Jag lyssnar nu på partiledardebatten i riksdagen inför Europaparlamentsvalet, på P1. SvD skriver: "Fredrik Reinfeldt börjar med att säga att Europaparlamentsvalet den 7 juni är "en hedersstund för alla demokratier. – Låt oss konstatera att det inte gör ont att rösta. Den verkliga smärtan kommer av att sakna rösträtt".
Inför det förra EU-valet skrev jag i en krönika i Eskilstuna-Kuriren "Lämna soffan för fredens skull" (040611): "EU handlar om att samarbeta och samarbete förhindrar krig. När vi går och röstar den 13 juni bör vi ha fredstanken som ledstjärna och motivation. Det, om inte annat, borde få soffliggarna att lämna soffan". Den gången kunde jag själv inte gå och rösta då jag inte var svensk medborgare. Nu har jag blivit svensk medborgare och jag kommer självklart att använda min rösträtt och gå och rösta i årets EU-val. Jag kommer dock att förhandsrösta, som man kan från och med i dag, då jag skall arbeta som valarbetare på EU-valdagen den 7 juni.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var oslagbar i debatten; helt outstanding helt enkelt. Han är en strålande intelligent och duktig person och kombinerar det med ironi och humor på ett helt suveränt sätt. Det är både hoppfullt och roligt med politik när sådana stjärnor är med på den politiska scenen. Synd att Fredrik inte är med på moderaternas EU-lista; då kunde jag ju ha beaktat att rösta på honom och hans parti!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
59 kommentarer:
Nu är det ju så att de etablerade partierna inte skickar sina stjärnor till Bryssel.
Antingen skicker de avdankade gubbar och gummor, typ Gunnar Hökmark, eller så skickar de en ung bryssella från (kd) som ingen känner till något om.
Tror inte svenska folket tar EU på allvar om inte ens partierna tar valet på allvar och satsar på sina stjärnor i EU-valet.
Hej anonym.
Det är så det ofta är med landstinget också, att man skickar dit avdankade gubbar och gummor, som har gjort sitt i kommunpolitiken. Då blir det som det blir; då blir det vindmöllor istället för vård:-). Men, det är viktigt att rösta och det tänker jag att göra. Har du något bra tips?
MVH Margit
Nej kära Margit, jag har inget tips. Funderar allvarligt på att för första gången i mitt liv röstskolka i ren protest.
Skulle bli mäkta förvånad om mer än 40% av vår befolkning röstar den 6:e juni.
Vad tror du Margit ?
Även om Ella Bohlin mest framstår som en robot med underliga kd-konservativa ideer, så får man varit ganska ointresserad av svensk politik för att inte ha ett hyfsat hum om vem hon är, vad hon gjort tidigare och vad hon står för.
Att "röstskolka" känns ju som hyfsat ointelligent alternativ om man samtidigt gnäller över partiernas ointresse för valet och engagemang i att skicka relevanta politiker till Bryssel.
Gode "Anonym"!
Absolut inte röstskolka!
Föreslår att Du istället gör en av två saker: Inte röstar på den unga "brysellan" utan kryssar för en erfaren, inom den internationella väletablerad och stridbar person som Christina Doctare. En person som kan gå in i sin roll från Dag 1 utan att behöva ett par års inskolning. En person som redan har ett stort nätverk och betraktas med respekt i det internationella samfundet.
Eller - röstar på Piratpartiet. Där kan också en röst göra någon skillnad i längden.
Hälsn.
MATS WERNER
Hej anonym.
Jag tror och hoppas att mera än 40 procent av de röstberättigade går och röstar den 7 juni. Min son på endast 19 år kommer att rösta, alla jag träffar på uppmanar jag att rösta. I kväll frågade min väninna om vilka hon borde rösta på. De hade pratat i dag på hennes jobb vilka de borde rösta på. Jag skall fråga Margit, svarade min väninna. Ett tungt ansvar känner jag, men jag gav henne i alla fall ett tips så hon inte går tomhänt tillbaka till sina arbetskompisar nästa gång hon jobbar.
För mig hänger rösträtt, yttrandefrihet och åsiktsfrihet ihop. Det är rättigheter och friheter andra har kämpat hårt för och som vi har fått helt gratis. Men, det är ingenting självklart, vi måsta kämpa för att behålla denna ynnest andra har kämpat för.
Jag kommer att rösta och jag hoppas att många andra gör det också. Röstskolka kommer jag aldrig att göra.
MVH Margit
Nja, gode Anonym...rösta håller jag som sagt var med om att du ska göra. Men att lyssna på omvänd åldersrasism är ingen bra princip när man väljer kandidat.
Faktum är att ett förmätet hävdande att drivna personer i trettioårsålden, med tiotalet års politisk erfarenhet, skulle behöva "inskolning" för en parlamentarikerpost, till skillnad från en person helt utan politisk erfarenhet, det framstår mest som pompöst och är bara ett par steg från en klapp huvudet och ett "lilla flicka"-tilltal.
Ella Bohlin har unkna kristdemokratiska åsikter, därför bör man undvika att rösta på henne. Inte av någon annan anledning.
Christina Doctare delar även hon unkna kristdemokratiska idéer om "gemensam värdergrund" (läs: kristen värdegrund) och har talat om vikten av att den svenska skolan just vilar på en kristen värdegrund. Jag tror vi ska hålla en sådan person utanför våra folkvalda instanser.
På hennes hemsida anges fascinerande nog att "De frågor jag tycker är väldigt viktiga är:
* Fred och säkerhet
* Mänskliga rättigheter
* Mat och miljö"
Den som hittar en politiker som INTE tycker de frågorna är viktiga vinner en rundvandring i Strängnäsfallosen.
För övrigt kan den som på Christina Doctares hemsida lyckas hitta NÅGON information alls om NÅGON politisk ståndpunkt hon har, eller NÅGON specifik fråga hon vill driva inom EU, få en gratis mjukglass efter den där rundvandringen...
http://www.doctare.se
Nä, Anonym...fundera över
sakfrågorna och kandidaternas möjlighet att seriöst och aktivt driva frågor och visa på framåtanda. Undvik tillfälliga opprtunister.
Hej PH.
Ung eller gammal, svart, vit gul, brun eller svart, akademiker eller arbetare, infödd svensk eller invandrare, man eller kvinna spelar ingen roll. Om personen är bra, duktig, kompetent, human med mera är viktigt.
Men, det finns en sak som saknas i EU; det finns för få kvinnor i parlamentet, därför kommer jag att rösta på en kvinna. Hur gammal hon är det bryr jag mig inte om. Det viktigaste är att hon är klok och duktig och att hon kommer att göra skillnad; att hon kommer att göra något bra.
MVH Margit
PH, jag ska be att anmäla mig för mjukglassen. :-)
Det var Christina Doctare som hade mod och power att lyfta de systematiska våldtäkterna i Bosnien till debatt. Att i Aktuelltstudion diskutera ämnet fick ett högt pris för henne själv. Det är sådana modiga män och kvinnor som gör skillnad för miljoner människor.
Att skapa andrum är en bok värd all respekt, som Doctare har skrivit. Där kan vi följa hur hennes egna sociala arv vävs in i de bosniska familjernas tragedier.
I debatten om dödshjälpen av det för tidigt födda barnet på Astrid Lindgrens sjukhus hade hon också modet att framföra sin avvikande ståndpunkt. Sådana stjärnor gör bäst skäl för parlamentsersättningen, menar jag.
Hade Vanja Lundby-Wedin haft det modet hade hon inte ifrågasatts. Det är kvinnor som Doctare vi ska stödja för att hjälpa oss själva. Det gäller såväl kvinnor som män.
Nu har jag fått problem; ska jag rösta på Schyman eller Doctare? Vilken röst är mest angelägen?
Båda är mina främsta kvinnliga förebilder.
Sedan är de unga, friska entusiasterna lika nödvändiga i politiken. Mångfald är oslagbart. Den ger rätt perspektiv på allt.
Marit Paulsson kan vi se och höra snart i TV 4 Nyhetsmorgon. Hälften av svenska folket vet inte att det är val snart. 40% är nog därför en opimistisk siffra?
Vems är felet? Är det för att vi svenskar tror att vi är bäst? Att andra länder bara har att lära av oss? I så fall skulle vi ju rimligen ut i EU och missionera av den anledningen. Vi har helt klart haft för få politiker som sålt in EU för gemene man.
Det är Liberala kvinnors Birgitta Ohlsson som öppnat ögonen på mig. Att släppa det självupptagna svenska perspektivet.
Cecilia Wikström är Liberala Kvinnors toppkandidat. Hon tar strid mot människohandeln bl a.
Hej PH !
Du behöver inte vara orolig,
jag skall inte rösta på någon av kd´s kandidater.
Inte heller mupp-partierna sd och pp lockar det minsta.
Förvånas över att Mats W förordar ett parti som anser det rätt att begå lagbrott ???
Nej, det blir nog sofflocket för första gången i mitt liv.
Trodde aldrig jag skulle tycka så illa om ett val. Oavsett vem du röstar på i Sverige och oavsett hur fina deras åsikter är så försvinner de i den stora grå massan i EU-parlamentet.
Blev inte alls imponerad av tjafset mellan toppkandidaterna i gårdagens kvällsöppet, möjligtvis då bryssella som tog för sig bra bland alla gamla uvar. Synd att hon är kristOdemokrat.
Tycker EU-valet borde underkännas om valdeltagandet understiger 50%.
Vad tycker ni ?
Lena,
Mjukglassen krävde att man kunde peka på en enda politiska ståndpunkt som Christina Doctare skulle driva inom EU. Jag ser inga sådana exempel varken i ditt inlägg eller på hennes hemsida. Plattityder om "fred, mänskliga rättigheter och miljö" säger ingenting om man inte konkretiserar dem.
Det finns en väldans massa människor som gjort goda samhällsinsatser. Det gör inte att de per automatik är lämpliga som folkvalda politiker.
Följaktligen ingen mjukglass eller rundvandring i Strängnäsfallosen.
Jag försöker undvika socker, så jag är tacksam att slippa glassen. ;-)
Jag lyfte trots allt fram de systematiska våldtäkterna som millitärt krigsmedel som Christina Doctare tog itu med.
Dessutom var väl hon den första läkaren som protesterade mot Försäkringskassans inhumana bedömningar av rätten till sjukpenning.
När hon nu också vågade ifrågasätta läkarnas smärtstillande behandling i livets slutskede visade hon att hon är sann mot sig själv och sin egen sanning inför det största motstånd.
Från hennes hemsida;
"Jag har lång erfarenhet av att arbeta internationellt. I slutet av 1990-talet jobbade jag som läkare i kriget på Balkan. Det var då jag upptäckte de systematiska våldtäkterna, som jag till hela världens förfäran rapporterade om.
Människovärdet måste värnas och hela tiden försvaras. Vi är alla olika men lika mycket värda. Det är en av de frågor som jag vill driva om jag får möjlighet att bli europaparlamentariker. Jag vill förhindra att sådana kränkningar och utnyttjande av människor som skedde på Balkan sker igen"
En sådan person med integritet är väl värd att skicka till Bryssel
Att säga är en sak. Att handla är en annan. I politiken är det särdeles besvärligt att förena de tu. Därför kan Doctare:s och alla andra kandidaters ord i valtider på sin höjd betraktas som avsiktsförklaringar. Det är i mina ögon mer relevant att analysera vilken genomslagskraft, vilka nätverk och vilket politiskt momentum en kandidat har, än hörsamma vad en kandidat med liten sannolikhet kommer att genomföra och påverka när hon väl blivit vald.
I juni går vi till val på avsiktsförklaringar till en politisk institution, som vi har väldigt lite kontakt med, än mindre förstår och dessutom inte har några känslomässiga band till. Det finns antagligen vetenskapligt påvisade samband mellan anvståndet till Bryssel och valdeltagandet. Valet är helt enkelt för svårt och för avlägset för att skapa det engagemang som krävs, därför bör väl de 43 till 45 procents valdeltagande ses som en hygglig siffra. Men den säger mer om EU:s utmaningar än om valskolk.
Där har du möjligen en poäng, Patrick.
Lena, du pekar ju fortfarande inte på någon enda politisk ståndpunkt, eller fråga hon vill driva. Försäkringskassans bedömningar är knappast en fråga hon tänker driva som EU-parlamentariker...
Vad tycker hon on relevanta ämnen som hanteras av parlamentet? Vilka frågor, mer specifikt än "fred och miljö" vill hon driva? Det är helt oklart, och henne avsiktsförklaring är därmed om möjligt än tunnare än Piratpartiets. (Det andra de två har gemensamt, förutom Mats W:s stöd, såsom ngn påpekade här ovan.) ;-)
PH
Gud har skapat män och kvinnor olika. Det finns en poäng med det, naturligtvis.
Att värna människovärdet är en konkret fråga i min kvinnliga värld. Långt bättre än någon enstaka hjärtefråga. Vilket ju män föredrar; specialitet. Spetskompetens framför helhetssyn.
Det är därför sjukvården fungerar mindre bra. En onkolog ser bara till sitt kunskapsområde och blundar för resten. Det blir inget vidare resultat då.
Christina Doctare har i många år i olika forum visat vilken allroundkvinna hon är. Hon kan säkerligen matcha Angela Merkel mycket väl.
Eller vad tycker du, Margit?
Hej Lena.
Du skriver: "Christina Doctare har i många år i olika forum visat vilken allroundkvinna hon är. Hon kan säkerligen matcha Angela Merkel mycket väl". Jag känner för lite till, fast jag har träffat Christina Doctare, vad hon vill och kan göra i Bryssel. Att någon svensk kandidat till Europaparlamentet kan matcha Angela Merkel har jag svårt att se.
Flera i min familj kommer att rösta på piratpartiet, mest som en proteströst, tror jag. En markering eller en protest mot etablissemanget. Jag respekterar det. Jag funderar fortfarande på vilka jag skall rösta på. Hade tänkt rösta på Marit Paulsen (FP), men hon har inte svarat på mitt mail jag skickade till henne och jag tänker inte rösta på någon som inte svarar sina potentiella väljare på frågor. Jag ger henne några dagar till.
MVH Margit
Hej Patrick.
Jag håller med dig när du skriver: "Det finns antagligen vetenskapligt påvisade samband mellan anvståndet till Bryssel och valdeltagandet. Valet är helt enkelt för svårt och för avlägset för att skapa det engagemang som krävs, därför bör väl de 43 till 45 procents valdeltagande ses som en hygglig siffra". Avståndet är inte bara fysiskt och/eller geografiskt, det är psykiskt också och som du så riktigt påpekar; det är en utmaning för EU att ändra detta. Då är det extra viktigt att vi skickar dit bra politiker, som är engagerade och genom det kan inspirera oss som är här hemma. Person blir viktigare än parti.
MVH Margit
Skrattretande Margit.
FP får din röst om kandidaten svarar på ditt mejl.
Om inte, blir det pp då ?
Mejla Gunnar Hökmark då, han kanske svarar dig, hahaha.
Intressant ställningstagande angående mailsvaret. Det leder till några frågor:
Kan man begära att kandidater till den här typen av poster svarar personligen, och dessutom inom en viss tidsram, mitt i slutspurten av (möjligen rätt dämpad, men ändå) valrörelse?
Vid vilket antal mail går gränsen för att kandidaten inte bör/skall/måste/kan svara personligen?
Hur ser den förväntade tidsramen ur?
Gäller frågan endast mail, eller kan ställa motsvarande krav på fysiska brev? Telefonsamtal? Möjlighet till personliga möten?
VILL vi att kandidaterna ska arbeta på det sättet?
Man kan också reflektera över frågan huruvida ett uteblivet mailsvar, även med beaktande av frågorna ovan, är en lämplig anledning att diskvalificera en kandidat.
Hej anonym.
Du frågar: "FP får din röst om kandidaten svarar på ditt mejl.
Om inte, blir det pp då?"
Nej, det blir inte piratpartiet då.
MVH Margit
Vad bra.
Tyckte bara det verkade så enkelt för fp.
Svara på mitt mejl så får ni min röst.
Hej Margit !
Blir förvånad när du säger att flera i din familj tänker rösta på piratpartiet. Du om någon borde väl ändå kunna övertyga folk om att man inte kan proteströsta i ett val. En röst på pp är en bortkastad röst. De har inget i EU-parlamentet att göra.
Du får väl rösta på din vän MLFM.
Du är väl kristen ? och demokrat ?
Alltså kristdemokrat, hahaha.
Ibland är det enkelt att hitta rätt bland alla partier.
Hej anonym.
Du skriver: "Blir förvånad när du säger att flera i din familj tänker rösta på piratpartiet. Du om någon borde väl ändå kunna övertyga folk om att man inte kan proteströsta i ett val". Där tänker vi inte likadant. Jag är stolt över att mina barn tänker själva och att jag aldrig har försökt pådyvla de mina åsikter. Det finns ett ordspråk: "Av födsel och ohejdad vana"; vilket innebär att folk föds in i något, påverkas av sina föräldrar och inte väljer själva eller fritt.
Mina barn är självständiga kristiskt tänkande individer och det är jag mycket stolt över. Sen finns det inget som heter bortkastade röster, enligt mitt sätt att se, varje person har en röst.
MVH Margit
Då är det helt ok om dina barn skulle vilja rösta på sverieOdemokraterna då ?
Med ditt resonemang så ?
Vad är pp´s huvudfråga då ?
Att det skall vara lagligt att ladda ner filmer och musik ?
Väldigt intelligenta människor som ger detta parti sin röst.
Hej igen PH.
Du ställer några frågor: "Kan man begära att kandidater till den här typen av poster svarar personligen, och dessutom inom en viss tidsram, mitt i slutspurten av (möjligen rätt dämpad, men ändå) valrörelse?"
Svar: JA.
Nästa fråga: "Vid vilket antal mail går gränsen för att kandidaten inte bör/skall/måste/kan svara personligen?"
Svar: Det finns ingen gräns, som jag ser det. Den personliga kontakten är viktig och alla mail där en person ställer konkreta frågor till en utvald politiker, borde besvaras inom rimlig tid.
Din tredje fråga: "Hur ser den förväntade tidsramen ur?" Ja, jag skall förtidsrösta i början på nästa vecka. Då har hon fått ungefär en vecka på sig. Sen beror ju mitt ställningstagande på vilka svar jag får förståss.
Du frågar vidare: "Gäller frågan endast mail, eller kan man ställa motsvarande krav på fysiska brev? Telefonsamtal? Möjlighet till personliga möten?" Nej, man kan inte förvänta sig svar brevledes på samma sätt som mail och personliga möten förväntar jag mig inte mitt i en valrörelse.
Nästa fråga: "VILL vi att kandidaterna ska arbeta på det sättet?" Ja, det vill jag.
MVH Margit
Hej anonym.
Du skriver: "Då är det helt ok om dina barn skulle vilja rösta på sverieOdemokraterna då? Med ditt resonemang så?"
Mina barn har växt upp med öppna diskussioner i en human miljö, både här hemma och bland vänner, släkt och umgängeskrets. De är präglade av demokratiska och humanistiska värderingar. Därför är de inte rasister.
Att du tycker det är ointelligent av ungdomar eller andra att rösta på piratpartiet, det får stå för dig.
MVH Margit
Är (sd) ett rasistikt parti ?
I mina ögon så går (fp) lika långt som (sd) i kraven som skall ställas på invandrare.
SD vill inte att vi skall bli en del av Europas Förenta Stater.
Vill du det Margit ?
Hej igen anonym.
Du frågar: "Är (sd) ett rasistikt parti?"
Svar: JA!
MVH Margit
Är (kd) ett homofobiskt parti ?
Svar: Ja !
Hej anonym.
Du skriver: "Är (kd) ett homofobiskt parti?"
Svar: NEJ.
MVH Margit
Hej igen PH.
1992 skrev jag ett brev till Sveriges dåvarande statsminister Carl Bildt. Jag fick svar omgående plus en inbjudan till ett möte med en högt uppsatt tjänsteman på Rosenbad, dit jag också åkte. Kan en statsminister svara på ett brev, så borde en kandidat till Europaparlamentet klara av att svara också. Inte får hon samma mängd brev som en statsminister får, eller?
MVH Margit
Nu får du nog skärpa till argumentationen, Margit.
SD är obehagliga på alla möjliga sätt. De är ett främlingsfientligt, alltför nationalistiskt, populistiskt parti. Men de är med nuvarande partiprogram inte ett rasistiskt parti. Det finns utav tvekan ett stor antal medlemmar och sympatisörer som både har och ger uttryck för rasistsiak åsikter, men partiets politik är idag inte rasistisk. Du får gärna ge konkreta exempel på motsatsen om du tycker du det finns något.
Att utpeka SD som ett rasistiskt parti är att spela dem direkt i händerna, och är därför onödigt i en seriös debatt.
KD:s partipolitik innehåller däremot uppenbara element som kan ses som homfobiska, och det faktiskt i större utsträckning än SD:s partipolitik är faktiskt rasistisk.
Slutatsen är att båda partirna har obehagliga delar i sina partiprogram. Jag tycker att SD:s politik har större möjligheter att spridas i samhället och att den därför bör bekämpas. Det kräver som sagt att man använder korrekta argument i debatten.
Vad gäller frågan om mailkommunikation så tycker jag tyvärr dina svar tyder på ett lite ogenomtänkt synsätt, och de föranleder många ytterligare frågor.
Finns det andra sätt att söka information om en kandidats åsikter, som kanske fungerar lika bra ur ett demokratiperspektiv?
Spelar det någon roll om det är kandidaten själv eller en medarbetare som skriver svaret, förutsatt att det är undertecknat med kandidatens namn?
Du säger att det inte finns någon för när korrespondensen blir så betungade att en kandidat inte kan förväntas svara på den. Om vi kräver pesonliga svar på det sätt du gör från kandidaten, finns det då en risk att andra delar av valrörelsen eller kandidatens demokratiska arbete påverkas negativt? Är det värt det?
Varför är det sådan skillnad mellan just mail och andra sätt att kontakta en kandidat? Är det bara den gissade tidsåtgången per svar som gör att man kan förvänta sig högre och snabbare svarsfrekvens på mailkontakter?
Att en kandidat fokuserar på andra delar av sitt demokratiska arbete så att en enskild väljare inte får svar på ett mail inom en vecka, är det verkligen en rimlig grundval för ett beslut att inte rösta på kandidaten i fråga?
Och vad gäller Carl Bildt - tror du svaret skrivits av statsministern själv? Tror du att mängden kommunikation från väljare ökat eller minskat från 1992 mot bakgrund av de nya kommunikationsmedel som står till buds?
PH
Hej PH.
Ursäkta mig, men ett parti som säger att de vill begränsa invandringen och själva betraktar sig som främlingsfientliga tycker jag är rasistiska, därmed inte sagt att alla som röstar på dem är rasistiska.
I Norge har vi Fremskrittspartiet, de har försökt bli folkliga, eller vad man skall kalla det, rumsrena kanske man skulle säga på svenska. Oavsett så betraktas de som rasistiska, de är emot invandrare, punkt.
När det gäller huruvida Marit skall svara på mail eller inte, går man in på folkpartiet och söker vidare till Marits hemsida kommer en mailadress upp. Har hon inte tid att svara, på grund av stor trafik på mailen, vilket jag har svårt att tänka mig, kan hon skriva in det på hemsidan. Själv svarar jag på alla mail, som är ställda till mig personligen.
MVH Margit
Det kanske tyder på en lite tveksam syn på sin egen betydelse om man jämför en arbetsbefriad fritidspolitikers arbetsbelastning (och därmed möjlighet att svara på mail) med en person som Marit Paulsen.
Det kan vi dock lämna därhän. Svara dock gärna på de andra frågorna jag ställde, så vi får veta hur du resonerat när du tagit så tydlig ställning på det här sättet.
Vad gäller den andra frågan, så är det ju en oerhört grundläggande fråga, som dessutom är ofta diskuterad, så jag förvånas över dina trubbiga resonemang. Begreppet rasism handlar om åtskillnad på grund av en (tänkt) rastillhörighet. Inte religion, kultur eller andra sociala aspekter. De rasistiska argumenten använder inte SD längre. Däremot är de alltså utan tvekan främlingsfientliga. Det är en viktig skillnad, som måste upprätthållas för en seriös debatt. Det handlar alltså inte om försvar för SD, utan om grunden för ett bra försvar mot SD:s framsteg.
Ditt resonemang är alltför förenklat och kan därmed inte användas för att skapa träffsäkra argument.
PH
Först och främst, vad gäller Christina Doctare, så hade jag en något förutfattad mening om henne efter att ha hört henne på en partikongress för några år sedan. jag kan säga att jag då inte var särskilt imponerad. Men för någon månad sedan gästade hon Strängnäs och beredde oss lyssnare en fascinerande 1,5 timme. Då hon visade sitt engagemang på ett synnerligen övertygande sätt, öppet och väldigt ärligt. Vad hon gjort är väl känt och tidigare omskrivet på denna blogg, men vad som för mig - som vet vad det innebär att engagera sig politiskt på en ny nivå - framstår som viktigast i valet mellan Ella Bohlin och Christina Doctare, är den senares långa erfarenhet OCH det nätverk hon sedan tidigare har. Hon kan alltså gå in i denna politiska organisation och vara verksam från dag 1 till skillnad från Ella B som lär behöva de två årens lärotid innan hon kan bli effektiv.
Om någon har svårt att finna information om vilken/vilka specifika frågor Doctare kommer att driva så är det mycket enkelt - gå in på Kristdemokraternas hemsida och läs - där finns också de Europafrågor som såväl hon som Ella B skulle driva. Frågan är således vem som kan göra det effektivast.
Vad så beträffar mailsvar, så är det tyvärr en generationsfråga. Jag tror att Marit kommer att svara, men jag är tveksam om "Anonym" eller "PH" hör till den generation som har tillräckligt mycket uppfostran för att om inte annat så av rena artighetsskäl besvara ett mail/brev. Jag kan tala om att jag hör till den generationen som blir fly förbannad när någon är så nonchalant att man inte åtminstone anstränger sig så pass att man låter en sekreterare (om man nu är så upptagen eller inte har lärt sig autoreplyens inställningar)erkänna mottagandet av Ditt/mitt mail och ber att få återkomma.
Men jag erkänner - jag tillhör ett utdöende släkte. Frågan är bara om det är bra för mänskligheten.....
Glömde kommentera det här med Piratpartiet. Mitt svar är nej - jag är ingen tillskyndare av olagligheter. Men jag är - så STIM-ansluten jag är - en hård motståndare mot den nya form av lagstiftning som ger musikbranschen - under sken av att det är för upphovsmännens räkning - rätt att verka som något slags medborgargarden med lagens hjälp. Hela lagstiftningstanken är så helt absurd och visar vilken dålig koll vår lagstiftande församling har när det gäller den tekniska utvecklingen. STIM som är den organisation som företräder alla upphovsmän inom det musikaliska området är motståndare till den nya lagstiftningen och förordade en annan lösning. Så ligger det till! Därför skulle jag som ren demonstration kunna tänka mig att rösta på Piratpartiet.
Till yttermera visso (det gäller för mig att vräka ur mig kommentarer nu då jag lyckats få en uppkoppling med mitt gamla tröskverksmodem eftersom bredbandet försvann i går kväll och inte lär återkomma förrän efter helgen!) vill jag mena att den kandidat som inte förstår att besvara brev och mail, den kandidaten har inget där att göra. Ett sådant förfarande i t.ex. USA skulle definitivt inte tolereras. En sådan nonchalant person blir inte bara inte vald utan utkastad.
Hej PH.
Du skriver: "De rasistiska argumenten använder inte SD längre. Däremot är de alltså utan tvekan främlingsfientliga."
De använder inte de rasistiska argumenten längre. Varför då? För att de vet att de inte går hem?! Är det detsamma som att de inte är rasister längre? Knappast! Jag kanske har fel begreppsuppfattning; men främlingsfientlighet och rasism går hand i hand, i min begreppsvärld. Jag kommer inte att rösta på SD någonsinn!
MVH Margit
Hej Mats.
Du skriver: "...vill jag mena att den kandidat som inte förstår att besvara brev och mail, den kandidaten har inget där att göra." Jag håller med dig där. Den personliga kontakten är viktig, den är ytterst viktig dessutom när det gäller Europaparlamentet, då vi känner att det är långt härifrån, långt ifrån vår vardag med mera, om de som kandiderar dit inte kan svara på mail, hur skall vi då kunna tro att de skall kunna representera oss. När de väl är invalda i parlamentet, kommer de då att få tid och svara om de inte svarar innan dess? Vem ser till att folkvalda kommer dit de kommer om inte de (vi) som röstar, de som de representerar?
MVH Margit
Huruvida du skulle rösta på SD har vi inte ens diskuterat, Margit, så jag vet inte vad som föranledde det klargörandet. Jag tycker dock fortfarande att du har ett förvånansvärt förenklat sätt att se på frågan, men vi kommer nog inte längre på det området.
Sen undrar jag om Mats W menar att han på allvar tror att politiska kandidater i USA alltid svarar på samtlig mailkorrespondens personligen? Eller menar han att man bara har effektivare kampanjorganisationer vad gäller mail från väljare, som svarar å kandidatens vägnar? Är det en sådant system som Margit efterfrågar?
Avslutningsvis noteras det att Mats W återigen inte kunde hålla sig ifrån det lätt förmätna klappandet på huvudet mot personer som (han förmodar) är yngre än han själv. Trist, tycker jag.
PH
Hej igen PH.
Du skriver: "Det kanske tyder på en lite tveksam syn på sin egen betydelse om man jämför en arbetsbefriad fritidspolitikers arbetsbelastning (och därmed möjlighet att svara på mail) med en person som Marit Paulsen."
Vad menar du med arbetsbefriad? Tror du att en fritidspolitiker inte gör någonting? Och vad är arbete? Menar du att ett hem med flera barn och allt vad det innebär inte är ett jobb? Man kanske skall ha lite större respekt för fritidspolitiker överlag. Vet du något om hur mycket arbete, av privat obetald tid, de lägger ner för att sköta sitt uppdrag?
MVH Margit
Hej PH.
Du skriver: "Huruvida du skulle rösta på SD har vi inte ens diskuterat, Margit, så jag vet inte vad som föranledde det klargörandet." OK, då har vi inte diskuterat det. Om man återgår till mitt blogginlägg så ville jag bara uppmana folk att rösta. Många jag har pratat med tycker att det är svårt att gå att rösta, det känns meningslöst för många. Jag hoppas att så många som möjligt hittar en mening med att rösta. Jag hoppas att EU-projektet även kan kännas naturligt för oss svenskar, att det blir en del av vår vardag och att vi känner att vi kan påverka även där. Det var det jag ville debattera.
MVH Margit
Käre PH! Om Du tycker det är trist så är det enkelt att lösa. Själv är jag 66 år och heter alltså Mats Werner. Politiskt aktiv sedan 70-talets mitt.
Vem är Du?
Undrar
MATS WERNER
Vilken intressant debatt mellan PH och Margit. Fantastiskt att Margit inte förstår skillnaden mellan främlingsfientlig och rasistisk.
Sedan vaknade Mats W till liv och klappade sin egen bryssElla på huvudet och talade om att hon får stå på tillväxt ett par år till.
Själv gjorde jag Aftonbladets eu-valtest på vilket parti som står mina privata åsikter närmast.
Svaret blev Junilistan och SD, snacka om att jag blev chockad som gammal gråsosse.
Visa Din Makt och
rösta Gudrun Schyman eller Cecilia Wikström eller Christina Doctare till Bryssel!
Kolla in valfusket jag skriver om på min blogg.
http://lenaalun.wordpress.com/2009/05/23/hur-ar-detta-mojligt-i-sverige/
Är det inte intressant??
@lenaalun
Snacka om att du verkar vara förvirrad.
Dessa tre har inget gemensamt politiskt även om du kanske tror det.
Du som är nybliven sosse, enligt vad du själv skriver på din blogg, borde kanske tänka lite på vem du förordar.
Mats,
Så lösningen på hur jag och andra ska slippa ditt nedsättande (verbala) klappandet på huvudet på grund av vår (förmodade) ålder, det skulle vara att vi påvisade att jag inte var ung?
Tror du det kan det finnas andra sätt att lösa problemet med sådan nedlåtande behandling?
I övrigt får jag nog hålla med Anonym i det mesta han/hon säger, även om jag hoppas att varken Junilistan eller SD får hans/hennes röst.
PH
Läs;
http://veronicasvard.wordpress.com/2009/05/20/eu-valet-maste-handla-om-manskliga-rattigheter-och-jamstalldhet/
Hej anonyma patrik,
Jag röstar på kvinnor som driver jämställdhet i EU-valet i synnerhet, men även i riksdagsvalet.
Dessa tre; Schyman, Doctare kd och Wikström fp arbetar för upprättande av kvinnors människovärde.
Det är vad som är mest angeläget i min värld. Du kan väl rösta på en man som värnar ditt människovärde?
Se här!
http://dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=232308
Nedlåtande är jag inte. Uppfattas något jag skriver så, så sker det i läsarens ögon och inte i min hand.
Däremot har jag lite svårt för människor som anser sig behöva gömma sig bakom en signatur eller på annat sätt ska vara "anonyma". Är själv van att stå upp för vad jag säger och gör utan att dölja mig bakom något/någon.
Mvh
MATS WERNER
@PH
Nej; Juni-listan och SD kommer inte få min röst eftersom jag avstår att rösta till EU-parlamentet.
Men, @, hur begåvat är det att avstå från att rösta?
Är det inte bättre att du masar dig iväg ett kvarter bort och röstar på Junilistan åtminstone?
Hej anonym.
Du skriver: "Vilken intressant debatt mellan PH och Margit. Fantastiskt att Margit inte förstår skillnaden mellan främlingsfientlig och rasistisk".
Som jag tidigare har skrivit så är främlingsfientlighet detsamma som rasism. För att kolla att den begreppsuppfattningen är korrekt så slog jag upp begreppen: främlingsfientlighet betyder, enligt svensk synonymordbok, främlingshat, rasism, nazism, xenofobi och utlänningsfientlighet. Att det skulle vara detsamma som att spela SD i händerna, som PH påstår, att hävda detta, förstår jag inte. Att SD inte vill använda sig av rasistbegreppet är ju inte detsamma som att de inte är rasister.
MVH Margit
Tack för ditt klargörande Margit.
Jag får väl rösta på SD då eftersom jag är främlingsfientlig vilket enligt dig gör mig till rasist. Tack än en gång Margit.
@ Mats W:s inlägg 23/5 13.25:
Anonymiteten må vara störande, Mats. Men det är också en av friheterna som det här kommunikatonsmedlet erbjuder.
Dessutom var du inte nedlåtande över anonymiteten, utan det var den sedvanliga nedlåtande tonen mot människor av yngre ålder. Den ton där erfarna personer endast på grund av sin ålder antas behöva "inskolning", och där man med en illa dold von oben-attityd talar om att "jag tillhör den generation som är tillräckligt uppfostrad för att [...]", etc.
Jag anser att en sådan syn, där människor inte bedöms utifrån sina individuella kvalifikationer utan utifrån antaganden om givna egenskaper, bör motarbetas å det tyngsta. Samma resonemang kan annars ta sig uttryck i andra antaganden, baserade på mycket obehagligare indelningar än ålder.
PH! Håller helt med Dig! Jag bedömer aldrig människor jag möter efter någon mall. Jag har skrivit det någon gång förr här eller i min egen blogg: är människan jag möter, öppen, generös, intresserad och gärna med en gnutta humor, är jag beredd att gå i döden för den människan vare sig vederbörande är kvinna eller man, oerfaren eller vis, ung, gammal, svart, vit, gay, lesbisk, muslim, kristen, buddist eller hindu. Sådana ovidkommande saker är helt irrelevanta.
Men vad vet jag om Dig?
Hej Mats.
Du skriver: "...är människan jag möter, öppen, generös, intresserad och gärna med en gnutta humor, är jag beredd att gå i döden för den människan vare sig vederbörande är kvinna eller man, oerfaren eller vis, ung, gammal, svart, vit, gay, lesbisk, muslim, kristen, buddist eller hindu. Sådana ovidkommande saker är helt irrelevanta".
Jag vet, av egen erfarenhet, att du alltid står upp för en vän. Jag är stolt över att du är min vän!
Klem
Margit
Skicka en kommentar