tisdag 29 juli 2008

Maria von Beetzen.

I dag har Maria von Beetzen ett bra inpass i Eskilstuna-Kuriren:

”Vi tror på Dig”
Alex Voronov efterlyser liberalt nytänkande i sin lördagskrönika. Nyliberala kretsar betraktas av honom som slentrianhöger "som uteslutande intresserar sig för ekonomiska frågor som lägre skatt och avregleringar".

Enligt min mening behöver vi inte lyfta blicken särskilt långt för att hitta ett liberalt nytänkande som på ett unikt och välgörande sätt håller på att vitalisera det svenska samhället. En förändrad skattepolitik måste inte vara en fråga om att gynna redan välbeställda. Alliansen har framförallt en annan människosyn än tidigare s-regeringar. Den gamla regeringen signalerade: "Var inte orolig lille vän, du skall inte behöva kämpa för att leva, vi tar hand om dig, rösta på oss!" Den nya regeringen säger i stället: "Faller du så når våra armar dig, men du är i grunden stark, du kan växa och nå längre om du vill, vi tror på Dig!"

Med riktade skattelättnader har regeringen systematiskt uppmuntrat de breda folklager vars arbete samhällets grundvalar vilar på. Biståndspolitiken har också förändrats. Hjälp till självhjälp prioriteras, företagsamhet och samarbete mellan länder stimuleras . Att göra människor eller länder beroende av bidrag, det förminskar i stället för att utveckla.

Maria von Beetzen (m)

När jag var 12 år blev jag föräldralös. Innan pappa dog var jag en duktig och positiv tjej. Min mattelärare tyckte att jag skulle bli forskare inom matematik, då det var ett ämne jag mästrade väl. Min gympalärare ville att jag skulle satsa på friidrotten, då det var något jag också tyckte om och var bra på. När min pappa dog, från den ena dagen till den andra, blev jag ett offer. Jag blev en journal hos de sociala myndigheterna. Från den ena dagen till den andra, blev jag en annan Margit. I klorna på socialtjänsten kunde jag inte längre bestämma eller tänka själv; de visste alltid bäst. Det tog mig ett halvt liv att återfinna min egen styrka (efter otalige institutionsplaceringar) och min egen självkänsla. Vi pratar om välfärden. Välfärd för vem? Att färdas väl i livet är inte detsamma som att den stora ofantliga offentlige sektorn alltid är eller har rätt. Smaka på orden att färdas väl. En individ måste få välja och tänka själv, ingen tjänar på att en individ blir fråntagen sin egen vilja, sin egen identitet eller för att spetsa till det: sitt eget liv!

Så för mig är Maria von Beetzens ord: "Vi tror på dig", som vacker musik i mina öron. Det är något jag försöker förmedla till de utsatta tjejer jag arbetar med i dag: "Jag tror på er!!!"

Citat från nättidningen:
"Nytänkande?
Bra att "högern" tänker om och med "omtanke" i bagaget närmar sig den politik som alltid har kännetecknat Sveriges socialliberala parti - Folkpartiet liberalena.
Tänkande nyliberaler välkomnas bland oss redan etablerade liberala nytänkare.
Välkomna till mittenblocket.
"De som är starka måste också vara snälla"!
Vi socialliberaler vill förebygga att människor "faller" genom att i tidiga skeden se individens behov och möjligheter.
Sociala reformer och äkta socialt ansvar - utan förlamande socialism, är ett av socialliberalernas mantran.
Fritt företagande uppmuntras - självfallet!"

Harpokrates

29 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Dag Bremberg skriver på sin blogg om Maria von Beetzens inpass:"Hur som helst så signalerar detta språkbruk inte det nytänkande som Alex Voronov efterlyste i sin lördagskrönika."

Jag tycker det är både kul och intressant att man kan läsa samma artikel på så olika sätt. Jag tycker det är skrämmande att Alex Voronov försvarar eller förespråkar en sosse-liberalism, med stor offentlig sektor och är glad för att Maria von Beetzen kämpar för motsatsen. Jag tror nog att Dag vill detsamma, det är bara det att han har valt fel "profet" för tillfället?!

//Margit

Anonym sa...

Demokrati innebär omtanke om medmänniskan. Det innebär att vår gemensamma välfärd är överordnad
min privata konsumism. Raseriet mot
alliansregeringen går inte att ta miste på. Du skriver i din artikel ang. DN och Henrik Landerholm att vi behöver några målgörare - "Zlatans". Budskapet bakom "utanförskapets" raseri är det demokratiska underskottet i den förda politiken. Eventuellt reder det upp sig nu i andra halvlek. En sosse-liberalism vore nämligen förödande. Vi ska ha en socialliberal framtid
i fortsättingen.

Hälsningar

Diana

Margit Urtegård sa...

Hej Diana.

Utanförskap skapas inte på två år, tro mig. Problemet är pedagogiskt, när till och med ledarskribenter på liberala tidningar sågar regeringen dag ut och dag in är det inte lätt att få fram det positiva som regeringen gör. Eskilstuna-Kuriren med Alex Voronov i spetsen vill ha sosse-liberalism, kanske sin egen karriär redaktören har i sikte?! Jag vill, som du se en social-liberal framtid, det skulle gynna individen och genom det hela samhället. Man kan inte skylla alla dagens problem på regeringen, det tar tid att bygga ett samhälle och ännu längre tid att förändra det. 4 år räcker inte för att göra underverk, det borde även den politiska redaktören på EK veta. Men han gör vad han kan för att regeringen skall falla. Det visar, bland mycket annat, hur okunnig han är.

//Margit

Anonym sa...

Intressant att läsa de kommentarer Du tagit med. Speciellt de Folkpartistiska kommentarerna som försöker ge intryck av att "omtanke" skulle vara något som kännetecknar Folkpartiet. Tillåt mig gapskratta! Det är länge sedan det fanns någon som helst koppling till ordet "omtanke" inom Folkpartiet. Jag talar av djup egen erfarenhet av arbete inom det partiet vars gruppledare jag var på 70-talet. "Omtanke" - i vart fall om andra - var sannerligen inget för Herrar Wargloo, Svensson och Insulander. Möjligen fanns något av detta hos Herr Branting, men det var väl hans socialdemokratiska bakgrund som färgat i tvätten.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Du kanske har rätt, jag tar dock med kommentarer av olika slag numera, då jag har fått kritik för att jag bara väljer kommentarer som passar in i mina texter. Försöker variera lite. Du vet ju vad jag tycker om fp, i alla fall fp här i staden, de har långt kvar att gå för att kunna kalla sig socialliberaler.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej,

Det är för väl att Du, Margit, inte censurerar kommentarer som Eskilstuna-Kuriren gör. Nerikes
Allehanda skriver tydligt att de ska göra sin bedömning när man skickat sin webkommentar. Det blir en haltande yttrandefrihet, tycker ialla fall jag.

Att leva i mångfalden är att låta olikheterna slipa oss till moraliskt bättre människor.

Se denna debattartikel "Sju av tio väljare vill se dialog med sd";

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=805378

Tabun mot vissa åsikter har nu visat sig vara kontraproduktivt. Oron är rejäl hos den politiska eliten och ledarskribenter om vad (sd) i riksdagen ska kunna leda till.

De protester som "utanförskapet" ger uttryck för i webkommentarer, insändare och opinionssiffror visar att de inte ser att de blir erbjudna den hjälpande hand de skulle behöva till hälsa och ett arbete. Lägg därtill den "pedagogiska" missen, vilken i grunden är en demokratisk miss.
För demokrati innebär döva öron för egoistiska intressen. Vad annat kan man säga om fastighetsskatten? Det är de rika som har gynnats och har fått en väsentligt lägre skatt. Den ordinära villaägaren ute i landet
har samma orättfärdiga beskattning
på sin investering med en gång redan hårt beskattade pengar.

Nej, rättvis tycker jag inte allianspolitiken har varit. Det är därför som det går emot för Reinfeldts regering. Vilken pedagogik är det som inte används när den så väl behövs? Den skulle väl Reinfeldt ha kommit med vid det här laget om det hade funnits någon?

Jag är besviken även på folkpartiet. Även miljöpartiet kallar sig dock för socialliberala. I folkpartiet och framförallt utanför i (s) finns många socialliberala väljare.
Folkpartiet behöver gå tillbaka till sina rötter och kommer tvingas till detta förr eller senare. Det är vad jag tror och hoppas.

MVH

Diana

Margit Urtegård sa...

En liten reflektion:
Tänk om Dag Bremberg hade använt samma energi och kraft på att kritisera sverigedemokraterna som han använder för att ifrågasätta moderaterna, glöm inte att sd har en plats i KF i Strängnäs redan. Tänk om Alex Voronov och Lotta Grönblad hade använt sin energi till att ifrågasätta sverigedemokraterna, i stället för att såga lilla strängnäspartiet och lilla jag?! Ja, tänk om...

//Margit

Anonym sa...

Dag Bremberg är lite rolig när han inte kan angripa sakfrågan, då angriper han ordvalet och försöker tolka in att jag är en högerextremist, hehe, det har jag aldrig blivit beskylld för tidigare, det var nytt ! Har en känsla av att mina parti och oppositionsallianskamrater blir lätt fulla i skratt om de läser hans blogginlägg, gör det!
Maria von Beetzen
Maria von Beetzen

Anonym sa...

Hej Margit!
Det var ett bra inpass av Maria. Att ständigt prata om svaga grupper och bidrag skapar svaga individer och bidragsberoende.

Alla människor är lika värda och kan ta ansvar för sitt liv, vi ska se till så att inte människor hamnar i utanförskap och fattigdom.

Sverigdemokraterna är på frammarsch och det skrämmer mig. Idag pratar Göran H som sommar pratare i P1 och det ska jag lyssna på. Jag klipper in lite av han sommar tal på Almedalen.

"I Sverigedemokraternas värld är människor ett problem. Och det är ett problem att samhället är mångkulturellt. Och som ett brev på posten kommer lösningen; ut med invandrarna. Bort med de främmande.

- Tryggheten skapas inte genom att grupp ställs emot grupp. Genom att vissa utses till orsaken till allsköns problem. Problem ska lösas! De ska inte användas som svepskäl för en främlingsfientlig politik."

Kram,
Marie-Louise

Anonym sa...

Hej,

Marie-Louise skriver att vi ska se till att människor inte hamnar i fattigdom och utanförskap.

Dess värre har allianspolitiken stigmatiserat i synnerhet oss sjuka och lett till fattigdom för oss som har oturen att vara just arbetslösa och sjuka denna mandatperiod.

Vi är en klick "borgerliga" väljare som hemfallit åt bitterhet
tillsammans med s-väljare som trodde på Reinfeldts nya arbetarparti.

Jag vill avslöja vad de sa på Arbetsförmedlingen till mig.
"Vi har inte regeringens uppdrag
att ägna tid åt dig. Vi kan ge tio andra jobb på den tid vi skulle lägga ned på att ge dig jobb."

Jag var tacksam för denna medkänsla för själv saknade jag självinsikt om hur sjuk jag är.
Jag har bokstavligen arbetat ihjäl mig och riskerar psykos om jag inte återfår balansen.

Det tar tid att bygga upp sig själv när man har kraschlandat fysiskt och psykiskt.

Jag är övetygad om att ni allianspolitiker som förvarar regeringspolitken här på bloggen aldrig har nått botten. Då man är beroende av andras stöd för få tillbaka tron på sig själv. Själv trodde jag att bara döden återstod. I min föreställningsvärld trodde jag inte att man kunde återhämta sig.

Jag hade turen att ha en psykoterapiutbildad präst att samtala med som visste vägen. Hennes tro bar mig över avgrunderna.

- "Tryggheten skapas inte genom att grupp ställs emot grupp. Genom att vissa utses till orsaken till allsköns problem. Problem ska lösas! De ska inte användas som svepskäl för en främlingsfientlig politik." (Citat Marie-Louise)

Detta är dessvärre applicerbart även på sjuka och arbetslösa, påstår jag.

Av fattigdom blir vi inte attraktivare på arbetsmarknaden och friskare för;

"Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund på vilket samhället vilar."
Citatet är hämtat från Brembergs blogg. Idag sympatiserar jag som folkpartist med Brembergs inlägg.
Alla vill kunna arbeta väl för att det verkligen ger den inre tillfredsställelse som inte går att ersätta med ex. chokladpralinsätande på divanen.

Alliansregeringen skulle kunna ägna energi åt arbetsmiljöproblemen och diskrimineringen på arbetsplatserna.

Både du och jag, Margit, har blivit rejält misshandlade av våra giganter till arbetsgivare.

Du gick ner i vikt och jag gick in i väggen. Jag tappade min energi och tankeförmåga efter ett par dagar när det hände mig för tre år sedan. Det var tuvan som stjälpte hela lasset i mitt liv.

Det råkar faktiskt var så här man gör för att bli av med kraftfulla kvinnor som både du och jag är.

Amazonkvinnan

Anonym sa...

Hej Amazonkvinnan!
Jag har inte varit lika självutlämnande som Margit.Som ensamstående fembarnsmamma med en undersköterskelön och tidigare överskuldsatt så tror jag att jag vet vad fattigdom är och ständiga bekymmer om att få det hela att gå ihop.
Det finns också andra erfarenheter som jag inte tar upp offentligt men som Margit känner till.
Detta har gjort mig starkare men givetvis är det en balansakt i livet många gånger! Det är då man behöver sina medmänniskor, ensam är inte stark.
Tack för din kommentar!
Hälsn Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Maria!

Du skriver: "Dag Bremberg är lite rolig när han inte kan angripa sakfrågan, då angriper han ordvalet och försöker tolka in att jag är en högerextremist, hehe, det har jag aldrig blivit beskylld för tidigare, det var nytt !"

Ja, Dag är rätt lustig i bland, man känner inte igen honom alltid. Brukar vara snäll, trevlig och klok i debatten, men nu vet jag inte. Att jämföra dig med högerextremist är ju sjukt! Skrattretande blir ju bara förnamnet.

//Margit

Margit Urtegård sa...

Maria von Beetzen skriver på Lotta Grönblads blogg: "Hej Lotta ! Tack för feedbacken ! Ja meningen du citerar låter lite högtravande det håller jag med om. Det jag menar är: hur går det för samhälllet om inte sjuksköterskor,rörmokkare, lärare, poliser, ingenjörer, byggnadsarbetare, domstolspersonal mfl mfl inte längre känner det kul och meningsfullt att gå till jobbet !
Erkänner att jag har lite vurm för gamla "utrotningshotade ord" som eljest, enkom, understundom och tvivelsutan (som Margit använde häromdagen). Grundvalar hör väl till samma gruppering. Men bäst blir texter när man blandar gammalt och nytt, brett ordförråd är härligt ! Språket är en fantastisk källa till uttryck. Vi får inte förenkla för mycket men det skall givetvis vara begripligt. Vad tycker DU, Linda, Dag?"

Jag håller fullständigt med Maria, gamla utrotningshotade ord är viktiga att använda. Tänk hur tråkigt det skulle vara om vårt språk skulle reduceras till sms-nivå, förkortningar och slang! I bland när jag skriver texter protesterar datorn och påpekar att ordet/uttrycket kan uppfattas ålderdomligt, då använder jag garanterat ordet. Språk och dess ord är konst, det är viktigt att föra vårt rika språk vidare till nästa generationer. Att kritisera folk för deras ordval är löjligt.

//Margit

Anonym sa...

Tack Margit!
Du är en underbar skriben ! Den bästa i norra sörmland, minst !
Maria v B

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack, bäst i norra sörmland?!:-), inte dåligt det inte! Jag slickar i mig komplimangen. Du och jag har ju bestämt oss för att värna om de utrotningshotade orden. Tänk hur torftigt människor i framtiden kommer att beskriva tex kärleken om de har "tappat" orden, musiken i språket måste vi skydda. Jag håller på dig.

Kram Margit

Dag Bremberg sa...

Maria, du undrade vad jag tyckte. Jo, jag håller med dig om att vi måste få använda gamla uttryck. Jag är själv intresserad av våra gamla ord och deras historia.
Om jag ska problematisera så är det dock så att när vi som politiker uttrycker oss offentligt så är det viktigt att vi är väldigt tydliga. Det är frestande att använda formuleringar som låter bra i de flestas öron, men egentligen inte innebär tydliga ställningstaganden. Det är en fälla som jag anser att vi alla måste vara vaksamma på.
Margit, dig har jag hållit med om mycket, men jag har lite svårt att instämma i att mitt beteende är "sjukt". Om du anser det "skrattretande", så bjuder jag på det. Det var precis så mobbarna i skolan sa, men nu tar jag inte åt mig på det sättet man gjorde som tonåring, så det är okej.
Vi kan gärna skratta mer i politiken, men också gärna vara lite mer varsamma med varandra - oavsett partitillhörighet eller yrke.

Anonym sa...

Ja, Dag, du har rätt. Vi skall vara konkreta och undvika floskler. Och vi skall vara schysta mot varandra , inte förlöjliga osv. Det är ytterst viktigt att vi repekterar varandra som människor och inte häver ur oss all sköns beskyllningar. Hur skall vi vuxna då tolkas av barn och ungdomar ? ? Vi kan istället ha mycket bra utbyte även om vi kan ha olika politiska ställningstagande. Låt oss göra så !
Maria v B

Anonym sa...

Vad är sjukt och vad är friskt har jag haft många anledningar att diskutera med olika vårdgivare sen jag drabbades av mitt cancerbesked för över två år sedan.

Ola Salo i the Ark gjorde sitt stora genombrott med "It takes a fool to remain sane".

Jag är sjuk och det bekymrar mig inte. Det kommer mycket gott och mycken visdom genom detta.

Högerextremismen kan vi finna inom var och en av oss. Överhuvudtaget är vi människor av samma skrot och korn allihopa. Vi har bara fötts med olika förutsättningar och olika begåvningar.

Vi som mobbades i skolan väckte ofta avundsjuka parallellt med någon sårbarhet/"defekt" som användes som anledning till glåpord och sparkar.

Min stora förebild Thomas di Leva
är en sådan person.

Så var stolt, Bremberg, nu har du ett eget mariefredsparti!

Amazonkvinnan

Anonym sa...

Hej Amazonkvinnan ! Klokt skrivet av dig ! Intressanta reflexioner.
Maria v Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Amazonkvinnan.

Du skriver: "Vi som mobbades i skolan väckte ofta avundsjuka parallellt med någon sårbarhet/"defekt" som användes som anledning till glåpord och sparkar."

Det är nästan alltid avundsjuka som ligger bakom mobbningen, de som inte tål att andra lyckas hoppar på en vid första och bästa tillfälle. Det är lågt.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Kan man inte argumentera för sina åsikter och ståndpunkter kanske det är säkrast att hålla sig undan från din underbara, kreativa, populära, frisinnade, ärliga, öppenhjärtiga och nytänkande blogg av ren självbevarelsedrift.

Det är falska vänner som pratar bakom ryggen utan att våga sjunga ut sitt missnöje om sakernas tillstånd. Här på din blogg möts vi feminister av båda könen som gillar din stil att "öppet låta ditt hjärtas innersta uttryck lysa upp våra liv". (Min husgud David Deidas språk.) Den förmågan är förbehållet de mogna kvinnorna. De som inte skyddar sig med skal och fasader och gör sig till det objekt som omogna män önskar se.

Du är älskad av väldigt många. Vi kan aldrig behaga alla. Det är en livsprincip.

Jag är ledsen för att en försmådd beundrare skriver sms till mig att jag är en idiot, hondjävul som är patetisk, fjäskande mot Voronov påstod han också. Vet inte vad han har hittat på nätet? Jag svarar inte alls. Jag vill inte ge de människor som saknar förmågan att älska mig någon uppmärksamhet. De ber jag för.

Kram

Din Vän

p.s Det ska bli kul att få göra Stockholm med dig på lördag. Vilken ynnest för mig! d.s

Margit Urtegård sa...

Hej min vän.

Jag såg också att min blogg fick kritik på Lotta Grönblads blogg.

Du skriver: "Kan man inte argumentera för sina åsikter och ståndpunkter kanske det är säkrast att hålla sig undan från din underbara, kreativa, populära, frisinnade, ärliga, öppenhjärtiga och nytänkande blogg av ren självbevarelsedrift."

Ja, det är väl viktig att folk gör saker av ren självbevarelsedrift. Sen att någon går över gränsen och ägnar sig åt ren mobbning är inget vi kan göra något åt. Jag kommer att fortsätta skriva och även kommentera varje svar jag får. Jag tycker det är viktigt att alla blir sedda och att alla får svar. Då blir det en del kommentarer även från mig,då det är många som lämnar kommentar på min blogg. Det har dock en av mina blogg-grannar tydligen problem med, men vem bryr sig!?

Kul skall det bli på lördag, när vi skall gå i pride-paraden tillsammans. Vi skall ju träffa min kompis och gå med folkpartiet i paraden. Vi får då träffa tuffa Camilla Lindberg ? (fp), hon som röstade emot FRA-lagen. De tuffa skall träffa andra tuffa, rimligt!

Kram Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Vad roligt det ska bli att få träffa nya partikamrater jag aldrig mött! Vänner kallar vi varandra. Strålande jobbat!

Camilla Lindberg fick massor av anonyma blommor skickade till sig.
Det är bra att vara tuff. Det visar på integritet. Det går att lita på dem. De vänder inga kappor av rädsla.

Kram

folkpartisten

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Margit, dig har jag hållit med om mycket, men jag har lite svårt att instämma i att mitt beteende är "sjukt". Om du anser det "skrattretande", så bjuder jag på det. Det var precis så mobbarna i skolan sa, men nu tar jag inte åt mig på det sättet man gjorde som tonåring, så det är okej."

Nej, det är inte OK, jag ber om ursäkt för att du uppfattade det så. Som jag redan har sagt till dig så tycker jag inte att ditt beteende är sjukt, det var enbart jämförelsen jag hade synpunkter på. Du är en bra och engagerad person, som jag respekterar mycket. Som jag har sagt till flera; korta kommentarer på bloggen, utan ansiktets mimik med mera, kan missa en hel del, kommunikationen kan lätt bli feltolkat. Då är det bra att kunna lyfta på luren och ringa ett samtal till vederbörande och klara ut det hela. Missförstånd är naturligt, men bra att kunna reda ut. Mobbare kan jag mycket om, kan känna igen en mobbare på mils avstånd. Blev mobbad från första klass till och med sexan, det var så kul för vissa av mina klasskompisar att reta mig för att jag inte hade någon mamma. Har sedan upplevd mobbning genom hela åtta långa år inom kriminalvården, jag vet hur det är att bli trampad på, tro mig!

Sköt om dig.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Margit, det är lugnt.
Jag förstår nu hur du menade. Ibland framstår orden som vi skriver snabbt så hårda när man sen ser dem på datorskärmen och särskilt när det blir flera (anonyma) som spär på med instämmanden.
Vi är ju alla människor med människors känslor.
Även vi djur ;-)
Många kramar.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Vad glad jag blir, tack! Skönt att detta missförstånd är ur världen. Jag lovar att bevaka de anonyma inläggen extra noga framledes, då de ofta tar i lite mera än andra, de behöver inte stå för det de säger och det ger dem därför större frihet och kreativitet i deras sätt att skriva, något som kan gå över styr. Fast det ger en sund frihet också, många som aldrig annars skulle tordas yttra sig kommer till tals, det är viktigt.

Många kramar Margit

Anonym sa...

Hej Dag och Margit,

Jag tycker att ni båda skriver jättebra artiklar på era bloggar.
Feminism och demokrati är mina politiska huvudfrågor. Dessa frågor går helt i varandra.

Förstår att Dag skulle vilja att jag som anonym istället ansvarade
med mitt namn för mina kommentarer.

Feminister möter över alla grupperingar ett väldigt stort motstånd. Har vi överhuvudtaget någon rikspolitiker som driver feminism idag? Just nu är feministen en bristvara. Feminsm är att kvinnors rättigheter och skyldigheter ska vara likställda
männens.

Jag har sett hur illa det har gått för andra feminister, och jag har bedömt att det bästa sättet att opionsbilda feministiska värderingar är anonymt.

Det är inte alls helt olikt de rollspel som kvinnorna på medborgarskolan utvecklade sig själva genom. Den skola som Elisabeth Tamm finansierade. De tränade på att ta tillvara sin nyvunna kvinnliga rösträtt.

Här på bloggen kan jag uttrycka
min feministiska medvetenhet utan rädsla för konsekvenserna, om jag är anonym.

I Feminstiskt initiativ blev de knäckta av offentligheten och förföljelserna. Tidningen Folkets chefredaktör Katrin Säfström har skildrats i en roman hur hon mördas. Feminist är man inte ostraffad. Birgitta Ohlsson skulle ha varit minister, kanske t o m partiledare om det inte vore för att feminister är så illa sedda.

Vi har en jämställdhetsminister som poängterar att hon inte är feminist. Hon tycker att det räcker med att hon har en jämställd man.

Det är inte bara så att jag är rädd. Det vore farligt och ansvarslöst mot mina barn.

Det behövs fler män som inser att de bli vinnare, de också, när kvinnor är jämställda. Det behövs fler män som kämpar för ett jämställt samhälle. Jag vill att mina barn ska få vara sig själva,
och slippa könsrollernas ok.

Feminist

Margit Urtegård sa...

Hej feminist.

Du skriver: "Jag har sett hur illa det har gått för andra feminister, och jag har bedömt att det bästa sättet att opionsbilda feministiska värderingar är anonymt."

Just därför kommer du alltid att vara välkommen att skriva dina tankar och värderingar på min blogg, alla måste få chansen att yttra sig, utan att behöva vara rädd för represalier från andra. Jag bestämde mig tidigt för att tillåta anonyma kommentarer på min blogg, mycket på grund av att jag förstod att många gärna vill säga vad de tycker, men låter bli då de är rädda för vad andra skall säga och hur andra skall reagera. Debatten blir bredare om flera kommer med sina tankar och åsikter.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Sitter och läser tidningen "nu" - Det liberala nyhetsmagasinet till morgonkaffelatten, och ser att
Liberala Kvinnor i torsdags hade ett föredrag av författaren och experten på vår liberala feministiska historia - Ulrika Knutson. Ämnet var; Fogelstad-kvnnorna - frisinnade i politiken och passionen. I Pridehouse (Kulturhuset).

Jättekul att stockholmsliberalerna kör hört med vårt sörmländska politiska arv. Här har vi en given plats, Margit, att fylla!

En Liberal Kvinna