Partiledardebatten i onsdags (081015) visade tydligt vilka skiljelinjerna i svensk politik faktiskt är. Mona Sahlin (s), som veckan innan hade mobbat ut Lars Ohly (v) och tre dagar senare hade fått sträcka ut en hand till vänsterledaren igen, var tydligt skadeskjuten efter denna fadäs och hamnade därför på defensiven i debatten. Fredrik Reinfeldt var desto mera offensiv, DN skriver: "Det är som om statsministern fått blodvittring. Den ledsna hund han tidigare har sett ut som är nu på hugget. Han biter där han kan, och han släpper inte taget."
Dessa två faktorer gjorde alltså skillnaden mellan de politiska blocken tydliga. När Mona Sahlin pratade om rättvisa så talade hon om bidrag. Lars Ohly (v) var än mer tydlig: "När vänsterledaren Lars Ohly pratade om framtiden för det par som kanske båda förlorar sina arbeten på Volvo så pratade han inte om möjligheten för dem att få nya jobb, utan om a-kassenivåer och möjligheten för dem att bo kvar i sitt hus utan att arbeta."
För vänsterblocket så handlar det alltså mest om sossebegreppet "utan att arbeta" och hur det skall gå till. Ledaren i DN skriver: " Där alliansregeringen vill stimulera arbete vill alltså socialdemokraterna - liksom vänsterpartiet - stimulera de inkomster som i huvudsak inte är sprungna ur arbete." Ja, det är väl deras tolkning av vad solidaritet och rättvisa är?!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
34 kommentarer:
Ibland så blir det bara fel när du skriver något.
När du får chockbeskedet att båda i familjen blir arbetslösa eller för den delen sjuka, lika illa det, så är det viktigt att man känner att man i alla fall kan bo kvar i sitt hus och överleva ekonomiskt.
Fattar du inte det Margit ???
A-kassan måste för att accepters av alla verkligen täcka 80% av inkomsten under en akut-tid, låt säga ett år.
Fattar du Margit att en arbetare på Volvo idag tjänar 25-35,000 kr/mån.
Högsta A-kassers är 14,900 kr/mån,
före skatt !!!
Känner men ekonomisk trygghet så orkar man ta tag i sitt liv och söka sig till ett nytt arbete.
Ni moderater tror att man genom att straffa arb.lösa/sjuka kan få dem att komma tillbaka snabbare.
Helt fel tänkt Margit.
Det blir precis tvärtom, man blir passiv och förlänger bara perioden av utanförskap.
Innan du själv drabbas Margit så förstår jag att du har svårt att sätta dig in i hur det skulle vara.
Empati är ett ord ni moderater har svårt att förstå innebörden av.
Tur att endast två år återstår.
(s) forever
Jag funderar på om "(s) forever" har ens ett hum om hur priviligierade för att inte säga bortskämda vi svenskar är. Lyft blicken och titta ut i Din omvärld!
Censur...
Besviken på dig Margit.
Varför får (s) forever inte svara på Mats påhopp ?
"undrande"
Hej anonym.
Du får bli så besviken du bara vill, det ger jag fullkomligt blaffen i, som vi säger på norska.
Folk har hört av sig till mig och sagt att du (med flera?) skrämmer bort de, de vill inte vara med i osakliga och elaka debatter. Personangrepp och dylikt toleras inte. Jag kommer snart göra som många av mina bloggvänner har gjort, införa diktatur på min blogg, det vill säga att jag lägger in godkännarfunktion på inläggen. Det vill jag gärna slippa göra, då jag vet att den livliga och positiva debatten, som det har varit på bloggen tidigare, då kommer att utebli.
Men, för att få stopp på alla elaka inlägg blir jag kanske tvungen att göra det. Då kanske du blir nöjd?
//Margit
Inför diktatur du.
Då är snart din blogg död.
Det vore synd tycker jag för jag gillar din blogg.
Se på dina kollegor i bloggosfären som infört diktatur. De har blivit ointressanta, inga kommentarer får de förutom från de som håller med.
Politiker som inte vågar ha en öppen blogg är så jävla fega.
De som får elaka kommentarer har ju förmodligen själva sagt något elekt. Tand för tand du vet.
Förmodligen förstår inte dina vänner som kommenterar att de kan såra de som inte står för deras politiska och privata åsikter.
Mvh (s) forever
Hej (s)forever.
Du skriver: "Då är snart din blogg död. Det vore synd tycker jag för jag gillar din blogg."
Jag är inte feg, det finns flera negativa och sura påhopp på mig som jag har låtit stå kvar. Jag kan inte tolerera att mina läsare blir påhoppade. Om du gillar min blogg får du väl skärpa dig och vara mera respektfull mot mina läsare.
MVH Margit
Måste reagera när högkonservativa hoppar på arbetarrörelsens värderingar.
Förstår att det är jobbigt för ER.
Vill du Margit ha en blogg endast för likatänkande ja-sägare ?
Jag tror inte det ?
(s) forever
Ps. Och du. Jag är också en av dina läsare som blir påhoppad av dina "kompisar". Tänk på det.
Margit, det finns en plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.
MVH PeO som är vän med Mona och Maria och tycker att Maud är en mops i grapbbarnas ledband....
Sorry Margit, ditt försvar av neanderthalkvinnan Palin tvingade mig att utnyttja detta tillfälle till att skjuta i öppet mål.
PS. Finns det ingen feminin politiker i Strängnäs som sparkat offentligt anställda som varit gifta med släktingar, det vore ju något för patriarken Voronov att jobba med i så fall. DS.
Hej Peo.
Så du önskar mig en plats i helvetet?:-). Det är ingen fara, jag vet att jag inte kommer dit fast den politiska redaktören med flera önskar det. Det är synd om de som har valt hatets väg.
Jag respekterar både Mona (s) och Maria (mp), men jag håller inte med de i sakfrågorna, sen tycker jag att de betedde sig som barnungar gentemot Lars (v); apropå att skjuta i öppet mål!:-)
MVH Margit
Dagens analys av Voronov på ledarsidan helt rätt. Mona har i längden ingen chans mot alliansen.
S Never !
Maria v B
Det var ett väl formulerat inlägg av dig Margit, håller även med Mats Werner i sin klarsyn.
Måste vara en intelligent kille den där Peo Vågström som kan avfärda Usa:s största delstats guvernör genom att kalla henne "neandertalare". Antar att han tillhör den skara av bortskämda brorduktigsvenskar som tilsammans med alla vänsterjournalister (91%i sverige) som tror sig veta allt om USA utan minsta insikt i varför det överhuvudtaget existerar ett demokratiskt land som just USA. Vi svenskar tror att demokratin uppfanns här hos oss, särskilt då från "socialdemokratin" men inget kan vara mer fel!
Inget land är ännu fullständigt demokratiskt, men var finns det land som har en konstitution som bättre försvarar den enskildes demokratiska rättigheter än USA?
Sixten Skullman
Hej Sixten.
Du skriver: "... men var finns det land som har en konstitution som bättre försvarar den enskildes demokratiska rättigheter än USA?"
Du har så rätt. Den enskilde individen var det ja, sådant kan man inte ens stava till här i perfekta Sverige.
MVH Margit
Märkligt att du låter Sixten S. hoppa på PeåW som han gör.
Krävde inte du tidigare att man var hövlig på din blogg ?
Ta genast bort hans kommentar om du ska ha någon trovärdighet kvar.
(s) forever
Hej (s)forever.
Jämför ditt första inlägg här inne, som jag har låtit stå kvar, med Sixtens. Jag har låtit det står kvar för att det är mig du idiotförklarar och misstänkliggör och jag bryr mig inte; inlägget säger mera om dig än om mig.
Peo är min vän och jag har pratat med honom om Sixtens inlägg, därför att det är svårt för mig att veta vad andra känner och hur andra läser. I bland är det solklart, i bland är det svårare.
//Margit
Inget fel med min första kommentar.
Saklig var den.
Förstår att den är svår att förstå för borgerliga politiker.
Du svarade inte på frågan varför vissa personliga påhopp får stå kvar och andra inte ?
(s) forever
Hej Margit!
På pricken! Det röd-gröna alternativet handlar om bidragsnivåer och inte någon arbetslinje!
Tänk att de alltid hävdar den när det gäller småbarnsföräldrar??
De vill ge mer nu till tandvård och psykiatri men med ökad skatt som finasiering.
De gjorde inga höjningar varken till tandvård, psykiatri, eller höjda pensioner (som alliansen föreslår)under de 12 år de hade makten.
Kram, Marie-Louise
Re M-L:
Surt sa räven...
Hej Sixten.
Du har så rätt, jag är en bror duktig och dessutom svensk. Svensk eftersom jag bor så det var ju inte så svårt att räkna ut för dig. Låt mig förklara varför jag också är en bror duktig. Jag har en syster och är alltså bror, storebror förövrigt. Nu till duktigheten, jo du förstår jag har gått svenska skola där ingen vidskeplig neanderthalare har lyckat förhindra undervisning i till exempel utvecklingsläran, en skola som uppmuntrar till kritik av landet, auktoriteter och regler i stället för att satsa på uttantilläxor och morgonböner med vidhängande eer till nationen.
Kort sagt i motsatts till Palin, jag tror inte att gud varit inblandad i att skapa världen, jag tror att människor har rätt att bli valda till viktiga samhällspositioner utan att gå till kyrkan varje söndag. Jag anser att dödsstraff är ngot som hör hemma på historiens skräphög och det faktum att man skjutit en björn inte är något som hör hemma på en politisk meritlista.
I likhet med sveriges högervridna ledarredaktioner, drygt 90%, så lever du tydligen i missuppfattningen att en land vars president i bästa fall valts av av 30% av befolkningen på något sätt kan ses som ett demokratiskt föredöme. Demokrati är inte en snygg författning.... i USA håller man dessutom på att säga ifrån sig demokratins verktyg, jag rekommenderar DNs artikelserie av Rosengren.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3070&a=840876
För övrigt till (s) forever, Margit bestämmer på sin blogg. Om du skall kritisera det bör du kanske skapa ett eget forum att verka i eller kritisera de verkliga informationsmonopolen. Skriv en insändare till Eskilstuna Kuriren till exempel och fråga varför det inte går att kommentera deras ledarblogg och varför artikelkommentarer redigeras till oigenkänlighet innan de tas in.
Slutligen, om inte det framgått tydligt nog, ja Palin är något som kravlat fram från historiens bakgård med bedagade värderingar och hon är visserligen guvernör i en ytmässigt stor delstat men med en liten befolkning som älskar att odla myten om att de är oberoende av samhället. Jag har skrivit en blogg om det, likheterna i självbilden som alaskabor och saudier har.
http://peowagstrom.wordpress.com/2008/09/17/en-overklig-varld/
Svenksättlingen Grover Norquist fick frågan om varför europeer blev så förvånade över att Georg W Bush blev omvald.
” De tror att USA är ett Europa i väst.
Men Förenta staterna utgör en distinkt kultur som har beslutat sig för att inte vara Europa.
Inbördeskriget, 1812 års krig mot britterna och bägge världskrigen var alla krig för att inte vara Europa. Kalla kriget - samma sak.
Hela landet är fyllt med människor som har beslutat sig för att inte bo i Europa.
Vi hade människor som ville bo i Europa men inte orkade flytta tillbaks.
Vi kallar dem kanadensare.”
Tack Peo !
Årets bästa kommentar på denna blogg.
Re Sixten Skullman.
Ett helt obegripligt citat.
Varför flyttar du inte till USA ?
(s) forever
Ang. Peo Vågströms hyllning till Göran Rosenberg.
Det är föga förvånande att en socialistiskt tänkande journalist hyllar sina meningsfränder.
Rosenbergs artikel är skolexempel på det avundsjuk och jantelagstänkande som ständigt upprepar sig hos de svenskar, som med stor förtjusning konsumerar amerikansk kultur samtidigt som en självpåtagen, världsfrånvarande och utebliven insikt framkallar rabiata uttalande liknande de Rosenberg gör genom att säga ”ett Amerika där staten, goverment, inte löser några problem utan är självaste problemet” det avslöjar en del om ledarskribenten och hans ryggdunkare.
Sixten Skullman
Fascinerande Sixten.
Jag har haft samma citat som du i en text, i mitt fall för att påvisa att amerikanska presidentkandidater är fullständigt främmande och ovalbara i europeisk politik.
Att Rosengrens text provocerar förstår jag, han påvisar ju problemet i det idealsamälle moderaterna propagerat för i alla tider utom när de låtsats vara "nya arbetarpartiet". Den lag i Californien som till delar förbjuder skatteutag måste vara en våt dröm för en moderat.
Att den ameriaknska demokratins största brist, lågt valdeltagande, inte oroar dig förvånar mig inte heller. Moderater i synnerhet och borgligheten generellt har alltid gynnats av ett lågt valdeltagande, era kärnväljare röstar till 80-90%. Det är ingen slump att vi på den goda sidan söker upp valmanskåren i deras hem medan borgligheten nöjer sig med ett stånd på torget.
Sixten har full rätt att älska USAs styrelseskick och hata det svenska systemet och jag ser fram emot att han säljer in sina idéer till nästa valrörelse.
Klockrent Peo.
(s) forever
Peo, jag vet inte varför du påstår att jag skulle hata det svenska systemet?
Jag försöker uttrycka min indignation över det meningslösa beteendet att ondgöra sig över ett frihetsälskade folk i väst som betalat ett högt pris för din och min frihet och kontinuerligt fortsätter göra det trots spott o spe.
Kan inte förstå kopplingen att ett lågt valdeltagande skulle vara ett utslag av brist på demokrati?
Har det aldrig slagit dej att ett lågt valdeltagande kan bero på att de amerikanska medborgarna känner sig trygga med en väl utformad grundlag och inte upplever en lika stor skillnad mellan en demokratisk eller republikansk president som den monumentala skillnaden det är här i sverige mellan socialister och moderater.
Sixten Skullman
Hej Peo och Sixten.
Apropå USA, jag har frågat en god kamrat i Norge om han vill åka till New York från Oslo och ta en fika med mig där och jag åker härifrån. Fick bara denna tokiga idé förra veckan då jag satt och tänkte på att jag ville bli lika spontan och impulsiv som jag var tidigare. Sen vet jag att Tom brukar åka till New York. När jag ringde och frågade Tom om detta blev han inte alls förvånad, men han har en svartsjuk fru där hemma som nog inte skulle uppskatta att Tom fikade med mig i USA, fast hon vet att Tom bara är en mycket god vän av mig.
Nu har jag kastat bollen vidare till min norska väninna här i Strängnäs. Hon har inte berättat det för sin man än:-), hon har bara berättat att vi i alla fall i när framtid skall åka till det nya operahuset i Oslo och lyssna och titta. Hennes man bara tittade på henne när hon berättade det.
Jag har aldrig varit i USA, jag har heller aldrig lyssnat på opera live. Vi lever bara en gång och jag tänker göra många tokiga saker resten av mitt liv.
När jag tänker på USA tänker jag på frihet, demokrati och möjligheter. När jag var liten drömde jag om att jag hade en rik onkel i amerika, som skulle dyka upp och ta mig dit. Det finns som tur flygplan i dag och jag kommer att åka dit snart. Kommer att rapportera på min blogg då.
Ha en trevlig lördag.
MVH Margit
I samhällen med lågt valdeltagande blir politiken styrd av en minoritet för en minoritet.
Beträffande amerikanska konstitutionen väljer jag att kommentera den med ett citat.
Henry Ward Beecher en amerikansk präst och författare sa på 1800-talet.
"När en nations unga män är konservativa ringer redan dess begravningsklockor." USAs konstitution saknar förmåga till flexibilitet och har låst fast nationen i en ständig valkampanj genom att alltid ha ungefär en tredjedel valda företrädare som måste tänka på att bli omvalda. Omval som kräver stöd från den tredjedel av befolkningen som redan har makt och inte är intresserad av omprövning av systemet.
Men jag tror vi drar ett streck här, jag anser att författningen är något föränderligt precis som världen och människornas samhälle. Den amerikanska modellen bygger på att man bygger in så mycket tröghet i systemet att ingen har möjlighet att förändra något i det. Högsta Domstolen i USA och vikten av att få tillsätta dess domare är som jag ser det beviset på hur förändringsfientlig den amerikanska författningen är.
Sorry, glömde ju kommentera två saker så jag ber om ursäkt att jag inte lyder mitt eget påstående om att streck vore lämpligt i dabatten.
Sixten frågar varför jag säger att han hatar det svenska systemet. Det är enkelt, moderater har protesterande och skrikande gjort intensivt motstånd mot utvecklingen i det svenska samhället från början. Det började med motståndet mot fri rösträtt och fortsätter i pensionsfrågan och nu i a-kassefrågan. Moderaterna vill inte ha trygga människor som uttrycker sin åsikt.
Beträffande ditt uttalande om lågt valdeltagande som ett bevis på ett systems förträfflighet..... du kanske skall tipsa nån diktatur om det då behöver de ju inte fejka högt valdeltagande längre, om ingen röstar så är landet perfekt....
Tack för mig, nu lägger jag krutet på min egen blogg ett tag.
Skicka en kommentar