torsdag 10 februari 2011

Svenskar (storebror) skalar bananer i Norge!

Svenskar skalar bananer i Norge och det är uppdrag granskning tvungen att göra reportage om, herregud, ungdomsarbetslösheten är 9 procent i Norge och 27 procent i Sverige. Då är det väl bra att svenska ungdomar åker till Norge och får jobb? Min granne sa att när han var ung på 90-talet åkte svenska ungdomar till Norge och rensade fisk. Vad är problemet? Arbetslösheten i Norge är mycket låg, det är svårt att hitta arbetskraft och då är det ju inte så konstigt att arbetskraftsinvandringen ökar. Uppdrag granskning borde kanske granska varför ungdomsarbetslösheten är så stor i Sverige jämfört med andra länder i stället. Om det enbart var tex ryssar och polacker som tog okvalificerade arbeten i Norge skulle det då vara intressant att rapportera det i svensk media? Antagligen inte. Under 20 års tid har den norska ekonomin varit bättre än i Sverige. Då är det väl helt naturligt att folk vandrar över gränsen för att hitta jobb. Tänk vilken investering det är för framtiden att unga svenskar lär sig lite om det lilla land som ligger västerut. För 133 kronor i timmen, mer än vad många tjänar i Sverige, kan man nog även skala bananer, eller?

Johan Ingerö skriver på newsmill: "För de allra flesta av oss har ju haft precis den här sortens jobb, bott huller om buller hemma hos varandra och i största allmänhet haft det lite rörigt i perioder. Det gör nästan alla ungdomar någon gång. Man går nämligen inte från hjälplöst barn till mogen vuxen natten innan man fyller arton. Det är en process, och den inkluderar ofta ett och annat trist jobb, ett och annat slitet boende och en och annan pank månad. Det är inte hela världen, och för de allra flesta varar det inte för evigt. Det är definitivt inte något som kan vara värt en hel timmes ältande, på bästa sändningstid i en av landets största kanaler." Ja, vad är det för snobbism som ligger bakom den uppmärksamhet svenskars bananskalande i Norge har fått? Är det bättre att de lever på bidrag i Sverige? I Norge äter vi bananpålägg på mackorna. Det är både sunt och gott!

5 kommentarer:

Johan R. Sjöberg sa...

Den verkliga boven i dramat är nog snarare Svenska föreningen, som man som svensk i Oslo bör hålla sig långt undan.

Delar av reportaget var underligt - det borde inte vara så svårt för dessa ungdomar, som var någon slags daglönare hos Adecco, att t. ex. få ett fast jobb hos 7-Eleven eller Kiwi. Då skulle de slippa sitta 2 timmar varje morgon hos Adecco och vänta (och just Adecco verkar vara extra dåliga bland bemanningsföretagen i Oslo, av artiklar i norsk press att döma). Men vad vet jag...

Margit Urtegård sa...

Hej Johan.

Ja, det var ju lite tragikomisk, där åker Janne Josefsson till Norge för att hitta skurkar och de största skurkarna han hittar är svenskar; den Svenska föreningen som hyr ut lägenheter.

Johan R. Sjöberg sa...

Det är allmänt känt bland svenskar i Oslo att Svenska föreningen är bovar. Jag kan berätta rykten för dig, men eftersom detta är en blogg vars kommentarfält tydligen blir hårdgranskat av vissa så tänker jag avhålla mig från ryktesspridning här - det får räcka med att Svenska föreningen är dålig, och det vet de flesta svenskar i Oslo.

Det finns en parallell, nämligen polacker som startar företag där de hyr ut sina landsmäns arbetskraft för en spottstyver. De egna är oftast värst.

Margit Urtegård sa...

Hej Johan.

Tack, ingen ryktesspridning här på bloggen. Bloggen är ju som du så klokt påminner om, hårdbevakad för tillfället:-). Och läsarsiffrorna pekar rakt uppåt!

Anonym sa...

Som nybliven svensk pensionär, tycker jag inte det är konstigt, att svenska ungdomar tar div. lågstatusjobb i Norge. Det gjorde ju norska på 60 o 70 talet i Sverige.!Jag var till sjöss då, och vi lastade järnmalm ut från Narvik, med våra stora svenska moderna malmlastfartyg, till kunder över hela världen. Svenska LKAB som transporterade sin malm, från gruvan i Kiruna till den isfria hamnen i Narvik, ( vilket man fortfarande gör), var den tidens STÖRSTA SKATTEBETALARE I NORGE! Det är lätt att glömma, att Norge var ett ganska fattigt o efterblivet land på den tiden. På våra välbetalda svenska båtar, var det ibland upp till 90 procent norrmän som utförde de okvalificerade arbetena. Lönen var nästan dubbel mot vad dom tjänade i Norge!( om det fanns något jobb där), Detsamma gällde även svensk industri/varvsarbete mm...massor med Norsk arbetskraft där!! Det är lätt att ironisera över den svenska ungdomsarbetslösheten om man är Norsk.Man glömmer lätt ett par årtionden, bakåt i tiden!! Men det ekonomiska uppsving som man för tillfället har nu, beror inte på Ola Norrmans plötsliga driftighet eller ökade företagssamhet eller plötsliga brainstorming...nej, efter att Amerikanerna hittat oljafyndigheter inom Norges väl tilltagna ekonomiska havszon, kom kapitalismens paradis till Ola! När äventyret i sinom tid är över, och pensionsfonderna är i botten, så är Ola välkommen över till oss igen, om inte till bananskalning, så till dom jobb som ni till äventyrs har utbildning till!!

Välkommen Åter !!

Anders