måndag 30 juni 2008

Glöm aldrig Pela och Fadime!

Paulina Neuding på SvD skriver: "Män klipper gräs, kvinnor sår frön. Men det finns allvarligare jämställdhetsfrågor." Neuding skriver vidare: "Men i det segregerade Sverige kan en notis om mödomshinneoperationer försvinna i nyhetsflödet. Och om förtrycket inte möts med tystnad, kan det mötas med glättiga reportage om det exotiska sättet att leva. Som när burkinin lanserades i Sverige i början av månaden. Svensk Handel gladde sig åt förväntad rekord­försäljning av den heltäckande baddräkten för muslimska kvinnor (burka+bikini), medan Aftonbladets modebilaga trumpetade att ”heltäckande är helrätt”. Att det finns muslimska kvinnor som kämpar för idén att en kvinna kan vara hedervärd utan att vara beslöjad från huvudet till anklarna, framgick inte i Aftonbladets modebilaga. Från den debatten håller sig det svenska majoritetssamhället helst på behörigt avstånd." Ja, så uppfattar jag det också, att vi sviker våra medsystrar som kommer från länder med hederskultur- och hedersförtryck, för att vi ärtysta om deras problem. Varför är vi det? Är vi rädda för att bli kallade rasister om vi ifrågasätter andra samhällskulturer? I Sverige skall vi vara så bekväma och försiktiga. Det är bättre att hålla tyst än att utsätta sig för en diskussionsrisk.

Neuding (SvD) skriver: "Ett samhälle, men med två olika måttstockar för jämställdhet. Något att tänka på medan vi filosoferar över orättvisor i rabatten."

Jag rekommenderar alla att läsa boken "Hedersmordet på Pela", skriven/berättad av hennes syster. Då kanske flera kommer förstå vad det hela handlar om.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg Margit! Jag tycker det är bra att Desirée driver den här frågan och det är väl ytterligare ett bevis för att vi kvinnor behöver finnas på maktarenan!

När jag själv skrev en motion i landstingsfullmäktige om porrfria hotell, så sågade Voronov mig totalt på ledarsidan. Inressant!

I fullmäktige antogs den av samtliga partier, utom folkpartiet (förvånad??!). De tyckte att vi inte ska göra val åt vuxna människor.

Heja Margit, jag håller på dig!

Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Jag tycker också att det är bra att politiker vågar att driva den här frågan. Det finns folk från alla samhällsgrupper, som köper sex och det gör nog frågan extra känslig.

MVH Margit

Anonym sa...

Allt som gör ont håller vi käft om! Det lärde jag mig redan som barn och offer för sexövergrepp hos farbror doktorn på Barnavårdsnämnden. Alla vuxna höll så tyst, så tyst. Lika tyst var turnésällskapet där Maria Lundquist barnflicka våldtogs. Alla visste, alla knep käft. Bara i domstolen öppnade man munnen. Det var så dags då.

Burkini är en tokig uppfinning; enbart avsedd att dra ett löjes sken över den muslimska kvinnan och förneka/förminska det reella förtryck hon utsätts för både av sin egen grupp och majoritetssamhället. Utövande muslimska kvinnor bär inte åtsittande plagg! (Där föll burkinin platt.)

Vi viker oss, låter eländet pågå, opererar in mödomshinnor och blundar för att vi deltar genom vårt agerande. Vi lever alla i ett manssamhälle där mannen sätter normen. Naturligtvis är det bekvämare att vara man än kvinna i ett manssamhälle. Man får ju inte bara högre lön utan även andra fringisar!
Alex Voronov är inte ensam om att tycka att sexköp inte behöver bestraffas så värst hårt, inte heller är han ensam om att gilla porr. Han lever i manssamhället han också.
Sexköpare försvaras av "sexarbetare" (men mest anonymt eller bakom pseudonym). Men prostitution är inte yrkesutövning utan självhat, förnedring och risktagande och slutar ibland med våldsam död, men oftast med svåra skador, både kroppsliga och själsliga. De prostituerade kvinnor jag mött har mestadels erfarenhet av att ha utsatts för sexövergrepp som barn. Man behöver inte ha läst psykologi för att begripa att deras prostitution är ett upprepande av dessa övergrepp. I porrfilmer kan man se äckel och vånda i ögon och minspel hos de kvinnor som används. Kvinnans sexualitet och kvinnlig sexuell njutning lyser i regel med sin frånvaro i porr, så hur i helsike kan man förespråka porr? Man njuter av att äga och förnedra kanske? Steget från porr till snuff movie där kvinnan mördas framför kameran är kort.

Pela och Fadime hävdade rätten till sina kroppar och den fråntogs dem brutalt och oåterkalleligt. Minns också Tubay Mavi. Hon försvann oförklarligt; återfanns mördad, offer för den skamkultur tidningarna fortfarande envisas med att kalla hederskultur.

Anonym sa...

Heja Margit!

Jag har precis knäckt en nöt med jämställdhetsproblemen. Det är just att kvinnor ses och behandlas som objekt eller ägodelar. Hur kan det vara så?

Just invandrarmän kan bemöta mig respektlöst som en sak och då blir skillnaden väldigt tydlig - att svenska män ändå mer än man kan tro har påverkats av feminismen.

Därför är sexköpslagen så värdefull
att den nu har exporterats. Kampen för att inga flickor i Sverige ska könstympas måste alltjämt pågå och
hedersvåld aktivt bekämpas.

Sexköpslagen är en viktig fråga för alla svenskar för även svenska kvinnor ses alltjämt som något männen kan äga och köpa om inte kännbara straff finns.

Precis som kvoterad föräldraledighet ses som avgörande för kvinnors ställning på arbetsmarknaden ska förbätras är sexköpslagen med kännbara straff nödvändig för att motverka sexismen. D v s att män ses som överordnade kvinnor och kan köpa sig rätten att misshandla och förnedra kvinnor. På detta måste bli ett slut. Annars nås ingen jämställdhet.

Jag ser gärna en sanering i porrindustrin också. Jag är också
för en lag mot könsdiskrimerande reklam. Det är den enda framkomliga
vägen om vi menar allvar med jämställdhetsarbetet. Annars kan vi hitta på någon annan norm.
Det blir bara förvirrat och sjukt i samhället annars.


Kvinnokämpen

Margit Urtegård sa...

Hej Yvonne.

Du har så rätt; allt som gör ont håller vi käft om. Det får bli slut på det nu. Att många har lidit något fruktansvärt av att bli utnyttjade och förtryckta det vet vi, men vi måsta kämpa, som jag vet att du gör, för att det skall bli slut på allt detta elände någon gång. Vi får inte vara tysta. Den som är tyst samtycker. Många kvinnor och män kämpar för att samhället skall bli jämställt och jämlikt, en kamp som behövs varje dag och hela tiden. Stå på dig Yvonne, du är en tapper kvinna som jag beundrar väldigt mycket. Tack för att du finns.

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej "kvinnokämpen".

Du skriver: "Jag har precis knäckt en nöt med jämställdhetsproblemen. Det är just att kvinnor ses och behandlas som objekt eller ägodelar. Hur kan det vara så?"

Det är inte länge sedan kvinnor inte hade rösträtt i Sverige, eller i andra länder heller för den delen, det är inte länge sedan svenska män fick våldta sina fruar med lagen på sin sida. Saker går framåt, men det tar väldigt lång tid, tycker jag. Just nu tycker jag att utveckligen mot ett mera jämställt samhälle helt står stilla. Vad kan vi göra åt det? Att hålla debatten levande är ett sätt, men det måste finnas flera?! Varför kan inte kvinnor ställa mera upp för varandra? Jag är dotter, syster, mamma och fru. Alla har en mamma, eller har i alla fall haft en, hur vill man behandla henne eller se henne behandlad? Med respekt hoppas jag, att de flesta tycker och känner. Vem vill att ens dotter skall sälja sin kropp för att överleva? Alla har vi kvinnor runt oss, de är människor med samma värde som alla andra. Att det borde bli hårdare straff för sexköp är en självklarhet för mig, något annat är barockt.

//Margit

Anonym sa...

Ja, Alex bloggkommentar om sexköpen var så upprörande att jag tolkar den som ett olycksfall i hans sorgearbete efter hans mor.

Som kvinna bli jag så kränkt att det känns som ett slag i ansiktet att läsa att prostitution inte skulle vara misshandel.

Åk till Bangla Road i Patong, Phuket och se de söta thaiflickorna!

Det vill jag säga till Alex med förhoppningen att han ska uttala sig med större erfarenhet i framtiden.

Det är fruktansvärt att uppleva en av världens största sexindustrier på just denna gata. Många svenska män köper sig en flicka som sällskap under hela vistelsen.
Mycket tragisk utveckling att se.
De klarar inte att relatera till
kvinnor hemma i Sverige och har upptäckt "sexparadiset". De förstår
inte vilken skada de gör sig själva och flickan.

Detta får mig att gråta för det
är avskyvärt att detta får pågå. Detta måste stoppas för de thailändska kvinnornas skull.

Jag talade med flera som kom fram till mig och min manlige vän. De verkar ju på ytan nöjda, men det är naturligtvis deras överlevnadsstrategi. Det fanns även många exempel på djupt bedrövade och neddrogade kvinnor.
Som inte längre lockade till köp.

Långa fängelsestraff förespråkar jag. För världens alla kvinnors skull.

Carla

Margit Urtegård sa...

Hej Carla.

Jag håller med dig. Voronovs kommentar: "Från liberala utgångspunkter är sexköpslagen långt ifrån självklar. Det är en kriminalisering av ett avtal mellan två parter där den som tar initiativ till uppgörelsen, den prostituerade, går fri medan sexköparen straffas.", är upprörande. Vadå avtal mellan två parter?! Precis som om liberaler jämför sexköp med vilket köp som helst! Det är så dumt att man bara häpnar.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Yvonne.

Du skriver: "Alex Voronov är inte ensam om att tycka att sexköp inte behöver bestraffas så värst hårt, inte heller är han ensam om att gilla porr. Han lever i manssamhället han också." Ja, det har du rätt i, men det är ingen ursäkt, snarare en förklaring.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Carla.

Du skriver: "Som kvinna bli jag så kränkt att det känns som ett slag i ansiktet att läsa att prostitution inte skulle vara misshandel." Jag håller med dig. Tyvärr får vi räkna med sådana här kränkningar så länge okunniga personer, som tydligen inte bryr sig om utsatta personer och deras lidande, får stort utrymme i debatten.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit!

Först vill jag beklaga att Alex skickar obehagliga sms till dig
p g a ditt feministiska mod. Jag kan knappt tro att de är sant.
Med bakgrunden av den kvinnosyn han uppvisar när han resonerar kring straffsatser kring sexbrott
är det ändå logiskt.

Idag hörde man på tv-nyheterna att barnpornografibrottsutredningar läggs ned för att straffsatserna är just för låga!

Barnporr och sexövergrepp skapar just kvinnor som återupprepar sitt trauma med att fortsätta låta sig förnedras.

Idag kokar det i mig. Tack för ditt politiska mod, Margit.

mvh

Carla

Anonym sa...

Att prostituera sig är att utsätta sig för misshandel.

Förresten hur appliceras arbetslinjen och hushållsnära tjänster och dess avdrag på dessa liberala köpkontrakt mellan torsk och sexarbetare???!

Ett problem är verkligen att en sexköpare får samma straff oavsett
vem han köper sin sexuella tjänst
av.

Från kvinnan i debattprogrammet "Argument" som valde att noga granska sina kunder innan hon utförde sitt arbete. Detta arbete som hon föredrog framför att förvärsvsarbeta som sjuksköterska vilket hon varit tidigare.

Eller från en fastkedjad gråtande
kvinna från forna sovjetstaterna som fallit offer för trafficing.

Straffet är detsamma.
Misshandeln av kvinnan är defintivt minst lika stor som när en man slås ned på gatan och får allvarliga kroppskador.


Det finns problem som vi kvinnor har ansvar för att lösa. Men utan mogna män som t ex Claes Borgström
klarar vi inte detta.

Carla

Margit Urtegård sa...

Hej Carla.

Tack för ditt stöd. Du skriver: "Tack för ditt politiska mod, Margit." Många gånger har jag varit nära att slänga in handduken, då det ofta har varit mycket påfrestande att vara en offentlig person. Mina barn har också haft det tufft i bland, folk är inte alltid snälla mot barn till offentliga personer, och det har gjort att jag flera gånger har funderat på att sluta helt med politik.

Jag har ofta varit kärringen mot strömmen och det har gjort mig impopulär och föraktad bland många. Samtidigt har jag fått mycket stöd också, från otaliga människor, som är glada för att det finns några som törs ifrågasätta saker. Man skall vara ödmjuk och lyhörd, men samtidigt kunna sätta ner foten och säga ifrån. Jag säger som KG Hammar: "Jag har inte sanningen, jag söker den." Den boken, med samma titel, kan jag djupt rekommendera alla att läsa.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Vad glad jag blir att se att du har K G Hammar som en religiös vägledare. Du är då
definitivt omsluten av Guds trygga hand i din politiska gärning.

Carla