fredag 24 oktober 2014

Korruptionsanklagelser mot kommuntoppen i Strängnäs

Dagens Strengnäs Tidning skriver om misstänk korruption i kommunledningen i Strängnäs. Chefen för teknik- och servicekontoret Lázló Némedi misstänker att någon eller några anställda i kommunen har hämtat totalt 700 ton halkbekämpningssand och använt det för privat bruk.

Bland personer som har hämtat finns kommunchef Peter Lundberg samt kommunstyrelsens ordförande Jens Perssons (C) pappa. Pappan till Jens Persson berättar att han fick höra om hanteringsproblemet och en tjänsteman informerade honom om hur han skulle gå tillväga för att hämta sand. Varför fick han höra om hanteringsproblemet? Varför fick han instruktioner om hur han skulle gå tillväga? Hur gick det till?

Kommunchefen Peter Lundberg är upprörd över det han kallar grova anklagelser och anlitar en egen utredare. Vem skall betala för den utredaren? Vi skattebetalare? Vi som redan har betalat för kommunchefens sand som han har använt på sin privata mark. Vi är nog många som skall vara upprörda! För det är ju inte första gången Persson och Lundberg är ute i tassemarken!

En politiker som är väl insatt i hur saker och ting går till i Strängnäspolitiken berättade för mig hur kommunchefen blev tillsatt. Enligt hen så var Jens Persson och Peter Lundberg ute och jagade tillsammans. Under jakten så frågade Jens Persson Peter Lundberg om inte han ville bli kommunchef. Det ville han uppenbarligen. Fast inte riktigt på riktigt inte för det ville ju inte Peter Lundberg. Han ville vara konsult.

Avslutningsvis måste jag säga att jag är mycket imponerad över Lázló Némedi som har slagit larm. Jag brukar skämtsamt säga att det måste en utlänning till för att gräva fram eländet. Det är oftast bara vi utlänningar som törs göra det. Kanske för att vi inte har fostrats upp i en konflikträdd konsensuskultur? Eller för att vi inte har samma rädsla och respekt för överheten och eliten i samhället? Jag vet inte. Jag vet bara att det kostar mycket att vara sanningssägare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra och viktigt avslöjande och bra skrivet, Margit!
Vi behöver sannerligen mer öppenhet och mindre korruption i den här kommunen - och i det här landet.
Tack och lov för nytt politiskt kommunstyre. Hoppas den orkar och vågar ta tag i all den skit som sitter i väggarna där uppe också.
Marie-Hélène