fredag 1 augusti 2014

"Det går vitingar på månen"

I sommar har jag bland annat roat mig med att lyssna på ett flertal av sommarpratarna på Sveriges radio P1. Några av dem har jag faktiskt lyssnat på flera gånger; poeten Athena Farrokhzad och prinsessan Anna von Bayern. Dessa två meget priviligerade damer har verkligen rört om i den svenska grytan i sommar. Måste säga att det har varit mycket underhållande.

Farrokhzad höll ett gripande och starkt politiskt brandtal. Den nyliberala debattören Mattias Svensson vill att vi skall lyssna på hennes vrede. Han skriver: "Jag älskade första halvan av Athena Farrokhzads sommarprat. Lyssna igen ni som rasat och skrikit. Lyssna på någon som förbannar rasismen, gränskontrollerna, ojämlikheten. Som mött allt från vardagsfördomar till hot om våld och som hatar det. Sätter ord på en högst rättfärdig vrede. Nej, Sverige är varken genomrasistiskt, utan välfärd eller odemokratiskt. Men heller inte bra nog. Och vem ska påpeka det om inte en poet?"

Mattias Svensson vill att vi skall fundera över hur en person som Athena Farrokhzad, som har ett sådant enormt frihetspatos, kunde hamna hos kommunisterna?  En bra fråga! Hur kommer det sig att så många intellektuella hamnar just hos kommunisterna?

Det är absolut mycket tragik-komiskt att Farrokhzad med flera nu anmäler journalisten Anna von Bayerns sommarprat. De skriver i sin anmälan: "Hon hetsade mot skatt, förordade ett samhälle med ojämlik inkomstfördelning, ifrågasatte aborträtten och pratade om invandring som ett problem. Vi har nu gjort en anmälan till Granskningsnämnden för att få det prövat huruvida denna retorik, som förordar strukturellt våld, strider mot sändningstillståndet." Själv förordar Farrokhzad våld och revolution i sitt sommarprat. Vi skall nog vara glada för att hon är poet och inte politiker.

Det Farrokhzad glömmer eller inte vill ta notis av är att en persons klasstillhörighet är mycket viktigare och mer avgörande än vad personens hudfärg är. Hon kanske borde använda sig av begreppet "klassifiering" framför rasifiering? Vi kanske alla borde göra det? Inom sociologin hanterar vi begrepp som kulturellt kapital; habitus. Farrokhzad har enligt denna teori ett högt kulturellt kapital genom sin utbildning, sin bildning och att hon måste anses mer eller mindre tillhöra kultureliten i Sverige. Hon har dessutom sitt ursprung i Iran, ett land som töms på sina intellektuella som flyr från förtryck och elände. Högutbildade iranier är inte precis kända för att vara svårintegrerade på något sätt. Vem är Farrokhzad talesman för? Vem kan identifiera sig med henne?

Inga kommentarer: