tisdag 15 juli 2008

Anna Hallberg i DN.

Dagens citat, av Anna Hallberg, i kulturdelen i DN 2008-07-11:

"Till alla samhällsmedborgare som har det lite trassligt med jämställdheten vill jag därför bara säga: Håll käften. Skilj dig, skjut dig, sköt dig eller skärp dig men öppna för allt i världen inte munnen. Du kommer att avfärdas som gnällig."

Detta skriver Anna Hallberg efter att hon har läst en artikel i Expressen, skriven av Ann Heberlein. Ann Heberlein tycker vi kvinnor gnäller för mycket och då särskilt medelklasskvinnorna. Hon skriver: "Nä, tacka vet jag Charlotte Perrelli. Hon är my hero. I kväll, Charlotte, när barnen sover och solen går ner över Österlen och jag sitter ensam vid mitt rangliga trädgårdsbord under plommonträdet då höjer jag en skål för dig och din skilsmässa. Charlotte har nämligen fattat något som majoriteten av de bortskämda svenska medelklasskvinnorna inte tycks förstå: Vi är fria. Fria!"

Jag undrar vems ärenden de går, de här kvinnorna, som vägrar se jämställdhetsproblemen?

Sen undrar jag varför det ofta kallas för gnäll när kvinnor yttrar sig? Det är väl aldrig någon som säger att en karl gnäller när han framför sin åsikt?! Det är väl en förlegad syn på kvinnan, att hon skall tiga i församlingen? Tacka, vet jag, att det finns kvinnor, som Anna Hallberg, som törs belysa denna fråga.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit,

Bra artikel du har skrivit. På sjuttiotalet fick kvinnorna gnälla och komma med rapporter från sina dötrista liv hemma vid skurhinken.

Självklart måste vi få rapportera om att vi inte lyckas leva jämställt hemma. Det blev för mycket konflikter och våld hemma hos oss. Så jag skilde mig för att rädda livet på oss alla fyra.

Sedan hör jag kvinnor som har det trist i sina hyfsade förhållanden,
drömma om skilsmässa och möjligheten att få uppleva Stora kärleken som den nyskilda vänninan tydligen gör....

Vi har stora problem som forskningsrapporten "Jämställdhetens pris" belyser på ett bra sätt.
Om detta måste vi tala om, debattera och finna lösningar på.

Här ser vi återigen det här med att vissa kvinnor har som affärsidé att ge sig på andra kvinnor och glömmer vad de själva har feminismen att tacka för.

Hälsningar

Eva-Lena

Margit Urtegård sa...

Hej Eva-Lena.

Tack. Själv har jag haft turen att gifta mig med rätt man till slut. Man skall kyssa många grodor innan man träffar på den grodan, som blir en prins, brukar jag säga till min dotter på skoj. Sen kan man i alla fall ibland tro att gräset är grönare på andra sidan. Att bli förälskad eller känna passion för någon annan än den du är gift med, kan hända vem som helst.

Jag var hemmafru i många år, sen tog jag min fil.kand i sociologi 2000 och sen dess har jag arbetat. Efter att jag började arbeta och samtidigt var en väldigt aktiv fritidspolitiker, blev det naturligt att min man tog över det mesta av husarbetet här hemma. Han arbetar normalt i tre till fem dygn, sen är han ofta ledig en vecka i sträck, något som gjorde att han fick mera tid över till hemmets alla sysslor. Vi har fått många elaka gliringar från folk om detta, skall du tro. Det är konstigt hur djupt rotat de här könsmönstren sitter i oss; vad som är traditionellt kvinnligt kontra manligt.

Sen tillhör det historien att min man är lugn och sansad och aldrig hamnar i diskussion med någon, alla tycker om honom jättemycket. Därför slipper han att få "stryk" och utsättas för personliga angrepp med mera. Under perioder, där jag har fått stått ut med en hel del elakheter, har Pontus alltid stått där och stöttat mig. När jag har sagt att jag skall ge upp politiken på grund av alla personangrepp, är det han som har sagt nej till det.

Jag sa en gång att jag önskar att jag var en grå mus, du vet en sådan som ingen kommer ihåg vad heter eller som ingen stör sig på. Då svarade Pontus att det skulle jag inte trivas med. Men, om jag var född grå, tyst och timid skulle jag inte veta av/om något annat, kontrade jag. Då skulle inte jag vara gift med dig, svarade han bestämt. Han ger mig det stöd, som gör att jag orkar fortsätta kämpa. Tack för att det finns sådana män.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jag läser DN, så jag kom först ;-)

http://peowagstrom.wordpress.com/2008/07/11/gnall-gnall-och-kverulans/

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Vad menar du? Du kom först?

MVH Margit

Anonym sa...

Jag läste texten i DN och bloggade om den för flera dar sedan ;-)

Å andra sidan kan inte den där Expressenartikeln inte få nog med kritik så upprepning är bra.

Margit Urtegård sa...

Hej igen Peo.

Jaha, nu förstår jag, jag läste just på din blogg, du skrev om Anna Hallberg först:-).

Jag läser också DN, fast på nätet, min man blir så less på alla tidningar som ligger överallt, så jag var tuvngen att välja bort en papperstidning och då blev det DN denna gång, som jag fick välja bort. Jag blir liksom aldrig färdig med att läsa en tidning, det finns alltid en artikel jag vill läsa igen lite senare och då blir tidningshögen högre och högre, sen tar det mig en dag att sortera bort dem.

MVH Margit

Anonym sa...

Jag har ett tips.....

Riv ut och lägg de bra artiklarna i en låda, sen slänger man dem en gång i halvåret;-) Jag läser tidningen på tåget varje vardagsmorgon när jag jobbar, har insett att bara var tionde "bra artikel" är så bra att jag kommer ihåg den tills jag kommer hem på kvällen....

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Tack för tipset. Jag river redan ut en hel del sidor, har hyllor fulla av dem, det kommer att ta mig år att rensa i mitt kontor här hemma:-). Fast min man håller på att bygga ett nytt kontor till mig, så snart blir jag illa tvungen att rensa kontoret på gamla artiklar.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Poe.

Upptäckte precis att jag hade tagit fel på tidning, det var i DN och inte i SvD jag läste Anna Hallbergs artikel.

//Margit

Anonym sa...

Skönt, det bevisar att mina hyllningar av DN Kultur är berättigade.

Margit Urtegård sa...

Hej igen Peo.

Ja, det är de nog:-).

Jag läser norska och svenska tidningar om varandra på nätet och även de tidningar jag har i pappersform läser jag på nätet, så jag blir lite förvirrad här i bland, så kan det gå:-).

Jag har även råkat kalla dig för Poe, ser jag!

MVH Margit

Anonym sa...

Det där med att samla intressanta tidningsartiklar för någon diffus framtida åtgärd kan ha sina sidor. När jag för några år sedan röjde ur resterna i mina föräldrars tre vindskontor (det som inte blivit stulet...) när vinden skulle bli bostäder, slängde jag fem stora paket med prydligt buntade urklippta "understreckare" från SvD som Pappa funnit intressanta och möjligen tänkt sig att göra något med.

Sanningen att säga så behöll jag ett par stycken som jag fann intressanta av den orsak att argumenteringen mycket väl kunde vara förd idag i vissa skattefrågor bl.a.

Anonym sa...

Hej,

Jag samlar också på artiklar.
Jag har pärmar, mappar för varje ämne t ex mångfald, utsatta barn, kyrkan samt snygga Ikea-lådor. Artiklar sedan ca 20 år tillbaka.

Jag samlar mod nu, när barnen är hos sin pappa i två veckor, för att röja ur och slänga alla artiklar!

Jag vill ha tillit till att Guds ande förser mig med den information
jag behöver. Jag söker aldrig efter något. Det är när jag ska sortera in som det blir att jag läser en artikel om igen.

Men visst är artikelsamlandet ett fascinerande mönster hos Margits bloggare!


Maria Magdalena

Anonym sa...

Jag gjorde en gång en tavla i 70x100 format med de klipp som jag gillade bäst, den satt i köket i 15 år.... fast nu står den på vinden.

Ge mig ett bud på den !

Margit Urtegård sa...

Hej alla.

Jag har låder fulla av gamla brev, kärleksbrev, julkort med mera. Skall nog börja rensa där också, så de inte hamnar i fel händer:-). Är nog lite som en samlarnörd, har svårt att slänga böcker, brev och utklipp. Fast det var inte detta min bloggartikel handlade om:-). Kul att se vilka olika "riktningar" debatten tar i bland.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit.

Ann-Sofie hälsar, "Flytta, då slänger man automatiskt skiten"

Jag kan bara instämma, jag har flyttat alldeles för sällan.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Jag bor i mitt drömhus, kommer inte att flytta förrän jag inte klarar av trapporna längre och det är förhoppningsvis många år kvar till dess, är bara 41 år ung:-). När jag flyttade hit från Norge till Sverige för 15 år sedan tog jag med mig det mesta, är nog lite för nostalgisk av mig för att slänga brev och liknande.

MVH Margit

Anonym sa...

Då är det inge å gö.....;-)

Margit Urtegård sa...

Hej igen Peo.

Fast lite mindre saker i huset blir det i alla fall framledes. Min dotter på 22 år flyttar hemifrån i augusti. Hon flyttar hem till vänner av oss i Norge, skall gå i högskola där i tre år. Benjamin fyller 19 år i morgon och skall nog inte bo hemma så många år till. Emil blir snart 15, så då sitter vi där snart "gamlingarna" och har bara kattskrället kvar!:-).

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Maria Magdalena.

Du skriver: "Men visst är artikelsamlandet ett fascinerande mönster hos Margits bloggare!"

Ja, men det är nog rätt symtomatiskt för alla som läser politiska och samhällsinriktade bloggar generellt, tror jag. Att de läser mycket dagstidningar och därför även spar artiklar.

Hoppas du lyckas att städa upp bland alla dina artiklar. Lycka till.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.'

Min pappa var kommunstyrelseordförande (c) i vår hemkommun i Norge på 70-talet, så jag har sparade artiklar sedan dess, de skall jag nog spara till barnbarnen:-).

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Peo.

Du har skrivit om tittarsiffror/läsarsiffror på din blogg. Jag har mellan 250-300 läsare om dagen, inte unika dock, då alla räknas varje gång de tittar in på min blogg, men det är ganska stor trafik här i alla fall. Och jag har ingen tidning jag utnyttjar för mitt privata bloggande. Och heller inga andra sponsorer.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Tack. Jag behöver förbön för mitt veritabla kaos av artiklar som förökar sig som brödundret.

Tänk om jag som Ann-Sofie haft förmågan att slänga vid varje flytt. Jag som har flyttat 17 gånger på 23 år.

Jag hittar Nu så mycket matnyttigt från urrivna Insidan och Idagsidan på stockholmsdrakarna som verkar komma väl till pass nu. En oväntad vändning alltså.

Och så hittade jag JÄNTELAGEN

1. Du skall tro att du är något.

2. Du skall tro att du är lika god som alla andra och alla andra lika god som du.

3.Du skall tro att du är lika klok, som alla andra, ibland klokare.

4.Du skall veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa kan du uppskatta dem som är bättre.

5. Ibland vet du mer än andra.

6. Du är inte förmer än andra men du är enastående som alla andra.

7. Du duger till mycket.

8. Skratta åt dig själv och din värld, det gör dig fri.

9. Du skall tro att många bryr sig om dig.

10.Du skall tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem.

11. Varför? För att du är någon, en som behövs!


Nej. Inte håller vi käften.


Hälsningar

Maria Magdalena

Anonym sa...

Hej Margit.

Ja jag har ju lyxen att vara fri debattör i motsats till vissa andra som har en "linje" att hålla sig till. Dock har unge her Frykman i Eskilstuna i insändare påstått att jag inte är en "vanlig medborgare".... å det har han ju rätt i jag är ju unik som alla människor, dock skriver jag precis vad jag vill utan några band.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Varför skrev unge herr Frykman så om dig i en insändare? Ja, vi är alla unika, det har du helt rätt i. Nej, att vara bunden av partiböcker och annat är ingen fördel. Själv har jag alltid sagt vad jag tycker. Det är ärligast så, man skall inte göra våld på sig själv för att tillfredställa andra vare sig det gäller partier eller människor. Dock kan det kosta mycket i bland att vara frispråkig, man blir både hatad och älskad då. Och det är ju oftast de som hatar en som tar ton och skriker högst.

MVH Margit

Anonym sa...

Unge Herr Frykman anser mig vara en person med kopplingar... så här skrev han.

Kuriren tog givetvis inte in mitt svar på det;-)

Frågan om lärare ska ha rätt att kräva att eleverna ska prata svenska i klassrummet har rönt ny uppmärksamhet. PeO Wågström kritiserar mig i EK 6/2 under sken av att vara en bekymrad medborgare. Vad som inte framgår av hans insändare är att han är aktiv socialdemokrat med goda kontakter bland Eskilstunas kommunalråd. I det ljuset blir hans kritik ganska löjlig, eftersom de avvägningar han tar upp överhuvudtaget inte hör hemma i politiken. Detta borde han veta.

Det räcker med att konstatera att alla arbetsplatser har regler - för säkerhet, eller "för allas trevnad". Skolor är inget undantag. Jag har också varit mycket tydlig med att det är lärare och rektorer, inte politiker, som ska besluta om språkregler överhuvudtaget behövs och hur de i så fall ska se ut. "I vår skola pratar vi svenska under lektionerna" torde duga gott.

Wågström borde också veta bättre än att dra in yttrandefriheten och minoritetsspråkens ställning i diskussionen. Enkla ordningsregler i klassrummet hindrar varken någon från att ge uttryck för sin åsikt eller att utveckla en aktiv tvåspråkighet, rättigheter som vi liberaler kämpat för och fortfarande försvarar.

Niklas Frykman
Gruppledare folkpartiet"i Eskilstuna

Margit Urtegård sa...

Hej igen Peo.

Så blev jag bemött när jag skrev en insändare i Strängnäsjournalen om mobbningen på min sons skola. Jag skulle ju inte komma där och agera som bekymrad mamma, jag är ju politiker.

Det blev ett ramskri utan like och många av lärarna pratade skit om mig i skolan. En av lärarna, som är ledare för ett av arbetslagen i skolan, hade sagt att man inte skulle lyssna på mig, jag var ju helt dum i hela huvudet. Detta sa läraren framför hela sitt arbetslag. Han tänkte inte på att jag känner ganska många här i stan och därför fick höra hela hans hatiska tal.

Vi som är politiker måste få vara vanliga människor också, vi har familj, vänner och ett umgänge även utanför politiken. Men, har du en gång blivit politiker skall du hålla käften som medborgare! Det är tydligen melodin som gäller och råder bland många.

MVH Margit

Anonym sa...

Frågan är vad som gäller för oss som gift sig med politiker?

;-)

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Det var en knepig fråga:-).

Det spelar ingen roll om du är gift med en politiker eller om du är en politiker. Man måste ha rätt att vara förälder med mera. Yttrandefriheten gäller alla. Och varje gång du eller någon annan som råkar vara gift med en politiker uttalar sig, så skall det respekteras på samma sätt som när en helt "vanlig" medborgare yttrar sig. Du är ju, som du själv säger, unik. Vi är alla fria individer och kan tänka själva, då måste vi ju få ha en egen åsikt också.

MVH Margit