tisdag 8 juli 2014

Är du man eller människa?

Jag gillar läsa Tove Lifvendahls artiklar i SvD. Inte för att hon en gång i tiden var ordförande för mitt partis ungdomsförbund MUF. Inte heller för att hon är kvinna precis som jag är. Jag tycker om hennes texter för hon skriver om angelägna saker på ett klokt och genomtänkt sätt. Hennes ord berör helt enkelt.

När jag läser hennes ledare "Är du man eller människa?" tänker jag att den frågan kunde varit ställt på många olika sätt. Är du kvinna eller människa? Är du kristen eller människa? Är du överklass eller människa? Att personer pådyvlar varandra epitet, åsikter och annat utifrån klasstillhörighet, hudfärg, etnicitet och annat händer hela tiden. Särskilt här i Sverige är det beteendet vanligt, törs jag påstå. Jag törs även hävda att vänstermänniskor ofta är experter på detta; de kan dela ut raskort och klasskort ganska frikostigt i debatterna.

Det gjorde Ida Ali-Lindqvist i Almedalen. Hon diskvalificerar Markus Uvell för att han är man och vit. Hon glömde att nämna att han är medelålders och kanske även heterosexuell. Det är ju populärt nu för tiden att ifrågasätta vita, heterosexuella, medelålders män. Ni vet de där som är roten till allt ont här i världen, om man lyssnar på talet till Åsa Romson (MP) i Almedalen så är ju det ett klart och tydligt budskap. Miljöpartiet är uppenbarligen inte ett mittenparti längre, de har blivit extrema; extremt extrema till och med. De har ju Kurdo Baksi, som skrev på twitter att Hanif Bali är Moderaternas Jackie Arklöv, på sin riksdagslista till valet.

Om Kurdo Baksis uttalande skriver Tove Lifvendahl: "Hans oerhörda tillmäle där han jämför Hanif Bali med en krigsförbrytare och polismördare framstår som ett föga hedersamt sätt att leva upp till så stolta utmärkelser, men vad vet väl jag? Jag är förmodligen helt diskvalificerad att uttala mig, för ljushyad för att veta bättre, eller för blind för att förstå att jag nog också trots mitt utrikes ursprung är en högerns Arklöv. Hanif Bali ger ytterligare exempel; av Mikael Trolin, som har ett förflutet i Socialdemokraterna och LO, sedermera Folkpartiet och numera är engagerad i Miljöpartiet, blev han kallad 'husneger'. Somar Al Naher, ledarskribent på Aftonbladet, kallade honom 'husinvandrare'."

Ida Ali-Lindqvist tittade på Hanif Bali från topp till tå under debatten på SVT. Kanske för att konstatera att han är lika färgad som henne? Hon kallar honom i alla fall för rasifierad i sin debattartikel. Vad är det egentligen för märkligt begrepp? Hon skriver: "Han som rasifierad verkar inte vilja, eller så inser han inte, att han faktiskt är ett offer för vitheten. Offer i den bemärkelsen att han hjälper moderaterna med att bedriva en politik som slår mot sådana som han själv." På vilket sätt slår frihetspartiet Moderaterna mot sådana som Hanif Bali? Sådana?

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skriver: "Jag deltog i SVT Debatts program där diskussionen handlade om rasismen minskar eller ökar i samhället. Min motdebattör Ida Ali Lindqvist hoppade direkt på min meddebattör Markus Uvell och tillskrev hans åsikter till hans hudfärg. Hon hade svårare att få sin poäng fram med mig, uppenbart blir det kortslutning i den hudfärgscentrerade vänstern att inte kunna argumentera sakligt för sin sak och inte ha möjlighet att avfärda sina motdebattörer på grund av sin hudfärg."

"Rasifierad – Att vara rasifierad innebär att man fysiskt uppfattas som utlandsfödd och annat än svensk. Det är en person som blir utsatt för rasism på grund av namn eller etnicitet. Även religion bidrar, som till exempel för judar och muslimer. Det är ett bättre ord än icke-vit (som förhåller sig till vit som standard) och bättre än invandrare/utlandsfödd då många som är födda i Sverige också utsätts för samma rasism som de som migrerat hit."

Tänk om vi bara kunde börja se varandra som människor!

Inga kommentarer: