måndag 7 juli 2014

Debatt om kungahuset i Norge

För några dagar sedan hamnade jag i en debatt om det norska kungahuset på facebook. Det var rätt roligt och annorlunda. Det var först och främst en debatt-ton som var mycket trevligare än vad jag är van vid här i Sverige. De två tjejer jag debatterade med kände jag som barn. Fram tills jag fyllde 12 år bodde vi i samma bondebygd. En liten kommun på 2000 invånare som heter Siljan i Norge. Båda två försvarade med hull och hår kronprinsparets val att placera deras dotter i privat skola. Jag höll inte med.

I Norge förhåller det norska folket sig inte till monarkin. De förhåller sig till den populära kungafamiljen och kungahuset. Man kallar sig inte monarkist eller republikan, man kallar sig norsk helt enkelt. Människor från alla politiska partier och människor från alla samhällsklasser fyller gatorna med fest och sång på vår nationaldag den sjuttonde maj; ja vi elsker dette landet!

Jag var så stolt när tronarvingen i Norge valde att gifta sig med en ensamstående mamma som även hade befunnit sig i tveksamma miljöer med mycket fest, sprit och droger som det sades. Folkligare än det kunde det ju knappast bli! En tjej som många kunde identifiera sig med fick prinsen och halva kungariket! Det är folket som bestämmer och folket det är vi, berättade min pappa för mig när jag var liten. Kronprinsen bevisade genom sitt val av fru att detta vara sant. Om vem som helst kan bli prinsessa då kan vem som helst bli vad som helst i mitt fosterland Norge.

Nu har kronprinsparets val att placera sina barn i privata skolor skapat debatt. Om det mest folkkära kungahuset i Europa faller vad händer då? Det kommer självklart inte att ske i när framtid, men när det mest folkliga kungahuset i världen ifrågasätts kommer antagligen de andra också att bli det.

3 kommentarer:

Johan R. Honkainen Gyllenspetz sa...

At Haakon og Mette Marit av rein selvbevarelsesdrift plasserer sine barn i en privat skole, er ikke rart. Lenge leve kongehuset!

Margit Urtegård sa...

Hei Johan.

En i debatten påpekte dette: "Og som lærer i offentlig skole så ser jeg at de ikke lærer nok engelsk i skolen. Resultatene fra årets eksamen i grunnskolen var at 43 % fikk karakteren 3 og lavere, og da er det ikke bra nok. Har hatt elev som gikk litt over ett år på engelskspråklig privatskole, og det språket og den uttalen den eleven kom tilbake med var bare helt fantastisk. Sier seg jo selv, når all undervisning foregår på engelsk, det blir bare bra! Så jeg har full forståelse for at kongefamilen gjør dette, og det er tross alt litt forskjell på de og oss."

Du har sikkert rett at kongefamilien velger dette av rein selvbevarelsedrift for at den norske skolen har blitt så dårlig. Jeg visste ikke at den var så dårlig jeg. At nesten 50 prosent av barna ikke får gode karakterer i engelsk i den offentlige skolen i verdens rikeste og beste land burde jo debatteres.

Johan R. Honkainen Gyllenspetz sa...

Hei Marit,

De kongelige er jo ikke alene om å plassere barna i privatskole. Det har også høyt oppsatte arbeiderpartipolitiker gjort her i Norge.