onsdag 2 december 2009

Augusta Widebecksparken i Strängnäs

Konstnären Ulrika Florin vid den lysande blå portalen.

Augusta Widebeck och Ulrika Florin.

Ulrika Florin, Augusta Widebeck och Margit Urtegård.

Invigningen av gestaltningen "Augusta på spåret" skedde högtidligt i kväll med tal av både kulturnämndens ordförande Charlotta Steneskog och konstnären Ulrika Florin. Fast det var minst 6 minusgrader ute var det fullt av åhörare där.

Strängnäs kommuns hemsida: "Augusta Widebeck (1847–1937), som parken är uppkallad efter, var en legendarisk kvinna. Hon var en av de första kvinnliga telegrafisterna i Sverige och sitt sista telegram expedierade hon i brudklänning.

Vid 18 års ålder utnämndes denna duktiga kvinna till föreståndare för telegrafstationen i Strängnäs. Med tiden blev hon både respekterad för sin begåvning och viljekraft, som var långt borta från den tidens kvinnoideal.

Hon gifte sig och fick sju barn. Hon såg mycket i samhället som behövde förbättras, och hon drev en envis och outtröttlig kamp för nykterheten. Hennes insatser i föreningslivet gör att hon är en av de få kvinnor som nämns i det digra verket om Strängnäs stads historia. Hon blev den stridbara liberalen, nykterhetskämpen och kvinnosakskvinnan. Hon kämpade hela sitt vuxna liv för vad hon ansåg vara rätt."

Hennes motto var: "Hellre spricker jag en aln, än viker mig en tum."

2 kommentarer:

mariavb sa...

Två toppen kvinnor Du skriver om
( Även Ulrika Florin menar jag)

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Ja, både Augusta Widebeck och Ulrika Florin har gjort mycket för Strängnäs. Parken är helt fantastisk och det var kul att höra Ulrika berätta om sitt genomtänkta konstverk.