onsdag 4 februari 2009

Hot mot S:t Eskils gymnasium!

När jag hörde att någon hade lagt ut ett hot mot S:t Eskils gymnasium på en webbsajt, ringde jag direkt till min son Benjamin, 19 år, som går i tredje ring på S:t Eskil. Som tur svarade han på en gång och sa att allt var lugnt. Han skulle ha börjat lite senare i dag och innan han hann gå dit fick han ett sms från en kompis. Kompisen berättade om vad som hade hänt och Benjamin gick inte dit. Även Benjamins flickvän blev varnad och höll sig därifrån. Tack Gode Gud för mobiltelefonerna och tack även till norrmannen som upptäckte hotet på webbsajten och slog larm.

DN berättar: "En 21-årig man från norra Södermanland är gripen för hoten mot skolan i Eskilstuna. Han har erkänt att han skrivit hoten och har sagt att avsikten var att skoja". Skoj!? Fan tro't! Grabben måste ha en sjuk form för humor då i så fall! Det här är inte lustigt eller roligt på något sätt!

Folk på skolan berättar för Aftonbladet: "Det här är en väldigt lugn skola så allt det här kommer väldigt oväntat. En elev berättar att det var poliser överallt på skolan och att det rådde en kaosartad stämning i de låsta klassrummen. Folk har barrikaderat sig i klassrummen och alla är rädda. Våra lärare har låst in oss och vi kan inte gå någonstans. Vi är hungriga och rädda".

Tankarna går nu till skolmassakern i Kauhajoki. Efter den massakern ställde Aftonbladet denna fråga till psykologiprofessor Sven Å Christianson: "Kan något liknande hända i Sverige?" Christianson svarade: "Det är självklart att det finns liknande personer här, precis som i Finland. Ja, det kommer att hända här". Enligt honom så är det alltså inte frågan om det kommer att hända här; frågan är när?!

Ledarbloggen skriver: "På webben finner obetänksamma och psykiskt instabila människor inspiration för att väcka uppmärksamhet, bli sedda, utlösa reaktion och skapa sensation. Det är väl det som ryms i begreppet 'skoja'." Jag vet inte hur jag skall tolka vad ledarskribenten menar. Det känns sjukt att läsa bara; hur kan man tala om obetänksamhet och skoj i samma andetag som psykisk instabilitet? Obetänksamma kan vi alla vara i bland och skoja kan vi också. Att på en webbsajt hota med vild skottlossning mot våra ungdomar på en gymnasieskola är inte obetänksamt, det är sjukt!

21 kommentarer:

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Detta var då inget roligt skämt att hitta på.
Tur att detta kunde stoppas i tid.

//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Som mamma får man ju härtat upp i halsen hundra gånger innan man hinner få tag i sin unge; du vet hur det är! Jag vill inte att Benjamin skall åka dit i morgon, men jag vet att det är fel att tänka så, så han åker dit om han vill. Rädslan får inte ta tag i oss, vi måste tordas leva!

Kram Margit

Anonym sa...

Som tur är slår blixten sällan ner två ggr i följd på samma ställe. Förstår att du är skärrad men som tur är så är det inte så vanligt med tungt beväpnade ungdomar här i trakterna.

Anonym sa...

Hej Margit!
Bra skrivet själv har jag avhållit mig från att skriva om det, vill inte ge saken onödig uppmärksamhet.

21-åringen är uppenbarligen störd, skoja? Jag fattar inte att en så pass"gammal" person kan tycka att detta är skoj.

Ann-Sofie

Anonym sa...

Det är upprörande när hot om våld eller trakasserier över huvudtaget avfärdas som skoj. Det är viktigt att vi kallar det för vad det är. Det är ytterligare en kränkning för brottsoffren.

Har just läst tingsrättsdomen i en vårdnadstvist där misshandel och sexuella övergrepp förekommit. Otroligt upprörande vad man kan förvränga sanningen med språket.
Offret är en liten flicka som gör sitt bästa för att kraftfullt markera sina känslor för mamma, andra vuxna och BUP och socialtjänst.

Ordvrängare är farliga. Eftersom jag vittnade och satt med vet jag ju. Mitt vittnesmål betydde ingenting. Inte klokt! Grr

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Benjamin är inte rädd, det är viktigast.

Sen blir jag förbannad när journalister kan vara så okänsliga att de bagatelliserar det hela som obetänksamhet, skoj och att någon vill få/ha uppmärksamhet. Vilket planet bor sådana journalister på, växt upp har jag lust att säga till vederbörande.

Att 21-åringen sägar att det var på skoj det är en sak; att vuxna spinner vidare på det är horribelt och idiotiskt.

MVH Margit

Anonym sa...

Ja killen fick sina 15 minuter av berömmelse utan problem.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Ja, och i mesiga Sverige släppte de ut honom direkt, fast han är 21 år gammal och har erkänt! Hade det varit i USA så hade de behållit honom på häktet tills de hade fått översikt över vad det här kan handla om. När blev det icke-kriminellt att hota med skottlossning med mera; att hota med att döda folk? Nu får våra ungdomar gå till skolan i morgon och vara oroliga i stället.

MVH Margit

Anonym sa...

Ja de har ju onekligen lyckats bra med brottsbekämpningen i USA.... not.

Anonym sa...

Eskilstuna som är en sådan trygg stad enligt vissa kända bloggare. Ingen fara alls ???

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Jag säger inte att de är bra på brottsbekämpning i USA, absolut inte. Men, varför måste vi vara så mesiga jämnt? Ta tag i ungdomarna tidigt vet jag och då menar jag inte som folkpartisten Johan Pehrson förespråkar; att vi skall behandla barn som kriminella, att vi skall skicka barn till domstol. Men, 21-åringar, varför skall inte de behandlas som vuxna?

MVH Margit

Anonym sa...

Jag håller med KG Hammar, vid vissa tillfällen är situationen inte lämplig för diskussion.

Beträffande tryggheten i Eskilstuna och Sverige så kan jag bara rekommendera jämförande studier med liknande platser. Brottsstatistiken går upp men det beror på att fler saker är brottsliga. Våld, dråp och mord är konstant och har varit så länge vilket innebär att det blir förhållandevis färre eftersom folkmängden ökar.

Däremot är det svårt för borgligheten att vinna riksdagsval utan att svartmåla landet.

Anonym sa...

Du är märklig Margit !
I tidigare artiklar har du mesat med mördare och våldtäktsmän. De förtjänar en andra chans, de är människor har du sagt.
Men nu när du själv är berörd, då ropar du på högre straff. Du tror inte det räcker med att insatsstyrkan stormar in och griper honom ? Varken du eller jag vet om han "skojade", det får väl polisens utredning visa.
Har de nu släppt honom så har de bedömt att han inte utgör något hot varken mot allmänheten eller sig själv.

En omogen 21-åring är fortfarande att kategorisera som ett barn.
Barn starffar vi inte i Sverige.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Killen hämtade de från en lägenhet här i Strängnäs, enligt TV-nyheterna.

Jag ifrågasätter inte tryggheten i Eskilstuna. Vi har problem i vår stad också, med gäng som slåss med mera. T e x killar, som i grupp oprovocerat slår ner folk som är på väg hem från uteställen och annat. Det oprovocerade våldet ökar, enligt poliser jag har pratat med och det våld som utförs är grövre än tidigare. Tjejer är också mera våldsamma nu än tidigare. Så fast morden inte ökar väsentligt, så har vi problem.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Jag skriker inte om högre straff och jag hade reagerat på detta oavsett om Benjamin hade gått i den skolan eller inte. En 21-åring är myndig och skall betraktas och behandlas som vuxen. Barn straffar man inte i Sverige skriver du, du vet inte mycket. Du vill bara vrida och vränga på det jag skriver, varsegod!

MVH Margit

Anonym sa...

Det oprovocerad våldet ökar inte enligt en bloggare i Eskilstuna.
Det är folkmängden som ökar så att det i verkligheten är så att våldsbrotten minskat.

Hängde ni med i denna ekvation ?

Alltså, trots att vi alla uppfattar att våldsbrotten ökar, så är det så att de minskar...

Anonym sa...

Hej Margit !

Tänk att du alltid ska klämma åt mig. Jag är så allmänbildad att jag vet att barn och ungdomar väldigt sällan döms till fängelsestraff.
Framförallt inte om de är förstagångsförbrytare.

Jag ifrågasatte bara att du tyckte polisen/åklagare var mesiga.
Har de bedömt det som icke-kriminellt så är det väl det ?

Jag är lite som dig själv Margit.
Jag säger saker som retar vissa,
så gör även du, eller hur ?

Ber allra ödmjukast om ursäkt.

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Ja, jag tycker att det är mesigt att efter ett kort förhör släppa killen fri. Handling och konsekvens; det är två saker en 21-åring borde ha lite grepp om och har han inte det borde han få det nu.

Jo, vi sätter barn och ungdomar på institutioner, inte fängelse, men i alla fall. Och ja, jag har träffat på intagna på anstalt som mentalt inte kan ha varit äldre än 10-12 år. Det var det jag menade med att vi visst straffar barn i Sverige.

Förlåt om du uppfattar det som om jag vill klämma åt dig, det var inte alls meningen. Jag vet att du är allmänbildad. Och att du är en retsticka som jag det har jag förstått:-).

MVH Margit

Anonym sa...

Finns en diskussionstråd på Flashback:
https://www.flashback.info/showthread.php?t=841807

Anonym sa...

Det visade sig vara en "vanlig" kille i Strängnäs.

Zelda

Anonym sa...

Ja, en ovanligt "vanlig" kille.