söndag 6 april 2008

Rektorer bävar inför Roggeskolans start.

"Roggeskolan är ett populärt val bland kommunens femteklassare", skriver Strengnäs Tidning i lördagstidningen. Rektorn för Karinslundsskolan tycker att kommunen borde ha stoppat starten av ännu ett högstadium. Han och rektorn för Paulinska skolan menar att starten av Roggeskolan kommer vid sämsta möjliga tidpunkt. Jag har talat med flera moderater som delar rektorernas uppfattning. Moderaterna jag har lyssnat till förstår inte vad den moderata ledningen i Strängnäs kommun håller på med. Moderaternas huvudmål, enligt mina moderata vänner, är en solid och hållbar ekonomi. Först när man har god ekonomi kan man starta flera friskolor med mera, enligt deras uppfattning. Det finns inget hokus pokus i eller är någon form av ingrodd moderatideologi i att man på död och liv skall starta friskolor, hävdar mina moderatkontakter. Enligt uppgifter har vi i dag 500 tomma stolar i kommunens skolor, att då starta ytterligare en skola är både kontraproduktivt och oansvarigt. Det fanns allianspolitiker i kommunstyrelsen som inte ville godkänna Roggeskolans ansökan om att få starta en friskola, men då ingen begärde votering kom detta inte fram. "Här är alla elever välkomna och det är en bra grund för ett livslångt lärande", säger rektorn på Paulinska skolan. Ja, jag tror honom, det är därför jag har valt att ha mina tre barn i just en kommunal skola. Har alltid trott att det är bra för barnen att få möta andra barn från alla samhällsklasser, kulturer och andra länder. För mig är skolan en neutral plats där man träffar folk med olika bakgrunder och förutsättningar; en viktig utvecklingsmöjlighet alla barn borde få chansen till. Flera friskolor kommer att utarma den kommunala skolan. Alla våra barn är värda de resurser de behöver för att få den "ryggsäck" de förtjänar för att få ett gott liv. Kommunalrådet skall ha sagt att föräldrar hellre väljer friskolor för då "slipper de rötäggen". Det är just den människosynen jag fruktar och den kan motarbetas genom att alla barn träffas i skolan; den kommunala skolan.

4 kommentarer:

Lotta Grönblad sa...

Hej Margit

Har du läst S skolrådslag? Ungefär detta som du skrev står även skolplattformen från S;

"Har alltid trott att det är bra för barnen att få möta andra barn från alla samhällsklasser, kulturer och andra länder. För mig är skolan en neutral plats där man träffar folk med olika bakgrunder och förutsättningar; en viktig utvecklingsmöjlighet alla barn borde få chansen till. Flera friskolor kommer att utarma den kommunala skolan."

Eller är det så att det finns en pragmatisk grundsyn om skolan som flera partier har? och som man borde samarbeta om?

hälsar L

Nina Krogen sa...

Min norske venninne Margit, jag håller med dig i om att man inte på död och liv skall starta friskolor. Men när det gäller Roggeskolan tycker jag inte det är en vilken som helst friskola. Kan det vara nånting annat än bra, när det nu är så, att en av Sveriges bästa gymnasieskolor väljer att expandera sin verksamhet i Strängnäs? Är det inte bra för våra barn att en av landets bästa gymnasieskolor finns just här? Jag kan inte annat än tycka att det är mycket glädjande att Europaskolan har fått tillstånd att starta ett högstadium i sin regi: Roggeskolan.
När det gäller rektorenas oro, som du skriver om här, så tro inget annat än att jag också sympatiserar med deras oro. Det ger ingen arbetsro när mycket av ens tid måste läggas ned på att pussla på elevantalets framtidiga storlek, samtidigt som man måste tillpassa personaltätheten till denna storlek. Det är jobbigt. Men när det nu är så att det finns 500 tomma stolar i den kommunala skolan i Strängnäs, är en omorganisering av skollokalen oundvikligt. Jag kan inte hålla med dig Margit om at tidpunkten för en uppstart av Roggeskolan är kontraproduktiv och oansvarlig. Däremot tycker jag tidpunkten just nu, nu när den kommunala skolans lokaler är i behov av en omorganisering, är en mycket bra tidpunkt. Nu finns det en mycket bra möjlighet att utreda hur man vill att skolverksamheten i kommunen skall utvecklas för framtiden. Som en vän av mig så klokt har förklarat det för mig: Nu kan man klargöra hur den kommunala skolverksamheten skall se ut i sken av en omfattande friskoleverksamhet.
Jag forstår inte diskrepansen mellan kommunala skolor och friskolor i Strängnäs. Jag har aldrig valt skola, för mina barn, efter huvudmann. Det har aldrig varit huvudmannaskapet som har varit den viktigaste faktoren, däremot har jag valt den skola jag tror är bäst för mina barn. Tillfälligtvis går alla mina tre barn i friskola. Det finns inte, tycker jag, någon annan skillnad mellan kommunala skolor och friskolor än att friskolorna drivs av föräldrarna genom en ideell förening. Det ger föräldrarna en mycket bra möjlighet att påverka sina barns vardag. Friskolorna tillämpar som den kommunala skolan maxtaxa, och det ju inte så at friskolorna är privata i den mening att det kostar föräldrarna mera pengar att låta sina barn gå där. Nej tvärtom, det är lika spelreglar och tro inget annat än att det självklart också finns barn från alla samhällsklasser, kulturer och andra länder i friskolorna.Det är nästan så jag tycker det är så självklart att det inte borde vara nödvändigt att påpeka just detta. De har till och med sluppit in mig Margit, din norske venninne. Alla kan söka sig till friskolor, och alla står i kö på samma sätt som till den kommunala skolan. Den förtur som tillämpas, som till exempel syskonförtur, är i full överenskommelse med skolverkets regler. Den friskola som inte följer de regler som är satt upp av skolverket undergräver sin egen verksamhet.
And give me a break: vad kommunalrådet skall ha sagt är väl inte så där intressant om inte "ett par ord i sitat" inte sätts in i sitt sammanhang.
Att det dessutom är så att mina barns friskola är den skolan i Strängnäs som har lägst personaltäthet, samtidig som föräldrarna på vår skola är mycket nöjda och inte alls skriker högt i skoldebatten,- ja då säger det mig att det faktiskt inte bara är hög personaltäthet som är viktigt och betydande för om en skola kan utveckla en verksamhet av hög kvalitet. Våra 9.or går dessutom ut med goda/höga betyg.

Margit Urtegård sa...

Hei på deg Nina.

Vi har ikke samme utgangspunkt og ikke samme livserfaring, vi kommer aldri at synes likadan i detta spörsmål, så enkelt er det. Jeg forstår det og jeg respekterer det,tro du meg.

MVH Margit

Nina Krogen sa...

Ja sånn er det Margit, og det er helt greit! Vi har ulikt syn i det her spörsmålet, men grunnsynet om at vi alle mennesker er like mye verdt, det deler vi.
Klem Nina