torsdag 9 oktober 2008

Pappakramar efterlyses!

I dagens tidning skriver de om Kamratspostens stor föräldraundersökning. De slår fast att pappor kramas mer sällan med sina barn än mammor gör. Pappor gillar att kolla på tv - och de är inte att räkna med när man är ledsen. Man skall och kan inte generalisera, men en undersökning där 6000 barn har svarat på frågor kan inte negligeras. Ola Lindblom på Kamratposten säger att undersökningens resultat borde ge papporna en tankeställare.

Vem pratar barnen med när de blir ledsna? På den frågan svarar 41 procent av de tillfrågade barnen att de pratar med mamma när de är ledsna. Endast 5 procent av barnen går till sin pappa när de behöver tröst. Detta är sorgligt av flera orsaker så klart. Män har så mycket att ge, deras charm och humor är oftast oslagbar. Mina bästa vänner är män; det är så lätt att prata med mina manliga kompisar, tycker jag. Det är kanske inte så konstigt att jag tycker så här, jag har växt upp med en pappa, min mamma dog när jag föddes. Sen har jag fem bröder och bara en syster.

Det handlar om relationer. Kvinnor har av tradition tagit hand om hus, hem, barn och släktingar. Förr gjorde de det i praktiken i de stora hushållen/hemmen. I dag gör de det i våra omsorgsyrken; i de olika institutionerna, skola, dagis, ålderdomshem med mera. Männen kommer ofta till korta när det gäller att tala om känslor; det viktigaste vi har inom oss! En kille jag tidigare var ihop med sa: "Jag brukar inte använda mig av starka adjektiv, jag tycker inte om det." Han syftade till -älskar dig. Det var svårt för honom att säga det. Han kanske aldrig hade hört det av sina föräldrar; att de älskade honom?

Vi måste krama våra barn oftare och säga till de dagligen att vi älskar dem. Det borde vara lika naturligt att visa dem kärlek och bekräftelse varenda dag, som att de måste få mat i sig varje dag. Det är inte vare sig krävande eller slitsamt på något sätt att säga till sina barn att man älskar de och belöningen är oslagbar: "Jag älskar dig också mamma!"

12 kommentarer:

Anonym sa...

41% går till mamma och 5% går till pappa. Övriga 54% då ?

Skriv om dem istället Margit.

Alla barn har inte sådana perfekta föräldrar som dina barn har.

Spelar f-n ingen roll om de kramar mamma eller pappa. Mer synd om de som inte får kramar av någon.

Min dotter vet att jag älskar henne utan att jag ständigt måste krama henne även om jag inte tackar nej när hon kommer och kramas.

Fredrik F.

Margit Urtegård sa...

Hej Fredrik F.

Är du något sarkastisk, Fredrik, eller bara allmänt negativ till allt vad jag skriver? Jag bara undrar.

Jag är mycket tacksam över att jag fick uppleva faderskärlek och unnar andra detsamma. Män och kvinnor kan komplettera varandra på ett fantastiskt sätt och jag hoppas att flera kan få uppleva just det.

Jag har aldrig sagt att jag är någon perfekt mamma, jag har många brister som alla andra har. Människor är inte perfekta, vi är dock unika.

Jo, det spelar roll att kramas. Det spelar roll att ge synlig/påtaglig kärlek till människor omkring oss, vi behöver den värmen fysisk kontakt ger.

Bra att din dotter vet att du älskar henne.

//Margit

Anonym sa...

Förlåt mig Margit...

Gillar dig.

Läste att Halle Berry utsågs till världens sexigaste kvinna av en tidning.
Juryn hade inte sett bilderna på dig Margit.

Fredrik F.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det är det bästa som finns att få krama sina barn och säga att "jag älskar dig"!
Det finns inga perfekta föräldrar men det betyder så mycket, både att få ge och ta!
Borde inte alla kramas lite mer och vara lite mer goa mot varandra?
Många kramar, Marie-Louise

Anonym sa...

Det finns fördelar med skillsmässor, då får mannen klara sig själv inom de förment kvinnliga områden som finns. Några generationer till med bra skillsässostatistik kommer att utveckla familjen och männen.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

En skild man hittar oftast en ny "mamma" snabbt. Eller har jag fel? Män som kan visa känslor är i alla fall helt otroligt goa, det är ett som är säkert. Är du kvar i Tyskland?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Margit, du har rätt!
Skilsmässor är verkligen inget att applådera, och jag vet inte om denne Peo bara provocerar eller helt saknar empati med skilsmässobarn. Konstigare inlägg har jag inte sett, ens av de anonyma retstickorna.

Anonym sa...

Heja PeO!

Min exmake har genomgått en mirakulös förvandling till en funktionsduglig pappa sedan vi skilde oss. Det hade han aldrig blivit utan skilsmässan. Han hade aldrig fått en så nära kontakt med barnen och utvecklat medvetenhet kring gymnastikpåsar, matsäckar och läxor.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.