tisdag 8 december 2009

Ett gigantiskt politiskt (s)vindleri!

Den sosseledda majoriteten i Strängnäs har backat tre gånger på en vecka. Först bestämde de, under kommunfullmäktigesammanträdet den 30 november, att Tosteröskolan inte skall flyttas till Karinlundsskolan. Samtidigt kom beskedet att räddningstjänsten i Mariefred inte skall drabbas av besparingar. Och på kommunstyrelsesammanträdet i går backade man även på flytten av kulturskolan till Campus.

Allt det här är självklart jättebra. Tosteröskolan blir kvar, räddningstjänstens rökdykare blir kvar och kulturskolan får stanna i ändamålsenliga lokaler i centralt läge. Nu får tuttifruttialliansen beröm för sina i och för sig kloka beslut och jag tar mig för pannan. Vad är det som händer? Den vilsna sosseledda majoriteten lägger fram den ena förslaget dummare än det andra.

Då får de mothugg av både oppositionen och allmänheten. Sen fem i tolv varje gång kommer de till slut på att de här förslagen inte är så lysande och bestämmer sig för att backa. Under tiden har barn, föräldrar, lärare med flera levt i stor oro och förtvivlan. När tokigheterna sen stoppas genom att den styrande majoriteten ändrar sig så får de beröm! Det vi har sett sedan den icke folkvalda majoriteten tog över makten i april förra året är ett gigantiskt politiskt svindleri av stora mått! Att hylla sådant är att be om att bli svindlad en gång till.

13 kommentarer:

Mats Werner sa...

Du glömmer konkurrensutsättningen av centralköken!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

En kompis av mig kallade majoriteten för "Den backande majoritetspakten", ett passande namn.

Ja, jag glömde konkurrensutsättningen av centralköken, det har varit för många dumma beslut och för mycket backande så det är svårt att komma ihåg alla. Det kanske vi skall vara glada för.

Claes Eriksson sa...

Knappast någon lysande strategi. Risken är överhängande att fler inser att det snarare vittnar om obeslutsamhet än handlingskraft. Oenigheten inom majoriteten är nog väldigt mycket större än man vill låtsas om.

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Du har rätt, det är knappast någon lysande strategi. De måste ju tro att folk är dumma om de förväntar sig att inte bli avslöjade.

N.Strömberg (sp) sa...

Kan vara en smart strategi av dem också om man tänker på kommande val... Den nu styrande majoriteten kan peka på att även om de lägger fram förslag som är tokiga och inte populära i folkmun så går det faktiskt att ändra på dem genom att starta uppror av liknande slag vi tidigare sett.De kommer säkert att hävda att det är mer demokratiskt nu än tidigare då det faktiskt går att få styrande majoritet att backa från lagda förslag genom att folket säger ifrån....

Jag kanske är ute och cyklar men det finns inte så mycket som kan förvåna längre

Anonym sa...

Det är kanske som så att det finns kloka och mindra kloka politiker i majoritetspakten.
De mindra kloka skriker högst och kommer med dåliga förslag som de kloka får ställa till rätta när tioöringen trillar ned.
Den också kan var så illa att de folkvalda inte är det vassaste knivar i lådan.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit

Om man ska fatta svåra och tuffa beslut så måste de vara väl genomlysta och utredningar ska vara klara och tydliga och visa på tydliga och bra effekter för ett beslut ska kunna genomdrivas. Om det inte är så, och man går till anfall med ett antal ”kanske” beslut som man vet redan innan kommer skapa protester då får man backa eller göra reträtt.

Om man nu vet att det blir tufft, men man kan visa på bra fördelar där man visar att det faktiskt blir bättre.

Blir det verkligen bättre med skolkök i alla kommundelar, eller hur var det med hyreskostnader….Vilka kök får större hyror än andra, och hur mycket pengar blir det kvar till skolmat.


//Cattis

Patrick Baltatzis sa...

Niklas,
Din tanke har också slagit mig att det på något sätt finns en omvänd logik. Men jag tror att det är så här: Att göra något är bättre än att inte göra någonting, hur tokigt det (gjorda, föreslagna etc) än är. Syftet är att signalera handlingskraft. Det är vår uppgift och skyldighet som opposition att visa att majoriteten i själva verket gör det motsatta: Istället för att bedriva konstruktiv politik, ägnar den ickevalda majoriteten sig åt status quo-politik, genom att inte söka lösningar och framgångsvägar utan istället skapar problem och återvändsgränder. Så mycket för handlingskraft.

P.

Margit Urtegård sa...

Hej Patrick.

Bra uttryckt. Status quo (latin), ursprungligen en kortform av status quo ante bellum, i dag med innebörden "oförändrat tillstånd". Brukar användas nedsättande för att "inget händer" eller "ingen utveckling sker". Och det akkurat vad det hela handlar om, majoriteten gör absolut ingenting!

Knus

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Det har dom väl gjort.
Dom backar ju, det är ju faktiskt ett val.

Nu är det vila//Cattis

N.Strömberg (sp) sa...

Något som inte ska glömmas i sammanhanget är också kostnaden för det så Patric med rätta kallar status quo-politik. Bakom varje förslag som inte går igenom så ligger det många arbetstimmar som både kostar pengar och hade kunnat användas på andra projekt...nu tänker jag först och främst på våra tjänstemän,vet dock inte om det ligger några konsultkostnader bakom alla förslag?

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Hoppas att ditt parti står upp för de beslut ni tänker fatta när och om ni kommer till makten, så att ni inte backar, väl genomtänkta beslut behöver man inte välja att backa på eller!! Kloka beslut direkt från början. Så man slipper vingla hit och dit.

Kram Cattis

mariavB sa...

Hej Margit och Cattis !

Just, det. Att vingla hit och dit är inte bra. Det har varit alldeles för vingligt i Strängnäs under lång tid. Det behövs en linje i politiken. En klok.