tisdag 31 mars 2009

Norsk rock'n'roll-präst; Bjørn Eidsvåg.

Den norske rock'n'roll-prästen Bjørn Eidsvågs sång "Eg ser" (jag ser), har alltid betytt mycket för mig. Texten är underbar; den handlar om Jesus. Den är till dig Lena!

EG SER

"Eg ser at du er trøtt
Men eg kan ikkje gå alle skritta for deg
Du må gå de sjøl
Men eg ve gå de med deg
Eg ve gå de med deg

Eg ser du har det vondt
Men eg kan ikkje grina alle tårene for deg
Du må grina de sjøl
Men eg ve grina med deg
Eg ve grina med deg

Eg ser du vil gi opp
Men eg kan ikkje leva livet for deg
Du må leva det sjøl
Men eg ve leva med deg
eg ve leva med deg

Eg ser at du er redd
Men eg kan ikkje gå i døden for deg
Du må smake han sjøl
Men eg gjer død til liv for deg
Eg gjer død til liv for deg
Eg har gjort død til liv for deg"

måndag 30 mars 2009

Vem är grundlurad?!

I kväll har vi kommunfullmäktigesammanträde i Strängnäs. Under punkt sju på dagordningen, skall ledamöterna behandla kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges årsrapport från 2008. Det mest deprimerande att läsa är redovisningen över Campusprojektet.

Ta t e x inköp av utrustning/inredning, som gjordes i två etapper. I etapp ett hade man en budget på 26,8 miljoner; utfall 54,1 miljoner. En avvikelse på hela 25,3 miljoner kronor. Det sades att missen skulle tas in under etapp två. Budget för etapp två var 37,5 miljoner och resultatet blev 42 miljoner; en avvikelse på 4,5 miljoner. Sammantaget en övertrassering på nästan 30 miljoner kronor. Man skall inte gråta över spilld mjölk, sa någon på senaste kommunstyrelsesammanträde. Men, någon borde rimligen ställas till ansvar. Men, det kommer gissningsvis inte att ske. Det kommer att bli en ny "Wanja Lundby-Wedin grej"; någon blev grundlurad helt enkelt!

Rolf Gustavsson i SvD skriver: "Krisen har avslöjat att vi styrs av nollor". Det kan nog gälla såväl globalt som lokalt! Ett exempel från det lokala; läs här.

lördag 28 mars 2009

Fredrik Skavlan.

Fredrik Skavlan och Margit Urtegård
















Maria Wennerberg och Jonas Gardell
















Som jag tidigare har berättat om så var jag och såg den sista inspelningen av Skavlan. Jag åkte dit med min svägerska Maria. De roligaste gästerna var Jonas Gardell och Fredrik Reinfeldt. Min väninna Cattis skulle åka med, men fick förhinder, därför har jag lovat henne att berätta hur det var. Jag pratade med Fredrik Skavlan, han var lika snygg, sympatisk och trevlig i verkligheten, som han är i TV-rutan. Han tyckte det var kul att han och jag är födda samma år också; i samma land dessutom! Han har redan åkt tillbaka till Norge; han behövde åka hem för att tjäna pengar, sa han skämtsamt. Jag hoppas att han kommer tillbaka till hösten; då han är den bästa programledare vi har haft på länge i svensk TV. Vi behöver mera skratt och mindre svårmod i dessa dystra tider. Välkommen tillbaka Skavlan!

fredag 27 mars 2009

Stoppa hysterin i Strängnäs skolor!

Anders Jansson (M) har en mycket klok och tänkvärd insändare i dagens tidning:

STOPPA HYSTERIN I STRÄNGNÄS SKOLOR!

Skolutredningen, denna eviga långbänk går vidare, och förvaltningen i Strängnäs har nu utrett och lämnat förslag på de investeringar som krävs för att bilda centrumenheten med tusen elever! Även byggåtgärder i andra befintliga skolor ingår. Investeringsbehoven i förslagen ligger mellan 125 till 140 miljoner kronor! Vi moderater motsätter oss med kraft dessa investeringsförslag och förordar ett alternativ där man gör så lite som möjligt. Vasaskolan, Tosteröskolan och Långbergsskolan bedriver i dag bra verksamhet i befintliga lokaler, låt de fortsätta med det. Karinslundsskolan flyttas in i Paulinska skolan och där finns redan plats för alla elever! Vår bedömning är att mycket små investeringar krävs om man låter verksamheten fortsätta i befintliga lokaler. ”Inte en spik i onödan i skolan”.

När vi moderater startade skolutredningen var syftet att minska lokalkostnaderna, inte som nu den av socialdemokraterna ledda majoriteten riskerar att öka lokalkostnaderna med vidlyftiga investeringar i en centrumenhet för ett tusen elever.

Anders Jansson
moderat i Strängnäs

måndag 23 mars 2009

LO-Wanja blev grundlurad?!

Det är ju milt uttryckt pinsamt att LO Wanja går ut offentligt med att hon inte fattade beslutet om att ge förre AMF:s förre VD en jättepension, då ska hon ju inte vara med, om hon inte begriper innebörden av besluten hon tar. Wanja Lundby-Wedin är ju inte direkt någon politisk eller facklig dununge; hon är snarare att betrakta som en gammal räv i dessa sammanhang. Kanske därför hon gör denna annorlunda pudel och säger att hon inte fattade bättre? Något som borde oroa många; Om hon inte förstår vilka beslut hon fattar på AMF när det gäller pension för en person, hur går det då med beslut som rör miljoner personer?

SvD skriver: "Lundby-Wedin tycker att det är olyckligt att man från olika LO-distrikt nu uppmanat medlemmar att byta pensionsförvaltare. - Vi sitter ju i styrelsen för att vi vill vara med och förvalta medlemmarnas pengar". Förvalta betyder att sköta och ta hand om. Oavsett om Wanja Lundby-Wedin var medveten om vad hon var med och beslöt eller var bara helt enkelt korkad, så borde nog pensionsspararna dra öronen åt sig!

Att sitta i en bolagsstyrelse innebär inte bara att gå på möten. Rimligen ska man också läsa handlingarna.

torsdag 19 mars 2009

Kommunchefen vill ha mera beröm från tidningen?

På dagens insändarsida i tidningen ställer kommunchefen och utvecklings- och samhällsbyggnadschefen frågan "Var fanns tidningen"? De är uppenbarligen besvikna över att Strengnäs Tidning själva valde vad de ville rapportera om kring Strängnäs Open arrangemanget. De vill ha mera ros och mindre ris. Den nya nyhetschefen Anna Lith ger de svar på tal.

Anna Lith skriver:"Cirka 70 personer riskerar att förlora sina jobb inom kommunen och 67 miljoner kronor ska sparas i den kommunala kassan. Då är det extra viktigt att rapportera om hur våra läsares skattepengar används: i detta fallet till en personalfest som kostade runt en miljon kronor och insändarskribenternas tjänsteresa till Cannes som kostar cirka 60 000 kronor. För övrigt har jag i samtal med er informationschef Lena Gennemark Edsbäcker lovat att om Strängnäs Open leder till konkreta åtgärder så kommer Strengnäs Tidning att skriva om dessa så snart ni kan presentera dem. Detsamma gäller givetvis er Cannes-resa. Ju mer de eventuella åtgärderna kommer att påverka våra läsares vardag desto större nyhetsutrymme kommer vi att ge. Det är ett löfte".

Jag tycker det är anmärkningsvärt att höga tjänstemän agerar som om de vore politiker. Vad tycker kommunalråden om detta?

Dag Bremberg, mariefredspartiet, skriver klokt om samma ämne på sin blogg.

onsdag 18 mars 2009

Ryska björnen har tydligen ingen humor!

I dagens excellenta ledare i Eskilstuna-Kuriren får SVT en välförtjänad känga. Ledaren skriver: "Sveriges Television försökte skoja till det om Ryssland. Resultatet blev en våldsam reaktion från den ryska ambassaden som följdes av en pudel från SVT. Det handlar om en sketch och sång- och dansnumret Tingeling under lördagens schlagerfinal i Globen - en karikatyr av Ryssland med gangsterledare, lättklädda danserskor, folkdräkter, diverse sovjetkitsch samt ryska sångrader som 'Farväl Putin' och 'Skål Stalin'".

Anatolij Kargapolov, talesperson för Rysslands Sverigeambassad, tyckte att skämtet var vidrigt och förolämpande mot Ryssland och tyckte att "dårarna" (artisterna) som framförde det hela på Globen borde uppträde på mentalsjukhus i stället.

Konklusionen till ledaren är: "Det är inget muntert gäng som befolkar den ryska bunkern på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm. Ett underhållningsnummer under en melodifestival tolkas som en nationell förolämpning och ett ärende för diplomatkåren". Ja, vad säger man om ambassadens reaktion? Våra fördomar om att ryssarna är buttra, humorbefriade och fulla av svårmod bekräftas kanske?

DN skriver: "SVT har inte bett om ursäkt, det är projektledaren för Melodifestivalen som själv har tagit det här initiativet. En annan viktig distinktion är att han inte ber om ursäkt för humorinslaget, däremot blev han förbryllad över de starka känslor som pressattachén på den ryska ambassaden uttryckte. Då ville han på ett mellanmänskligt plan uttrycka att han var ledsen för att de har blivit upprörda, säger SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe".

En förklaring till den ryska ambassadens överreaktionen beskrivs i SvD: "Ryssland kämpar också med sin identitet. Det handlar om en nation som under namnet Sovjetunionen under många decennier var en av världens två supermakter. Efter Sovjets upplösning i december 1991 har miljoner ryssar haft svårt att vänja sig vid att marginaliseras i världspolitiken och blir också av den anledning känsliga när stereotypa fördomsbilder spelas upp".

Ledaren ger SVT ett råd: "För att undvika sådana pudlar framöver får väl SVT låta alla humorinslag där Ryssland förekommer genomgå en förhandskontroll på ryska ambassaden". Vi får hoppas att SVT inte kommer att sjunka så lågt. Skoja på om ryssarna vet jag.

Till den ryska ambassaden vill jag bara säga; "kom tillbaka när det finns lika många roliga historier om ryssarna i Sverige som det finns om det norska folket"!

En trovärdig statsminister!

Jag är inte moderat, men jag tycker att statsministern Fredrik Reinfeldt (m) gjorde bra ifrån sig i debatten mot Mona Sahlin (s) i TV i kväll. Henrik Brors på DN skriver: "I tisdagskvällens tevedebatt i 'Rakt på med K-G Bergström' var det framför allt statsminister Reinfeldt som riktade anklagelser mot Sahlin. Han hävdade att Social­demokraterna vill 'låta sedel­pressarna rulla' till amerikanska bildirektörer, inte har någon klimatpolitik eftersom man inte talar om att höja koldioxidskatten för bilarna, och för att inte ha några resurser till välfärden".

Mona Sahlin var ute och cyklade helt. Hon försökte, det kan ingen ta ifrån henne, att komma med trovärdiga svar under debatten. Hennes ihåliga argument föll dock platt ner till marken. Det blir nog en borgerlig regering efter valet 2010 också. Eller är det någon som vill se Lars Ohly (v) som utrikesminister eller något liknande kanske? Gud bevare oss väl!

tisdag 17 mars 2009

År 2009!

År 2009; du vet att du lever år 2009 när :

1. Du av misstag knappar in en pin-kod på mikrovågsugnen

2. Du inte har lagt patiens med verkliga kort på flera år

3. Du har 15 telefonnummer till en familj på 3 personer

4. Du skickar e-post till dem som sitter bredvid dig

5. Ursäkten för att du har tappat kontakten med gamla vänner är att du inte
har deras e - postadresser

6. Du har jobbat vid samma skrivbord i 4 år men för tre olika företag

7. Din chef klarar inte av att göra ditt jobb

8. Din lunch består av rå fisk som du äter med pinnar

9. Du ringer familjen för att höra om de är hemma medan du kör in i
garaget

10. All reklam på TV har en internetadress under

11. Du får panik för att du lämnat huset utan mobilen (som du inte hade de
första 20-40 åren av ditt liv) och måste åka tillbaka för att hämta den

12. Det första du gör när du kliver upp på morgonen är att gå ' online '
innan du hämtar kaffet i espressomaskinen

13. Du lägger huvudet på sidan för att le : )

14. Du läser detta och nickar och ler

Kommer ni ihåg 80-talet?!

Kommer ni ihåg?
80-talet, visst är det ofattbart att:


Vi på fullt allvar trodde att George Michael var hetero.

Vi köade utanför telefonautomater varje gång vi ville ringa hem.

Hockeyfrillan fanns på var mans huvud - gärna i kombination med en synthtofs.

Seglarskon betraktades som "klassisk" och "tidlös".

En krusig permanent ansågs vara en trendig frisyr - både på tjejer och killar.

Dirty Dancing stjärnan Patrick Swayze betraktades som supersexig.

Ett Lycra-plagg vid namn "Body" (som knäpptes i skrevet med en konstruktion som var fullkomligt ohanterlig, särskilt i kombination med alkohol) hade en naturlig plats i tjejernas garderober.

Axelvaddar, ju större desto bättre, gav oss en naturlig siluett.

Mascaran inte skulle vara svart utan ha samma färg som ögonen - blå, grön eller brun.

En bit kassler med ananasskiva betraktades som exotisk och att alla maträtter som innehöll ananas hette någonting med Hawaii.

Den lyxigaste förrätten var räkcocktail och den flottaste efterrätten glace au four.

Vi fick inte hoppa på golvet när vi lyssnade på musik - då blev det hack i skivan.

Det fanns en särskild möbel att förvara skivspelaren på, den kallades stereobänken.

Vi gick med i bokklubbar, skivklubbar och samlade på receptkort som vi förvarade i speciella boxar.

Det gick rykten om att Michael och Janet Jackson var samma person.

Det vita mirakelmedlet Tippex var det enda sättet att åtgärda stavfel.

Vi trodde att vi skulle få HIV vid blotta anblicken av Jacob Dahlin och Sighsten Herrgård.

Tights och storskjorta var en naturlig kombination.

Våra finaste tavlor förställde kyssande par i solnedgång, gråtande clowner och galopperande enhörningar.

Vi gick och tränade med stringtrosor utanpå gympadräkten.

"Jag skriver en check" var en vanlig replik i shoppingsammanhang.

Snabbmat var detsamma som "en grillad med mos".

måndag 16 mars 2009

Det är inte bra att koka en soppa av hat!

Göran Skytte har skrivit en tänkvärd krönika i SvD; "Som att släcka eld med bensin". Skytte skriver: "Jag är för demonstrationsfrihet. Men samtidigt kände jag obehag. Det uppstår en otäck lukt då man kokar en soppa av hat, okunnighet, antisemitism, islamistisk extremism, Hamas, naiva sossepolitiker, svartklädda maskerade vänsterextremister som demonstrerar under parollen 'Det är vi som bestämmer' och en flinande Lars Ohly (blivande minister hos Mona Sahlin om det går illa i nästa val)".

Under mina åtta år inom kriminalvården har jag mött kriminalvårdare och intagna från hela världen. Det har gett mig mycket; jag har hört och sett saker jag aldrig tidigare har upplevd. Min nyfikenhet på människor generellt, hur och varför de tänker som de gör, har varit en bra bas för att inhämta nya kunskaper och ny lärdom. Jag skulle aldrig vilja vara utan dessa åtta år på golvet inom anstalt. Det finns dock en sak jag har observerat som oroar mig och det är det hat många bär inom sig mot andra folkgrupper. Ett hat man också fick se under demonstrationen i Malmö. Hat är inte konstruktivt; där hat får växa blir det bara öken till slut.

Vi bor i ett fredligt hörn, än så länge, i världen. Det är självklart att vi skall ta emot flyktingar och invandrare till Sverige. Vi har plats, resurser och en vilja att göra så. Men, hatet och orsaken till varför folkgrupper krigar, slåss och bråkar i de länderna folk emigrerar ifrån får de lämna därhän.

Skytte citerar ledarskribenten Jan-Olof Bengtsson (KvP 7/3): "Bland Malmös invånare sprider sig sedan en tid en obehaglighetens känsla där många inte längre känner igen sin multikulturella, kosmopolitiska och toleranta stad utan ser den stegvis förvandlad till en tummelplats för diverse tillresta megafongrupperingar som kidnappat gatorna för egna syften. Det ligger numera något odefinierbart hätskt över staden".

Skytte berättar också om att ha har blivit kallad "djävla jude-djävel" och "djävla svenne-djävel". Min son, som klär sig lite annorlunda, har svart hår och piercingar, satt på en buss när tio invandrarkillar klev ombord. De gick fram till honom och kallade honom för "bög-djävel" och "djävla-svenne". Den ene av dem bad honom flytta på sig för att han satt på hans plats (bussen var nästan tom). Busschåfören frågade min son om han skulle ringa polisen, min son sa att det inte var nödvändigt. Han ringde sin kompis i stället och bad honom möta honom. När han klev av bussen skrek ungdomarna svårdomar och glåpord efter honom. En annan gång mötte han på fyra killar i sin egen ålder, den ene villa banka upp min son för att han ser ut som han gör. Men, som tur var så stoppade de andra killarna honom. Jag är glad för att min son berättade allt detta för mig, så vi kunde prata om det. Hade han burit det ensam inom sig så kanske han hade börjat hata. Han känner inget hat, han är fortfarande den positiva och glada grabb han alltid har varit.

En sommar började en vikarie på Mariefredsanstalten. Han hade utländskt ursprung och började tjafsa med en intagen som också hade utländskt påbrå. De bråkade om vad deras förfäder hade gjort mot varandra för flera hundra år sedan. Det blev upploppsstämning inne på avdelningen och jag och andra vårdare fick gå i mellan för att inte vårdaren skulle få stryk från fångarna. Vårdaren lämnade arbetsplatsen efter en vecka. Föräldrar som fostrar sina barn till att hata borde inte ha fått barn.

Skytte avslutar sin krönika med: "Jag tror dessvärre att det här bara är början på en negativ utveckling. När polis och politiker ger efter för våld och hot, då är det som att försöka använda bensin för att släcka eld. Då blir det som de maskerade extremisterna skriver på sina banderoller: 'Det är vi som bestämmer'".

Vi får ta fram en riktig brandsläckare nu!

Rädda Långberget!

På kommunstyrelsens nästa arbetsutskott den 24 mars kommer frågan om dubbelspår att tas upp. Banverket har levererat två förslag till kommunen. Plan- och byggnämnden föreslår alternativ två, som innebär att Långberget kommer att sprängas bort med ytterligare femton meter. För oss som vurmar för Långberget och stans idyll känns förslaget som ett rent övergrepp.

I dag har Erik Berg (sp) och jag träffat två personer som har lagt fram ett tredje förslag till dubbelspår genom stan. Ett förslag som räddar Långberget! Dessa två personer tillhör en grupp med folk med hög expertis samt lokalkännedom. De har arbetat fram ritningar som verkligen borde övervägas. Jag kommer i alla fall att på nästa KS/AU plädera för att det här förslaget tas med i underlaget, som ett seriöst alternativ och att banverket får chansen att räkna på detaljerna och återkomma. Först efter det kan vi med gott samvete fatta beslut.

Dock krävs det att våra folkvalda kan se på förslaget utan prestige och förutfattade åsikter. Jag räknar med det.

Dag Bremberg, mariefredspartiet, skriver "berget har ingen röst".

Apropå rädda stadens idyll, det finns en annan fråga som skall upp på nästa KS/AU också, som inte tar hänsyn till stadens kulturarv byggnadsmässigt, läs om detta på Mats Werners (kd) blogg.

söndag 15 mars 2009

Tre väninnor i Södertälje.

Jenny, Eva och Margit.
















På 90-talet träffades Jenny, Eva och jag på det beteendevetenskapliga programmet på högskolan i Eskilstuna. Vår nyfikenhet på livet och människor hade fört oss alla tre dit. År 2000 tog vi vår examen. Som nyutexaminerade beteendevetare/sociologer begav vi oss ut i arbetslivet på nytt. I går var det fem år sedan vi träffades alla tre. Med var sin man och sammanlagt nio barn, boende i var sin stad i tre olika län, med olika yrkesval och arbetsplaster har vi mycket att prata om; tre kvinnoöden skulle penetreras på en kväll. Vi började dagen med att gå på tre loppisar i Södertälje, sen åt vi lunch på den fantastiska Indiska restauranten liggande vid brandstationen och senare på kvällen åt vi middag på en annan bra restaurant. Ingen av oss skulle stå vid köksgrytorna och laga mat denna dag inte! Vi hade inte tid till det, vi skulle dela minnen, skratta, kramas och njuta av varandras sällskap och goda vänskap.

Tusen tack Jenny och Eva för en underbar helg!

torsdag 12 mars 2009

Per Gudmundson på SvD.

Per Gudmundson på SvD skriver i en artikel "Varken fredlig eller lugnt" om vad han tycker om Lars Ohlys engagemang i Stoppa matchens demonstration i Malmö. Gudmundsons analys och observation är både tänkvärd och klockren. Han påpekar bland annat att: "I Stoppa matchen sågs öppen antisemitism, visar filmupptagningar".

Gudmundson berättar om en ramsa, som återkommande skanderades under demonstrationen, en ramsa som är vanlig i mellanöstern och riktar sig specifikt mot judar och inte mot staten Israel. Detta hände under Hamas gröna flagga; Hamas är en antisemitisk rörelse.

Gudmundson skriver: "I sitt tal inför demonstranterna i lördags beklagade Lars Ohly kritiken mot Stoppa matchen som försök att 'förknippa de starka, folkliga protesterna mot Israel med extrema våldsamheter och antisemitism'. Efteråt har Vänsterpartiet fått se sig överbevisat vad gäller kravallerna. Antisemitismen blundar man för. I partiets uttalande heter det att kravallerna förstörde 'en helt fredlig och lugn manifestation'".

Gudmundson tycker att Ohly borde förklara hur han menar att slagord som explicit hotar med folkdrivning och judeslakt är fredlig och lugn Israelkritik. Ja, det tycker jag också att Ohly borde göra. Vi är många som är oroliga för att det främlingsfientliga partiet sverigedemokraterna skall röstas in i riskdagen till valet 2010. Några av oss är även oroliga för att vi kanske redan har ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Är vänsterpartiet ett antisemitiskt parti? Om så är fallet får vi hoppas de åker ut ur riksdagen 2010. För några år sedan deklarerade Lars Ohly (v) att han var kommunist. Är han antisemit också? Vad säger gräsrötterna i partiet?

onsdag 11 mars 2009

Hjältar eller brottslingar?

Alex Voronov skriver: "Som varm anhängare av civil olydnad kan jag inte låta bli att imponeras av uppvisningen från fredsaktivisterna i nätverket Ofog. Aktionen mot Bofors och det som följde var som hämtat ur instruktionsboken. Martin Smedjebäcks och Anna Anderssons inbrott i vapenfabriken i Eskilstuna hade ett tydligt politiskt syfte. Aktivisterna använde inte våld eller försatte någon person i fara när de förstörde vapnen. De försökte inte komma undan rättslig påföljd. Tvärtom gjorde de sitt bästa för att underlätta polisens och åklagarens arbete. Det sista är centralt. Genom att förvandla rättegången till en politisk manifestation och villigt ta sitt straff hånar aktivisterna själva tanken om den rättsliga processens uppfostrande och avskräckande verkan. Den tilltalade förvandlas i många betraktares ögon till åklagare. Men leder inte sådana aktioner till att respekten för lagar undergrävs i vidare mening? Nej, helt enkelt eftersom ytterst få människor är beredda att utöva civil olydnad i dess rena form. Däremot bidrar aktionerna till att utveckla samhället, provocera fram debatt som annars inte hade kommit till stånd".

Min första fråga blir, vad är det som hindrar skribenter, som Voronov, att skriva om fred kontra vapenexport annars? Han har en hel tidning till hjälp och kan om han vill skriva om annat än Ukraina, Ryssland samt en massa skit om lokala politiker om han så vill det, eller? Varm anhängare av civil olydnad, vad betyder det? Min vän skriver: "Civil olydnad brukar man tycka är OK när man är med protesten, det som är intressant är att fundera över vad man tycker när någon protesterar mot något man gillar". Kontexten är också viktig, tycker jag. Vi bor inte i Indien på 30–40-talet, vi bor inte i Ryssland under sovjettiden. Vi bor i ett demokratiskt land, vi bor i Sverige. Skribenten Voronov skriver att det helt enkelt är få människor som är beredda att utöva civil olydnad i dess rena form och att det därför inte gör något att någon väljer denna form. Jasså, är det så? Om det mot förmodan skulle ändras i framtiden, att flera skulle välja denna odemokratiska form för att påverka samhället, skulle skribenten ändra uppfattning om civil olydnad då?

Jag är inte imponerad över dessa uppenbarligen omogna människors agerande, inte ett smack! De har brutit mot lagen. Deras barnsliga och oansvarliga beteende kommer att kosta skattepengar. Skattepengar man kunde använt till något bättre, något vettigare. Jag försvarar inte vapenexport, absolut inte. Det jag inte förstår är varför dessa till synes drivande individerna inte kan använda sin energi och sitt engagemang på ett mera konstruktivt sätt, inom de demokratiska ramar vi har? Vi har yttrandefrihet i det här landet, vi har föreningsfrihet med mera med mera. Kanske inte lika sexigt eller häftig att hålla på med för exihibitionister? Vad vet jag?

Voronov citerar en klok man: "Det är lätt att sjunga med änglarna - betydligt svårare att hantera ondskans makter". Just det!

Citat från en klok vän: "Inte ens anarkister skulle vilja bo i ett anarkistiskt (laglöst) samhälle"!

måndag 9 mars 2009

There must be another way!



I Sverige kastar demonstranter sten på polisen, sådant beteende ger oss inte mycket till hopp. Israel skickar fredssång till Eurovision song contest i Moskva; "There must be another way". Sången skall framföras av Achinoam Nini, judinna från Yemen, och Mira Awad, kristen arab från norra Israel (den första arab att representera Israel i tävlingen). Mira Awad har blivit ombedd att avstå från att medverka i Eurovision i protest mot Israels offensiv som dödade fler än 1300 palestinier och 13 israeler. (TT Spektra)

Om Mira Awad har modet att ställa upp tillsammans med judinnan Achinoam Nini och sjunga för Israel i Moskva, har det ett viktigt och starkt symbolvärde för fred och inger världen ett stort hopp. Något demonstranterna mot Davis Cup-matchen i Malmö, mellan Israel och Sverige, inte ger oss. Men, fred och försoning var väl heller inte deras syfte med demonstrationen?!

Fredagens Ledare i SvD "De kan inte dölja sin väpnade gren" ställer en bra fråga eller undran till arrangörerna bakom "Stoppa Matchen": "Man skulle rentav kunna fråga varför Stoppa matchen inte välkomnar nassarna med vidöppen famn. Ett nätverk som redan hyser extremnationalistiska och antisemitiska Hamas-anhängare samt totalitära grupper som Revolutionär Kommunistisk Ungdom har ingen anledning att dra gränsen vid ännu en extremnationalistisk, antisemitisk och totalitär grupp".

Per Gudmundson SvD förklarar att Vänsterpartiledaren Lars Ohlys högst medvetna deltagandet i denna demonstration bara kan tolkas som ett erkännande av våldet. Gudmundson skriver: "Det finns en logik. Precis som våldsverkarna erkänner att de behöver den politiska inramningen, så finns det en vänster som anser sig behöva våldsverkarna för att sätta tryck bakom sin politik. Det är ett sorgligt genombrott för Ohly att han nu deltar helt öppet och skamlöst i detta våldsbejakande spel".

Jytte Guteland, Förbundsordförande SSU, var klokare än Ohly, hon skriver i SvD i dag: "Jag hade själv en mycket obehaglig lördag. Jag reste till Malmö i tron att medverka i en fredlig demonstration för ett viktigt syfte. Aldrig kunde jag föreställt mig den scen jag skulle möta. Maskerade män infiltrerade tåget och rusade mot poliser. Jag hade sett nog och åkte hem, utan att hålla tal. SSU ska inte delta och legitimera krafter som gör våra ansträngningar för fred i Mellanöstern en otjänst".

lördag 7 mars 2009

Strängnäsbon Patrick Baltatzis.

Margit Urtegård, Anna Ihlis och Patrick Baltatzis.
















Glada vänner på Keramikens hus i Strängnäs.
















Min vän Patrick Baltatzis ville bryta vardagslunken med en annorlunda klubb. Strängnäsjournalen berättade om detta på en helsida den 4 mars 2009. En gång i månaden kommer han att arrangera "Stormy monday" på keramikens hus i Strängnäs, där det trevliga värdparet Per och Marika Hammarström tar emot oss. God mat, god dryck och två band står på menyn varje gång. Patrick vill locka strängnäsborna till en annorlunda upplevelse. I bland kan det kännas som om det är måndag hela veckan, den känslan vill Patrick arbeta bort. Tänk vilken underbar stad vi bor i, full av kreativa människor som berikar vår vardag. Patrick är en av dem. Jag rekommenderar verkligen alla som kan och vill att ta chansen att få uppleva något nytt i vår stad; gå till klubben "Stormy monday" en gång i månaden. Det tänker jag att göra.

Anna Ihlis från Borlänge var en av artisterna som uppträdde på Keramikens hus i fredags kväll; en fantastisk sångerska.

Strängnäs Open 6-7 mars.

Kommunalrådet Tord Tjernström (s) och Margit Urtegård
















I går började Strängnäs Open med att en del av oss som var med på Solbacka 2006 och några nya deltagare skulle vidareutveckla vision 2020. Vi samlades på Campus. Kommunchefen inledde dagen med att berätta vad vi har gjort tills nu. Sen lyssnade vi på trendanalytikern och kommunbon Göran Adlén, som skulle inspirera oss inför kraftsamlingen. Jag skrattade så jag fick ont i magen; en mycket underhållande estradör.

Sen samlades vi i olika grupper beroende på vilket tema vi hade valt. Jag valde "Det kompletta samhället" och blev något besviken när vi blev indelade i åldersgrupper. Jag vill gärna höra vad alla tycker och tänker oberoende på ålder. Min partikamrat Erik Berg var särskilt besviken som fick vara i gruppen "I livets slutskede":-).

I dag var det dags igen, fast det fanns inte många invånare på plats. På inbjudan stod det att man kunde titta på utställningar och träffa lokala politiker. Utställningarna var bra, men det fanns inte många lokalpolitiker på plats, fast det fanns i alla fall 6 strängnäspartister där. Jag träffade också kommunalrådet Tord Tjernström (s) och han hade tagit på sig en slips dagen till ära. Det var jag tvungen att föreviga med en bild!

Mats Werner (kd) har också skrivit om Strängnäs Open på sin blogg.

torsdag 5 mars 2009

Statsministern Fredrik Reinfeldt (m).

Margit Urtegård och Fredrik Reinfeldt.
















I dag var jag på inspelningen av Skavlan på SVT i Stockholm. I morgon kväll sänds programmet. Efter inspelningen gick jag fram till statsministern och sa hej. Han kom ihåg lilla jag från Strängnäs. Jag sa till honom att jag tycker att han gör ett bra jobb. Fredrik tackade. Det finns mycket man kan säga om regeringens politik och allt är långt i från strålande. Men, Fredrik är en bra statsminister och jag är övertygad om att om han får chansen att leda landet en mandatperiod till blir det nog bra till slut.

Överflödiga politiker?

I dagens ledare ställs frågan om vi har överflödiga politiker i Strängnäs kommun. Ledaren skriver: "Efter flera månader av ett obegripligt lugn, meddelar nu Persson att det kommer att göra ont, för alla. Oppositionsrådet Maria von Betzeen (M) betonar särskilt att alla verksamheter i kommunen, även den politiska, måste effektiviseras". Ledaren skriver vidare: "Det kan omöjligt vara så att lågkonjunkturen lättar trycket på kommunkontoret. Det är osannolikt att kommunalråden får mindre att göra i och med den bekymmersamma ekonomiska situationen, snarare tvärtom. Genom att annonsera en eventuell nedskärning säger Persson och von Betzeen indirekt att de av kommuninvånarna betalda kommunalråden är en onödig kostnad. Om så är fallet måste de ha varit det även före lågkonjunkturen".

Jens Persson (c) var inte alls villig att ta en att-sats på kommunstyrelsen i måndags om att vi även skulle se över den politiska organisationen för att hitta besparingar, så hela han hans utspel i tidningen överraskar. Maria von Beetzen (m) gjorde detta tilläggsyrkande och vi övriga i oppositionen tillstyrkte hennes förslag. Här saknar dock ledaren information och insikt. Att se över den politiska organisationen handlar ju om att se över hela organisationen. Att då plocka ut kommunalrådsposterna innan man har tittat över organisationen är något populistiskt. Vill ledaren erövra snabba politiska poäng? Ledaren är i alla fall förvånande dåligt underbyggt.

Ledaren tar upp: "Inte heller ska kommunalrådstjänster skapas som del i ett förhandlingsspel som var fallet i Strängnäs 2002 och 2007". Detta resonemang är värd att kommentera. Vid valet 2002 gjorde moderaterna ett mycket dåligt val, de tappade tre mandat i fullmäktige. Folkpartiet gjorde sitt bästa val i modern tid, de gick från fyra till åtta mandat i fullmäktige. Jag kommer inte ihåg centern, men jag tror de ökade från fyra till fem mandat. Detta ledde i alla fall till att folkpartiet i Strängnäs, som normalt är ganska kaxiga, blev än mer sturska än vanligt. Något som blev svårhanterligt för moderaterna. Centern som alltid har varit folkpartiets lillebror kvarstod som ett lojalt syskon till partiet. Moderaterna hade på grund av många interna konflikter tappat kommunalrådsposten under mandatperioden innan och därför var inte fp och c sugna på att ge m ordförandeposten i kommunstyrelsen, den som Torgny Jonsson (c) hade suttit på stora delar av mandatperioden 1998-2002. Moderaterna hade också fått hit Ulf Kristersson, som hade kommit hit för att "styra upp" kommunen. Med hjälp av folkpartiet behöll centern ordförandeposten i kommunstyrelsen. Som plåster på såret fick moderaterna finanskommunalrådsposten, skapat för Ulf Kristersson.

2008 sprack alliansen och man skulle skapa en ny majoritet. Centern som var mest missnöjd med förhandlingsresultatet efter valet 2006 såg nu sin chans att få revansch, men det kostade en kraftig utökning av de politiska arvodena totalt, på minst en halv miljon om jag minns rätt. Där har ledaren rätt när de skriver: "De kommunala politiska organisationerna måste få kosta, men de ska utformas med utgångspunkt i hur de folkvalda ser på politikens roll i verksamhetens styrning och ingenting annat".

onsdag 4 mars 2009

"Under valnötsträdet"

Ett boktips: "under valnötsträdet" av Anna och Fanny Bergenström.

När jag hjälpte till under bokrean på Bokia i Strängnäs var det många som köpte denna kokbok. Jag blev därför nyfiken och frågade en av kunderna om boken. Kunden sa att det var de bästa kokbokförfattarna hon visste om och rekommenderade den varmt. Jag köpte boken och har redan använt den, den är suverän. Finns den kvar på bokrean, köp den!

Exempel från boken: "Det är mycket nyttigare att ta mosad avokado på smörgåsen än att ta smör. Med en aning örtsalt är det dessutom väldigt gott". Jag hade inte örtsalt hemma så jag använde mig av flingsalt och tog även på lite röd lök; kjempegott!

tisdag 3 mars 2009

Norge bland de segertippade i Moskva!



Jag fick ett mejl: "Följder du schlagerfestivalen? Jag tycker det har varit otroligt tråkiga bidrag i år. Inte en enda som man direkt minns. Men har du sett Norges bidrag i år? Den är en höjdare. Vinner inte den eurovision song contest ska jag äta upp mina skor..."

I norske VG, "Norge tror på Moskva-seier"!

Och sen har vi en sur svensk: "Dålig musik från Norge. Ha, ha, ha kolla vad dålig låten Alexander Rybak vann med i Norges uttagning till melodifestivalen är! De tror visst att de ska kunna vinna i Moskva med den skitlåten också. Idioter"!

Park- och gata blir kvar i kommunal regi!

Under punkt 16 på kommunstyrelsens dagordning fanns förslaget att:

– ett nytt kontor med arbetsnamnet Teknik- och fritidskontoret inrättas från och med 1 april 2009 med uppgifter och funktioner enligt förvaltningens förslag (inget aprilskämt!)

– Förvaltningen får i uppdrag att utarbeta förslag till förändringar i tillämpliga reglementen och i övrigt föreslå de förändringar i kommunens författningar som följer av organisationsförändringen.


Erik Berg (sp) yrkade bifall till förvaltningens förslag. Jag som nu hade gått in som ordinarie ledamot i KS, jag ersatte Dag Bremberg (mfp), sa med glimten i ögat att jag kände mig tvungen att bifalla detta utmärkta förslag. Alla ledamöter skrattade gott. Kommunchefen kom bort till mig efter mötet, sträckte fram labben och tackade mig för mitt stöd. Jag sa som det var, det satt inte långt inne att göra detta, förslaget är nämligen bra. Våra duktiga park- och gatuarbetare kan nu andas lugnt!

För ett par veckor sedan gick jag in till kommunchefen och frågade om han fortfarande var arg på mig för att jag i januari 2007 sa i tidningen att han hade mera makt än påven. Han log, tittade på mig och sa att han aldrig hade varit arg på mig. Han tyckte inte att metaforer och liknelser i politiken var något märkvärdigt eller konstigt, det tillhör liksom spelets regler. Oavsett om han hade varit arg på mig eller inte så visade han på en storsinthet som jag har stor respekt för. Långsint är han i alla fall inte och det inger ett stort hopp hos mig. Kommunchefen har dessutom en stor portion humor och det gillar jag! Det viktigaste är att man kan tala med varandra.

Avslutningsvis vill jag härmed ta tillfället i akt och gratulera våra enormt duktiga arbetare på park- och gata. Ni lyckades!

måndag 2 mars 2009

Hon kämpar mot döden!

I bland behöver vi vidga våra vyer för att få ett bredare perspektiv och genom det kanske upptäcka att det nog i grund och botten är ganska simpla petitesser och bagateller vi bekymrar oss över. Under eftermiddagen och kvällen har jag haft äran att få rå om min väninna som är allvarligt cancersjuk. Nu sover hon tryggt i vårt gästrum. Cellgiftbehandlingar tar tydligen inte på hennes aggressiva cancer och nu har cancern spridit sig i/till nästan hela hennes kropp. Jag har alltid varit rädd för döden, då den har varit min tråkigaste följeslagare under hela mitt liv. Man kan inte skratta åt den, den är inte rolig alls, bara dödstråkig och djävlig.

Min väninna har ett mod och en livstro jag inte har sett maken till. Hon är snäll, glad och hjärtlig god. Hon borde få leva länge. Tack gode Gud för att du skickade henne till mig och min familj.

Våra liv är som solens gång. När det är som mörkast, finns det ett löfte om gryning. (Ledare i London Times, 24 december 1984)

söndag 1 mars 2009

Jonas Karlsson, skådespelare och författare.

Margit och Jonas.
















Gårdagen gick i kulturens tecken. Startade med att gå till Bokia i Strängnäs och för att köpa böcker på rean, det blev 18 böcker; lite färre än vad jag brukar köpa på rean. Sen gick jag med mina vänner Yeska och Rasmus till kulturhuset Multeum och lyssnade på Jonas Karlsson. Karlsson läste ur sin novellsamling "Det andra målet", som han gav ut 2007. Det var underhållande att lyssna på Jonas Karlsson; han fick församlingen att skratta flera gånger. Nu skall jag läsa hela boken, som jag har fått av Yeska.