onsdag 5 mars 2008

Civil olydnad

I morse vid nio kom det ett trettiotal anställda vid park- och gatuenheten i Strängnäs kommun till Haga slott i Enköping för att demonstrera och träffa oss i den politiska ledningen. De blev tyvärr utkastade från området och vi politiker fick inte veta att de var där. Det är olyckligt. Jag skulle gärna vilja träffa de och höra vad de har att säga. Nu kommer de kanske att få reprimander från arbetsgivaren genom en skriftlig varning eller löneavdrag. Jag hoppas inte det. Att människor blir djupt förtvivlade och i frustrationens hetta och armod kanske handlar orationellt har jag stor förståelse för. Själv fick jag en utskällning utan dess like från en folkpartist när jag nämnde att jag hade velat träffa de arbetarna som tillhör den verksamhet jag ansvarar för. "De skall för i helvete vara på sitt arbete", skrek han till mig. Det vet väl jag också, jag är inte dum, men ibland får folk nog och det måste vi ha förståelse för. Vi kan inte ducka som strutsen med huvudet i sanden och inte se verkligheten i vitögat. Jag har bett Niklas Vestling, chef för park- och gatuenheten att ordna ett möte mellan hans anställda och mig. Jag hoppas det blir av nästa vecka. Det är viktigt med dialog. Jag tror inte att det blir billigare att lägga ut park- och gatuverksamheten på entreprenad. Jag tror att det arbetet sköts bäst av våra egna kommunalarbetare, de gör ett fantastiskt jobb. Fortsätt så. Många politiker och tjänstemän var upprörda i dag över denna aktion från våra arbetare från denna enhet. Själv tycker jag att det är naturligt att människor agerar och reagerar när de känner att ingen lyssnar på de. Tror man på sin sak måste man få chansen att framföra sin åsikt. Ingen skada har skett, enligt min uppfattning. Jag är övertygad om att de anställda från park- och gatuenheten som demonsterade på sin arbetstid arbetar in den tiden igen. De ville bara visa sitt missnöje och det har de all rätt i världen att göra. Sen kan man ha synpunkter på hur och var, men det är en annan fråga.

5 kommentarer:

Lotta Grönblad sa...

Hej Margit

Först var det skolelever som demonstrerade, sedan var det föräldrar i fackeltåg och nu arbetare i konvoj mot Hagaslott. Alla dessa händelser pekar bara på en sak; legitimiteten för den moderatledda borgerligheten i Strängnäs urholkas allt mer. Och det är som du skrev i inlägget under frågan om vem som ska kasta in handduken först;hela alliansen eller kommunalrådet?

häls Lotta

Anonym sa...

Hej Margit!

Jag är glad över att du vill träffa oss på P&G-enheten snarast.Mycket synd att vi inte verkade göra oss hörda på Haga i morse. Den ansällda vaktmästaren var dock förberedd på att köra ut oss. Nu tror inte jag att Landerholm skulle ha klivit ut på trappen även om hon vetat om att vi var där.
Vår civila olydnad beror nog på att vi får vänta och åter vänta på att få höra vad Heimdahl har för avsikt med vår verksamhet.
Och om vi " för i helvete är på vårat arbete" eller ej,så har vi med råge redan arbetat in den tiden. Vi är ett glatt och trevligt gäng med stor flexibilitet, ansvarskänsla och serviceanda gentemot våra skattebetalare i strängnäs kommun som förövrigt dagligen talar om för oss att vi gör ett kanonbra jobb. Det är något som vi är väldigt stolta över.Kan vi dessutom glädja Strängnäsborna (
och oss själva) med extravagansa utsmyckningar till vissa storhelger
så är vi nöjda och de är dessutom till stor del skapade på ideell basis utanför arbetstid.Får vi reprimander hos arbetsgivaren för vår olydnad i morse,(det finns de som förtjänar det bättre)så har vi ialla fall inte suttit tysta och väntat på att man någongång ska bestämma sig....
Jag hoppas vi ses nästa vecka och ta gärna med dig Heimdahl..

Marie

Anonym sa...

Du konstaterar helt korrekt att det är "Din" personal inom Teknik&Fritid som demonstrerat. Märkligare är väl att Du då inte har bättre kontakt med "Din" personal än att de på skattebetalarnas bekostnad och utan tillstånd bemäktigar sig kommunens samtliga last- och personfordon och under arbetstid kör dessa 8 mil UTANFÖR KOMMUNENS gräns!
Jag delar helt uppfattningen om det goda arbete alla dessa anställda gör och jag uppskattar till fullo de extra och mycket humoristiska och artistiska inslag de ger oss i gatubilden. Men en demonstration av det här slaget hade både gjort lika stor "nytta" och varit betydligt mer tolerabel om den skett i "Janne Brantings Rondell" utanför kommunhuset.
Det egenmäktiga förfarandet med bilparken och att demonstrationen skedde på "främmande och vänligt sinnad kommuns mark" gjorde mig istället bara förbannad.

Freddy sa...

Jag blir ledsen när jag ser vad såna som kd skriver. Självklart att om man är orolig och mår risigt av sin situation när inga klara besked givits och då vill man höras och synas. Och att man kan vara med och synas är inte en självklarhet för anställda. Politiker har en fallenhet att sitta på sina möten utan att riktigt veta hur det ser ut. Om det var ett misstag att göra det på arbetstid? nä tycker jag inte eftersom budskapet gick fram tydligt. Vad var annars meningen med det. Och till de som tycker det var ett misstag... alla har gjort misstag och ingen är fläckfri. Inte ens Kd eller hur?.
Hoppas mer "civil olydnad" sker eftersom det tydligen får politiker att haja till. Vi får väl se om dessa förutsättningslösa debatter på Haga ledde fram till något bra. Det lär behövas i Strängnäs.

Medborgare och invånare.. visa politikerna vad som är fel och få dem att göra något åt det. De sitter där för er skull (inkl mig) och åtminstone jag som relativt ny vill ha åsikter och information ifrån invånarna.

Anonym sa...

Jag tycker du är jättebra och vissar att vi med ADHD kan komma fram även i politiken.Kör så det rycker.