tisdag 5 augusti 2008

Margarita på väg till Norge!

Margarita Urtegård.

Nu är min man, Pontus, yngsta grabben, Emil, och min dotter, Margarita, på väg till Norge. De skall köra 100 mil. Margarita skall bosätta sig i Molde, hennes födelsestad. Det är andra gången hon flyttar hemifrån. Första gången var hon 20. Då flyttade hon ner på stan här i Strängnäs. När jag med sorg i rösten berättade det för vänner och bekanta, frågade de hur långt bort hon hade flyttat. Fem minuter hemifrån, svarade jag, nästgårds alltså. Alla tyckte jag var fjompig som tog det så hårt. Margarita flyttade hem igen förra året; blev mambo för att spara pengar. Nu är det dock på allvar, Margarita är 22 år och skall gå på högskola i Norge i tre år. Jag vet att hon aldrig kommer att flytta hem igen, en ny epok i hennes liv har börjat. Navelsträngen är definitivt avkapad, flickan har blivit stor. Min intelligenta och vackra dotter är på väg ut i den stora världen.

Vi bölade, som två små barn, när vi tog avsked. -Kommer jag att klara mig? frågade min dotter mig. -Är inte du gjord av samma skrot och korn som din mamma? frågade jag. -Jo, svarade hon med gråtig röst. -Är inte du lika stark och envis som din mor? frågade jag vidare. -Det är jag nog, kom det fram mellan hennes gråtdarrande läppar. Det gör ont när knoppar brister!

Min andra dotter, som dog 1988, är begraven i Molde. De sista orden, för denna gång, Margarita sa till mig var: -Mamma, jag lovar att sköta graven till min lillasyster. Jag fick en tung klump i hjärtat, en tung börda för en ung människa att bära.

ALLT JAG ÄR ELLER HOPPAS VARA HAR JAG MIN ÄNGEL TILL MOR ATT TACKA FÖR.
Abraham Lincoln

24 kommentarer:

Anonym sa...

Hon såg ju redig ut din dotter, hon kommer att få det bra.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Ja, jag tror att hon får det bra. Hon skall leta reda på sina vänner från dagis. Jag har många vänner där som kommer att ta hand om henne. Hon skall bo hos mina bästa vänner i en jättevila uppe i bergssidan i Molde, med vacker utsikt över Moldefjorden. Det är en tuff tjej jag skickar ut i världen, så jag är inte alls orolig. Jag kommer bara att sakna henne så fruktansvärt mycket.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit!
Jag är inte ett dugg orolig för Margarita, hon kommer att klara sig mycket bra i Norge!
Jag tycker inte det är länge sedan vi firade hennes konfirmation! Tänk vad tiden går fort, puh!

Det är svårt att klippa av "navelsträngen", det har jag ju gjort fem gånger men tack och lov så har jag ju min lilla "sladd" som jag kan gosa med! Nu ska jag "natta" Fredrik så jag kan inte skriva mer.

Hälsa Margarita lycka till!
Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Margarita var så gullig innan hon skulle åka, hon frågade Pontus hur det skulle gå med mig och maten nu när jag blev ensam här hemma. Hon vet att jag har svårt att äta solo. Pontus svarade att jag nog kommer att hitta på något, att jag kommer att åka hem till vänner och äta. Ja, Erik du får nog en matgäst snart! Margarita månar om sin gamla mamma, en god tjej.

Nej, jag är inte alls orolig, jag bara vet att det blir svårt att släppa taget. Hon har ju varit runt oss i alla år, i hela 22 år. Det är tungt att hon nu skall bo så långt borta från oss, samtidigt vet jag att mina vänner kommer att ta väl hand om henne. De har sett henne växa upp och älskar henne som sin egen dotter.

Kram Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Vilken tur att jag hann få träffa henne! Det verkar lugnt allting.
Det förstod jag när vi kom in på
lite detaljer...

Nu är det bara du som ska känna dig bekväm med din utökade frihet.
Ett väldigt vanligt problem för föräldrar av båda könen som har barn som flyger ur boet.

Ja, det känns ensamt, det kan jag förstå. Men också minskat ansvar och skyldigheter...

Du får stanna till hos mig och få dig ett mål mat.:-)

Kram och godnatt

Lena

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Jag är glad för att Margarita utbildar sig innan hon eventuellt bildar familj. Själv blev jag mamma som tonåring och tog därför min akademiska examen först vid 30-årsåldern.

Margarita är klok och målinriktad, så allt kommer att gå bra för henne i hennes nya hemland.

Jag kommer att flyga dit och hälsa på i höst.

Kram
Margit

Anonym sa...

Hej Mamma! Fint du har skrivit! Tror du inte jag kommer hem igen?! =( Det ær vældigt læskigt att inte veta vad som væntar...vart jag hamnar efter studierna...men det ær væl dærfør de kallar mig modig som tagit detta beslut!

Vi kommer ses snart! Ælskar dig!

Håll tummarna før mig!


Din Dotter!

Margit Urtegård sa...

Hej Margarita.

Jag tror att du kommer att bygga/hitta ditt eget hem efter studierna och få en egen familj. Sen vet du att ditt barndomshem alltid kommer att finnas där så länge jag lever och att du alltid är välkommen hem.

Skönt att veta att ni har kommit väl fram till Molde och att resan gick bra.

Tänk vilken spännande tid du har framför dig tullemor. Du är bäst.

Älskar dig.

Mange klemmer fra din mamma

Margit Urtegård sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Margit Urtegård sa...

Hej Margarita.

Du är MODIG och jag är jättestolt över dig. Glöm aldrig att du är älskad, av många och att hoppet är det sista som lämnar människan.

Sen vet du ju att norrmän är gladare, öppnare och mera gästfria än vad vi är här. Jag blir rätt avundsjuk när jag tänker på att du får lyssna på det norska språket varje dag, de pratar ju så roligt och glatt där hemma! Nu kommer du att bli en äppelkindad, äckelpräktig och underbar norska, som går på tur med en ryggsäck på ryggen varje söndag!:-)))

Mange klemmer fra din mamma

Anonym sa...

Hej !
Margarita kommer att klara sig fint. Att detta skall ske är rätt, det är meningen ! Men det är jobbigt, särskilt i början.Bra att det finns sms och mail ! Mina flickor flyttade samtidigt förra hösten. Oj, vad tomt det blev och ovant och lite oroligt förståss. Men allt har gått fint. Nu är i varje fall Ebba tillbaka från ett år i Frankrike. Jag är stolt över henne som klarade sig och aklimatiserade sig så bra. Hon grät när hon lämnade sin mysiga lilla studio i Paris för att flytta tillbaks till Sthlm och då har hon ju både mig och sin pojkvän här hemma. Nu fortsätter hon läsa i Stockholm och då kan vi träffas lätt. Men tänk om mina döttrar flyttar till typ USA respektive Nya Zeland och bildar familj. Jag måste lägga upp någon smart strategi i motverkan till detta scenario. . . . .
Maria v B

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Jag tänkte på det när Margarita åkte i går, att jag skall tacka Gud för att hon flyttar till Norge och inte till USA eller något annat land långt borta. Jag vet att hon kommer att klara sig och att det är naturligt att detta ska ske; vi har våra barn bara till låns.

Jag valde att skriva om detta då det är många som upplever denna process. Det är något man inte pratar så mycket om då det förväntas av oss att vi skall förstå detta fenomen och färdigt med det.

Jag frågade en annan mamma för några år sedan, innan någon av mina barn hade flyttat, hur hon reagerade när hennes dotter lämnade boet. "Jag gick runt på min dotters rum, klappade på väggarna och grät i flera dar", berättade hon. Men, hon hade aldrig berättat det för någon tidigare, det var ingen som hade frågat. Att fråga är viktigt, att kunna prata om det som gör ont är gott, fast det är självklart och naturligt.

Kram Margit

Anonym sa...

"gamla mamma" - jo, jag tackar jag! Det är till att gå med håven.....

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Vad menar du? Det är till att gå med håven...?

MVH Margit

Anonym sa...

Ha,Ha! "Gå med håven" är ett gammalt svenskt uttryck som enligt ett högskoleprov betyder: "att på ett uppenbart sätt tigga sympati eller komplimanger". "Folkmun.se" definierar uttrycket så här:
"Gå med håven: Nervärdera sig själv för att hoppas att få bekräftelse och beröm"

När Du m.a.o. kallar Dig "gammal(och rynkig?)" måste jag ju svara Dig att Du skojar, Du är minsann inte gammal och definitivt inte rynkig - vare sig till kropp eller sinne!

Jag - däremot, gamle man har sett mina bästa dagar och stapplar fram på ålderns höst!

Ha'de'!

Anonym sa...

Hei Mamma!
Nå må I skrive på norsk da.

Igår var I oppe på kringsjå og tænkte tillbake på den gamle tia. Det var helt otroligt så litet allt hade blitt, for exempel en sten som I klattra opp over når I var liten, den stenen hade blitt sååå liten. haha! Vi gikk runt og snakka om gamle minnen. Det var vældigt rart. Vi hade gøy på kringsjå vi barna! Nå var det ikke samme liv som før..

Det var så morsomt fordi han Kurt til Janne kørte forbi mej og Sissel og han vinka til ho.
Vi bestæmte oss for at gå hjem til Janne og kurt og se om dem huska mej.. Vi stod utenfor huset og ringte Janne på mobilen. Sissel spurte om Janne var hjemme..og det var ho ...så da bestæmte vi oss for og gå opp.

I gikk først in i leijligheta og dær satt di og spiste middag..
I gikk in i køkkenet og sa Hei! haha du skulle sett Jannes min da.

Ho sa at ho aldrig hadde kjent igjen mej på byn.

Og jeg fikk snakke med Brynjar på telefonen..han bor nære Hamar nå og er militær.

Han har blitt en fin man på 25år. Var rart og se ;)

Han har lovat at han ska ta med mej på byn og vise meg runt når han kjem hjem.

I har sovit hos Sissel i to nætter nå og idag bestæmte I mej for at gå ifra Sissel hjem til Nordbyen. haha for ett eventyr det var da. Tror det tok 1time..hahaha.. I var helt svett. Tulla mej bort to ganger eller nokka..

Men jeg kom hjem. Vænter på att Hege og Jarle ska komme hjem..veit ikke når di kommer..

oj kommentaren blev litt lang!
Ælsker dej!
Klem

Anonym sa...

Glemte og si at I spiste Potet ball igår, med bacon, pølse, gulerot og kolirabbi. Det var kjempegott!!

Klem

Margit Urtegård sa...

Hei Margarita.

Så flink du er til å skrive på norsk. Ja, tenk at du har värt på Kringsjå igjen, jeg blir misunnelig nå.

Det er så koslig at du er der blant gamle venner av oss og at de er så glad for å få se deg igjen.

Ja, Janne har jo ikke sett deg på mange år så det er ikke så rart at hun ikke skulle kjent igjen deg på byen. Du må hilse så mye til alle fra meg.

Tenk at det er du som omgås med mine gamle venner nå. Ja, så kan det bli.

Nå har Pontus og Emil kommet hjem, vi skal straks gå hjem til Erik og Anita å spise middag. Håkan og Monika kommer dit også. I morgen skal vi til Lina og Larry på kvelden. På dagen skal vi på bursdagsselskap hos Jack, han fyller fem år. Når Jack skulle si til mamman sin hvem som skulle komme å gratulere han, sa han alle barna han ville skulle komme og så sa han at Margit må komme også. Jeg ble kjempestolt jeg, det er ikke alle som har en venn på fem år gitt!

Jeg vil også spise kompe (potetball), det er det beste jag vet.

Nå vet jeg at du kommer å få det bra i Molde, tullemor. Det kommer å gå kjempegreit.

Tusen klemmer fra din mamma.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jaha, så nu vill du att jag skall säga att du inte alls är vare sig gammal eller rynkig:-), har jag fattat allt riktigt då:-). Jag har ofta sagt till mina barn att de skall vara snälla mot sin gamla mamma, det sa jag även när jag var 25 år. Du vet jag fick barn tidigt.

MVH Margit

Anonym sa...

Du har fattat precis!
Klem på Dig åsså! (det är ett härligt norskt od!)

Anonym sa...

Hei! Nå har I nettop laget mat til Tonje og mej, di andre er på fotballkamp i trondheim! Kommer hjem imorn!

Ja når vi kom in på gilde for og spise potetball så huska I hvordan det doftade..sjukt hur næsa kan huske mer en ka øgonen husker! Blev lite svenska nu, glømmer bort några ord. ;)

Sissel syns det ær så fint og gå med mej på byn fordi vi får masse ting gratis! haha!

Trives vældig gott her!

Vi va på Kino og så Mamma Mia! Den må du seeee! Den var underbar!

Hils alle!
Kos og klem!

Margit Urtegård sa...

Hei Margarita.

Så nå har Hege og Jarle kommet hjem fra Danmark, da slipper du ä väre alene hjemme. Du må hilse så mye til de fra alle oss.

Tonje är nok glad for å ha fått ei "storesöster", kan jeg tenke meg, ho har jo ellers fått väre alene jente där blant alle gutta!

Berte ringte til meg i kveld, hun var så ensom der hjemme. Det var koslig å prate med henne. Hun ble glad når jeg fortalte at du var i Norge.

Vi har hatt et lite partimöte her i kveld, har skrivit en debattartikel til avisen. Innen det var Emil og jeg og handlet mat.

Ha det bra tullemor. Jeg elsker deg. Emil hilser så masse til deg. Vi savner deg.

Nuss og klem fra mamma

Anonym sa...

Har ikke vært noe alene! Sissel har vært sammen med mej! Jarle og Hege og guttane kom akkurat hjem nå! Nu ska dem æta min svenska stroganoff som jag lagat! =)

Hælsa Emil oxå!

Klem!

Margit Urtegård sa...

Hei Margarita.

Ja, du er vel like selskapssjuk som din mamma, så du har sett til at du ikke har värt alene:-))).

Hils så masse til Hege, Jarle og barna deres.

Nuss og klem fra mamma