söndag 12 oktober 2008

Norska våfflor.

Donatella undrar om våfflorna är goda!





















Mitt recept på norska våfflor:
Vispa ihop 4 ägg med 1 och 1/2 deciliter socker, samt 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Blanda växelvis i 8 deciliter vetemjöl, 5 deciliter mjölk och 2 deciliter vispgrädde. Smör in våffeljärnet med smör mellan varje stekning. Servera med hemgjord sylt, helst rårörda hallon eller jordgubbar. Själv föredrar jag att ha smör och norsk brunost på, men då skall våfflorna vara varma så smöret smälter. Det är också gott med vaniljglass och jordgubbsylt på.

Mina barn har alltid tyckt att mina våfflor är bäst, nu vet ni varför. Man skall inte snåla med godsakerna/ingredienserna man lägger i smeten! Fettsnåla våfflor är inte goda.

PS:Emil, min son på 15 år, sa: - mamma, du får inte lägga ut ditt våffelrecept på bloggen, det är ju din hemlighet. - Vi har inga hemligheter längre min son, svarade jag, - vi har ju FRA!:-)):DS

8 kommentarer:

Anonym sa...

Oj! Nu blir jag rädd.... vilka kaloribomber ;-)

De blir säkert goda men jag skulle inte våga äta dem ofta.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Det är goda kaloribomber det handlar om:-), sådana som gör livet extra gott att leva.

Nej, man skall inte äta de ofta, en gång i veckan under hösten räcker:-). Det är så enkelt att fixa till när man får besök, det är jättegott och man har alltid grejerna hemma. Det är ju basvaror; vispgrädde med mera. Här hemma finns det i alla fall alltid sådant i kylskåpet; "det skall vara gött att leva annars kan det kvitta".

Kram
Margit

Anonym sa...

Tusen tack Margit! Hösten är räddad!! Tjejerna pratar fortfarande om dina våfflor trots att det är flera år sedan du bjöd oss!
Du får trösta Emil med att delad glädje är dubbel glädje :) och strunta i FRA....
Ha det gott!
Kramar Nilla

Margit Urtegård sa...

Hej Nilla.

Tack, hälsa tjejerna från mig.

Jag gjorde våfflor varannan dag det halvåret jag tog hand om hushållet på bondgården hemma, när min storebror tog över driften av gården när vår pappa dog. Jag var 12 år och det tog ett halvår innan socialtjänsten "upptäckte" att jag bara var ett barn och blev forsterhemsplacerad. Barnarbete kallas det visst. Men, jag blev bra på att göra våfflor:-).

Jag skall skicka dig brevet i dag.

Kram Margit

Anonym sa...

För att göra det ännu kaloribombigare och för att minska på smörjbehovet av våffeljärnet, eller till och med utesluta momentetom man har teflonbeläggning, kan man i likhet med många av de våffelrecept jag tillämpat vispa ner en dos smält smör i smeten.

Anonym sa...

Hej Margit

Kaloribomber som är goda är bra för själen!

Lagom av allt är det bästa.

Idag är det lite väder en mustig köttgryta!

Ha det gott
//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Kul att du har provat receptet redan och att du tyckte om våfflorna. Sköt om dig.

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Ebbe.

Ja, man kan ha smör i smeten, men jag tycker att våfflorna blir godare utan. Man kan pensla även våffeljärn med teflonbeläggning, det är inget problem. Och det är lätt att rengöra våffeljärnet sen med varmt vatten.

MVH Margit