onsdag 21 januari 2015

Alice Teodorescu skapar debatt

Jag har med stort intresse följt Alice Teodorescus karriär i Sverige. Hon är den unga, vackra och smarta invandrarkvinnan som många, särskilt män, blir provocerade av. Jag har funderat mycket över varför det är på detta viset. Är hon för framgångsrik? Är hon för vacker? Är hon för smart? Är hon för ung? Eller är hon rätt och slätt av fel kön? Har hennes utländska ursprung något med det hela att göra? Att det är för att hon kallar sig liberalkonservativ har jag svårt att tro på.

När Alice Teodorescu nu fick jobbet som den nya politiska redaktören på Göteborgsposten tog det snabbt hus i helvete. Tidningen valde henne för att hon är en begåvad, orädd och skarpsinnig opinionsbildare. Jag tycker de har gjort ett klokt och spännande val.

Huvudägaren av GP, Peter Hjörne, skriver: "GP är och förblir en liberal tidning. Det innebär, som det slås fast i bolagsordningen, att GP verkar för marknadsekonomi, fri konkurrens och en samhällsutveckling i reformvänlig anda. Vi värnar människors frihet, deras möjligheter att välja själva och att få utvecklas i enlighet med sina drömmar och förutsättningar. Alla skall ha rätt till ett värdigt liv. Vi står upp för tryck- och yttrandefriheten, respekten för demokratin och alla människors lika värde."

Är det någon som verkligen tror att detta krockar med liberalkonservatismen? Det tror inte jag. Men det tror däremot den politiska redaktören på liberala Eskilstuna-Kuriren. Alex Voronov skriver: "Göteborgs-Posten, som hittills haft en socialliberal prägel, har tillsatt en chef för ledarsidan med helt andra politiska böjelser." Andra politiska böjelser? Är inte det en tämligen stor överdrift? Alex Voronov kanske ingår i "Egentligen-maffian" tillsammans med vänsterpartisten Ali Esbati?

Alice Teodorescus åsikter är mycket liberala. Jag är mycket glad över att hon tar stor plats i den svenske samhällsdebatten. Hennes vassa penna behövs. Sen är det ju alltid både lärorikt och uppfriskande med lite karneval i den svenske etikettfabriken!

1 kommentar:

Anonym sa...

Märkligt att en Liberal ledarredaktion inte klarar av en annan mainstreamåsikt. Mångfaldsföreträdarna seriekrockar i den svenska åsiktskorridoren.LOL!