tisdag 8 juli 2008

Rapport från Gotland.

Ibrahim Baylan (s) och jag.
Nu kommer jag att namndroppa igen, som Lotta Grönblad kallade det. I går var vi på ett seminarium om "Fred i Sverige - en diskussion om framtidens fred och säkerhet”. Moderator var Lars Adaktusson. Vi kom sent till seminariet och fick stå och trängas längst bak i salen, därför hörde vi inte så mycket av den debatten. Vi såg att Henrik Landerholm hade fått en mera gynnsam plats långt framme i lokalen, så då har i alla fall en från Strängnäs fått mera kunskaper i ämnet. Vi stod bredvid Peter Wolodarski, ledarskribent på DN, så det upptog en del av min koncentration. Först trodde jag inte att det var han, han såg så ung ut. Nina bekräftade med en nick att det var Wolodarski, som stod där.

Sen var vi och lyssnade på Maud Olofsson, centerpartiets ledare tillika näringsminister. Hon hade tagit med sig solen till Almedalen. Tidigare på dagen regnade det så mycket att vi gick och köpte oss gummistövlar. Maud Olofsson är en duktig retoriker med stor fingertoppskänsla för hur man talar till "bönder på bönders vis"; det gamla citatet från Erik Axel Karlfeldt beskiver hennes retorik bra, tycker jag.

I SvD skriver man på ledarbloggen så här:”Maud Olofsson fick halvdana betyg för sitt Almedalstal, men där fanns faktiskt en del passager som inte var så tokiga. Som när hon talar om att det behövs en annan attityd i det svenska samhället." SvD citerar från Maud Olofssons tal:

"Kort sagt, vi måste hitta fram till det ursprungliga.
Det som en gång fanns.
Till tron på oss själva. Och på vårt eget land.

Det är det jag kallar för värderingsskifte.
Ett skifte från överhet till närhet
från hjälplöshet till hjälpsamhet
från "inte-mitt-fel" till "jag har en uppgift"
från ängslan till frimod
från "någon borde" till "jag kan"."


På kvällen minglade vi på Donners, som nu har blivit tradition för vår del. Vi har vårt fasta bord där, med god utsikt över alla människor som rör sig i området. Många kändisar har vi sett och flera av de har vi även pratat med. Till exempel Erik Blix och Ibrahim Baylan. Baylan blev glad för att jag kallade honom f.d. skolministern och inte för den gamla skolministern. Och han ställde välvilligt upp på en bild till min blogg. Vi träffade tre reportrar från SVT, som vi diskuterade FRA-frågan med. Tre kunniga och diskussionsglada damer. En politiker från Lidingö, pratade vi också med, en socialdemokrat. Kvällen blev sen och det blev därför inget bloggande för min del i går kväll.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit!
Ni verkar ha kul och intressant där på ön, önskar nästan att jag var där.
Ibrahim Baylan är för övrigt en trevlig och duktig man.

Ha det gott

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Ja, jag tror dig, Ibrahim verkade jättetrevlig, ödmjuk och rar. Vi har jättekul. Det är så spännande med alla dessa människor på en och samma plats. Det är här det händer just nu.

Sköt om dig.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Jag träffade Ibrahim igen, dagen efter att du hade skrivit på min blogg. Jag hälsade från dig och jag skulle hälsa dig så mycket tillbaka från honom. En mycket glad person.

MVH Margit

Anonym sa...

Så trevligt, vi åt lunch tillsammans en dag när Ibrahim var här och presenterade någon vår/höst budget när det begav sig.