onsdag 2 december 2009

Islamisk rättvisa i Afghanistan.

I dagens Eskilstuna-Kuriren kan man läsa artikeln "Talibanerna lockar med rättvisa för befolkningen". En läsvärd artikel, som tyvärr inte finns på nättidningen. I artikeln berättar bonden och trebarnsfadern Gul Noor hur det fungerar i Afghanistan. Gul Noor säger: "Ska Barack Obamas nya strategi i Afghanistan lyckas, måste regeringen framstå som ett bättre alternativ än talibanerna. Men, i dag finns mycket som lockar med talibanstyret." Han berättar vidare om talibanernas skuggstyre; en parallell maktstruktur som upprätthåller ordningen och dömer i tvister.

Gul Noors mark blev ockuperad för två år sedan, av personer med tillstånd att bruka marken av en lokal storman och krigsherre med myndighetskontakter. Först vände sig Gul Noor till domstolen i Kandahar för att få rättvisa. Det tog lång tid, kostade stora pengar i mutor till domare och poliser och året efter blev marken ockuperad på nytt. Då höll Gul Noor rådslag med sina bröder igen och denna gång bestämde de sig att söka rättvisa hos talibanerna i stället.

Konflikten blev på detta sätt ett fall för shariadomstolen i Zhari, dit båda parter kallades. Krigsherren som hade ockuperad marken fick en varning: "Händer det igen hänger vi dig."

Eskilstuna-Kuriren skriver: "Där regeringen Karzai styr kan de mäktiga, krigsherrarna, göra vad som helst med de fattiga, men talibanerna dömer alla lika. De står för rättvisa, islamisk rättvisa, säger Gul Noor, vars historia inte är unik. Lokala och internationella medier har rapporterat om många liknande fall. Genom snabb okorrumperad rättvisa, uppbackad av brutala straff, vinner talibanerna stöd hos delar av lokalbefolkningen".

Pashtunen Gul Noor berättar att på grund av att talibanerna hjälpte honom hjälper han dem med mat, husrum samt att han spanar åt deras soldater. Han betonar att det är lugnt i hans område sedan talibanerna huggit händerna av ett par tjuvar och hängt en mördare.

Låt mig vara tydlig, det är fruktansvärt hemskt med både shariadomstolar och sharialagar. Men kan vi klandra Gul Noor för att han väljer det enda han tycker fungerar i hans hemland; talibanerna och islamisk rättvisa? Problemen i Afghanistan är jättekomplicerade. Att Barack Obama väljer att skicka ditt tusentals flera soldater löser inte landets problem. Det är min övertygelse. Ett nytt Vietnam, det är antagligen vad Barack Obama får. Och det har han fått ett fredspris för!

8 kommentarer:

Ebbe Ollman sa...

Ja, Obama håller tyvärr på att köra i diket fullständigt i Afghanistan. Likaså gör Reinfeldt om han inte snaras ändrar strategi för de svenska insatserna: mindre militär och mer bistånd.

Margit Urtegård sa...

Hej Ebbe.

Där är du och jeg helt överens.

MVH Margit

Anonym sa...

När Stig Dagerman åkte runt i Tyskland direkt efter krigslutet 1945 träffade han många vanliga tyskar som i många fall bodde i utbombade källare och som inte drog sig för att äta råttor för att överleva. Många sa ungefär att "vi hade det bättre under Hitlertiden, nu vet vi om vad som hände och vi blundande, Nu pinkar alla på oss och vi bor i hål i marken. Vi hade det bättre under naziåren".
Dagerman uttrycker i Tysk Höst förståelse för dessa männniskor.
Samma sak gäller för Gul Noor,,, det gamla talibanväldet stod åtminstone för en ordning i hans vardagsliv.
Tyskland fick chans till åteuppbyggnad och snart tyckte ytterst få att nazismen var något att längta tillbaka till.
Samma sak måste afghanerna få chans till... Ett nytt liv - med trygghet och välstånd - då talibanerna förtvina av att de inte är efterfrågade längre.
I dag lägger ISAFs stridsinsatser gödning på talibanrörelsen. Och Obama har beslutat att skicka in drygt 30 000 soldater till... Han är visserligen trängd i många frågor nu.... men jisses,,, allt liknar bara mer och mer ett nytt Vietnam (eller Sovjetockupationen av samma stackars Afghanistan)

Henrik Frölich

Anonym sa...

Mycket väl skriven krönika Margit!

Jag vill inte framstå som ett billigt eko av din artikel. Men det du redogör utgör den faktiska verkligheten för de flesta landsbygdsafghaner (75-80 % av befolkningen). När jag reste i A vid millennieskiftet var den allmänna sammanfattningen av läget följande: Talibanerna har inte gett oss lag, men de har gett oss ordning.

Bra skrivet Margit!

Peter Hjukström
Afghanistankännare

Anonym sa...

Margit, din artikel är mycket bra!

Under mina resor i Afghanistan runt millenieskiftet var den almänna (inte alltid särskilt entusiastiskt) kommentaren: talibanerna har inte gett oss lag men de har givit oss ordning.

I den meningen skiljer sig inte den afghanske Abdullah från Sven Svensson. Att hysa en rimlig tillförsikt om att kunna återse familjen på kvällen efter en dags hårt arbete, var före talibanernas dominans ingen självklarhet - de skapade denna basala trygghet. Det är också däri (den basala tryggheten), genom den refererade artikeln de ånyo hämtar ny näring och kraft för expansion. De upplevs, till skillnad från den västuppbackade genomkorrupta myndigheten som mer hederliga. Så tar folk i Afghanistan ställning. Så tar också folk i Sverige ställning till sin vardag.

Vänligen

Peter Hjukström
Afghanistankännare

Margit Urtegård sa...

Hej Peter.

Tack för dina kloka ord, jag är mycket tacksam för/över att du delar med dig av dina kunskaper om Afghanistan. Regeringen borde anlita dig som expert, så kanske de kommer till förnuft och tar hem våra soldater.

Man bygger inte ett land genom att bomba sönder, det är ett som är säkert. Jag är mycker besviken över Barack Obamas beslut och jag är övertygad om att den norska nobelkommitten, som gav honom ett fredspris, är detsamma.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Ja, vi måste våga säga ifrån!
Många av mina vänner och bekanta i Mariefred tror att det krig som svenska soldater nu deltar i ska leda till någon slags fred och demokrati.
Men herregud när ska västvärlden lära sig av sina misstag?
Obama är klok men han behöver stöd från en tydlig opinion!
Let's speak up!

Anonym sa...

Innan den gångna veckan var över hade Obama meddelat att ytterligare 30 000 amerikanska soldater skall skickas till Afghanistan. Ett par dagar senare meddelar NATO på sin kant (exkl USA) att de fattat beslut om att skicka ytterligare 7 000 soldater till samma krigshärd.

Detta betyder, när väl de nya besluten är implementerade, att västerlandets samlade militära närvaro/ockupation kommer att uppgå till ca 140-145 000 soldater. För att få lite proportioner på vad detta innebär kan det vara på sin plats att nämna den förra stormaktsockupationen av Afghanistan - den sovjetiska 1979-89 - låg och balanserade på ett truppmaximum om ca 105 000 soldater.

Sedan i juli 2009 ligger de nuvarande västerländska förlusterna i manskap per månad helt i paritet med Sovjets förlustsnitt under dess ockupation.

Officiellt förlorade Sovjet ca 12 000 soldater i stupade och långt över 50 000 i sårade under ockupationen av Afghanistan. Då är inte de våldsamma indirekta mänskliga förlusterna inräknade (omfattande psyktraumatiserade unga män och tiotusentals nerknarkade grabbar).

Samma bummerang kommer med obarmhärtig kraft att slungas tillbaka också på dagens utländska trupper.

Vad Afghanistan behöver är inte mer utländska soldater eller, fler misslyckade försök till militära "lösningar. Landet och folket är framför allt i behov av en bred och kraftfull humanitär offensiv.

Vänliga hälsningar

Peter Hjukström
Afghanistankännare