onsdag 26 november 2014

Moderater röstade på Sverigedemokraterna

Adam Cwejman och Peter Santesson skriver i DN: "Vi ser även att väljare som lutade åt SD i riksdagsvalet prioriterar politikområdena invandring, integration, lag och ordning samt försvarspolitiken. Den potential SD har att ytterligare få tillökning att väljare således sker på bekostnad av det borgerliga blocket och i synnerhet från Moderaterna. Moderaternas rörelse mot mitten har, av utfallet i valet att döma, resulterat i att väljare längre ut till höger ser sig om efter alternativ. När partiet nu ska utse en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt är detta en knäckfråga. Kan man, och vill man ens, locka tillbaka de väljare som i senaste valet gick till SD?"

Det är ju inte så konstigt att Sverigedemokraterna får väljare från Moderaterna. Moderaterna har alltid attraherat först och främst män och det är i huvudsak män som är Sverigedemokraternas väljarbas också. Försvarsfrågor intresserar män. Främlingsfientlighet och intolerans är också mer utbrett hos det första könet. Varför är det så?

Moderaten Dick Bengtson svararhär på frågan om vi i M vill locka tillbaka våra väljare från SD: "Så mitt svar på Timbros fråga är alltså både och. Jag vill inte ha tillbaka de få som faktiskt har en rasistisk och främlingsfientlig människosyn. Däremot tror jag att det med öppna diskussioner och högt i tak går att övertyga övriga SD-väljare att de är på fel spår. Lyckas vi med det kommer SD att efter nästa val vara det treprocentsparti det förtjänar."

Bengtson har helt rätt; Sverigedemokraterna borde inte ha fått mer än 3 procent i valet. SD har kidnappat försvarsfrågan från Moderaterna. Dags att vi tar tillbaka denna angelägna fråga. Många Moderater tycker att Sverige skall gå med i NATO. Det är det enda rimliga att göra med grannar som Putin.

Inga kommentarer: