hade blivit förespeglad. Jag är fortfarande anställd på Hall, skall provjobba inom frivården med månatliga möten och rapporteringar om hur det går. Jag är åtalad, dömd och intagen utan rättegång; så kändes det, igen!

Min nya chef ville veta lite om hur det hade varit på Hall. Jag berättade om bältessängsläggningarna av nyanställda som jag såg när jag började arbeta på isoleringen 2004. Man lade nyanställda i bältessängen, drog ner byxorna och rakade underlivet på offret. Sen tog man kort på personens nyrakade underliv med digitalkamera, som mellanchefen på avdelningen tog ut från sitt kontor, och skickade korten till andra utvalda (invigda) anställda på Hall. Misshandel av intagna fick jag också bevittna. Min anmälningsplikt gjorde att jag sa i från till cheferna, men inget hände. Vi tar självklart avstånd från ett sådant beteende, sa kriminalvårdschefen snabbt. Sen återgick vi till varför jag hade fått problem på Hall. Jag blev betraktad som golare, ett ord de intagna använder när någon fånge har skvallrat på någon annan intagen. Mina kollegor kallade mig för golare! Kårandan säger jag; behöver någon fråga varför jag fick problem på Hall???

Varför jag inte fick en tjänst inom frivården, utan skall prövas först, förklarade de med att det här är omplacering till en högre tjänst, något de normalt inte gör, därför skall jag testas. Min fackrepresentant ifrågasatte detta då jag har den formella kompetensen som behövs för tjänsten samt har arbetat åtta år inom kriminalvården redan. Det hjälpte inte, vi var tvungna att acceptera budet.

Ingen ifrågasatte det jag hade sett på Hall, förutom att de var förvånade över att jag inte hade slutat när jag såg t e x bältessängsläggningarna av de nyanställda. Varför skulle jag ha slutat? Var det jag som lade mina kollegor i bältessäng kanske? Var det jag som slog och sparkade fångar? Knappast!

Min norske goda vän Tore, som tog hand om mig när min dotter dog 1988, förklarade för mig på telefon i kväll: "Margit, du slog larm om missförhållanden du såg på Hallanstalten och ledningen gjorde som man brukar göra; de sköt budbäraren! Det är nämligen mycket enklare att göra så än att städa upp i ett ruttet system!" Tack Tore, vilken tröst:-)!

33 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Usch! Förstår att du blev besviken. Låter som en Kafka-värld.
Men du är ju luttrad så det här fixar du!

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Tack. Luttrad vet jag inte om jag är; jag är nog för känslig för att kunna bli det. Att vara tuff utåt är inte detsamma som att vara tuff inuti, vet du. Men, jag fixar nog detta också, tack snälla du.

MVH Margit

Anonym sa...

Har idag uppmanat Justitieministern att läsa Din blogg och kommentera skeendena inom Kriminalvårdens personalhantering.

Upprörande är ett milt ord i mina öron för det Du utsätts för.

Skulle det ha accepterats i ett privat företag?

Stå på Dig!
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Beatrice Ask känner till hur det har varit för mig, hon har varit ett stort stöd tidigare. Jag har kallat henne för batongmormor i en debatt på Brännpunkt i SvD 2004, men jag vet sedan länge att hon har en human syn på kriminalvård.

Tack för ditt stöd. Det som är svårt är att jag trodde att allt var över nu. Att då bli kränkt åter en gång är som att bli slagen mitt i ansiktet. Jag ringde min vän i Norge och frågade om han tror jag överlever det här också. Det trodde han så klart!:-).

Klem Margit

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Kriminalvården förnekar sig inte! Du står på den goda och humana sidan så det är dom som kommer att stå med skammen till slut. Det var såå modigt av dig att säga ifrån, det är sådana människor som du som gör att det finns hopp för mänskligheten!
Sträck på dig, jag är glad att jag får vara din vän!
Kram, Marie-Louise

Anonym sa...

Vad skall man säga, vad skall man göra?

Jag tror att Kriminalvården är en av Sveriges sämsta arbetsgivare.

Byt ut denna mycket märkliga och dåliga arbetsgivare mot någon med, i alla fall en liten skymt av, arbetsgivaransvar.

Ses,

Erik

Anonym sa...

Margit!
Det är ju totalt galet så som Kriminalvården håller på.

Jag fick ont imagen av att läsa ditt inlägg här. Kåranda är ett farligt gift, titta bara på Polisen.

Bra att det här kommer fram så att det förhoppningsvis kan få ett slut även om det känns långt borta.

Kämpa på!
Kram
Ann-Sofie

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Jag sa till den nya kriminalvårdschefen i går att det skrämmer mig att två av de som är utvalda till att bli mellanchefer på den nya bunkern på Hall, var de två mest aktiva i misshandeln av en intagen, som jag bevittnade i februari 2004. Jag berättade också att den ena av dem tryckte sin knytnäve upp under hakan på mig i vaktrummet på isoleringen när mellanchefen hade skvallrat om att jag hade pratat med cheferna om detta. Han hotade att fixa mig om jag fortsatte vara en djävla golare.

Jag sa att jag inte alls är ledsen över att Hall inte har förtroende för mig längre därför att mitt förtroende för Hall och dess ledning försvann för länge sedan.

Inget är värt allt detta.

MVH Margit

Anonym sa...

Man baxnar!

Folk som inte vet något tjatar på om att det gullas och daltas med de intagna på landets fängelser.

Det verkar inte vara någon "gullig" miljö direkt. Särskilt inte nu när du visat på hur det dessutom ser ut bland de anställda som lök på laxen.

Då är det kanske inte så konstigt att Biljana Plavsic inte vill vara kvar på Hinseberg, med eller utan trädgård.

Ann-Sofie

Anonym sa...

Åh,Margit, vilken besvikelse. Jag förstår dig mer än väl. Vi som har varit så glada för den nya möjligheten inom frivården. Den har du dock. Ta vara på den och se vart vägen leder vidare. Det kan bli bra. Annars kan du hitta på något bättre själv!

Jag blev ju bjuden till min arbetsgivares centralkontor vid Sergels torg augusti 2005. Åkte glad i hågen tåg till Stockholm. Jag trodde vi skulle planera fortsatt internutbildning. Istället blev jag så kränkt som aldrig förr. Jag gick in i väggen några dagar senare. Tappade känseln i vänster kroppshalva. Vänster bröst hade ett år senare en cancerknöl. Kanske ett samband, kanske inte.

Däremot är det brutala metoder de använder för att trycka ned en och få en att skriva på avgångsvederlaget. Jag hade precis börjat läsa genus, men inte tillräckligt för att kunna stå pall och ta vara på mina rättigheter.

Nu vill jag stötta dig.

Kramar

Lena

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Efter att jag hade berättat om vad jag hade sett på Hall, bältessängsläggningar av nyanställda och misshandel av intagna, fick jag en mycket märklig fråga av frivårdschefen, hon undrade varför jag inte hade slutat! Jag kan inte sluta tänka på det. Varför undrade hon inte varför de här alfahannarna fick stanna på Hall? Varför frågade hon inte krimnalvårdschefen på Hall vad hon har tänkt att göra med dessa mindre lämpade kriminalvårdare (ett fåtal rötägg) som är kvar på Hall? Varför frågade hon inte hur det kommer sig att vissa av de har fått chefstjänster? Varför???

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Tack för ditt stöd och din vänskap, det betyder mycket att ha goda vänner när det blåser.

Jag var också rädd för att jag hade fått bröstcancer, jag var, som du vet, inne och kollade upp en knöl vid armhåla/bröst och axel på sjukhuset förra veckan. Men, det var inget ondartat i alla fall.

Pratade med min ombudsman i dag, han kallar alltihopa för kränkande särbehandling av värsta sorten. Han är fortfarande chockad över mötet i går och skall återkomma till mig i morgon om vad vi skall göra.

Nina kom hem till mig i går kväll, vi knäckte en äkta champagne; skall man gråta och lida skall man göra det med stil:-). Jag hade ju tänkt att fira, men det blev gravöl i stället, dock med champagne, jag gillar inte öl.

I dag hämtade Nina mig och bjöd mig på lunch på stans bästa lunchrestaurant, sju rum och kök. Det var gott och trevligt. Vad gör det väl om Goliat bankar upp mig rejält; jag har ju goda vänner! Lite stryk får man tåla när man är uppkäftig; är det inte det många hävdar?!

Kram Margit

Anonym sa...

Starkt av dig att vara så öppen med detta. Även om det kostar på för dig personligen och det känns tungt, så kan du vara säker på att det gör skillnad för att någon gång komma tillrätta med dessa missförhållanden.
Stå på dig!

hälsn. Claes

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Tusen tack för dina vänliga ord. Jag hoppas du har rätt.

Elisabeth Tamm (1880-1958), liberal riksdagskvinna skall ha sagt: "Det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid". Så om jag dör på kuppen, så kanske det gör skillnad för någon som kommer efter mig. Det gäller att vi, både kvinnor och män, kämpar för det vi tror på.

Jag är lyckligt lottad i alla fall, jag har familj, vänner och energi!

Just nu är det kämpigt. Men, som min norska vän sa i går kväll, jag har slagits med myndigheter förut och jag har alltid vunnit!:-)

Kram Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Kram på dig, ringer imorn och kollar av läget.

//Cattis

Anonym sa...

Vad ska man säga krossad igen?
Vi som lever med dig dagligen och ser hur det här tär på dig bara undrar hur stark är hon.
Vi vet också att under skalet finns det en mycket skörare person.
Men vad gör man med en betongmyndighet som Kriminalvården.
Undrar om de vet vad medmänsklighet är.
(Det är nog ett för svårt ord.)
Men jargongen verkar ju finnas hos Polisen också, så det kanske finns ett samband med att de som inte kommer in på Polishögskolan söker sig till Kriminalvården.
Jag orkar inte spekulera mer.
Stå på dig och ha en skön resa.
Jag tror på dig det vet du.

Mvh din du vet.

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Ringer imorn, skriver du, det är ju perfekt norsk det:-). Ring imorn du. Jag har precis prata med Tore igen, det är så skönt att ha en mogen vän som känner en utan- och innan, eller vad det nu heter:-).

Han tyckte att mina chefer i går var lite pinglete. Jag var tvungen att fråga vad det betyder. Pinglete betyder pysete och det är detsamma som fegt på svenska. Inte ens de farligaste fångarna vi har i Sverige eller Norge blir mött av fyra personer när de skall prata om saker. Här använde kriminalvården sig av fyra högt uppsatta tjänstemän/chefer för att träffa lilla mig i går; det är maktspråk utan like det, enligt min norske vän.

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej "din du vet".

Du skriver: "Vad ska man säga krossad igen? Vi som lever med dig dagligen och ser hur det här tär på dig bara undrar hur stark är hon".

Tore berättade om krisreaktioner i kväll, hur hanterar vi kriser. Han påstår att jag har utvecklat en ovanlig stor och stark kompetense när det gäller att hantera kriser. Barn som tidigt i livet upplever traumatiska saker, det kan vara allt från krig, övergrepp, dödsfall i familjen med mera, de utvecklar ett försvar som skall klara av just stora kriser. Jag är en av dem, enligt Tore. Tore är ju socionom, terapeut, forskare med mera och vet nog vad han talar om.

Jag borde alltså vara tuffare än tåget!:-).

Tack till dig och de andra runt mig som orkar leva med mig dagligen. Tack för att jag får kämpa, tack för att du uppmanar mig att fortsätta kämpa. Tack för att du har påmint mig om vem jag är de gånger jag har föreslagit att nu skall jag börja läsa Danielle Steel, Se & Hör, sluta med politik och bänka mig framför TV:n och se alla såpor som finns. Det är nog inget för mig:-).

Kram Margit

Anonym sa...

Mänskligheten är nu så beskaffad att den ibland belönar kräk och fördömer pärlor.

Vi behöver bara se på styrelseuppdrag och omplaceringar för att inse att ibland är världen hopplöst orättvis.

Jag har faktiskt ibland förståelse för bolsjevikerna....

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Du skriver: "Mänskligheten är nu så beskaffad att den ibland belönar kräk och fördömer pärlor". Margit betyder en pärla på latin, jag hoppas jag inte är ett kräk:-).

Det är typiskt, när du blir utsatt för attack då är jag i Egypten, när jag får ett slag i ansiktet då är du på mässa!:-).

Vi måste träffas snart, ta några öl på eran favoritpub i Eskilstuna och filosofera tillsammans. Det kan bara bli bra till slut.

Kram Margit

Anonym sa...

Hei mamma! I fikk høre fra Tore at du var lei deg over jobben...i tenkte hva nå da? Hadde hun ikke akkurat fått en bedre jobb, med bedre lønn osv.?? Hvordan er det mulig at noe har gått galt så fort?
Nå etter at ha lest din blogg så blei i faktisk litt lei meg....
I skal si hva i synes mamma...
I synes at det er nok nå...du har jobbet 8 år innen kriminalvården. Du har gjort masse bra, hjelpt mange og lært noen en lærepenge...men i synes at det har vært litt for mange tårer gjennom disse 8e år...tror du har brukt opp alle tårene, kriminalvården skal virkelig ikke få noen flere nå...
Du har slått og sparket...men med ord...og du har fått så mye drit...det kan umulig ikke være vært det....
Nå vet vi alle sannheten...vi trenger ikke mere for å vite at du er vinneren....De tapte mamma...Du står fortsatt på benen...de kunne ikke skremme deg bort...selv om det var nære en perioda da =)...

Så nå ber i deg mamma...si hade til dem allesammen! Bruk din kompetanse en annen plass...Det finnes en plass der det er lov å være POWER-MARGIT uten å være nødt til å si unskyld...

Det er det jeg mener mamma.....


Hør på meg!

Er veldig glad i deg å jeg vil at du skal være lykkelig!!

Nuss og klem fra din Datter Margarita

Margit Urtegård sa...

Hei min kjäre datter.

Jeg har ikke brukt opp alle mine tårer da, jeg gråter jo nå:-). Tusen takk tullemor. Jeg er lykkelig jeg, tenk at Gud ga meg verdens beste datter. Tenk at det var til lille meg han sendte deg! Jeg skal ikke bry meg om små detaljer som jobb, politikk og karriäre. Jeg har jo fått tre fantastiske barn som jeg elsker over alt annet på jorden. Hvorfor krangle om sånne små saker da?!:-).

Du er så klok. Hvor fikk du det i fra? Hvem har du arvet sånne saker fra? Jeg må spörre pappan din når jeg treffer han nå når jeg reiser til Lanzarote:-).

Ja, du lille jenta mi, du har helt rett. Jeg spurte lillebroren din, Emil, i kväll, hva han synes jeg skal gjöre. Han titta dumt på meg og sa, det vet du mamma, jeg sa til deg allerede når du jobba på Mariefredsanstalten jeg at det der er ingen bra miljö för en glad person som deg å jobbe i. Tenk at det er ens egne barn som skal fortelle sannheten! Men, det er jo ikke så merkelig, det heter jo at det bare er fulle folk og barn som snakker sant!

Bra at du har Tore der hjemme i Norge, han er god han.

Det förste jeg tenkte når jeg våknet i dag var at jeg så gjerna skulle flytte hjem igjen til Norge. Det finnes ingen plass for glade og gode norske jenter her!

Savner deg. Elsker deg kjempemye!

Mange klemmer og nusser fra mamman din.

Anonym sa...

Hehe mente jo selvfølgelig at du brukt opp de tårene som var beregnet for kriminalvården...hmm det hørtes mye bedre ut i hodet mitt en hvordan det blev skrevet ned nå...men du skjønner hva i mener!!
Ja du vet jo hvor i har fått det kloke i fra...hehe! Men i trodde vel ikke at i var så klok som i er da ;) føler at norge flytten har gitt meg masse godt...
Margarita +Molde=sant!
Emil er også klok ja! Du burde høre på oss!

Så hva synes du mamma, skal du slutte og slåss?? =) Jeg tror det er noe spennendes og nytt som venter rundt hjørnet...så du må gå rundt og se hva det er :)

Tore er en veldig klok man...i var der idag...flirer og grin anna hver gang...Tror dette blir bra... 2009 blir et bra år...
I feel it in my fingers...I feel it in my toes!! Den sangen er bra å det er akkurat sånn det er...jeg føler i hele kroppen at 2009 kommer med mange overraskelser!

Du må hilse masse til pappaen min når du besøker han, er det fredag du drar? har du snakket med han? =) du må jo ordne sånn at de henter deg!


Å vi må aldrig slutte å gråte....men kriminalvården FÅR ikke flere tårer fra deg.....i tillater ikke det vettu!!!

STOR KLEM FRA DATTER!

Margit Urtegård sa...

Hei Margarita.

Nei, jeg har ikke prata med pappan din ennå. De behöver ikke å hente meg, jeg har ordnet med buss. Tenkte å ringe han når jeg har kommet på plass.

Jeg reiser for å skrive på boken min vet du, det er så vanskelig å få ro her, det finnes blogger, folk, telefon og alt. Der nede kommer jeg ikke å ha internett, jeg kommer å spise alle måltider på restaurant, foruten frokost da.

Jeg reiser tilbake til byn, der jeg gikk alene på stranden når jeg var 18 år ung og funderte på hva jeg skulle gjöre med mitt liv. Da kom du til og det ble mammarollen som ble aktuell först og fremst. Nå er dere snart store alle sammen. Jeg reiser tilbake dit jeg fant meg selv. Der jeg fikk väre i fred fra de norske sosiale myndighetene for förste gangen i mitt liv. Der jeg fikk smake på friheten. Siden den gangen har jeg kjempet for akkurat frihet, frihet å få synes og tenke som jeg vil.

Vi får se hva som hender. Du skal ikke väre urolig for mamman din, det er bare vi mammor som har den rettigheten! Det er vi mammaer som har monopol på det!

Nuss og klem fra mamma

Margit Urtegård sa...

Hei igjen Margarita.

Min ombudsman i facket vill att ärendet skall upp i PAN. Då kommer vi att kalla in olika vittnen, bland annat den svarta mannen jag har haft en relation med. Jag är ju anklagad för att vara rasist, helt idiotiskt!

Kram mamma

Anonym sa...

Jeg synes at det høres ut som en flott ide....men du får ikke lov å reise dit uten å gi en stor klem til bestemora mi...å alle andre såklart!!

Jeg skjønner hva du mener...frihet...i føler litt sånn her...i kan gå på tur her å se panorama utsikten å bare tenke på livet....uten at noen forstyrrer enn...Selvfølgelig skjer det at man møter på noen man kjenner av og til men er litt på samme måte....får lov å være anonym...til en hvis del...=)

Er veldig glad at jeg reiste hit...nå er det prosjekt finn Margarita...i trodde i hadde funnet henne for 2år siden...men det var litt igjen å bli kjent med!

Nå skal i finne senga!! Kos deg masse i Lanzarote...Vi snakkes!!

Stor klem til min POWER mamma!!!

Margit Urtegård sa...

Hei Margarita.

Hold på med prosjektet "Finn-Margarita" du, selv fant jeg deg for 23 år siden!:-), da jeg födte deg.

Jeg skal gi mange klemmer til Rafaela fra deg; bestemora di!

Nuss og klem fra mamma

Anonym sa...

Hej Margit!!!!
Jag blir så förbannad hur länge ska de hålla på du har inte gjort ngt fel.
Håller med många av dina vänner ...men de jag tycker du ska lyssna på i detta läge är dina barn!!
Du är värd en mycket bättre arbetsplats å ska inte behöva ta mer skit från Kriminalvården....det räcker nu hur stark du än är tjejen så är de inte värda å ha en sån underbar människa/kollega...inte om de inte ger dig en tjänst du har mer än behörighet till utan alla möten varje månad för att fortsätta bryta ner dig.

Du gör helt rätt i som åker till Lanzarote å skriver din bok å får träffa kära vänner, njuta av livet å får lugn å ro.

Tänkte på dig i tisdags flera gånger funderade hur allt var å så...men tog aldrig luren å ringde dig ångrar det.

Ja du vet vad jag tycker du ska göra ....DU är viktigast Margit...ta inte mer skit.

Ta hand om dig massor av kramar Erica

Margit Urtegård sa...

Hej Erica.

Tusen tack för alla goa ord. Du skall inte ångra att du inte ringde mig i tisdags, jag vet att du finns.

Vi får se vad som händer. Nu tänker jag åka bort, lämna politik, kriminalvård och allt det där här hemma. Ni som jag älskar så mycket, min familj och mina vänner, ni bär jag med mig i mitt hjärta vart jag än går!

Jag vet att jag förtjänar bättre, men jag har mina tankar hos fångarna, vad med de? Vem kämpar för deras rätt till ett bättre liv? Kriminalvård, skämmas, de borde byta namn!

Frivården, kriminalomsorg i frihet, är säkert bra. De som arbetar där har utbildning och kompetens. Men, de gav mig armbågen i går, jag var inte värd vatten. Frivårdschefen hade till och med frågat en vän av mig på frivården om jag var rasist. Herregud!

Kram Margit

Anonym sa...

Margit..

Ingen rök utan eld, visst... För mycket unga killar/män på en insyns-skyddad avdelning utan något som helst ledarskap. Klart att det inte är det optimala, men det är väl ändå så att ett operativt och tydligt ledarskap skulle kunna ha stoppat utvecklingen av "subgrupper" och "invigningsriter" som du kallar det.
Jag vill bara säga att det överdrivs en del i denna debatten, jag har legat i bältet själv, visst.. Men jag visste att om jag bara viskat "stopp" så hade hela grejen lagts ner. Inga könsorgan har rakats eller för den delen fotograferats. Det är något du fått om bakfoten, däremot har avdelningsnamnet skrivits på rumpan på vissa.

När du satt i tv och sa att alla kollegor hade en fruktansvärd människosyn, det var då du skrev under ditt "avsked" från hall. Man gör inte så, fångar kan sitta och grina på bästa sändningstid, inte vårdare.

Träffade en vårdare från Mariefred i samma veva som du började på hall, han sa att dom började ledsna på att tårta dom ätit sedan det blev klart att du skulle sluta där... Kanske dags att ransaka sig själv och fundera på om du hittat rätt plats i arbetslivet...

Anonym,
(Precis som du skrev under med i pressen när du släppte bomben.)

Margit Urtegård sa...

Hej anonym fd kollega.

Du skriver: "Inga könsorgan har rakats eller för den delen fotograferats. Det är något du fått om bakfoten, däremot har avdelningsnamnet skrivits på rumpan på vissa". Jag har själv sett rakning och fotografering av underliv vid flera tillfällen. Jag var också med på ett APT-möte där chefen på isoleringen skällde ut oss för detta och bad personalen slänga (ta bort) bilderna från datorn.

Jag vet att de firade med tårta när jag slutade på paviljong ett på Mariefred, en kollega som praktiserade tillsammans med mig på Hall innan jag började där var så vänlig att berätta det för mina nya kollegor. Dags för självransakan kanske, skriver du. Kanske dags för andra att göra detsamma?

Du skriver vidare: "När du satt i tv och sa att alla kollegor hade en fruktansvärd människosyn, det var då du skrev under ditt "avsked" från hall. Man gör inte så, fångar kan sitta och grina på bästa sändningstid, inte vårdare".

För det första har jag aldrig sagt att alla kollegor har en fruktansvärd människosyn, jag har pratat om att det fanns vissa rötägg som styrde och ställde på isoleringen 2004. För det andra så är jag väl medveten om att de flesta kriminalvårdare gör ett bra jobb. Att jag skrev under mitt "avsked" från Hall genom att överhuvudtaget yttra mig negativt om verksamheten, det vet jag redan.

Du avslutar ditt inlägg med: "Anonym, (Precis som du skrev under med i pressen när du släppte bomben.)" Jag har aldrig yttrat mig anonymt i pressen rörande kriminalvården. Den som slog larm om bältessängsläggningarna 4 maj 2004 var inte jag. Det var tydligen en mamma till en kille som hade fått en batong en viss plats, som tröttnade på eländet och anmälde det hela till TV4, enligt den förra KVC:n på hall. Du kan ju fråga journalisten som tog emot nyheten.

//Margit

Anonym sa...

Hej! Jag googlar runt för att försöka få veta mer hur det fungerar inne på anstalterna och framför allt på Hall, eftersom jag har en vän som sitter där. Har du tips var jag hittar mer att läsa? Jag ser ditt inlägg och förfasas. Vill lära mig mer så att jag kan relatera till vad han berättar då vi pratar i telefon.

Margit Urtegård sa...

Hej Ylva (sakomsolen).

Jag kommer inte på något, var du kan hitta mera information, just nu. Jag har fortfarande kontakt med flera som arbetar på Hall och det ser inte bra ut där nu heller. Vill du veta mera maila mig på:
margit.urtegard@strangnas.se

MVH Margit