söndag 13 april 2008

Jag vet inte vad jag skall säga.

Om någon du tror är din vän svarar: "Jag vet inte vad jag skall säga", dra åt dig öronen snabbt och backa två steg. Det är nämligen ingen vän som svarar dig så när du är i nöd och behöver stöd. De skall inte gå över till andra sidan av gatan när de ser dig, de skall heller inte ge dig ett så fånigt och svagt svar när du söker hjälp. Backa bara och gå vidare, det finns alltid tuffare människor där ute någonstans som är beredda att ge dig respektfulla svar och kärleksfull respons. De här "vet-inte-människorna" behöver ingen av oss, de är fega och rädda, låt de vara. Som Lucilla Clifton sagt: "Det som ska hjälpa mig genom de kommande tjugo åren (och jag är mindre säker på de tjugo än jag var på "för evigt") är min erfarenhet, att inte ens då allt det jag trodde var bestående sopades bort, inte ens då universum gjorde helt klart för mig att jag misstagit mig i min självsäkerhet, i mina tvärsäkra uttalanden, inte ens då bröt jag ihop. Min övertygelse fick en törn, men jag bröts inte sönder. Trygghet kommer inifrån, inte utifrån..." Till alla mina systrar och bröder som får kämpa för sin rätt att tycka och tänka vad de vill säger jag bara: stå på er! Titta, ser du... ser du inte ljuset i andra sidan på tunneln?! Ge aldrig upp!

8 kommentarer:

Yvonne Domeij sa...

Det var ett enkelt, handfast och gott råd Margit! Det gäller att veta vad man ska säga m.a.o.
Idag har jag läst Runtikrim (Kriminalvårdens personaltidning). Det verkar finnas en hel del att önska på dessa arbetsplatser, se "Bra kurs - men sen?" osv.
Far min brukade säga "det finns fränder (=släktingar) och så finns det valfränder (=vänner)". Ja, Margit, vänner ska man välja noggrant, rätt vad det är måste man välja bort också. Hårt, men rättvist!

Yvonne Domeij sa...

Kära Margit, skriv ett par rader på din egen blogg igen! Du är saknad! Mvh och kram YD

Anonym sa...

Ja jag håller med, varit in många gånger nu och saknar dina ord.

Kram Johan

Anonym sa...

Hej Yvonne och Johan.

Er i Thailand, kommer hem den 29 april.

Kramar Margit

Anonym sa...

Hej Margit!
Hoppas ni har det bra i Thailand å njuter i solen.
Vi hörs när du kommer hem!!!
kram erica

Anonym sa...

Hej hej

Jaha då förstår jag att du inte skrivit något. Hoppas du har det fint därborta.

Kram
Johan

Anonym sa...

Jag har funderat länge över "Jag vet inte vad jag skall säga" och kommit fram till att jag aldrig vill bli en av dem! Det finns alltid plats, tid och möjlighet till uppmuntrande och stödjande ord till den vän som behöver. Jag vill inte bli lämnad i sticket av någon "vän" som inte vet vad hon/han skall säga! Dessa människor får mig att fortsätta kämpa i livet, jag vill aldrig bli som de! Jag vet att riktig vänskap växer långsamt!

Margit Urtegård sa...

Hej Nilla.

Jag kommer alltid att ha några tröstande ord att säga till dig om och när du skulle behöva tröst och stöd från en vän. Jag vet att du finns där. Goa och sanna vänner växer inte på träd.

Kram Margit