lördag 5 december 2009

Statsrådet Tobias Billström (M).

Katarina Gustavsson, Tobias Billström och Margit Urtegård Tobias Billström och Margit Urtegård I dag var jag på en konferens om genuskompetens i samband med mottagande, introduktion och integration. En migrations- och integrationspolitik med fokus på kvinnor var temat. En av föreläsarna var migrationsministern Tobias Billström (M); en mycket sympatisk och kunnig person. - Jag är faktiskt inte asylminister, jag är migrationsminister, sa Tobias Billström med glimten i ögat. Han berättade bland annat att EU skall skaffa sig ett gemensamt kvotflyktingssystem. - Halva regeringen i Irak talar svenska, påpekade Billström och det förvånade nog de flesta av oss. Det kom också fram att kvinnor är viktiga kulturbärare och brobyggare, det är tex de som håller kontakten med sitt födelseland. Det är de som sprider kunskaper från deras nya hemland tillbaka till deras modersland. En annan spännande föreläsare var Christian Foster, utvecklingsledare i integration på länsstyrelsen i Stockholms län, en frispråkig och begåvad människa. Han berättade att mannen ofta blir uttolkaren av det nya samhället utifrån faktum att han "first come, first served". Han hade svårt för ordet utanförskap. En sund inställning. För att definiera utanförskapet måste man först bestämma vem som är innanför. Vem är det? Och vem bestämmer det? Stigmatisering är ett viktigt begrepp i sammanhanget. Han citerade Anders Milton: "Vore det lätt vore vi inte här!"

2 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det var verkligen en kanonbra dag!Ett högaktuellt och bra tema för dagen. Bra arrangerat av Kristdemokratiska kvinnoförbundet. Det är verkligen bra för politiken och utvecklingen i samhället att kvinnor tar plats och får mer makt och inflytande!
Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Tusen tack för att jag fick följa med till denna superba konferens. En mycket lärorik dag. Helt underbart att träffa alla dessa härliga och engagerade människor som gör så mycket för sina medmänniskor. Och vilka kunskaper!

Klem
Margit