lördag 25 juli 2015

Louise från Grums

Då jag vaknade före tuppen i morse så satte jag mig med en stor kopp te framför datorn för att läsa på om Louise Andersson Bodin ifrån Grums och Adam Taal från Tensta då jag tills i dag bara hade hört om bråket som startade då TV4 hade bjudit in den förstnämnde.

Citat från Aftonbladet: "TV4 har fått kritik efter att ha använt youtubestjärnan Louise Andersson Bodin som personlig tränare i Nyhetsmorgon. Anledningen är att hon tidigare lagt upp en video som hon döpt till 'Negerbög'. I videon säger hon bland annat att 'negrer' är ett folkslag och att man ska få använda ordet, annars är man rasist. TV4 menar att Louise Andersson Bodin har bett om ursäkt och att det räcker."

Vem som helst kan tydligen bli youtubestjärna i Sverige och vem som helst kan bli inbjuden till Nyhetsmorgon på TV4.  Det tror jag de allra flesta kan hålla med om. Efter att ha lyssnat på flera av youtubeklippen till Louise Andersson Bodin så är i alla fall det min uppfattning. Så mycket dumheter och så många svordomar har jag inte hört på väldigt länge. TV4 tyckte att hon hade en gullig dialekt. Men för sjutton det finns väl många andra värmlänningar de kunde ha bjudit in istället om det var för den söta dialektens skull?

Huruvida hon är smart, korkad eller någonstans mitt däremellan kan inte jag tycka något om. Jag vet inte. Är hon rasist? Det vet jag inte heller. Hade hon kallat sig ståuppkomiker eller något annat fiffigt hade hon förmodligen inte blivit lika mycket utsatt som hon är nu. Flera av hennes framträdanden på nätet är mer som en parodi på en den ena en den andra. Hon har bett om ursäkt för sitt rasistiska youtubeklipp och förklarat att de är lite "efter" i Grums vilket de naturligtvis inte är. Hon säger som Anna Kinberg Batra sade för många år sen, rätt komiskt, men ändå inte sant. Vi lantisar är inte dummare eller smartare än någon annan. Det finns nämligen alla sorter överallt.

Den mycket kända rapparen Adam Taal, med artistnamnet Adam Tensta, känner sig alltså diskriminerad, censurerad, förbisedd och frustrerad i landet Sverige som enligt honom är byggd för vita svenskar. Hur många vita svenskar är lika framgångsrika som Adam Tensta i just detta landet Sverige? Hur många vita svenskar har hans maktposition? Som sociolog så tycker jag att maktfrågan alltid är närvarande och aktuell. I Adam Tenstas Sverige är hudfärgen central och avgörande. Men stämmer hans bild av verkligheten? Om jag läser honom rätt så vet i alla fall inte sådana som jag något som helst. Nu är jag inte svensk, jag är norsk. Jag är heller inte man, jag är kvinna. Men jag är medelålders och vit och då är jag diskvalificerad från ganska mycket antar jag. Jag är ju inte rasifierad!

Jag kommer så väl ihåg när en pakistansk kollega jag hade för några år sedan förklarade för mig att vi som var/är födda och uppväxta här uppe i Norden inte visste någon ting om livet och verkligheten. Vi hade enligt honom inte haft några sorger eller problem, vi är ju födda i världens rikaste länder. Stämmer hans verklighetsuppfattning? Självklart inte. Han hade växt upp i en rik övre medelklassfamilj i Pakistan, hade en akademisk examen i bagaget när han kom hit och är väletablerad i sitt nya hemland. Han är invandrare och jag är invandrare. Han anklagade mig för att vara rasist och jag fick lämna mitt arbete. De som känner mig vet att anklagelsen är helt befängt. Mer än ett år senare fick jag upprättelse genom att få några årslöner av arbetsgivaren. Men jag var tvungen att säga upp mig. Jag tar upp detta för att jag vet hur allvarligt det är att bli kallad för rasist i Sverige. Man blir paria för rätt många.

En sak vet jag och det är att om man är väldigt väldigt stark måste man också vara snäll. Adam Tensta sparkar inte uppåt fast han nog gärna vill att det skall se så ut. Han sparkar på en snart 25-årig tjej från Grums utan medievana. En ung tjej som inte har någon kulturelit i ryggen. En kvinna utan någon form av kapital; vare sig kulturellt kapital eller ekonomiskt dito. Min fördom är att Adam Tensta har båda. Han är dessutom man, en man med position, plattform och makt.

Folkpartisten Anosh Ghasri skriver i Aftonbladet: "Ska Tensta, och många andra med honom, tiga om rasism och förtryck? Nej, självklart inte. Rasism måste uppdagas för att kunna bekämpas. Men hade Tensta fostrats i tankesättet att alla former av rasism och våldsglorifiering är lika anskrämliga av principiella skäl, hade han långt tidigare kunnat rikta sin kritik mot Ken Ring, Dani M och Sebbe Staxx, och hans ställningstagande skulle då vara mer trovärdigt. Han hade rentav kunnat be om ursäkt för att återkommande ha använt n-ordet i sina texter, bidragit till normalisering av ordet, och dessutom försvarat det. Louise Andersson Bodin hade åtminstone förstånd att be om ursäkt för sitt misstag och inte upprepa det. Adam Tensta är inte en ohörd röst. Han har haft privilegiet att formulera problemet, sätta det på den politiska agendan, avgöra premisserna samt välja forum för sitt ställningstagande. Det är snarare en romantiserad bild av ett djärvt politiskt ställningstagande från en person som tillskrivs en underordnad position, men som i själva verket själv skickligt har regisserat dramat."

Uppdaterad 2015-07-26: Kloke Lasse Anrell ifrågasätter också det som har hänt. Han begriper heller inte hur Adam Tensta kunde välja just Louise Andersson Brodin till sin politiska huvudfiende. Väletablerade Adam Tensta kräver att Louise Andersson Bodin skall få yrkesförbud och till råga på allt lyckas han med detta, i alla fall på TV4. Det kommer nu att bli svårt för henne att kunna fortsätta sin karriär. Han tog ju fram rasistkortet. Inget är så effektivt som rasiststämpeln. Anrell skriver: "Min poäng är att man får säga dumma saker. Alla får det. Adam Tensta också. Man får skämta. Man får be om ursäkt – det gjorde Louise – och man får ge förlåtelse."

I morse tänkte jag med vördnad och glädje på unge Siavosh Derakhti som vill bygga broar mellan bland andra muslimer och judar. Han talar inte i termer av hat. Han talar om kärlek. Han var med i Sommar i P1 den 22 juni i år. Vi har alla mycket att lära av Siavosh Derakhti.

söndag 12 juli 2015

Män som hatar starka kvinnor

När det talas om kvinnoförtryck och kvinnoförakt så är det kanske inte svenske män man i första hand tänker på? Det kanske inte är namn som Mats Söderlund (Ding ding dong”-artisten Günther) som kommer upp på näthinnan när frågan om kvinnohat kommer upp? Innan någon anklagar mig för att komma med fördomsfulla frågor kan jag berätta att det var en etnisk svensk man som sprang efter mig för att döda mig en solig eftermiddag 2004. Han var och är en relativt högt uppsatt tjänsteman inom ett svenskt statligt verk som inte tålde (tål) starka kvinnor med egna åsikter.

Jag är övertygad om att kvinnohatet finns inom alla religioner och i alla länder. Själv blev jag medveten om fenomenet först när jag invandrade till Sverige från Norge för 22 år sedan. Sent kan många tycka, jag var då en 26 år gammal trebarnsmamma. Men jag hade inte upplevd antifeminism och diskriminering på grund av kön innan jag kom till Sverige; världens mest jämställda land! Jag hade heller inte mött eller stött på klassföraktet innan jag kom till Sverige.

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog, skriver: "Vi har ett stort problem i samhället i dag med våra unga. Den skara där psykisk ohälsa ökar allra mest är gruppen unga 16-24 år. I den gruppen minskar inte självmorden som de gör i andra grupper och antalet självmordsförsök har också ökat. Vi som arbetar med psykisk ohälsa oroar oss förstås över den ökade rapporteringen av oro och nedstämdhet. Vad beror det på? Det finns naturligtvis flera orsaker till det. Men att bli utsatt för hat och kränkningar är en av källorna till lidande. I skolor, på arbetsplatser, på gården där man bor kanske. Och i hög grad – på nätet. Det finns få saker som vi mår så illa av som att bli utstötta, avskydda eller hotade av andra."

Den svenske musikstjärnan Zara Larsson hamnade i blåsväder efter att ha uttalat sig om festivalen i Bråvalla. Hon berättar: "De vill helst att någon ska våldta mig, misshandla mig och oftast till och med mörda mig." Zara Larsson är endast 17 år; en ung modig kvinna som törs ta ton mot gubbväldet. Hon kanske är vår egen Malala Yousafzai? Malala Yousafzai är den 17-åriga pakistanska tjejen som fick Nobels fredspris 2014. Det är bland andra de här unga kvinnorna som kommer att förändra världen!

Men detta starka hat mot starka kvinnor var kommer det ifrån? I världens mest jämställda land så blir kvinnor hotade till livet för att de säger vad de tycker. Det kan vara din mamma, din syster eller din dotter som drabbas nästa gång!