torsdag 20 mars 2008

Rudyard Kipling

Jag är svag för Rudyard Kiplings dikter, den vackraste är If, Hvis på norska och Karldikt på svenska. Den ena versen låter så här (min översättning):

"Om du kan säga till massan vad du tycker och även bland kungar mena (tycka) ditt,
om du är allas hjälpare och ingens tjänare,
om du mot vän och ovän kan stå fritt,
om du kan fylla varje minut av tiden
med sextio solsekunder, - då, som lön,
är jorden din med allt som finnas i den,
och - ännu mer - du är en man, min son!"


Tänk om man kunde fylla varje minut av tiden med sextio solsekunder. Jag tröstar mig med att bara försöka göra det duger! Att försöka vara en god medmänniska, att vara en god vän, då kommer man långt. När jag var ung och en såkallad värsting hade jag hängande en affisch på mitt rum där det stod: "Älska mig mest när jag förtjänar det minst, det är då jag behöver det mest!" Det är bra att tänka på när jag har mina, till tider upproriska, tonåringar runt mig. Det är inte lätt att vara mamma till tonåringar, det är ett som är säkert, men det är ändå lätt att älska de. Nu i påsktider tänker jag på att Gud offrade sin egen son i kärlek till oss. Kärleken är störst.

Påsken kommer jag att fira på Hallanstalten, tillsammans med mina fångar (intagna). De saknar självklart sina familjer särskilt mycket en sådan här högtid. Men, vi kriminalvårdare (våra chefer är hemma hos sina familjer) försöker göra påskhögtiden så trevlig som möjligt för våra intagna. Påskmat, påskgodis och även lite påskpynt kommer att finnas mitt bland betongen och gallren. Vi gör så gott vi kan. Glad påsk önskar jag alla mina läsare.

4 kommentarer:

yeska sa...

Glad påsk Margit
många klämmar (!)
y

Andy sa...

God långfredag kära Margit/kollega.

Snart ansluter även jag till "påskfirandet" på Hall. Skall vaka över våra lamm iförd sorgeband denna långfredag.

Intressant att du lyfter fram Kipling som en av dina favoriter. Han har skrivit mycket som berör. För mig är han dock förevigt förknippad med ett stycke historia som vi i västvärlden förevigt måste försöka son. För mig är Kipling (måhända oförtjänt) förknippad med imperialism, och vårt koloniala arv. Han var sannerligen ett barn av sin tid, och det är lätt att idag sitta på höga hästar och vässade pekpinnar...men det går inte att komma ifrån att han skrivit några av de kanske mest kända rasbiologiskt färgade strofer. man kan givetvis debattera om det är hans egen ståndpunkt eller satir...

Take up the White Man's burden--
Send forth the best ye breed--
Go bind your sons to exile
To serve your captives' need;
To wait in heavy harness,
On fluttered folk and wild--
Your new-caught, sullen peoples,
Half-devil and half-child.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_White_Man's_Burden

Margit Urtegård sa...

Hej Andreas.

Jag hade ingen aning om att Kipling hade skrivit sådana saker, han som har skrivit så mycket vackert. Jag hoppas dock det är satir. Nu har jag kommit hem från Hall, skall gå på natt i morgon. Tänk att få sova på Hallcatraz på självaste påskafton:-)). I morgon skall jag söka ny tjänst på Hall. Att skriva CV gör man inte så ofta.

Kramargit

Margit Urtegård sa...

Hej Yeska.

Hoppas allt är bra med dig. Går det bra på bokhandeln utan mig?:-)). Jag saknar mina kollegor där och alla böckerna. Hälsa chefen och de andra så mycket från mig.

Mange klemmer fra Margit