måndag 11 februari 2008

Pär Ström

Pär Ström hävdar i sin bok "Mansförtryck och kvinnovälde" att det inte finns någon könsmaktsordning i samhället. Han inleder boken med att säga: "I din hand håller du något så ovanligt som ett äkta manligt inlägg i jämställdhetsdebatten".

Jag har läst boken och om det Ström skriver skall ses som ett manligt inlägg fnyser jag. Ström är en bitter man som ägnar en hel bok åt att spy galla över feminismen. I slutet av boken kommer han med en lång lista med anklagelser mot feminismen; allt ifrån att feminismen bedriver könskrig till att feminismen våldför sig på vetenskapen. Han debatterar sin bok på Brännpunkt (SvD 080102), där han påpekar att man borde ersätta feminism mot humanism. Enligt honom finns det ett utbrett och nedtystat mansförtryck i Sverige, därför att män befinner sig i underläge gentemot kvinnor på många områden, enligt honom. Vart får karl allt i från undrar jag?

När Inti Chaves Perez i ett svar till Ström (SvD 080105) uppmanar Ström att slänga skygglapparna och besöka ett feministkafé får han till svar från Ström (SvD 080110) att det ser han som helt onödvändigt då: "Den som har levt i Sverige har tillbringat de senaste 20 åren i ett enda gigantiskt feministkafé".

Jag håller med Ström när han säger att det inte bara finns mansgrisar, det finns även kvinnogrisar. Det är ju bara att titta på de kvinnliga chefer som väljer att använda manliga härskartekniker i sitt chefsutövande, de finns, det har många av oss fått erfara. Fast Ström syftar nog mera till de kvinnor som hatar män med mera. De flesta feminster hatar inte män, de flesta feminster är gifta, är sambo eller har en annan relation till/med män.

Det bästa svaret på Ströms debattinlägg kom från Sara Mohammad och Birgitta Ohlsson (SvD 080123). De skriver: "Om vi ska bekämpa hedersvåld, och ojämställdhet överhuvudtaget, får vi feminister inte hymla med att även kvinnor upprätthåller patriarkala strukturer". Det gör kvinnor på många olika sätt, allt ifrån till att hålla i rakbladet när unga flickor könsstympas till att motarbeta andra kvinnor som vill fram på arbetsplatser och inom politiken. Mohammad och Ohlsson har fattat galoppen när de påpekar: "Om man är underordnad finns det vinster med att alliera sig med dem som är överordnade och de strukturer som upprätthåller systemet. Det har inte med kön att göra utan med plats i hierarkin". Detta har jag ofta sett inom politiken och på min arbetsplats. Man håller sig på god fot med den man tror "vinner" helt enkelt. Det är flest män som har reell makt genom sitt ägande och sina positioner.

Avslutningsvis vill jag säga till Ström, välkommen till hemarenan. Det är fritt fram för män att kämpa för att ta större ansvar för barnen. Än så länge har vi inte sett så mycket av den kampen i verkligheten. Jag kommer att gå med i ditt demonstrationståg för att ni skall ta över hälften av omsorgen i hemmet om du kallar till en sådan aktion! När debatten tar det vändningen som Ström med flera står bakom får vi ta fram den gamla kampsången: "Ååå tjejer, ååå tjejer, vi måste höja våra röster för att höras, ååå tjejer". Vi feminister måste fortsätta kämpa.

Inga kommentarer: