onsdag 25 februari 2009

Same shit but different name!

I dagens SvD skriver Paulina Neuding i en artikel "Grumliga vatten till höger och vänster" att: "När en grupp från norska Fremskrittspartiet åker till Malmö i veckan är det enligt ordföranden Siv Jensen för att se en stad 'där sharia fullständigt har tagit över'. Det är valår i Norge, och högerpopulisterna i Fremskrittspartiet jagar väljare genom att fantisera fritt om svensk segregation. Ilmar Reepalu, ordförande (S) i Malmös kommunstyrelse, utgår från att det rör sig om röstfiske 'i en valrörelse eller något liknande' ( DN 22/2). Det är säkert sant. Reepalu borde för övrigt veta. Sedan kriget bröt ut i Gaza har Malmö sett skrämmande uttryck för extremism i den där änden av det politiska spektret där vänster möter islamism. Och kanske mer än någon annanstans i Sverige slits Malmös politiker mellan valet att stå upp mot antidemokratiska krafter och värderingar, och att håva in extremisterna i den egna väljarkåren. Det senare frestar bevisligen".

Här träffar Neuding mitt i prick. Jensen och Reepalu är lika stora kålsupare båda två! Båda fiskar i grumliga vatten efter röster till sina partier. Vi som har varit med i politiken länge vet att det finns rötägg och dumma människor i alla partier. Att sådana bekänner färg genom att visa sitt fula tryne borde vi vara tacksamma för. Rasism som rasism; judehatare och islamofober kan sitta i samma båt!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ett misslyckande för den Svenska Demokratiska Modellen om diverse extremister med bakomliggande hot om upplopp, våld och anarki kan vara med att sätta agendan.
Strunt samma vilka de är: AFA, Nazister eller talibaner. Vi måste hitta medel och metoder för att de individer som utgör dessa grupper får göra sina egna röster hörda inom den offentliga demokratin.
Då faller motiven för extrimism radikalt!

Anonym sa...

Då faller motiven för extremism radikalt!

Margit Urtegård sa...

Hej Ebbe.

Du skriver: "Vi måste hitta medel och metoder för att de individer som utgör dessa grupper får göra sina egna röster hörda inom den offentliga demokratin".

Det finns väl inget hinder för dessa grupper att få sin röst hörd inom den offentliga arenan eller vår demokrati redan i dag? Men. det är väl inte tillräckligt kul?! Att kasta sten på polisen, skrika, hota folk och beta sig allmänt illa är väl deras gemensamma melodi för tillfället?!

MVH Margit

Anonym sa...

Där håller jag verkligen med Dig, Margit!. Få samhällen idag har väl samma möjligheter som Sverige för alla att få sina röster hörda "på normalt sätt" utan slagsmål, fönsterkrossning, uppriven gatusten, kodynga på vägarna och eldade bilar

Anonym sa...

Jag visste inte vad jag skulle tro om Siv Jensen i Debatt igår. Vissa poänger har hon och visst måste vi i Sverige sätta ned foten bättre.

Jag led alla timmar då jag såg en ung flicka, inte ens könsmogen, bada med slöja och långskjorta och långa shorts i Vattenpalatset. Hon mådde inte bra, och var oerhört stigmatiserad i poolen. Åh vad jag "hatade" pappan. Vilket förtryck han helt ovetandes utsätter sin dotter för. Han försökte flirta med mig och jag förökte visa mitt ogillande av dotterns utstyrsel i bassängen.

Då gick man igång igen. Och det är inte bra för min hälsa. Men vi måste solidarisera oss med invandrarkvinnorna. Det där diskuterar vi inom Liberala Kvinnor Sörmland.

Anonym sa...

Jo, jag diskuterade frågan med en personal och det förekom varje vecka. Men flickorna var tvungna att hyra vattenpalatsets plagg, om jag förstod saken rätt. Det var en för känslig fråga menade killen, men han/Vattenpalatset stod i praktiken helt på de förtyckande männnens sida.

I den problematiken var Siv Jensens kritik klockren.

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Jag har precis tittat på Debatt på datorn. Det är konstigt, men det känns som om svenskar måste lägga ord i andras munnar hela tiden. Nalin Pekgul lägger tex ord i Siv Jensens munn. Jag håller inte med Jensen i mycket, men det provocerar mig fruktansvärt mycket att folk försöker lägga ord i munnen på andra. Fast jag har bott här i 16 år kan jag inte acceptera detta beteendet. Är folk döva eller? Eller tror de helt enkelt att alla andra är idioter? Jag vet vad jag har sagt och intet och det tror jag att alla andra har koll på också; vad de har sagt.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Måste bara kolla med dig om du tycker att jag har lagt några ord i Siv Jensens eller din mun??

Jag tycker att Siv Jensen var en frisk fläkt och tankarna gick omedelbart också till din styrka.

Men någon förebild för mig kunde hon inte bli då jag snappade upp något oklart. Så jag förstår ditt blogginlägg och att det under hennes feministiska patos ryms en rasism, som du påtalade.

Igår deltog jag i ett mycket spännade möte i Skiftinge, Eskilstuna med olika samhällsaktörer. En invandrarkvinna i Demokratiforum föreslog kurser och cirklar för indvandrarkvinnor. Då exploderade en manlig representant för en invandrarförening och fick ett tokspel. Det blev så hotande att kvinnorna skulle kunna befrias från det patriarkala förtrycket.
Precis som det ju blev oroligt för fyra år sen när FI stod i startgroparna. Alltid läskigt för patriarkatet när kvinnor grupperar sig och börjar samverka istället för motverka varandra.

Det är oerhört viktigt att vi feminister kavlar upp ärmarna, för nu upplevs verkligen en backlash vad gäller jämställdhet i mötet med invandrarmännen. Ibland känns det tröstlöst, samtidigt verkar ju det svenska männen då vakna och engagera sig. Deras egna feminism tas i bruk när de känner att de kan tillföra debatten något med sin egna erfarenheter av befrielseprocessen. Det är möjligheterna i utmaningarna. Ett mantra somm upprepades i Skifinge igår.

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Du skriver: "Måste bara kolla med dig om du tycker att jag har lagt några ord i Siv Jensens eller din mun??"

Nej, absolut inte, det var inte dig jag syftade på alls. Det var personer i programmet som lade ord i Siv Jensens mun. Du skulle aldri vrida och/eller vränga på andras ord eller uttalande, det vet jag.

MVH Margit