tisdag 16 september 2014

Moderaterna blev valets segrare i Strängnäs kommun

Det var roligt att vara på Strängnäsmoderaternas valvaka i söndags. Vi tog en skrällseger i kommunen. Partiet har med Jacob Högfeldt i toppen fått ett stort förtroende och vi är nu kommunens största parti med våra 17 mandat i kommunfullmäktige. För andra valet i rad så fick Moderaterna störst väljarstöd. Den här gången ser det ut som partiet får ta över ansvaret för kommunen. Jacob Högfeldt berättar i dagens Strengnäs Tidning att det blir maktskifte.

Tre av fyra i Fyrklövern bestående av S, MP, C och FP backar rejält. Miljöpartiet är det enda majoritetsparti som inte tappar några mandat, men de går heller inte framåt. Väljarna har gett sitt tydliga besked. Majoriteten har fått underkänt för den förda politiken och nu är det dags för nya tag.

Ledaren i Eskilstuna-Kuriren skrev innan valet: "Men många är också de medborgare som bekymrar sig om kommunens ekonomi. Många är de som ogillar den fixarattityd och respektlöshet för demokratin som Jens Persson visar än en gång. Många är de som inte vill att Strängnäs kommun ska drivas som en sämre skött bilhandel".

Ledarsidan gjorde en korrekt analys. Jens Persson (C) säger i dagens tidning att han inte vet vad tappet beror på. Kan det vara så att han har underskattat väljarnas förmåga att dra egna slutsatser? Har han varit tillräckligt lyhörd? Vad har brustit? Kan det vara Jens Perssons ledarstil väljarna har tröttnat på? Oavsett vad så tappade Jens Perssons Centerparti 35 procent av rösterna.

Moderaterna fick 31,2 procent av rösterna, en uppgång på 3,7 procent från förra valet. Det är ett starkt resultat med tanke på hur mycket Moderaterna förlorade i riksdagsvalet. Medan Moderaterna blev valets vinnare så blev Folkpartiet med barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Lundgren i spetsen valets största förlorare.

Så det är alltså två skadeskjutna ledare, Jens Persson (C) och Fredrik Lundgren (FP), som Jacob Högfeldt nu förmodligen skall bilda ett borgerligt styre tillsammans med. Kristdemokraternas Catharina St Cyr, som gjorde ett relativt bra val, är också en självklar samarbetspartner i en borgerlig koalition. Väljarna får nu en efterlängtad borgerlig "regering" i kommunen. Grattis till oss alla!

6 kommentarer:

Mats Werner sa...

Som jag ser det, är just "fixaren" Persson och den lika självsvåldige Lundgren, just de två personer som inte bör ingå i en ny kommunal "regering". Varje sådan lösning måste ses som ett svek från den borgerliga sidan. Att man träffar uppgörelser med C och FP må så vara, men dessa båda personer måste hållas i karantän och inte få några framskjutande poster i en ny majoritet. Det finns andra centerpartister och folkditon att ta till isåfall.

Anonym sa...

Jag håller helt med. Hade det inte varit för att den risken fanns redan innan valet hade jag röstat på moderaterna, men för att inte bidra till det röstade jag på vänstern istället. Jens P och Fredrik L är nog med deras maktfullkomlighet och respektlöshet för dem de skulle tjäna (tillsammans med Tord T:s marionettstatus) ett stort skäl till att SD fått så mycket missnöjesröster. Det bör Jacob H tänka på när han bildar sin koalition. Det blir dessutom motsägelsefullt när han menar att folket sagt sitt och uttryckt sitt missnöje med C och Fp i kommunen att sedan ta med dessa två i styrande ställning. Det är inte att respektera folket. Bättre om han struntar i koalitionen och förlitar sig på hoppande majoriteter istället. Skit samma om det då blir med SD:s stöd, bara resultatet blir ett som tjänar medborgarna.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats

Under de fem veckor jag stod vid Moderaternas valstuga i Strängnäs förklarade jag för alla jag pratade med att om de ville ha ett borgerligt styre i Strängnäs kommun fick de rösta på M i valet. M är den enda garanten för en borgerlig politik i vår kommun. Om M blev mycket större än Jens Persson Centerparti skulle han bli tvungen att förhandla med M efter valet. Nu blev vi så stora att det inte är Jens Persson som styr vare sig förhandlingar eller något annat.

Anonym sa...

Situationen är väl inte annorlunda nu vad mandatfördelningen beträffar än när socialdemokraterna var största parti i den koalition som då bildades och ändå satte sig Jens Persson på posten som ordförande i kommunstyrelsen, trots att det var Tord Tjernström (s) som borde haft den. Varför skulle Jens Persson inte använda samma medel och metoder nu för att få det inflytande han vill ha som han gjorde då? Får inte han som han vill blir det ju ingen borgerlig majoritet.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Vid förra valet gjorde Jens Persson ett bra val. Nu gick hans parti kraftigt tillbaka medan M gick kraftigt fram. Även FP tappade halva sitt stöd. S förlorade också mandat. Om Jens Persson nu skulle träda fram och kräva något som helst skulle folk bara skratta åt honom.

Anonym sa...

Vad skulle han ha för anledning att alls vara med i en koalition om han inte kan få igenom sina krav, eller ens ställa några? Då blir han ju bara en rundningspelare (precis som Fredrik Lundgren) åt moderaterna. Det tvivlar jag att någon av dem skulle ställa upp på givet hur maktfullkomligt de agerat den senaste mandatperioden. Dessutom får en borgerlig koalition ändå inte ihop en majoritet i fullmäktige även om dessa två trots allt inte skulle ställa några krav, utan nöjer sig med att få vara med och leka. Det betyder i sig att man måste förhandla fram ytterligare stöd. Med tanke på att sossarna redan styrt med borgerliga i kommunen och nya moderaterna gått så långt mot mitten vore det väl stabilare att söka samarbete med dem? Det vore väl dessutom det mest demokratiska om man ser till antalet mandat per parti. När sossarna dessutom bytt ordförande och det tidigare sänket flyttat på sig så borde förutsättningar åtminstone finnas för ett samarbete dem emellan som också gynnar medborgarna.