lördag 12 juli 2008

Statsministern Fredrik Reinfeldt (m).

Utanför huset vi bodde i på Gotland.
















Först vill jag rikta ett stort "tusen tack" till våra husvärdar på Gotland, Anneli och Hasse. Fenomenalt trevliga och gästfria husvärdar har vi haft och vi kommer gärna tillbaka nästa år.

I går kväll lyssnade vi på Fredrik Reinfeldt, statsminister tillika partiledare för moderaterna. Hans tal var definitivt det bästa tal vi hörde på Gotland. Ett politiskt geni, är vad jag vill kalla Fredrik Reinfeldt. 11 800 gånger hade han fått frågan om hur han ser på de sjunkande opinionssiffrorna för alliansen, berättade han. Det är inte bara opinionssiffrorna som sjunker, påpekade Reinfeldt. Arbetslöshetssiffrorna och skatterna sjunker också, statskulden minskar och utanförskapet blir mindre, med mera. Reinfeldt var en strålande talare och hade ett budskap till alla. I Sverige ser vi av tradition enhetligt på det mesta t e x pensionärer. Man kan inte bulta ihop människor i en grupp på det sättet, påpekade han. Vi är alla individuella. De flesta äldre är friska och många av dem vill fortsätta arbeta efter fyllda 65 år, fortsatte statsministern. Varför skall de inte få det då?! Själv har jag en svärfar, på 74 år, som arbetar som busschaufför. Han har varit brandchef i Södertälje och när han gick i pension, så saknade han att ha ett arbete att gå till. Vilken samhällsinsats han gör! Gamla människor är en tillgång, de har levt länge, har livsvisdom och en klokhet vi kan lära mycket av. Samhället måste vara flexibelt och tolerant. Människor är inga maskiner vi skall eller kan göra avskrivningar på, när de kommer på ålderns höst. Det är ett västerländskt problem hur vi ser på äldre. Att Reinfeldt lyfte fram de äldre som en tillgång och resurs, visar hur klok han är.

Per Gudmundson, SvD, skriver: "1214 kronor mer i månaden efter skatt. Sedan regeringen tillträdde har en sjuksköterska som tjänar 27000 kronor i månaden fått just det, tack vare jobbskatteavdraget. Och om moderaterna får som de vill kommer det beloppet att stiga till 1468 kronor i månaden efter årsskiftet, poängterade Fredrik Reinfeldt i Almedalen igår. Det skulle dessutom betyda att ungefär 20000 personer ytterligare – förutom de 90000 som redan gått den vägen – skulle gå från bidrag till arbete. En enastående reform. Men nästan ingen marknadsför den. Varför? Därför att opinionsbildarna inte är med på tåget. De skräms bort kontinuerligt."

Elaka tungor säger: "Maud Olofssons tal var inspirerande och Göran Hägglunds angrepp på sverigedemokraterna var tidsmässigt rätt och principiellt viktigt. Gårdagens skattebesked från Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var förtroendeingivande. Men detta är enstaka ljusglimtar under en alliansvecka som saknade mål, riktning och samordning. En bortkastad vecka för regeringen."

Det var absolut ingen bortkastad vecka för regeringen, tycker jag. Den optimism, vilja att göra något och positiva framtidstro, jag mötte hos representanter för regeringen, under den veckan jag var på Gotland, tror jag att många flera upplevde och uppfattade också. Men, vill man, som Alex Voronov, se en regering bestående av mp, s och fp efter nästa val, så gäller det väl att såga sittande regering. Det är orättvist och inte trovärdigt!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Aha, Det är den gode A Voronov som ligger bakom den nya landstingsalliansen menar Du!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Tänk om han läser det du har skrivit?! Då kommer han att få hybris om något:-). Det kallar vi för stormannsgalskap på norska. Jag tror han hatar moderater och kristdemokrater och därför gärna ser att blockgränserna försvinner.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Mats.

Jag blev glad när Fredrik Reinfeldt sa, under sitt tal på Gotland, att regeringen vill höja spärren/taket för statlig skatt. Det innebär att folk kan välja att arbeta mera och faktiskt tjäna på det. Både min man och jag har jobbat mycket övertid på våra jobb, de senaste åren när våra barn har blivit större, men mycket av de pengarna har försvunnit i statlig skatt. Det är inte direkt motiverande, fast man vill ställa upp för sin arbetsgivare när folk är sjuka med mera och vår arbetskraft/arbetsvilja behövs. Att kunna arbeta mycket och få mera pengar över är nästan omöjligt i Sverige i dag. Reformen är därför välkommen. Ledarskribenter på liberala och borgerliga tidningar, borde mera än de gör i dag, påpeka det positiva regeringen faktiskt gör. Gnäller de för mycket spelar de missnöjespartierna rätt i händerna, däribland sverigedemokraterna.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Jag erinrar mig att Fredrik Reinfeldt lovade jobb i valrörelsen.

Det är inte mycket han har att komma med när det gäller att uppmuntra till företagsamhet och att våga gå från a-kassa till eget företagande.

Det enda som skett är att sjuka och arbetslösa har klämts åt på ett meningslöst sätt.

Klassklyftorna har kommit tillbaka och solidariteten med de svaga och utsatta är som bortblåst.

Cancersjuka som ska ut ur utanförskapet...Man talar om dödsbädden inom några månader.
Saker har drivits till absurditeter.

Jag blev glad att Alex Voronov äntligen har insett att alliansen behöver vakna. För en så analytisk
intellektuell som han är tog det
extremt lång tid, anser jag.
Han har krystat fram hopp om en kommande vändning i opinionssiffror i framtiden gång på gång. Det kommer inte att ske, förrän alliansen inser sina misstag.

Margit, du ska veta att jag var aktiv i moderaterna i min ungdom.
Beblandade mig med syskonen Landerhom och Ulf Kristersson. Många kurser, stämmor och banketter blev det.

Nu landade jag dock i folkpartiet inför senaste valet. Är socialliberal och feminist och kände mig hemma i partikulturen.

I den förda allianspolitiken känner jag emellertid inte igen vare de gamla moderaterna eller det gamla folkpartiet.

Nytt och dåligt blev det. Jag vill
naturligtvis att alliansen ska lyssna på opinionen och göra en helomvändning. För socialdemokraterna är inget vidare alternativ. Jag tycker att miljöpartiet är de enda rakryggade
som står för en hållbar framtidsutveckling.

Det är skönt att veta att du upplevde annat i Visby. Var det något jag lärde mig under Almedalsveckan för tre år sedan var det att medias rapportering inte stämmer med verkligheten som jag såg den. En viktig erfarenhet.

Vaknar inte alliansen måste det kanske bli s mp och f på riksplanet också. Jag tror nog alliansen öppnar sina ögon nu när ledarsidorna har börjat tala klarspråk. Opinionsiffrorna har varit entydiga.

Eva-Lena

Margit Urtegård sa...

Hej Eva-Lena.

Du skriver: "Margit, du ska veta att jag var aktiv i moderaterna i min ungdom. Beblandade mig med syskonen Landerhom och Ulf Kristersson. Många kurser, stämmor och banketter blev det."

Jag gick inte på några banketter i min tidiga ungdom, om någon nu skulle tro det. Jag blev omhändertagen av de norska sociala myndigheterna när jag blev föräldralös som 12-åring och det har präglat min syn på samhället. Det jag fick uppleva under de många år jag var beroende av välfärdssystemet, går inte att skriva i en kommentar här, det är för mycket och för långt. Men, jag kan säga så här mycket att det jag såg och upplevde då gör att jag har svårt för systemkramare. Att systemet blir viktigare än individen. Att bli en "mapp" eller en akt i ett socialsystem där man inte ser och tror på individen, det gör mig illamående. Det är det samma jag ser inom kriminalvården här i Sverige.

Jag är också liberal och feminist. Jag tror att du och jag tänker mycket lika, fast vi har olika referensramar, det känns så när jag läser det du skriver.

Fredrik Reinfeldt pratade om individer. Mona Sahlin pratade om systemet. Däri ligger den stora skillnaden för mig. Jag lämnade dock moderaterna 2005, både för att jag tvivlade på deras politik då och på grund av konflikter inom moderaterna i Strängnäs. Fram till valet 2010 skall jag bestämma mig för vilket riksdagsparti jag skall rösta på. En sak kan jag säga redan nu, jag kommer inte att rösta rött.

MVH Margit

Anonym sa...

Skönt att läsa dina rapporter från Almedalen.Tur att du var där så man får läsa en något mer nyanserad rapportering. Medias rapportering är ju neslående. Jag vet inte vad Alex V förväntar sig för löften av av regeringen. Är det refomer som maxtaxan eller något liknande. Den räddade ju s kvar vid regeringsmakten på sin tid. sen att det var en odemokratisk och dyrbar (för kommunerna) reform brydde man sig inte om, man satt ju kvar. Är det något sådant Alex V förväntar sig? Begriper inte han att bidragsskutan Sverige inte kan vända genom ytterligare överaskande och opinionshöjande reformer och utspel. Det är möjligtvis bra(=kul) för diskussionen och ger mer intressanta tal i Almedalen men är kanppast bra för Sverige. Tack och lov att Alliansen inte köper röster/opinion alla GP-manér.Sen gäller det för oss som redan har den insikten att marknadsföra budskapet. Där får vi bättra oss.

Jag kan inte förstå att Alex V tror att mp kan regera ihop med fp och c. Det var ju helt nyligen man tog bort förslaget om medborgarlön. jag får ståpäls när jag tänker på vad det skulle leda till. Jag tycker det är bra att dom håller sig till Mona.

En liten undran!
Varför skriver alla Alex Voronov eller Alex V? Det var länge sen vi införde du-reformen i Sverige. Eller finns det någon annan Alex som han kan förväxlas med?
Just wonder!
Kerstin (S eller Svensson alltså)

Anonym sa...

Hej Margit,

Tack. Ja, det är det här med systemen som är anledningen till att jag aldrig har röstat rött. Och
heller aldrig kommer göra det. Hellre då på Ohly!

Har du noterat artikeln "Smaklöst,
Ohly" på ledarsidan idag under Spalten?

Där går Alex Voronov nämligen till angrepp på det kvinnliga sättet att föra politik. Kvinnor gör med framgång politik av det privata.

Skurhinksrealismen på sjuttiotalet
gjorde att kvinnor fick lämna hemmet, erhålla daghemsplats och vidga sina vyer.

Detta att använda orättvisor i vardagen för att uppnå, behålla och ta mer makt benämner han smaklöst.

Han vill bevara patriarkatets sätt att kämpa om makt. Kvinnor (och feministiska män som Ohly) som höjer sin röst på sitt eget sätt är smaklösa, proklamerar han.

Att använda cancersjukdomen som slagträ för att vinna väljare är väl förstås bra mycket värre än att skicka sms om Guds dom till begåvade kvinnor som utövar
sin makt.:-)

MVH

Eva-Lena

Margit Urtegård sa...

Hej Eva-Lena.

Du skriver: "Att använda cancersjukdomen som slagträ för att vinna väljare är väl förstås bra mycket värre än att skicka sms om Guds dom till begåvade kvinnor som utövar sin makt.:-)"

Jag tror att Alex Voronov faktiskt tycker att det är värre att använda cancersjukdomen som slagträ, än att påkalla Guds straff över folk som inte tycker som han. Tyvärr!

Många män vill att vi kvinnor skall stanna kvar hemma vid diskbänken, i alla fall de som inte orkar hjälpa till att städa med mera. Kvinnogöra kallar de det nog!

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Kerstin!

Jag tror inte någon som skriver på den här bloggen vill vara så "intim" med Alex Voronov och eftersom jag själv reagerade på det i mina öron märkliga tilltalet med bara efternamn, så har det blivit lite omständligt......
Hälsningar
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Ja, det var länge sedan du-reformen kom till Sverige. Jag tilltalar mina vänner, min familj och de intagna vid förnamn. De som jag uppfattar, som att de vill vara formella och beter sig som lite "titelsjuka", använder jag titel och/eller förnamn med efternamn på/till. Så det blir allterftersom vilka signaler folk ger mig, fint folk skall behandlas högtidligt, eller hur är/var det. Jag är ju norska och i Norge är alla folk som folk flest, inga krusiduller där inte!:-))).

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej.

Jag har fått flera mail från glada och goa journalister, som jag träffade på Gotland, som har läst min blogg. De tycker att jag har gjort en ärlig, trevlig och beskrivande rapportering från ön. De som inte har uppfattat den positiva anda, framtidstro och glädje som fanns bland väldigt många deltagare på/under politikerveckan, är antingen humorbefriade eller pessimistiskt lagda, eller både och. Man skall inte skicka pessimister på tur, det är bättre om sådana folk stannar hemma. Världen blir så dyster och trist om negativa människor skall få dominera. Det är genom sina egna ögon man ser världen, eller?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej alla glada sommarbloggare,

Efter att ha kommit hem från vår Norrlandsresa till bla Anitas rötter, på hennes mammas sida, i Sollefteå och besök på Ulvön, så har jag läst om Almedalen både i tidningar och på Margits blogg.

Jag slås då av att det fanns bara några få representanter från vår fina Stad.
Naturligtvis var Ann och Henrik Landerholm där, liksom Maria von Beetzen och från Strängnäspartiet både Margit, Håkan och Monika Bertilsson, ganska tänkvärt!

Var fanns våra kommunalråd? Var Björn Lind hemma och läste på om Malmbyfältet? (vilket han tydligen och verkligen behöver)

Synd tycker jag att Strängnäs inte marknadsförs bättre.

Det ligger väldigt mycket i vad Ulf Kristersson säger i Strängnäs Tidning att vi är oss ”själva nock” här i vår lilla Stad.

Tack Margit för en mycket bra uppdatering av allt som hänt under Almedalsveckan med både bra "reportage" och fina bilder på olika deltagare.

Erik

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Tusen tack för alla vänliga ord. Ja, strängnäspartiet var väl representerade på Gotland. Det säger något om dagens politiska ledning i Strängnäs, att ingen av de var på Gotland under politikerveckan. Ulf Kristersson (m), har mycket rätt i det han säger i tidningen den 10 juli. Det finns en politisk kultur i Strängnäs som inte är sund, säger han. Jag håller fullständigt med honom, det finns några konstiga filurer (för att använda samma ord som Kristersson sa för några år sedan), som styr och regerar i stan. Det om något är oroväckande.

Vi er oss selv nokk, för att använda norske Henrik Ibsens Peer Gynt sina ord!

Jag var tvungen att ge en nyhetsrapportering från Visby, tyckte jag, då ledarsidan var så negativ och tråkig i sin rapportering. Alla politiker jag lyssnade till på Gotland gjorde ett bra jobb där. Att säga något annat är struntprat. Kul var det och jag åker med glädje tillbaka till Gotland nästa år. Att få träffa kommunpolitiker från hela Sverige är en viktig och angelägen sak, tycker jag. Nya visioner och mycket inspiration kan man få då. Det gäller att vidga sina vyer.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Du skriver: "Skönt att läsa dina rapporter från Almedalen.Tur att du var där så man får läsa en något mer nyanserad rapportering. Medias rapportering är ju neslående."

Först vil jag säga tack för att du tycker att min rapportering är nyanserad. Det gäller att kunna prata med alla oavsett partitillhörighet och bakgrund, även de som inte delar ens uppfattningar kan man lära mycket av. Det är så jag resonerar.

Ja, flera journalister har levererat negativa och nedslående artiklar om politikerveckan på Gotland. Tyvärr,de kanske har skrivit sina artiklar innan de åkte dit?!:-). Man vet aldrig. Sen har vi ju journalister, som gärna vill de socialdemokraterna vid makten, även sådana som arbetar på liberala tidningar, vad de gör där är för mig en gåta. De kanske borde byta jobb?

MVH Margit

Anonym sa...

Så länge det finns efterdyningar av Almedalsveckan måste vi kommentera dessa.
Medias rapportering och förväntningar av veckan påminner mest om romarnas inställning till folket. Ge dom bröd och skådespel så blir dom nöjda. Det fungerade ju bra även under franska revolutionen. Vi får ju vara tacksamma att media inte kräver ett så blodigt skådespel. Man förväntar sig tydligen att kunna rapportera det ena suspekta utspelet efter det andra. Nu var det väl, vad jag kan förstå, ingen som gjorde något sådant utspel och regeringen kom inte med några löften utan förklarade sig redo att fortsätta sin utstakade linje för ett Sverige med minskat utanförskap fler i arbete och ett tryggare Sverige. Ja det ger ju inga rubriker för media. Men det är väl inte det som politiken är till för ?????
Jag tror att Almedalsveckan är ett kanonbra sätt för lokala och rikspolitiker att träffas, presentera/diskutera förslag både i smått och stort. Almedalsveckan har i media blivit ett slags "lillval".

kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Så här skriver Lotta Hördin, politisk redaktör på Helsingborgs Dagblad: "Så här några dagar efter att den 40:e upplagan lagts till historien väcks några frågor. Hur stor kan politikerveckan bli? Kommer lobbyisterna att ta över? Hur ska Almedalsveckan utvecklas? Behövs den?

Svaret på den sista frågan är: definitivt. Det är inte bara musiken och idrotten som är betjänta av festivaler och mästerskap. Det är faktiskt rätt fantastiskt att 6 000 människor (talpubliken oräknad) i år kom till Visby för att snacka politik. Det om något är ett gott betyg åt ett demokratiskt samhälle.

Politikerveckan har en öppenhet att slå vakt om. Seminarierna är gratis och för alla. Det finns en närhet mellan beslutsfattare och andra. Det är ledig klädsel och informell ton som gäller. Till skillnad från andra stora politiska diskussionsfora, typ Davos, som är rätt slutna tillställningar.

Visst, de flesta som åker till Visby gör det i tjänsten. Men de två fritidspolitikerna från Strängnäs som vi mötte i vimlet betalade både resa och uppehälle själva, och var jättenöjda. Nästa år är de tillbaka igen."

De två fritidspolitikerna, som Lotta skriver om är Nina och jag.

Du har rätt, det handlar inte enbart om att politikerna skall leverera löften med mera under en politikervecka, det viktigaste är att de är där och att vi kan träffa de. En fantastiskt möjlighet, antagligen unik i hela världen, tänk att våra viktigaste och högsta politiker finns där för oss en hel vecka varje år!

MVH Margit