tisdag 19 februari 2008

Civilkurage

Civilkurage handlar om mod, mod att alltid stå för sin mening. Man kan kalla det moraliskt mod. I en vidare bemärkelse innebär civilkurage att man alltid står upp för det man tror är rätt, oavsett vilka konsekvenser det får. Den person jag först tänker på när jag försöker identifiera begreppet civilkurage är filosofen Sokrates. Inför domstolen som ville döma honom till döden förklarade han trotsigt: "..så länge jag andas och har förmågan kommer jag aldrig att sluta med att filosofera, förmana er och undervisa vem av er jag än träffar på...Därför athenare...antingen ni frikänner mig eller inte tänker jag inte handla på något annat sätt, även om det ger mig döden många gånger om". Starka ord från en beundransvärd man. Det är självklart svårt att leva upp till en sådan här fantastisk person och förebild, men det är tänkvärda ord han sa som det är nyttigt att tänka på i bland. Vi lever ett kort liv här på jorden, vi skall inte behöva göra våld på oss själva under tiden vi verkar här. Det är lätt att döma andra människor, alldeles för lätt. Det indianska ordspråket: "Gå en mil i mina mokasiner innan du säger någonting om vem jag är", är kloka ord. I politiken kan det bli hett och mycket kritik får man tåla. Är man med i leken får man tåla steken. Dock kan man känna att kritiken är orättvis och obefogad i bland, det hör till. I dag har Mats Werner sågat mig jäms med fotknölarna på sin blogg, han tycker jag representerar verksamhetsföreträdare i kommunen och inte skattebetalarna när jag yttrar mig i dagens Strängnäs tidning om den planerade nedmonteringen av samhällsbyggnadskontoret i kommunen. Han skriver: "Margit Urtegård går på i ullstrumporna. Det får stå för honom. Men, jag håller inte med honom. Jag vill ha en öppen debatt samt bra underlag innan vi tar beslut i frågan. Det är inte för mycket begärt tycker jag. Hastverk är lika med lastverk (ett norskt ord). Fort kan lätt bli fel och det kostar ofta onödiga pengar, i det här fallet skattepengar. Att rusta ner är lätt, men att rusta upp om det behövs kan bli dyrt. Det gäller att tänka före och inte efter!

2 kommentarer:

Lotta Grönblad sa...

Jag tycker inte att man ska såga någon på det sätt som Mats Werner gör. Mig har han kallat för Lotta på skolbråkargatan, underförstått att jag bara bråkar och inte har nåt vettigt att säga. Och det är inget annat än härskartekniker, att tillskriva kvinnor epitet. Hälsar Lotta

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Nej man borde inte "klappa" till folk helt enkelt, det är vad Mats gör. Och jag är inte hans "kära fränka Margit" heller, det känns som om han klappar mig på huvudet och säger lilla vän när han kallar mig så.

Hilsen Margit