torsdag 10 april 2008

Några tankar om allt som har hänt.

Min muslimska väninna har precis gått hem. Vi har ätit avokado med räkor och druckit gott vin. Vi har både skrattat och gråtit över vad som har hänt mig senaste dagarna. Jag som har så många kompisar med utländskt ursprung har alltså blivit anklagad för att vara rasist av en arbetskollega. Min väninna frågade mig vad det var som hände mellan mig och min arbetskollega. Till att börja med, de första två åren jag arbetade på samma avdelning som honom, så umgicks vi även privat. Han kom från Södertälje och hälsade på mig och min familj, han sov även över vid flera tillfällen. En dag när han kom till jobbet så skröt han stolt över att han hade ringt hem till sin mamma och sin syster i sitt hemland och beställt sig en ny fru. Han hade skilt sig från sin svenska fru. Vad vad det du gjorde sa du, utbröt jag något luttrad. Jag har beställt en ny fru, sade han stolt. Det lät som om han hade fått sig tillskickat en postorderkatalog full av alternativa fruar. Det låter lite som 1400-hundratalstuk, sade jag. Vad lämnade du för önskemål eller kriterier då?, frågade en annan kollega. Inte så många, hon skall vara ung och jungfru, sade han. Men, du är ju ingetdera själv kontrade jag spontant. Ja, det kanske var en kränkning, vad vet jag? Sedan dess har vi i alla fall inte talat med varandra. Och flera gånger när jag bad honom om hjälp med något i arbetet, svarade han oftast; framför de intagna, att han tar ingen order från en kvinna. När jag påtalade detta för arbetsgivaren fick jag ingen hjälp alls, de tyckte väl att jag; feministen, kunde skylla mig själv! Min muslimska väninna berättade för mig att efter att hon hade gift sig, så påtalade hennes pappa att hon inte kunde fortsätta att ha så korta kjolar på sig, hon var ju numera en gift kvinna. Hon svarade sin pappa trotsigt: "Vadå, jag har inte dött"! Hon är lika obstinat fortfarande och jag älskar henne för det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit!
När jag läste detta inlägg känner jag att jag är sååå stolt över att vara Svensk!!
Eller rättare sagt det är tur för mig att jag är född svensk, annars skulle jag definitivt blivit såld på "rea".
Hmm jag att man tar seden dit man kommer brukar det heta, skulle definitivt sagt precis något liknade till en kollega som kom å sa så på en svensk arbetsplats.
Vad hade han väntat sig för kommentarer???? hoppas han inte gråter varje kväll över din kommentar :) och att han har det bra med den beställda bruden, annars är det väl bara att beställa en ny!!
Nu talar jag inte om din kollega utan i största allmänhet....jag tycker det är helt fördjävligt att någon säger så om en annan människa ....beställt!!!! snacka om kränkande i mina ögon iallafall.

Trodde att samarbeta på en arbetsplats var en viktig del jobbet....även på Hallanstalten, tråkigt att cheferna inte verkar dela den synen.

Undra hur det går för din påhoppade och kränkta kollega nu då med en kvinna som kvinsp på avd där han jobbar???? eller klarar han av att ta order då? (lite kappvändare kanske).

Tråkigt har alltid tyckt att din kollega verkat okej, kanske tur jag inte känner honom så väl!

kramar erica

Margit Urtegård sa...

Hej Erica.

Ja, jag vet inte, men det är ju lite märkligt att arbetsgivaren inte ville höra vad som har egentligen har hänt. Jag tror att KVC på Hall själv har uppmanat min kollega har skriva denna anklagelse mot mig. Han är fortfarande sur för att jag 2004 påpekade, då var han också chef, att vi hade en inkompetent ledning på Hall. Jag står för allt vad jag har sagt.

MVH Margit

Anonym sa...

Helt absurt!
Det här är mig väl bekant och det har ingenting med rasism att göra. Att påstå att Margit är rasist är rena förolämpningen för rasisterna. Utan Margit passar helt enkelt inte in. Hon passar inte in i den givna mallen. Hon är orädd och hon är kompetent. Hon är van att säga vad hon tycker och hon beter sig som en jämlik. Och det får man inte göra. Inte överallt och inte om man, som i det här fallet, är en kvinna. Hon är inte bästa diplomaten alla gånger men hellre en rack och ärlig person än en beräknelig och hal individ.

Margit, tänk framåt och fastna inte i småskiten. Du har stort förtroende bland folket i Strängnäs.

Carmen Cornelyn

Margit Urtegård sa...

Hej Carmen!

Jag är glad för att du är min vän. Jag är stolt över att du ger mig stöd nu. Nej, jag är inte världens bästa diplomat, jag har mycket kvar att lära mig där, men jag är ärlig och det vinner man på i längden. Tycker om dig, Carmen, du finns alltid där.

Kramar från Margit