fredag 9 oktober 2009

Nobels fredspris till Barack Obama!

Alfred Nobels fredspris är ett mer politiskt Nobelpris än de svenska priserna och brukar kallas för världens mest prestigefyllda pris. I år har rekordmånga nomineringar kommit in till den norska Nobelkommittén - 205 stycken.

Norske Aftenposten skriver: "Klokken 11 i dag offentliggjorde Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, at det er Barack Obama som får fredsprisen. Obama får prisen for sin 'ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid', sa Jagland. Nobelkomitéen sier at USAs nye president har "skapt et nytt klima i internasjonal politikk,' og trekker spesielt frem Obamas arbeid for demokrati, miljø og kontroll over atomvåpen som begrunnelse for prisen.

'Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid. Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning,' heter det i komitéens begrunnelse."

Jag blev både överraskad och glad när jag hörde att den norska nobelkommittén väljer att ge detta prestigefyllda fredspriset till USA:s president Barack Obama. Expressen skriver: "Barack Obama betonade i sitt tal att ingen ledare eller land ensamt kan rädda världen. - Jag accepterar det här priset som en uppmaning om handling. Men en ledare eller ett land kan inte ensamt möta de utmaningar vi ser framför oss, utan vi måste gemensamt ta ansvar för den värld vi ser. Vi kan inte acceptera en värld där kärnvapen sprids, vi kan inte acceptera klimathotet och vi kan inte låta olikheterna påverka hur vi människor ser på varandra, sade Obama bland annat."

SvD skriver: "Det är ett erkännande i hög grad av goda avsikter och starka förväntningar. Jag antar att Nobelkommittén har velat sätta strålkastarljuset på behovet av att de här avsikterna blir verklighet, säger veterandiplomaten Jan Eliasson som bland annat varit ambassadör i USA."

19 kommentarer:

Mats Werner sa...

Barack Obama har säkert alla möjligheter att bli en värdig fredsprismottagare - om några år! När han har ÅSTADKOMMIT någoning i fredsväg. Det har ahn ju faktiskt inte gjort!

Det här valet är inte i mina ögon till den Norska Nobelkommitténs fördel. Det är mer att nu ska vi alla springa åt samma håll.....

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Den norska Nobelkommitténs beslut/val har ofta ifrågasatts i Sverige. Nu är det dock de som har fått äran att utse en fredsprisbärare och jag tycker de oftast gör ett bra val. De vill påverka politiskt och det gör de med bravur.

Tiden får visa hur resultatet av detta val blir. Jag är optimistisk.

MVH
Margit

Dag Bremberg sa...

Och vad var frågan här och nu? Om norskar ska få fortsätta utse fredspristagare?
I så fall: ingen kommer att säga nej.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Frågan var om det var bra att utse Obama eller inte. Jag tror det är ett bra beslut. Som många tidigare har sagt, Obama behöver all hjälp han kan få.

Vad folk säger om Norge fortfarande skall välja fredspristagare i framtiden eller inte är en icke-fråga. Nobel själv gjorde det valet för länge sedan och det valet är huggit i sten.

MVH Margit

lena alun sa...

Ingen mer värdig man att motta Nobels fredspris än Barack Obama finns, enligt mig. Det är fantastiskt roligt att vi i Norden ger Obama detta erkännande. En man med Obamas kvalitéer har jag då aldrig sett tidigare, men vi är ju unga, Margit, förstås.;-) Igår upphöjde även Anders Borg honom i Skavlan. Det var roligt att se att han känner igen en stor statsman.

Patrik sa...

Så jävla dåligt att utse en statsman som bedriver två krig just nu idag.
Vem blir det nästa gång ?
Robert Mugabe kanske ?

Ta ifrån norrmännen rätten att utse pristagaren, de har ännu en gång bevisat sin okunnighet.

Cecilia Artista sa...

Hej Margit!
Jag tycker som du att det är alldeles underbart att ge Obama fredspriset. Det finns ingen som kan ge världen hopp och möjlighet om en förändring som han!

Jag har också skrivit lite på min blogg om Obama och fredspriset. Titta gärna in där! Där finns även min reseberättelse om bilresan genom Europa ner till Spanien. Vi kom hit för några dagar sedan och det är såå skönt, ca 26 gr och sol förstås!

http://ceciliaartista.blogspot.com

Det var synd att vi inte hann träffas i somras men vi får ta igen det senare!

Kram
Cecilia

lena alun sa...

Ref Patrik

Även FN står bakom kriget i Afganistan, och jag är övertygad om att Obama försöker lösa problemen så fredligt han förmår. Irakkriget ärvde Obama. Inte rättvist att lasta honom för det.

De som inte tycker Obama gör skäl för fredspriset har nog inte sett vilken stor man han är. Vilka unika kvalitéer han visar. Så ser jag på saken.

Det finns naturligtvis många andra som gör gott i det tysta. I Nyhetsmorgon fick vi exempel på en kvinna eller var det två? Men det gäller också att marknadsföra sig och visa ansvar.Där är ju Obama helt exceptionell

Barack Obama är väl värd priset, även om han ödmjukt inte tyckte det själv.

Patrik sa...

Nej Lena !!!

BO är inte värd priset.
Möjligtvis efter det att han avslutat de krig han bedriver.
Om så där 15-20 år alltså.

Tokiga norrmän...

Jan Eriksson sa...

Obama värdig? Mja...det tycker han ju inte ens själv. En sådan utmärkelse ska baseras på meriter och inte på kommande förväntningar. Fast det är ju inte värre än när Al Gore fick det 2007, DET var all-time low.

lena alun sa...

och Se! Hur klimatarbetet kom igång.

Jan Eriksson sa...

Klimatarbetet? Jag skulle vilja kalla det att klimathysterin kom igång i alla fall...

Bullen sa...

Vad alla gnäller, om ni är så allkunniga vem skulle då ha de? Jag ser ju i alla fall att saker händer sen han kom till makten. Men självklart ska vi svenskar veta bättre, för gnälla är vi duktiga på. Ger er nu, gör nått vettigt istället, gå ut och hjälp någon.

Jan Eriksson sa...

Bullen, det är skillnad på att gnälla och att vara frågande.

Och just att Obama fick priset är ju något som har höjt frågande ögonbryn över hela världen. Inte bara svenska...
Han har ju t o m själv sagt i en intervju att han är skeptisk till att han förtjänar det men hoppas göra rätt för sig i framtiden.

Fint så, men bedriver man fortfarande krig ett år efter att man har tillträtt och fått makten, då bör man vara diskvalificerad till ett fredspris.

Här är motiveringen till fredspriset: http://nobelprize.org/alfred_nobel/will/testamente.html

"...en del åt den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående armeer samt bildande och spridande af fredskongresser."

Läs på lite nästa gång innan du själv börjar gnälla på att folk gnäller.

Margit Urtegård sa...

Hej Jan.

Jag tror alla nu har förstått att du inte tycker om den norska nobelkommittén och att du vare sig tyckte det var bra att Al Gore eller Barack Obama fick fredspriset. Och ingen av de tre sakerna kan du göra något åt. Det måste kännas tungt!:-))

MVH Margit

Jan Eriksson sa...

Tycker inte om? Jag tycker inte illa om nobelkommitten, det har jag aldrig sagt heller. Det var en lustig kommentar. Däremot så förstår jag inte hur de resonerar i ett par fall rent logiskt givet de förutsättningar de har.

Att ifrågasätta, debattera och kritisera beslut vare sig de ligger på lokal, regional eller global nivå, brukar väl vara andemeningen med den här bloggen som vanligtvis har högt i tak?

;-) Jan Eriksson

Bullen sa...

Hej Jan, jag vet vilka kriterier som gäller är inte ute och komenterar saker jag inte kan, men du nämner bara sånt han inte gjort än! Inte det han faktiskt har åstakommit.

Mats Werner sa...

Om Lenas urvalskriterier skulle gälla så borde således t.ex. Placido Domingo fått Fredspriset istället för Birgit Nilsson-priset! Han är ju också onekligen en stor man och har unika kvalitéer OCH han har marknadsfört sig väl genom åren! Och det vet ju alla att sången ädla känslor väcker.
Men Fredspriset........?

Mats Werner sa...

Och rent objektivt för dem som letar efter kandidater som är superkända, har unika kvalitéer och väl ändå trots sin "korthet" ändå måste betraktas som en stor kvinna OCH som dessutom ägnat hela sitt liv åt just fredssträvanden. Som redan för mer än 40 år sedan med sin och makens "bed-in" riktade sin uppmaning till omvärlden: "Make love - not war".
Jag menar givetvis - och på fullt allvar - Yoko Ono.