tisdag 30 juni 2009

Gotland: "Mediemakt i den nya medielandskapet".

Margit Urtegård och Ibramhim Baylan (S) på Donners Brunn.
Margit Urtegård och Sanna Rayman (SvD).

I går var Nina och jag på två intressanta seminarier. Det första handlade om "Den hållbara staden byggs underifrån". Paneldeltagare var bland andra Peter Örn (FP), han är ordförande i Delegationen Hållbara Städer. Den alltid lika kunniga och underhållande Stig-Björn Ljunggren var moderator. Jag fick en del bra tips och inspiration inför mitt intåg i Plan- och byggnämnden efter sommaren.

Det andra seminariet "Mediemaktdebatter - Bloggarnas inflytande över valet i USA och Sverige" var det bästa jag någonsin har varit på. Frågor som "Vilken typ av tredje statsmakt granskar bäst politiker och andra makthavare?", "Vad har blivit bättre respektive sämre med en ökad bloggmakt vad gäller granskning?" och "Hur kan det sociala mediet vara avgörande i en politisk kampanj?" diskuterades friskt. Den politiska journalisten Cecilia Garme var moderator; en mycket skicklig sådan. Medverkande var bland andra Per Schlingman (M), Ibrahim Baylan (S), Katharina Zaleski (The Huffington Post) och Karin Pettersson (tidningen Fokus).

Cecilia Garme berättade för amerikanskan Katharina Zaleski att politiker i Sverige kommer inte ens undan med parkeringsböter. Hon jämförde detta med den förra presidenten i USA, George W Bush, som under sin tid vid makten startade flera krig.

Bloggarnas intåg i mediedebatten har resulterat i två saker först och främst. För det första kan de hålla liv i angelägna debatter länge och för det andra så kan de traditionella medierna inte längre komma lika lätt undan med dåliga och ensidiga rapporteringar. Bloggarna står nämligen redo!

Per Schlingman (M) sa att den nya tekniken innebär att människors inflytande ökar. Detta kräver en ny sorts politiker. Frågan om vilka politiker/partier som faller/går bort kom upp. Vi fick inget direkt konkret svar på den frågan. Schlingman påpekade att genuin nyfikenhet är en stor och viktig resurs. De politiker och eller det parti, som inte är nyfikna på människor och intresserade av hur de tänker kommer att självdö var konklusionen.

5 kommentarer:

Mats Werner sa...

Va! Lämnar Du Din gamla nämnd?
Välkommen till P&B! Vart tar Leif vägen?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Ja, det kan vara bra att pröva något nytt och genom det få en bredare erfarenhet. Tack, det skall bli kul att sitta i samma nämnd som dig.

Soliga hälsningar från Gotland.
Nina hälsar så mycket.
Klem Margit

PH sa...

"Cecilia Garme berättade för amerikanskan Katharina Zaleski att politiker i Sverige kommer inte ens undan med parkeringsböter. Hon jämförde detta med den förra presidenten i USA, George W Bush, som under sin tid vid makten startade flera krig."

Tror du att skillnaden möjligen kan ligga i att den enes agerande skedde med politiskt stöd från ett folkvalt parlament och en majoritet av befolkningen? Man kan kritisera såväl GWB som beslutet att invadera Afghanistan och Irak, men den här jämförelsen är väl fulltändigt irrelevant?

bullen sa...

Låter som du har fullt upp där nere. Hoppas ni får bra väder hela veckan. Kramen

Margit Urtegård sa...

Hej Bullen.

Det regnade i förmiddags, men nu tittar solen fram igen. Det har varit så fint väder hela veckan, vi kom hit i söndags, så vi kan inte klaga.

Det är roligt och spännande att vara här. Mycket att välja på bland seminarier.

Kramizar Margit