onsdag 9 juli 2008

Henrik Schyffert var bäst!

Jan Björklund (fp) och jag.
I går började vi dagen med att gå på ett seminarium "Kränkt i Guds namn - eller censurerad". Ett seminarium om yttrande- och religionsfrihetens möjligheter och gränser. I panelen deltog Göran Lambertz, justitiekansler, Helle Klein, präst och politisk chefredaktör på Aftonbladet, Elisabeth Sandlund, chefredaktör Dagen och Martin Tunström, politisk chefredaktör på Smålandsposten. Det var en spännande och givande debatt. Göran Lambertz hoppades på att vi i framtiden kunde hitta en global överenskommelse om vad och hur man får skriva om de olika trosuppfattningar och livsåskådningar i media med mera. Något som andra i panelen tyckte var en utopi. Kanske det, men en bra målsättning kan ge resultat till slut. Helle Klein tyckte värdefrågorna måste diskuteras öppnare och oftare. Jag håller med.

Senare på dagen gick vi på att seminarium om hållbar statsutveckling. Ett spännande tema, men talaren var tyvärr rena sömnpillret, så när jag hade slumrat till några gånger valde vi att gå därifrån. I en annan sal, i samma hus, såg jag Gudrun Schyman och frågade Nina om vi inte kunde gå dit i stället. Nina, som är väldigt intresserad av konst och arkitektur, svarade spontant: "Och du tror jag skulle byta ut ett seminarium om arkitektur till ett med Gudrun Schyman, glöm det!"

Efter att ha ätit gott på en restaurant, gick vi för att lyssna på Mona Sahlin. Först in på scenen kom komikern Henrik Schyffert, han var kjempemorsom (jätterolig)! Han tyckte socialdemokraterna skulle sluta att försöka ta över det här med valfrihet från de borgerliga partierna. Jag vill inte ha valfrihet, poängterade han, inte när det gäller elleverantörer eller något annat. Schyffert sa: "För mig räcker det med en plugg i väggen och en räkning som dimper ner i postlådan en gång i månaden!" Publiken skrattade gott och hjärtligt under den halvtimmen Schyffert pratade; vilken suverän underhållare!

Mona Sahlin var inte lika rolig. Men, hon är en duktig talare och retoriker. Sahlin är den bästa talaren vi har hört tills nu. Vi tror dock att Fredrik Reinfeldt kommer att vinna den tävlingen; när Nina och jag skall betygsätta partiledarnas tal.

Senare på kvällen hamnade vi på vårt favoritställe Donners igen. Där pratade vi med bland andra Niklas Ekdal, politisk redaktör på DN, Karin Pilsäter (fp) och Jan Björklund, partiledare för folkpartiet tillika skolminister. Björklund blev glad när han fick beröm av Nina för sin skolpolitik. Jag gav Niklas Ekdal beröm för att han, under mediemaktdebatten, entusiastiskt påpekade bloggarnas opinionsbildande roll och möjlighet att påverka samhällsdebatten. För honom var vi inget hot; bara ett positivt tillskott i debatten. Kul!

Så här skriver Niklas Ekdal, DN, rörande FRA-debatten: "Nu small det med besked, och det är uppmuntrande. Att bloggarna i ett läge tog både riksdagsmän och medier med storm innebar ju - tvärtemot vad som sägs i bekymrade debatter här - en välkommen comeback för gräsrotsdemokratin."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande jobbat Margit!

Ha en lika givande fortsättning.

önskar

maria magdalena

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tack. Nu skiner solen på oss också, det har den gjort sedan vi köpte våra gummistövlar:-). Vi äter god mat, sover länge på morgonen och njuter av all mingel på kvällarna. Sköt om dig.

MVH Margit