lördag 13 december 2014

Det är skillnad på att prata med och förhandla med SD

Under hela valrörelsen kom det folk bort till Moderaternas valstuga i Strängnäs och ifrågasatte hur vi andra partier behandlar Sverigedemokraterna. Påståenden om att vi mobbar och fryser ut Sverigedemokraterna kom ofta upp. Flera valarbetare från andra partier berättade att även de fick besök av människor vid valstugorna som ville diskutera hur andra partier betedde sig mot SD.

När jag läser Lena Anderssons artikel i DN "Förhandling är inte prat" tänker jag äntligen är det någon som klokt formulerar det som flera av oss försökte säga under hela valrörelsen men kanske inte lyckades lika bra med som Lena Andersson här gör.

Lena Andersson skriver: "Att efterhöra andras uppfattningar och insikter, att debattera och diskutera är inte att kompromissa med sin övertygelse och är således något annat än förhandling. Man mister inte sina ståndpunkter för att de möter andras. Tvärtom är det intellektuellt fruktbart. Dessutom hör det till god demokratisk ton. I en förhandling däremot mister man något. Själva förutsättningen för en förhandling är att man gör sig av med något man helst hade velat ha kvar, i utbyte mot något annat. Det har med andra ord en kostnad. Alltså gör man det enbart när man måste."

Det är nog den största orsaken till att politiska partier i många svenska kommuners fullmäktigeförsamlingar numera samarbetar över blockgränserna; man vill inte förhandla med Sverigedemokraterna. Man vill slippa göra våld på sina egna humanistiska värderingar. Det är både nödvändigt och anständigt att göra så.

Kom ihåg Lena Anderssons ord: "Prata med missnöjesmänniskor och sverigedemokrater bör man göra, samtala, debattera, spegla, försöka övertyga, gå i dialog, bete sig hövligt och anständigt – men inte förhandla."

1 kommentar:

mensagensnanett sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.