lördag 9 augusti 2014

"Feminism utan socialism"

Folkpartiet lanserade för ett tag sedan sina nya affischer "Feminism utan socialism". Tänk om mitt parti Nya Moderaterna hade med Sveriges fantastiska finansminister Anders Borg i spetsen formulerat detta självklara budskap först. En Moderataffisch med "Feminism utan socialism" ser ni inte det framför er? Anders Borg tycker att det är naturligt att kalla sig feminist. Någon ledarskribent påstår att de borgerliga partiernas feminism är feminism utan feminism och någon professor vid Uppsala universitet hävdar att feminism inte är detsamma som jämställdhet. Båda skribenterna har fel.

Feminism handlar om att skapa ett jämställt samhälle. Anders Borg är en jämställdhetsivrare. Det borde alla borgerliga politiker vara. Han betraktar jämställdhet som en viktig frihetsfråga och han kallar sig feminist. Tack vare feminismen så har vi kvinnor rösträtt i de allra flesta länder i världen.

Ingrid Runsten skriver: "Begreppet feminism bör vara inkluderande. Alla som inser och agerar utifrån att med jämställdhet finns bara vinnare, är med och förändrar. Maria Arnholm kallar sig feminist, Stefan Löfven kallar sig feminist. Rossana Dinamarca kallar sig feminist. Det gör Anders Borg också. Det finns ingen anledning att misstro ambitionen, men det är genom att lyfta jämställdhetsfrågorna som det bevisas i praktiken. Varför inte lägga mindre energi på att diskutera vilken feminism som är den rätta och mer energi på att få till verkliga förändringar."

Det kommer alltid att finnas socialister som vill ha monopol på jämställdhetsfrågorna. Det kommer alltid att finnas borgerliga politiker som ryser bara de hör begreppet feminism. Det får vi nog leva med.

Sakine Madon skriver att det är löjligt när folk applåderar kända män som säger sig plötsligt sett könsroller och orättvisor när de fått en dotter. Hon undrar om David Modiri och Gustav Fridolin har sovit under en sten i flera år? Ann Heberlein berättar att hennes söner har lärt henne att det inte är så lätt att vara pojke. Det är inte lätt att vara människa helt enkelt. Men en jämställd värld gynnar alla. Det är vad jag tror.

Inga kommentarer: