torsdag 9 oktober 2008

Mediernas nonchalans!

Lars Adaktusson säger i SvD: "Under många år har det varit något av en betingad reflex inom journalistkåren att underkänna ifrågasättanden och inkompetensförklara kritiker. I en ofta missriktad lojalitet med sina medarbetare har redaktörer och ansvariga utgivare försvarat felaktigheter och övertramp i tron att de därmed slår vakt om integritet och trovärdighet."

Adaktusson säger vidare: "I slutet av året startas en ny internettjänst i Sverige med syftet att korrigera felaktigheter i mediernas rapportering. Tanken är att personer, organisationer och företag som inte anser sig ha fått en komplett eller korrekt belysning ska få komma till tals via den nya webbsajten, ”Second Opinion”."

Adaktusson påpekar att det är på grund av att den svenska mediebranschen saknar kraft och förmåga att på egen hand ändra sitt förhållningssätt, som gör att andra aktörer nu kan gå in och skildra verkligheten. Ett misskött mediemonopol har skapat utrymme för nya nyhetsförmedlare att ta en del av mediemarknaden. Förhoppningsvis kommer detta att resultera i att den självutnämnda "medie-Guden" vaknar upp, rannsakar sig själv och blir lite ödmjukare!

Adaktusson skriver: " När journalistiken nonchalerar relevanta och välgrundade ifrågasättanden, skapas utrymme för nya aktörer i nyhetsförmedlingen. Från samhällets synpunkt är det värdefullt – för tilltron till de etablerade medierna är det riktigt illa."

För oss som har sett hur sanningen lätt kan sättas på undantag i mediesammanhang, av vissa journalister, är det bara att säga äntligen!

9 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Ja, nu är jag faktiskt helt överens med Adaktusson.
Tyvärr är det väldigt få av oss journalister som hittills ifrågasatt "kårandan".
Mer självkritik behövs inom medierna - precis som inom den politiska apparaten.

Anonym sa...

Självkritik ? Det vore fullt tillräckligt om man kom på tanken att kritisera sina kollegor som gör ett dåligt jobb. Granskar man andra borde väl journalistkåren kunna granska sina kollegor ? Märkligt att det just bland journalister skulle fungera med självkritik och förändring, något som journalister ständigt underkänner hos andra grupper och kallar för "vindflöjelbeteende", "vända kappan efter vinden", "omvändelse under galgen" och andra vänliga tillrop.

Nä, DN kan börja granska Svenskan och tvärtom.... Expressen vs Aftonbladet osv, de kanske till och med skulle bli intresserada av att vara bäst och inte bara värst då.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Bra idé, låt de granska varandra! Då kanske de blir lite mera unika än vad de förefaller vara i dag. Jag har tre dagstidningar här hemma, DN, SvD och Strengnäs tidning, det står i stort sett samma sak i alla tre. Jag har svårt att välja bort någon, har beslutsångest på den punkten, därför har jag alla tre i alla fall. Men, i bland undrar jag om man klonar folk på journalisthögskolan och planterar de runt på olika tidningar, för de tänkar ofta precis likadant i samma frågor, så upplever i alla fall jag det.

Man pratar om svågerpolitik, hur är det med svågerjournalistiken?! Den som Adaktusson skiver om mellan raderna!

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Att Expressen kastar skit på AB och tvärtom är väl inget att önska, så har det ju länge varit.
Jag tror att alla som vill begripa ordet självkritik gör det. Även om inte alla individer har den förmågan, så bör den kunna vara en del av diskussionen om medier och journalistik.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag förstår vad du menar med självkritik. Men, det finns inget hinder för att journalister/tidningar håller "koll" på varandra; du nämner själv kårandan, det uppfattar jag som att de skyddar varandra. Att kasta skit på andra var inte vad jag tänkte på när jag håller med Peo om att de kan granska och kritisera kollegor. Att alla (journalister) tycks tycka lika är ju märkligt i sig; att alla har samma glasögon så att säga. I vilken annan yrkesgrupp är det så?

MVH Margit

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Jag delar Adaktussons åsikter! Vilken tur att det finns bloggar...
Keep on blogging, boys and girls!
Kram, Marie-Louise

Anonym sa...

Lars Adaktusson leker väl själv gärna "mediaGud" tycker jag.
Hoppas någon vågar granska hans "oberoende" journalism.

Har förstått att du Margit gillar LA och frågan är varför ?
Vad gör han som är så bra ?

Mona(s)

Anonym sa...

Ett skäl till att medierna inte är något vidare på ömsesidig kontroll är att det är besvärligt att byta jobb om man skäller på sin kommande arbetsgivare kanske..... Det är inte så hemskt länge sedan som journalisterna skuttade mellan Folket och Kuriren med jämna mellanrum.

Dag, jag talade inte om att kasta skit bara att de sköter sitt jobb och rapporterar om och undersöker alla branscher. Jag tvivlar starkt att det finns yrkesgrupper, inte ens journalistkåren, som är totalt befriade från aktiva där egennyttan är den viktigaste drivkraften.

Men det är ju klart, vi får ju ständigt läsa hur noggrann internkontroll man har i medierna.... konstigt att journalistkåren inte tror att andra branscher klarar det samma och måste undersökas av spalternas riddare. Kan det bero på en viss överskattning av kollegornas integritet eller är alla som är i branschen så mycket bättre än vi andra ?

Oavsett svaret vore det ytterst intgressant att se en motivering.

Tillsvidare får vi nöj oss med detta.

http://nyhetstorken.blogspot.com/

Anonym sa...

http://www.folket.se/folket/07_archive.php?id=216363&freetext=jakthuset

En artikel som kunde kritiseras av en vaken journalist på konkurrerande tidning. Följdfrågor vore tex lämpliga som varför en butik som levt vid en gågata i 20-30 år med hänvisning till svårigheter för bilister att komma intill vill flytta ?