torsdag 3 april 2008

Personförföljelse

I dag var jag inne hos kriminalvårdschefen på Hallanstalten och frågade om jag fick läsa de skriftliga anklagelser som har inkommit om mig. Nej, du får vänta tills på måndag, jag håller på att samla på mig mera, får jag till svar. Vadå, går du runt och uppmanar anställda att skriva klagomål på mig, frågade jag. Ja, jag har ju aktivitetsplikt, svarade han. Vare sig mitt fackförbund eller jag har hört det begreppet förut, intressant, vi får väl svar på måndag när vi har förhandlingar. Jag har sagt ifrån flera gånger till kriminalvårdschefen när jag fysiskt har blivit hotat av kollegor och jag har påtalat kränkande särbehandling många gånger under mina fem år på Hallanstalten, men aldrig har cheferna agerat. Nu när de får möjligheten att hänga den som offentligt påtalade oegentligheter på anstalten 2004, direkt efter de spektakulära rymningarna, då reagerar cheferna med all kraft. Hur skall man uppfatta detta? Är det hämndaktion på gång, en personlig vendetta? Flera hundra anställda har passerat Hallanstalten sedan jag började arbeta där 2004, man kan ju undra varför så många lämnar anstalten. När jag som facklig förtroendeman har påtalat min oro för den stora personalomsättningen har jag fått det arroganta svaret att viss personalomsättning är sunt, då kanske vi blir av med en hel del oduglingar har kriminalvårdschefen sagt. En intressant människosyn han har. Borde inte han vara lite mera upptagen av den psykosociala arbetsmiljön till sina underordnade? Borde han inte bry sig mera om sina medmänniskor? Här har vi ett enormt tydligt exempel på en som härskar genom att söndra. Folk mår dåligt, anställda åker gråtande hem från sitt arbetspass. Vem bryr sig?! Inte den högsta chefen i alla fall.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit,

Som gammal facklig företräddare kan jag ej förstå din arbetsgivres svar till dig. Har anklagelser inkommit gentemot dig har dina chefer en entydig och självklar skyldighet att informera dig. Vi lever i ett rättssamhälle och då föreligger en informationskyldighet väljer arbetsgivaren att ej informera dig skall han ändock informear din facklig organisation enligt MBL (medbestämmandelagen), på senare år har många stycken i lagen ersatts med samverkansavtal där det föreligger skyldigheter för arbetsgivaren att informera på ett mycket tidigt stadium.

Med detta som bakgrund kan jag endast uppmanna dig till att "stå på dig" och hävda din rätt.

Anklagelserna som du framför att din arbetsgivare riktat mot dig mot han grippet helt i luften. Den person som jag känner iform av Margit står "miltals" ifrån detta.
STÅ PÅ DIG MARGIT, och hav förtröstan att din fackliga organisation tillsammans med dig löser detta.

Gunnar

Margit Urtegård sa...

Hej Gunnar.

Ja, jag är i chocktillstånd just nu, tänk att jag av alla människor skall anklagas för främlingsfientlighet och kränkande särbehandling. Att min chef dessutom går runt och ber folk skriva ner anklagelser emot mig är ju bara för mycket. Varför har han inte gjort något när jag har påtalat kränkande särbehandling mot mig??? Han vill straffa mig för att jag påtalade brister på min arbetsplats 2004, en personlig vendetta är vad det här handlar om. Och så länge jag lever, jag har gått ner 15 kilo och mår inte så bra, så kommer jag att stå på mig. Sista ordet är inte inte sagt i den här frågan. Tack Gunnar för ditt stöd!

Kram Margit

Anonym sa...

Den som är missnöjd gör väl en egen anmälan? Vad är det för chef som går runt och uppmanar folk att klaga!!!

Jag har läst mycket av vad du skrivit Margit och du respekterar människor, oavsett kön, ras eller sexualitet.
Tror att du är del i något helt annat. Du är kvinna, du är stark, du är modig och klok.
Sådana kvinnor vill inte manliga chefer ha! Stå på dig!

Eva

Anonym sa...

Hej Margit!!!
Jag blir som föredetta anställd på Hallanstalten tyvärr inte speciellt förvånad att de knappt kan stava till psykosocialarbetsmiljö...det gör mig mer upprörd, då de trots sin okunskap jobbar med människor och har en stor personalgrupp att vägleda borde deras kunskap vara mer uppdaterad.
De anklagelser de givit dig är något de själv hittat på....hur vore det att hålla sig till sanningen är det inget man anser viktigt inom kriminalvården????
Stå på dig du vet att det de säger inte har ett dugg sanning i sig....kramar i massor

Anonym sa...

Hej Margit,

Det är underbart att du fortfarande har din gnista kvar.
Låt dig inte förtryckas utan KÄMPA.
Må väl och återhämta några av dina förlorade kilon , kanske inte alla men några.
Hoppas att mina inlägg får dig att må bättre det förtjänar du.
Som sagt stå på dig ge inte upp.

Gunnar

Anonym sa...

Hej Margit,

Det är underbart att du fortfarande har din gnista kvar.
Låt dig inte förtryckas utan KÄMPA.
Må väl och återhämta några av dina förlorade kilon , kanske inte alla men några.
Hoppas att mina inlägg får dig att må bättre det förtjänar du.
Som sagt stå på dig ge inte upp.

Gunnar

Margit Urtegård sa...

Hej Eva.

Inte ens kvinnliga chefer vill ha starka kvinnor som underordnade, det har jag fått känna på. Ja, jag hoppas att folk kommer ihåg vad jag har skrivit och vad jag har kämpat för. Nu är det jag som bilr utsatt, nu är det jag som behöver stöd och hjälp, jag tror och hoppas att alla de som jag har hjälpt genom åren kommer att ställa upp nu. Ett extra kapitel i min bok blir det ju.

Kramargit

Margit Urtegård sa...

Hej Erica.

Tack, ja jag vet att de inte far med sanning, de har bestämt sig för att "hänga" mig bara, fast de har valt fel offer, jeg kommer inte att ge mig, då måste jag dö först, jag lovar jag kommer att kämpe till the bitter end! Kvinnokraft heter det, vem törs att utmana den kraften?!

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Gunnar.

Jag mår bra av dina inlägg, det är skönt att se att några håller på mig och tror på mig. Nej, ingen får förtrycka mig eller andra i min närhet så länge jag orkar slåss. Jag skall stå på mig. Tack för att du finns Gunnar.

Kram Margit

Anonym sa...

Hej igen Margit!
Ja kvinnokraft är ngt de verkligen behöver smaka mer av :).
Stå på dig!!!! du har mer power än de flesta där uppe....
kram

Margit Urtegård sa...

Hej Erica.

Power vet jag inte, men jag är mera van att kämpa än de flesta jag känner och det gör min nog stark. Jag ger mig inte med det första.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit!
Du är den sista personen jag skulle kunna tänka mig att bli anklagad för rasist mm. Allt de försöker göra är att knäcka dig för du är en person som törs säga sanningen! Du behövs och du vet att det är många förutom jag som kommer att stötta dig, ge inte upp!
Vad skulle Berit Åhs, vår förebild, ha gjort i din sitution tror du?

Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Jag är så glad för att jag inte slutade som facklig förtroendeman för SACO på Hall efter årsskiftet. Jag hade tänkt att göra det då jag har för stor arbetsbörda just nu, med tanke på min hälsa. Att göra sig av med en facklig förtroendeman kommer att kosta mycket. Jag hoppas dock att ledningen på Hall inte lyckas tillintetgöra mig, det skulle göra de anställda på Hall än tystare och rädda än vad de redan är.

Kram Margit

Yvonne Domeij sa...

Heja, Margit, jag har en stark känsla av att det behövs människor som du, både kvinnor och män alltså, i den rigida organisation som kallar sig Kriminalvården! Men mest av allt tror jag du behövs för dem som befinner sig bakom galler! (En nära anhörig jobbade länge inom samma gebit, men gav upp nyligen och sökte nytt jobb inom ett helt annat område. Bättre tider, bättre betalt, men framförallt bättre arbetsmiljö, tyckte han.)

För de intagnas skull hoppas jag att du, Margit, orkar stanna kvar. Jag känner dig som en livfull, positiv och engagerad person och hoppas din positiva energi ska ge avtryck inom kriminalvården och förhoppningsvis leda till minskad kriminalitet i slutänden! Jag inbillar mig att du kan utföra mirakel.
Jag tror på mirakel, ser du!
Än en gång: Heja, Margit!

Margit Urtegård sa...

Tack Yvonne.

Det är mycket vackert man får höra när man törs bjuda på sig själv på bloggen, jag är mycket tacksam för alla goa människor som hittat vägen till min blogg. Att du tror att jag kan utföra mirakel Yvonne, det är det vackraste någon någonsinn har sagt till mig, tusen tack!

Kramargit

Anonym sa...

Lycka till imorgon på förhandlingen....ge dom en rejäl omgång!!!
kramar erica

Anonym sa...

Hej Margit, jag har också blivit utsatt för likadan behandling som dig när jag arbetade inom Kriminalvården och påtalade brister. Jag är rak, har högt driv och ser förbättringsmöjliheter men det passade inte inom KVV. Jag uppmanades lämna min tjänst med orden: -Det råder hierarki här och det har inte du hörsammat, du har trampat FÖR många chefer på tårna!

Detta är en fullkomligt VIDRIG miljö att arbeta i när man är som du och jag verkar vara. Vi utgör hot för andra fega människor inom verket. Chefen samlade också "FEL" på mig och anklagade mig både för det ena och det andra oriktigheterna, vidrigt! Hur har det gått för dig i detta ärende? Kram på dig för du är INTE ensam!