lördag 31 maj 2008

Bakåtsträvande och gammelkommunal politik!

När jag läste tidningen morse utbröt jag plötsligt: ”dra mig nu baklänges in i fågelholken (ett norskt uttryck)!”. Vad är det mamma, undrade sonen Emil. Jag läser högt vad som står i tidningen, som gör mig upprörd: ”Vi har sagt att vi ska ha en skatt efter behov. Och vi har sett behov inom bland annat skolan, säger Ingrid Fäldt, s, som inte utesluter fler skattehöjningar”. De här tre kommunalrådsgubbarna sitter antagligen i ett skattevalv nere i källaren i kommunhuset och räknar ut vad de egentligen kommer att behöva i skattehöjning. Det blir väl snart två kronor, kan jag tänka mig, det är en summa vi redan har hört. Skatt efter behov, visst låter det vackert och gulligt? Behov har synonym som anspråk, önskan, längtan, behövlighet och nödvändighet. Vems behov är det man skall tillfredsställa kan man ju fråga sig? Behovet till skattetomtarna på loftet eller familjernas behov att lägga undan pengar till semesterkassan? Att socialnämnden skall få 1,5 miljoner mera är ju också märkligt, sist jag hörde något om socialnämnden hade de runt 5 miljoner i överskott. Det här är precis som oppositionsrådet säger i dagens tidning: ”Folkpartiet och centern står för en mer förvaltande, snudd på bakåtsträvande gammelkommunal syn”. Jag håller fullständigt med henne. Drömmen hade varit att alla oppositionspartier, samt missnöjda centerpartister och folkpartister (för de finns) i kommunfullmäktige röstade på den skuggbudget som m, kd och sp lägger fram den 16 juni. Drömma får man ju göra, men det blir nog tyvärr mardrömmen som vinner denna gång!

torsdag 29 maj 2008

"Ett Håndslag med Blix till Norge"

Mälsåkers slott 29 maj 2008.
















Min norska väninna Nina och jag vid Mälsåkers slott.
















Den vackra norska flaggan vid slottet.
















I fem timmar lyssnade Nina, som representerade föreningen Norden i Strängnäs kommun, och jag på olika seminarium inne på Mälsåkers slott. Väldigt spännande föredrag om allt i från illegala journalister i Oslo till svenska massmediers olika insatser under andra världskriget. En av dessa norska illegala journalister, Gunnar Eikli, berättade själv om hur de hade skrivit och spridit de olagliga tidningarna i Norge under kriget, med risk för sina egna liv. Han var väldigt ödmjuk och berättade att han inte var någon hjälte. Att han blev en av dem som arbetade för de goda, hade inget med honom vare sig fysiskt eller psykiskt att göra, påpekade han. Han hade blivit den han var på grund av saker han hade upplevt, saker som hänt omkring honom. Det kunde ha varit vem som helst, hävdade han. Jag håller inte med honom, det handlar självklart om vem han är också, alla är inte födda med det mod han visade, oavsett vad de har sett eller upplevt. Men, hans ödmjukhet var mycket charmerande och han fick fram tårar i mina ögonvrån flera gånger under tiden han berättade sin gripande historia. Han var också en av dem som blev en av politisoldaterna, som utbildades just på Mälsåkers slott.

Den norska karikatyrtecknaren, Ragnvald Blix, motståndsman med röntgenblick, berättade Rikke Petersson om på ett underhållande och roligt sätt. Att en av världens bästa karikatyrtecknare genom tiderna var norsk, hade jag ingen aning om. Rikke Petersson står bakom utställningen om Ragnvald Blix, som visas i sommar i Dalarnas Museum i Falun med premiär 28 juni.

Slutligen vill jag rekommendera alla, som än inte har varit på Mälsåkers slott, att åka dit. En underbar upplevelse.

Ett stort tack vill jag härmed framföra till föreningen "Föreningen Mälsåkers Framtid, en av arrangörerna till denna fantastiska dag på slottet.

onsdag 28 maj 2008

En sorglig dag för Strängnäs!

I dag kan vi läsa i tidningen: "Skatten höjs med 90 öre för att rädda ekonomin". Vänsteralliansen vill alltså lösa de strukturella problemen i kommunen genom att flå skattebetalarna på 90 öre mera i skatt; "skattmasarna" har visat sitt rätta ansikte! Det slår mot oss som har relativt låga löner, vi får mindre i semesterkassan och definitivt mindre till sparande. Vi får alltså krasst sagt mindre makt över våra egna liv. För det är trots allt det som sker när vänsteralliansen tar mera pengar från oss, det blir de som beslutar över vad de pengarna som vi inte får behålla skall användas till. Detta är socialism! Apropå socialism, Thomas Gür skriver i en ledare i SvD: "Sådan är socialismen. Den delar upp mänskligheten i två slags grupper - en mycket liten, upplyst och kunnig elit och en mycket stor okunnig och oupplyst folkmassa. Herdar som skall leda och en fåraflock som ska ledas". Det är väl därför sossarna vill ta så mycket pengar de bara kan ifrån oss? De tror inte att vi kan göra de rätta prioriteringarna själva!

I en annan artikel får vi veta; rörande ny idrottsplats på Larslunda: "Björn Lind tror inte att bygget kan påbörjas tidigare än om två år, troligen mellan tre och fem år från nu". Den förra alliansen hade som mål att den nya idrottsanläggningen på Larslunda skulle invigas 2010. Nu kommer den inte ens att vara påbörjad då. Vad skall man säga?! Det är en sorglig dag för Strängnäs i dag!

Kommentarer från nättidningen:

"Ledsen
Vi som jobbar och inte har några direkt höga löner vi sparar och prioriterar och väljer bort för att få ekonomin att gå ihop. Det är vi som drabbas av skattehöjningen, inte de som utnyttjar systemet som bidragstagare, svartjobbare och skatteplanerare".

Helen


"Socialisterna tar DINA pengar
Med magnecyl kan man lindra värk men inte bota sjukdommar. På samma sätt gör nu socialisterna, de höjer skatten för att kortsiktigt lösa ett problem utan att lösa strukturproblemen. Skatten planeras höjas med ca 1 krona. Det är ungefär 1000kronor i månaden för en kärnfamilj. Om vi höjer skatten även nästa år med lika mycket vilket de öppnat för så är det 2000kronor netto för en vanlig kärnfamilj. Är det en sådan politik vi vill ha? Men, snart är det val igen och då åker stödpartierna ut"!

Thomas (väldigt besviken)

tisdag 27 maj 2008

Riktlinjer och taxor för barnomsorgen.

Under kvällens kommunfullmäktigesammanträde beslutades att:

1. anta de reviderade riktlinjer för förskola och barnomsorg.

2. anta förslagen till avgifter och avgiftsreduktion för allmän förskola.

3. förändringen träder i kraft fr.o.m 2008-05-01.

Erik Berg (sp) yrkade på ett tilläggsyrkande lydande: "under förutsättning att pengarna går in i förskoleverksamheten".

Sedan gick barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönblad (s) fram i talarstolen och yrkade avslag på Erik Bergs tilläggsyrkande. Hon ville inte att pengarna skulle öronmärkas till förskoleverksamheten. Vad säger babyguards om det? En intäktsökning/höjning på 400 000 kronor kan nu gå till vad som helst. Kanske någon konsult?

söndag 25 maj 2008

Fel låt vann!

Fel låt vann i Eurovision song contest, men det tillhör ju inte ovanligheterna. Ryssland hade dock lagt ner en förmögenhet i denna satsning och dessutom har de aldrig vunnit förut. Jag har inte tittat på TV senaste halvåret, men hade lovat min son Emil, 14 år, att jag skulle titta på slagerfestivalens final, tillsammans med honom. När Israels gudomligt vackra sångare kom in på scenen, slog Emil mig i sidan och sa: "stäng munnen mamma". Han var inte bara vacker, han sjöng vackert också. Den bästa låten var dock den danska, all night long! När Simon Mathew sjöng det danska bidraget sjöng Emil och jag med av full hals. Den sången blev man glad av. Påminde om Frank Sinatra. Norge kom på en femte plats, bäst av de nordiska länderna, välförtjänat. Om någon nu skulle tro att Eurovision song contest inte är politik, titta då på hur länderna röstar! Grannländer röstar på varandra, oavsett om det är före detta Jugoslaviska länder eller de nordiska länderna. Vi röstar helt enkelt på våra grannar; det kallas grannsämja! Att tro att detta bara skulle gälla länderna utanför norden är dumt. Eurovision song contest har alltid handlat om politik, fast en ganska trevlig sådan. Urusla låter kan få 12 poäng av sina grannländer. Hur skulle de kunna få det om det inte handlade om politik???

Magnus Eriksson SvD skriver: "När började folk vifta med flaggor i Melodifestivalen? När förvandlades en tävling för melodier till en orgie i korkad nationalism? På 60-talet viftade man inte med flaggor, inte heller på 70- och 80-talen." Jag kommer ihåg ett år när Sverige inte gav Norge några poäng alls, jag blev jättebesviken. Varför då? Jo, för att våra grannar nästan alltid har gett oss poäng. Det kan kallas för korkad nationalism, det kan kallas för vad som helst. I Norge, där jag kommer ifrån, kallar vi det patriotism. Vackert så!

PS: Jag ringde och röstade på Norge, fast jag tyckte den danska melodien var bäst:DS

lördag 24 maj 2008

Anna Larsson, SvD

Sveket mot mammor är en skandal, skriver Anna Larsson i SvD 080523.

Det närmar sig morsdag i världens bästa land för mammor, fortsätter hon. Fast jämställdhetsbonus, vårdnadsbidrag samt sossarnas extramånad i föräldraförsäkringen, ger hon inte mycket för. Där håller jag med henne. Hon vill, precis som jag, se en individualiserad föräldraförsäkring och dela upp den fifty-fifty mellan föräldrarna. "Mödradödligheten skördar fler liv än aids, malaria och tuberkulos men får, på grund av mäktiga konservativa krafter (tänk George Bush, påven och islamister i ohelig allians), mindre pengar i stöd", berättar Larsson. Hon skiver vidare att målet från FN, att man fram till 2015 skall minska mödradödligheten med tre fjärdedelar, inte på långa vägar kommer att uppfyllas. Hon uppmanar oss att surfa in på rfsu.se och gå med i mammakampen. Hon vill att vi skall vara med och kämpa för mödravård, preventivmedel och säkra aborter åt alla. I morgon, på självaste morsdagen, är väl en bra dag för oss alla att göra just det?!

torsdag 22 maj 2008

Maria von Beetzen

Så här skriver Maria von Beetzen i en insändare i ST/EK i går:

"Nya majoriteten en hämsko på Strängnäs

De tre nya kommunalråden i Strängnäs kommun skriver att den politiska krisen lett till en omstart. Att stärka insynen i kommunens verksamhet och att arbeta för att kommunen skall bli en bra arbetsgivare är goda målsättningar som alla politiker stödjer.

Men att bryta en borgerlig allians mitt under en pågående valperiod, när vi på riksplanet har en stark allians i regeringsställning, är inget som ger positiva poäng till centerpartiet och folkpartiet i Strängnäs kommun.

Deras liering med socialdemokraterna kommer att innebära en hämsko i utvecklandet av Strängnäs som framtidskommun. Stärkandet av skolorna som självständiga enheter kommer sannolikt att bromsas. Vänsterkoalitionen kommer att föredra skattehöjningar i­ stället för att sälja kommunala bolag som till exempel Sevab och delar av Bostadsbolaget. Sådana försäljningar skulle lösa kommunens soliditetsproblem, förbättra våra ekonomiska möjligheter och minimera behovet av skattehöjningar.

En ohelig allians, ger också en förvirring, politiken förlorar sin kompass. Den nya majoritetens politiker skall försvara gamla och nya ställningstagande på en gång. Detta om något skadar förtroendet för politikerna".

Maria von Beetzen
Oppositionsråd


En kommentar från nättidningen:

"Kompassen
Fp och c har inte förlorat sin politiska kompass, de har en ny!

En röst på fp och c i Strängnäs är en röst på socialdemokratin, kom ihåg du som är borgerlig".

fd centerpartist

onsdag 21 maj 2008

Piff och Puff!

Två damer i Strängnäspolitiken kallas nu för Piff och Puff på bloggen till Freddy Danell, fast jag trodde att Piff och Puff var killar! På norska heter de i alla fall Snipp och Snapp. Jag undrar vilka de är?!

Alex Voronov har kanske rätt trots allt när han säger: "En debatt som handlar om politikers ekonomiska villkor spårar lätt ur. Det blir lätt väldigt personligt och uppskruvat".

80 av hundra varslade måste gå!

I dagens tidning står det: "Tjugo av hundra varslade får behålla sina jobb". Kommunalrådet säger: "Vi måste anpassa kostymen efter färre elever". Ja, det är klart, det hade den förra alliansen också blivit tvungna till att göra. Det mest intressanta med artikeln är dock rubriksättningen. Hur skulle rubriken sett ut om det fortfarande var Ann Landerholm (m) som var kommunalråd? Det är onekligen en intressant fråga. Min gissning är att det skulle ha blivit något åt det här hållet: "80 av hundra varslade måste lämna sina jobb". Samtidigt skulle nog en stor artikel, med intervju av oppositionspolitiker, ta en diger plats i tidningen. Där arga sossar skulle få berätta hur ansvarslöst och hjärtlöst det är av den borgerliga alliansen att sparka så många. Hur man väljer att vinkla nyheter påverkar hur läsarna tolkar informationen. När revystjärnan från Åker skall avskeda 80 anställda låter det alltså som om han är rena jultomten, som delar ut julklappar. Om det hade varit den moderatledda alliansen hade det nog låtit som om stora osthyveln hade varit i färden.

På ledarbloggen låter Alex Voronov annorlunda än journalisten på ST, då han skriver: "Men vad krävdes för att stoppa denna brutalitet? Nu i majoritetsställning har socialdemokraterna gett svaret - 12,6 miljoner mer och bara 80 uppsagda personer. Glasklart!" Säger alltså Alex Voronov med ett sting av ironi.

tisdag 20 maj 2008

Mer om politikerarvoden

"En debatt som handlar om politikers ekonomiska villkor spårar lätt ur. Det blir lätt väldigt personligt och uppskruvat", skriver Alex Voronov på ledarbloggen. Jag uppfattar det som om Lotta Grönblad tycker likadant som Alex Voronov, när jag läser hennes blogg. Att det har blivit någon uppskruvat debatt med personliga påhopp, håller jag inte med om.

Några av Alex Voronovs argument, från ledarbloggen kring arvoden, är så bra att jag tänker återge/citera några av de här på min blogg:

"Falskt påstående om syftet. Utbyggnaden av politikerorganisationen i det första steget (tre kommunalråd) har uppenbarligen gjorts för att skapa en balans inom den styrande alliansen, inte för att de tre partierna anser att mer politikertid är bra i sig. Argumentet om balans gentemot tjänstemännen lyftes inte fram när förändringen gjordes utan först när arvodena började ifrågasättas."

"Förskjuten balans mellan majoritet och opposition. Så gott som hela utökningen av politikertiden har tillfallit majoriteten."

"Tajming. Politikertiden utökas under en tid då kommunens ekonomi är svårare än på länge. Verksamheter skär ner och det talas om en skattehöjning på en procent."

"Brist på politisk enighet. En förändring av de politiska spelreglerna av det här slaget måste fattas i största möjliga enighet mellan partierna för att ha legitimitet."


Många av de här argumenten har redan kommit fram, men aldrig så här strukturerat och tydliga.

En annan fråga är hur demokratiskt har det här gått till inom den nya alliansen? Att oppositionen inte har fått vara med att diskutera höjningen av partistödet är ju för illa. Men, att högt uppsatta folkpartister, jag har pratat med, inte känner till vare sig att man skall höja partistödet samt ge bort folkpartiets och centerns partistödshöjning till sossarna för att de i sin tur skall betala en sekreterarlön till s-märkta Lotta Grönblad är ju lite märkligt.

Jag tror nog att många inom folkpartiet och centern kommer att debattera den här frågan inom sina partier och inom den nya alliansen. Deras nya politikervänner har visat hur (o)demokratiska de är, i den här kan synas en liten bagatellfråga, hur demokratiska kommer sossarna att vara i andra frågor?

måndag 19 maj 2008

Bill, Bull och elaka katten Måns!

Knatte, Fnatte och Tjatte!

När den tvärpolitiska jenteklubben hade ett möte i Gyllenhjelmssalen i kommunhuset 2002, berättade Hèlène Brodin Rheindorf (kd) för tidnigen att de tre männen som styrde kommunen då, Torgny Jonsson (c), Anders Svensson (fp) och Leif Lindström (s) kallades på skoj för Bill, Bull och elaka katten Måns. När jag var på stan här om dagen kom frågan upp om vad man nu skall kalla de tre herrarna som styr?! Björnligan var det någon som föreslog, men vi tyckte inte de är busiga nog för det. Knatte, Fnatte och Tjatte blev nästa uppslag. Knattarna heter Ole, Dole och Doffen på norska. Det tillhör historien att även damer i politiken fick namn, t e x namnet Maja Gräddnos. Jönssonligan kanske hade passat på de tre gubbarna, Olsenbanden på norska, det återstår väl att se! Kom gärna med förslag:-))).

söndag 18 maj 2008

NORGE FIRADE PÅ SKANSEN

















Regnet höll upp, bunaderna-folkdräkterna var många och stämningen hög när årets 17 maj-tåg väntade på att ge sig iväg mot sedvanligt firande på Skansen. Två norska och även två svenska fanor i täten för de närmare 8000 deltagerna, hövligt nog. I år var det en polisbil längst fram i folktåget och gående poliser bredvid som jagade in oss när spårvagnen kom, fast det var nog ingen lätt uppgift. Andra år har vi haft ridande poliser i täten av tåget. Fastän man då riskerar att trampa i hästskit, så är det trevligare med ridande poliser än polisbil.Det var ett otal rödblåvita småflaggor i händerna på oss glada norrmän. Norska firartraditioner slår de svenska, även på bortaplan, stärkta av historien och den återvunna självständigheten. Min familj började med lunch hemma hos norska vänner på Reimersholme, sen gick vi i folktåget till Skansen och avslutade firandet på middag hemma hos norska vänner i Strängnäs. En jättetrevlig middag, vi kom hem runt 01.30 på natten.

PS: När jag var hemma hos min norska väninna i dag, hon vi var på middag hos i går, fick jag se bild på min pojkvän, som jag var ihop med när jag var 15 år. Han var Norgesmästare i boxning och jag tyckte han var jättehäftig. Tänk att hon också kände honom. Världen är bra liten:DS

Det handlar om prioriteringar!

I lördagens tidning säger kommunalrådet, tillika ordförande i socialnämnden Tord Tjernström (s), att han tycker det är fel att ställa tjänsten som politisk sekreterare mot behovet av mer personal inom äldrevården. Ett egendomligt uttalande, tycker jag. Det handlar om vilka prioriteringar man vill göra. Att uttöka politikerarvodena med 750 000 kronor om året betyder ju att det blir lika mycket pengar mindre att lägga på annat. Vänsteralliansen visar att de prioriterar sina egna arvoden framför andra mera behjärtansvärda behov, som t e x att uttöka bemanningen inom äldrevården. Så är det!

Hittade det här citatet på Tord Tjernströms blogg (skrivet innan han kom till makten): "Det finns kommentarer från en kommunanställd som tycker att jag borde ta upp huvudet ur sanden och inte leka struts, och förmodligen är det samma person/gäng som tycker att jag sover. Jag undrar vart ni var alla kommunanställda, som nu inser att era jobb är i fara, när vi behövde er inför valet? Det är lätt att kritisera mig och mitt parti att vi inte gör något men någon har ju röstat fram denna majoritet i Strängnäskommun bestående av Moderater, Folkpartister, Centerpartister, Kristdemokrater och Strängnäspartister. Det är dessa partier som nu leker med demokratin och era röster, inte vi Socialdemokrater".

Huruvida Tord har slutat sova och tagit upp sitt huvud ur sanden det förtäljer inte historien. Han är i alla fall vaken nog för att, tillsammans med sina vänsterbröder- och systrar, leka med våra skattepengar.

fredag 16 maj 2008

Bloggjubileum och 17 maj!

Förra detta statsminister i Norge Kjell-Magne Bondevik
og vi norske jenter i bunad!

















Akkurat ja, min blogg fyller ett år i morgon på självaste 17 maj, Norges nationaldag! Vad firar vi egentligen i morgon? Jo, den 17 maj 1814 undertecknades i Eidsvoll en grundlag, som gav norrmännen mer frihet än andra. Grundlagen är Europas äldsta grundlag. Redan 1947 lagfästes 17 maj som en högtidsdag, en helgdag. Den första nationaldagsfesten anordnades i Trondheim med processioner av borgare och bönder redan 1827. Det första officiella 17 maj-tal hölls i Oslo 1833 av Henrik Wergeland. 1844 godkände unionskungen Oscar att Norge och Sverige skulle ha var sin flagga. I en svensk rikstidning för några år sedan blev norrmännen lite lustigt beskrivna som äckelpräktiga, äppelkindade hurtigbullar. Det är vi det och i morgon finns det minst fyra miljoner av oss, viftande med norska flaggor ute på gator och torg i alla länder där det finns norrmän. Vi sjunger Norges nationalsång "Ja, vi elsker dette landet", skriven av Björnstjerne Björnson. När vi sjunger "Norge i rödt, hvitt og blått" och kommer till versen: "Du er vårt, du er vårt, gamle Norge! Vi vil kle deg i rödt, hvitt og blått", då kommer glädjetårar fram i ögonvrån på de flesta norrmän. Vi firar inte fornstora dar, oljan eller att Norges statsminister inte behöver skriva böcker om att "Den som är satt i skuld är inte fri". Vi firar friheten, självständigheten och freden.

Barntåget och folktåget skiljer Norges processioner från andra länder, där militära parader har en central plats. På Norges stora dag är det barnen som är i centrum. Folktåget min familj skall gå i i morgon samlas på Engelbrektsplan och sen bär det i väg, längs Birger Jarlsgatan och Strandvägen, mot Skansen. Flera tusen flaggviftande små och stora norrmän beräknas hitta vägen till den norska folkfesten i Stockholm. Ett lämmeltåg i folkdräkter med blårödvita fanor i händerna kommer att dominera stadsbilden i Stockholm i morgon. "Ni passar bra på Skansen", sa en arbetskollega till mig och syftade på att vi passade bra ihop med djuren. Jag skrattade gott åt hans kommentar. Efter att ha bott i Sverige i 15 år vet jag att det ligger mest kärlek bakom alla Norgehistorier. Två gånger har norrmännen röstat nej till EU. Någon ny union vill vi inte ha! Lillebror har blivit stor!

onsdag 14 maj 2008

Du har fel!

Till alla ni som på död och liv måste slå folk i huvudet och säga att de har fel, försök att låta bli det i bland. Tänk efter, att någon stup i kvarten har behov att klappa till någon säger kanske mera om den personen än om individen den hoppar på. Om ni ändå inte skulle klara av att stoppa detta beteende så finns det faktiskt synonym till ordet fel, det kan bli ganska uttråkat att höra ordet fel jämt och ständigt. Fel har synonym som: orätt, inkorrekt, felaktig, oriktig, falsk, vrång, tokig och galen. Och om man vill vara lite mera vänlig eller civiliserad kan man bara säga: "Jag håller inte med dig men jag är beredd att gå i döden för att du skall få framföra din åsikt. Jag gillar inte det du säger men är beredd att slåss för din rätt att få säga det" härleds till flera tänkare på 1700-talet bl a Voltaire. Nedan några andra."Jag håller inte med om det du säger, men är beredd att offra livet för att försvara din rätt att säga det." (Evelyn Beatrice Hall.)"Jag ogillar dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att få uttrycka dem." (Liberalen Francois Marie Arouet i det politiska manifestet "Dictionnaire philosophique", 1746).

tisdag 6 maj 2008

Ta mig till havet!!!























TA MIG TILL HAVET

Vi tar vägen mot stranden
Vi som aldrig setts förr
Att du vågar gå med mig
ifrån trängsel och vin
Det var enkelt för båda
Bara öppna en dörr
Sommarnatten är från -
och med nu din och min
Med en suck rullar vågorna in

Refräng:
Ta mej till havet, och gör mej till kung!
Kung över sommar'n och natten
Sanden är fuktig och kvinnan är ung
Galen av längtan är jag
Dofterna samlas, och luften blir tung
Ta mig till havet och stanna
tills natten blir dag

Kanske något berusad
Fastän glasklar ändå
när ett sinne i taget
fylls av allt jag kan få
Om jag lever imorgon
spelar ingen roll alls
Vi har hört havet spela
våran sommarnattsvals
Jag vill ha dej
när natten ser på

Tack till alla mina läsare!

En glad bloggare!
















Jag lade in en räknare på min blogg klockan 16.00 den 2 maj och nu är antalet unika läsare redan uppe i över 1000 personer. På fyra dagar har jag haft så många läsare. Jag är glad över att så många är intresserade av att läsa min blogg och jag lovar att jag skall hålla min blogg uppdaterad med både politik och personliga reflektioner och upplevelser även framledes. Åter en gång tusen tack!

lördag 3 maj 2008

Opposition.

En som längtar hem!



















Thailand i all ära, efter att ha läst fem tjocka böcker och solat i två veckor, så var jag glad när det var dags att åka hem. "Abstinensen" efter att blogga igen, träffa vänner och börja oppositionsarbetet var total. Det är inte bara moderaterna som nu sitter i opposition i Strängnäs, fast man kan tro det när man läser tidningen, vi är fem partier till som är i opposition. Maria von Beetzen, det nya oppositionsrådet kommer jag att räkna som vårt oppositionsråd också och inte bara moderaternas. Maria von Beetzen är en sympatisk och humanistisk person, som är väl insatt i politikens olika ideologier och system. Det skall bli spännande att samarbeta med henne. Det blir ingen tam och timid opposition här inte!!!

torsdag 1 maj 2008

Eckhart Tolle

Jag på stranden i Thailand.



















Läser på Idagsidan i SvD (080415) om Eckhart Tolle, den nyandliga superstjärnan, som vill att vi skall leva mera i nuet. Han säger att vi har förlorat oss själva i för mycket tänkande. Han använder inte ordet hjärnstress, men det är vad jag kommer att tänka på när jag läser artikeln. Vi är så uppe i varv hela tiden, så vi får svårt att lugna ner våra tankar även när vi har gått hem från vårt arbete och egentligen skall vara lediga. Tolles påpekar: "... för att överleva som art behöver vi göra oss av med egot och tänka mindre. Dit når vi bara genom att vara mer närvarande i nuet och därmed återknyta kontakten med den livskänsla som skurits av av intellektet...". Två veckor i Thailand gav mig möjligheten att släppa allt och känna efter hur det egentligen är/var ställt med mig. Månader av sömnlöshet, muskelsmärtor, konflikter och viktminskning fick komma upp till "ytan". Tårarna kom, när som helst, utan förvarning och utan egentligen någon uppenbar förklaring till varför jag började gråta just då. Tolles ord: "livet är nu!" blir som en uppenbarelse för mig och jag vet innerst inne att jag ofta har pratat om att leva i nuet, men slutade att leva så för många år sedan. Thailandresan har gjort mig gott, där nere bestämde jag mig för att börja ta en dag i taget samt välja mina "krig" mera omsorgsfullt. Nu "stannar jag tåget" och går av. Min nya hållplats blir nuet!